Harry Potter en de Geheime Kamer (re-release)

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Harry Potter en de Geheime Kamer (re-release) (DVD)
Samenvatting

Na het eerste jaar aan de toverschool Zweinstein met succes afgerond te hebben, verblijft Harry Potter (Daniel Radcliffe) in de grote vakantie bij zijn verschrikkelijke oom en tante. Daarom is hij erg blij als hij eindelijk weer naar school mag. Het tweede jaar op Zweinstein blijkt echter niet zo soepel te verlopen voor Harry; zelfs de heenreis wordt onverwacht een hele toer. Het lijkt warempel wel of iemand Harry niet op Zweinstein wil hebben! Maar de problemen beginnen pas echt als Harry een stem hoort, die hem vertelt dat de Geheime Kamer geopend is. Dit heeft verschrikkelijke gevolgen voor de leerlingen en leraren van Zweinstein, en dus is het aan Harry om, samen met zijn maatjes Ron Wemel (Rupert Grint) en Hermelien Griffel (Emma Watson), het mysterie van de Geheime Kamer te ontrafelen...

Commentaar

Harry Potter behoeft geen introductie meer. De wereldberoemde tovenaarsleerling, wiens avonturen door schrijfster J.K. Rowling opgetekend werden, werd een enorme rage, mede door de succesvolle verfilming van het eerste boek, Harry Potter en de Steen Der Wijzen. Hier hebben we het nu over boek twee, Harry Potter en de Geheime Kamer, welke een jaar later verfilmd werd. De regie was wederom in handen van regisseur Chris Columbus. Net als de geschreven vorm bevat ook de tweede verfilming volop vertrouwde elementen. Zo speelt het verhaal zich wederom grotendeels af in Zweinstein en contreien, met bekende personages als Ron, Hermelien, Malfidus, de Duffelingen, Meneer Vilder, Professor Sneep, Hagrid en Albus Perkamentus (een van de laatste rollen van de inmiddels overleden Richard Harris). Daarnaast maken tevens verschillende nieuwe personages hun opwachting, waarvan vooral de opschepperige leraar Gladianus Smalhart, uitstekend vertolkt door Kenneth Branagh, het noemen waard is. Vergelijken we het verhaal met dat van zijn voorganger, dan is duidelijk dat De Geheime Kamer heel wat minder luchtig van aard is. En dat is nog vrij zacht uitgedrukt, want de film bevat scènes die de allerkleinsten waarschijnlijk dagen lang nachtmerries zullen bezorgen. Gezien de jeugdige doelgroep van de Potter-verhalen lijkt de duistere toon van de tweede film wellicht wat vreemd, maar toch verschilt het verhaal nauwelijks van de geschreven tegenhanger. Net als bij de vorige verfilming houdt men zich namelijk zeer strak aan het boek: alle essentiële stukken zijn, al dan niet in compacte vorm, in de film verwerkt. Maar daar heeft men dan ook ruim twee en een half uur voor nodig, iets wat niet alle kijkers (denk aan ongeduldige kinderen) op zullen kunnen brengen.
Ter gelegenheid van de bioscooprelease van de allerlaatste Harry Potterfilm, De Relieken van de Dood – Deel 2 brengt Warner Home Entertainment de eerste drie films uit in een goedkope 1-disc editie. De filmreeks bestaat dit jaar 10 jaar en er is weer een nieuwe generatie Potter-fans bijgekomen. Deze 1-disc editie mist wel het tweede schijfje met extra’s van de Special Edition. Qua film is er niets veranderd, het betreft namelijk precies hetzelfde schijfje als de eerder uitgegeven 1-disc versie, alleen nu met een andere hoes. Dus geen beter (of slechter) beeld en geluid of een her-montage. Wie al een eerdere versie heeft kan deze release dan ook rustig links laten liggen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Fantasy, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 155 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888080375

Extra's

  • Trailer
  • Cast & Crew
  • The First Year at Hogwarths

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bij een boekverfilming is het visuele aspect altijd een heet hangijzer: iedere lezer heeft immers zijn eigen beeld gevormd van het uiterlijk van personages en locaties. Toch zullen fans van de boeken toe moeten geven dat Columbus en Co meer dan geslaagd zijn in het vertalen van de wereld van Harry Potter naar het witte doek. Het is daarom maar goed dat de visuele pracht en praal en nauwgezette details nagenoeg perfect vertaald zijn naar het medium DVD. De anamorfe 2.35:1-transfer heeft namelijk een prima scherpte, en door de overwegend volle kleurweergave komen de prachtige sets en effecten goed tot hun recht. Bij bepaalde buitenscènes zijn de kleuren wat harder, maar dit is ongetwijfeld een bewuste keus. Ook wat de aanwezigheid van filmgrain betreft, een probleem dat bij de DVD van De Steen der Wijzen nogal eens de kop op stak, valt er dit keer weinig te klagen. Edge-enhancement is nauwelijks aanwezig en compressiefoutjes zijn eveneens nergens te bekennen. Uiteraard is het beeld ook helemaal vrij van vuil en beschadigingen. Tot slot nog iets over de ondertiteling: daarbij wordt, net als bij het eerste deel, gebruik gemaakt van de vernederlandste termen (Zwerkbal, Zweinstein, enzovoort), zodat alles voor lezers van de Nederlands vertaalde boeken prima te volgen is.

