Fighter, The

Recensent:
Koen Koene
01-08-2011

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Fighter, The (Blu-ray)
Samenvatting

Micky Ward (Mark Wahlberg) is een bokser die zich op aan het werken is naar zijn grote kans. Hij is vastbesloten om kampioen te worden. Dan zal hij echter zijn trainer voor lief moeten nemen. Broer Dicky (Christian Bale) is namelijk verantwoordelijk voor het trainen van Micky, en Dicky heeft zijn leven nu niet bepaald op de rails. Na een redelijk succesvolle bokscarrière belandde Dicky namelijk in de wereld van de drugs. Micky heeft hier ook last van, bijvoorbeeld wanneer Dicky weer eens te laat is voor een training. Moeder Alice (Melissa Leo), die het management van Micky op zich neemt, staat hier tussenin maar lijkt meestal de kant van Dicky te kiezen. Als door een paar slechte keuzes van Alice en Dicky de carrière van Micky onzeker lijkt, staat Micky voor een moeilijke keus.

Commentaar

Het verhaal van het door David O. Russel (Three Kings) geregisseerde The Fighter is op waarheid gebaseerd, het leven van Micky en Dicky zoals hierboven beschreven staat niet ver van de werkelijkheid af. Bokser Micky Ward en zijn broer Dicky Ecklund – beiden nog in leven – hebben zelfs hun medewerking aan de film verleend. Dit had twee grote voordelen. Ten eerste dat men kon beschikken over informatie uit de eerste hand, wat hielp om het geheel voldoende waarheidsgetrouw te maken. Ten tweede dat de acteurs hun personages konden baseren op de echte personen, en zo bijvoorbeeld bepaalde karaktertrekken over konden nemen. Geen beter voorbeeld dan Christian Bale, die de crackverslaafde ex- bokser Dicky speelt. Als je na het bekijken van de film de Making Of bekijkt, waarin de echte Dicky te zien is, dan zie je hoe goed Bale’s vertolking overeenkomt met de werkelijkheid. De bewegingen, mimiek, manier van praten: alles klopt. Het is zelfs zo overtuigend dat sommige familieleden die de set bezochten Bale van een afstandje aanzagen voor de echte Dicky. Een groter compliment kun je voor een biografische rol niet krijgen. Behalve een Oscar, maar ook die wist Bale in de wacht te slepen. Het was niet de enige van diverse Oscarnominaties die The Fighter verzilverde, want naast Bale werd tevens de rol van Melissa Leo als de bemoeizuchtige moeder bekroond. Mark Wahlberg, die de film mede produceerde, kreeg geen Oscarnominatie voor zijn vertolking van Micky. Niet helemaal terecht. Weliswaar is het een rol zoals hij die al vaker vertolkte – het verrassende van de rollen van Bale en Leo is dan ook ver te zoeken – maar met name de lichamelijke toewijding om een echte bokser neer te zetten is indrukwekkend. Zelfs toen het nog niet duidelijk was of de film überhaupt gemaakt zou worden was Wahlberg al aan het trainen. Iets wat de geloofwaardigheid alleen maar ten goede is gekomen. Wat acteerwerk betreft stelt The Fighter dus zeker niet teleur. Maar hoe zit het met het verhaal? Het zal geen verrassing zijn dat The Fighter een echte boksfilm is. En net als bij de meeste genregenoten draait het niet alleen om hetgeen zich binnen de ring afspeelt, maar voor een belangrijk deel ook om het drama buiten de ring. In het geval van The Fighter is dat de relatie tussen twee broers, de ene een verslaafde ex-bokser, de andere een opkomend bokstalent. Het verloop van hun verhaal is niet bepaald onvoorspelbaar – in filmvorm houdt het leven van de broers zich braaf aan de genreconventies – maar de uitwerking en vertolkingen zorgen er voor dat het beduidend meer indruk maakt dan je puur afgaande op plot zou verwachten. Laat je dan ook niet afschrikken door de clichématig aandoende opzet. The Fighter is namelijk een zeer geslaagde film, die je als liefhebber van (sport)drama echt gezien moet hebben.

The Fighter is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8706777934555

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • The Warrior’s Code: Filming the Fighter
  • Keeping the Faith