Geluidskwaliteit

Het eerste spoor dat we op de DVD aantreffen is de Engelse Dolby Digital 5.1-track, met een bitrate van 384kbit/s (dus niet met het hogere 448kbit/s zoals op de eerste Harry Potter-DVD). Dit agressieve spoor heeft een mooie volle klank en ontzettend veel richting en spreiding, met als goed voorbeeld de scène waarin de klas geplaagd wordt door ontsnapte Keltische aardmannetjes. Of het fragment met de Mandragora’s, waarbij het meerkanaals geluid door merg en been gaat. Ook in het laag is het spoor nadrukkelijk aanwezig, want de basintensieve effecten komen met enorme kracht uit speakers en LFE-kanaal. Misschien wel met iets te veel kracht, want scènes als die bij de Beukwilg zullen de huiskamer op zijn grondvesten doen trillen. Afhankelijk van de robuustheid van de servieskast en de relatie met de buren kan het daarom nodig zijn om de bas handmatig wat te temperen. Je bent gewaarschuwd. Een andere kanttekening is dat de muziek vaak erg zacht over de kanalen gemixt is vergeleken met het overig geluid. Neem nu de Zwerkbal-wedstrijd, waar de karakteristieke en herkenbare composities van John Williams regelmatig overstemd worden door de vele effecten. Desalniettemin hebben we hier te wel degelijk te maken met een geluidsspoor dat laat horen wat er allemaal mogelijk is met een 5.1-installatie.
Verder bevat de DVD eveneens een Nederlandse nasynchronisatie. Niet geheel onverwacht missen de Nederlandse stemmen de emotie van hun Engelse tegenhangers. Kinderen, voor wie dit spoor natuurlijk bedoeld is, zullen zich hier waarschijnlijk totaal niet aan storen, en in dat opzicht is de nasynchronisatie meer dan acceptabel. Complimenten voor het feit dat ook de Nederlandse track in het 5.1-formaat (384kbit/s) op het schijfje staat, zodat pa en ma bij het meekijken toch kunnen profiteren van hun dure geluidsinstallatie.
De sporen zijn overigens EX-gecodeerd, zodat degenen met de geschikte apparatuur kunnen genieten van de toegevoegde ruimtelijkheid van een (matrix-)middenachterkanaal.

Extra's

Wat betreft de extra’s stelt de 1-disc versie van De Geheime Kamer enigszins teleur. Er staan dezelfde extra's op als op de eerste disc uit de Special Edition-uitvoering. De menu’s zijn in het Engels.

Cast & Crew
Een nietszeggend overzicht van de rolverdeling en medewerkers.

The First Year at Hogwarths (2 min)
Een twee minuten durende samenvatting van De Steen der Wijzen. Echter, meer dan een verlengde trailer is het eigenlijk niet. Van een uiteenzetting van het verhaal is dan ook nauwelijks sprake, dus wil je je geheugen opfrissen dan ben je aan het verkeerde adres.

Bioscooptrailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film in een beeldverhouding van 2.35:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid.

Conclusie

Evenals De Steen der Wijzen is ook Harry Potter en de Geheime Kamer een trouwe verfilming van het gelijknamige boek. Harry’s tweede avontuur, dat een stuk donkerder en grimmiger is dan het eerste, staat in filmvorm garant voor een boeiende 155 minuten, al is het tevens denkbaar sommige mensen de film als langdradig zullen bestempelen. Over de DVD-uitgave valt op technisch gebied zeer weinig te klagen. We krijgen een uitstekende beeldtransfer, alsmede zeer agressief 5.1-geluid (zowel in het Nederlands als Engels). De extra's zijn op deze uitgave zeer beperkt en matig qua inhoud. Wie al een eerder uitgebrachte versie heeft van deze film kan deze DVD met een gerust hart negeren. Het is een her-uitgave van dezelfde disc, alleen in een andere hoes! Wie nog geen Harry Potter DVD heeft kan nu voor een schappelijke prijs z'n slag slaan!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.