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van The Fighter heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Bij The Fighter kun je onderscheid maken tussen twee soorten beelden: de bokswedstrijden en de opnames buiten de wedstrijden. Te beginnen bij laatstgenoemde opnames. Daarbij zet de HD-transfer van The Fighter een mooi filmisch plaatje neer, met een uitstekende detaillering, natuurlijke scherpte en een laag lichte grain. Ook de kleuren zien er goed uit; huidtinten zijn neutraal en de kleuren hebben een nette verzadiging. Vuil en beschadigingen zijn bovendien totaal niet aan de orde. Qua compressieartefacting blijft het bij enige minimale posterisatie. Daarnaast is tevens wat lichte edge enhancement te zien, maar heel storend is dat niet. De beelden buiten de wedstrijden zien er dus prima uit. De wedstrijdopnames hebben een heel ander karakter. Men heeft er namelijk bewust voor gekozen om deze het uiterlijk van een TV-opname te geven. Als gevolg heeft het beeld een overbelichte, video-achtige uitstraling, met weinig detail en bomvol interlacing-artefacten. Erg mooi is het niet, maar het past natuurlijk perfect bij de opzet. Sowieso is het een bewuste keus en dus geen reden voor puntenaftrek. We hebben hier dan ook te maken met een prima transfer, zonder grote tekortkomingen.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het geluid van The Fighter staat lossless op het schijfje, en wel als DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz). Het gaat hier om een “praatfilm”, maar dat wil niet zeggen dat er op geluidsgebied niks te beleven valt. Wanneer daar gelegenheid voor is, bijvoorbeeld bij de scènes in de sportschool, in de bar of bij de bokswedstrijden, zet men namelijk alle kanalen aan het werk. Op deze momenten zet de track een mooi ruimtelijk geluidsbeeld neer, waar je als kijker middenin zit. Tijdens de dialoogscènes is dat logischerwijs veel minder het geval. Dan ligt de nadruk meer op de voorkant en draait het vooral om de spraak. Die is altijd prima te verstaan en komt netjes uit het midden. Ook op de overige fronten valt er weinig te klagen. Zo heeft het geluid een nette dynamiek en klinkt het geheel mooi vol. De detaillering is eveneens dik in orde. Resultaat is een track waarop weinig aan te merken valt. Een uitstekende geluidskwaliteit dus.

Extra's

In het hoofdmenu van de BD-uitgave van The Fighter zijn een aantal extra’s te selecteren. Qua extra’s is de uigave van A-Film bijna identiek aan de Amerikaanse uitgave, de enige afwezige op de hier besproken uitgave is een commentaartrack. De extra’s hebben een resolutie van 1080p en DD 2.0-geluid. Ze zijn helaas niet Nederlands ondertiteld.

The Warrior’s Code: Filming the Fighter (30 min)
Dit is een Making Of, waarin cast en crew een en ander over de film vertellen. Over de totstandkoming en de opnames, maar ook over het verhaal, de thema’s, de personages en de cast. Tevens kijk je mee bij de opnames en de voorbereidingen daarop. Ook aardig is dat de echte Micky en Dicky aan het woord komen, zodat je kunt zien hoeveel ze overeenkomen met hun filmpersonages. Het bekijken waard.

Keeping the Faith (9 min)
Diverse vrienden en familieleden van Micky en Dicky vertellen over de boksgeschiedenis van de familie. Ook Micky en Dicky zelf komen nog aan het woord over hun bokscarrière.

Deleted Scenes (21 min)
Hier kun je een groot aantal verwijderde/verlengde scènes bekijken. Sommige daarvan kunnen worden voorzien van commentaar van de regisseur.

Trailers
De trailer van The Fighter, plus die van een aantal andere uitgaven van A-Film.

Conclusie

The Fighter is een boksdrama over twee broers, de ene een opkomend bokstalent (Micky), de andere een drugsverslaafde ex-bokser (Dicky). Dicky traint zijn broer om van hem een kampioen te maken, maar als blijkt dat hij het succes van Micky mogelijk in de weg kan staan moet Micky een moeilijke beslissing nemen. The Fighter is een geslaagde film, waarbij een standaard plot ruimschoots wordt gecompenseerd door de goede uitwerking en het uitstekende acteerwerk. Daarmee is The Fighter zeker het bekijken waard voor fans van (sport)drama. De BD-uitgave heeft prima beeld en een uitstekende geluidskwaliteit. De uitgave bevat slechts een beperkt aantal extra’s (helaas niet ondertiteld), met een aardige Making Of en verzameling verwijderde scènes als belangrijkste. Maar dat is op de Amerikaanse uitgave niet veel anders, die heeft enkel een audiocommentaar als additionele extra.

Laatste reacties

Rob van Gestel  |  02-04-2012

De muziek in deze film vind ik 1 van de weinige positieve dingen van deze film. Qua beeld kwaliteit was ik inderdaad ook niet onder de indruk, totaal geen spann...
Lees meer >

De_Hollander  |  11-03-2012

Saaie en rommelige film, en kwaliteit beeld viel me ook tegen.
Lees meer >

Tarkus  |  18-02-2012

Hoewel deze film nooit op mijn verlanglijst heeft gestaan heb ik hem toch aangekocht. Het begin, het eerste half uur zeg maar, vind ik wel bijzonder saai, maar ...
Lees meer >

Bolo  |  03-08-2011

Beetje raar dat de extra's niet ondertiteld zijn. Idd dat vind ik echt heel zwak..
Lees meer >

Pieter V  |  01-08-2011

Beetje raar dat de extra's niet ondertiteld zijn.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
6.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.