Lord of the Rings - Extended Editions

Recensent:
Ludo Keeris
06-08-2011

Totaalbeoordeling:

9.6
Blu-ray

Lord of the Rings - Extended Editions (Blu-ray)
Samenvatting

De Hobbit Frodo Baggins (Elijah Wood) krijgt een bijzondere ring in zijn bezit. Zijn oude vriend, de tovenaar Gandalf (Ian McKellen), vertelt hem dat dit 'The One Ring' is. Een ring, krachtiger dan alle andere magische ringen en met duistere krachten, is het instrument van absolute macht en kan ervoor zorgen dat 'Sauron, The Dark Lord' weer over Middle Earth kan regeren. Frodo moet samen met een toegewijd reisgenootschap bestaande uit mensen, een dwerg, een elf, hobbits en Gandalf zorgen dat de ring naar Mount Doom gebracht wordt, de plaats waar de ring lang geleden gesmeed is. Ondertussen is er een pact gesloten tussen de torens van Barad-dúr en Orthanc. De tovenaar Saruman kweekt met behulp van Sauron een gigantisch Uruk-hai leger om de volkeren van Middle Earth mee uit te roeien. ‘The Fellowship’ valt langzaam uiteen; de twee Hobbits Merry en Pippin worden weggevoerd door een bende Uruk-hai, achternagezeten door Gimli (John Rhys-Davies), Aragorn (Viggo Mortensen) en Legolas (Orlando Bloom). Frodo en diens trouwe metgezel Sam (Sean Astin) vervolgen de moeilijke tocht naar Mordor, die nog eens extra bemoeilijkt wordt door De Ring, die een steeds grotere last wordt voor de gekwelde Frodo. Tijdens een wanhoopsdaad om De Ring te bemachtigen wordt het schepsel Gollem, een van de vorige bezitters van De Ring, gevangengenomen door Sam en Frodo. Gollem komt goed van pas, aangezien hij de weg naar Mordor goed kent. Saruman verliest de strijd bij Helms Deep, maar hij is nog niet verslagen. Hij verzamelt zijn leger wederom om een laatste beslissende slag uit te delen aan de volkeren van Middle Earth. Saurons voornaamste doelwit is de mensenstad Minas Tirith in het koninkrijk Gondor. De strijd van Frodo en Sam wordt ook immer zwaarder naarmate ze dichter en dichter bij Mount Doom komen. En dan mogen we ook niet Gollem vergeten, wiens obsessie voor de ring weleens het einde kan betekenen voor de twee dappere Hobbits. Mount Doom komt in zicht, maar lukt het om De Ring voorgoed te vernietigen?

Commentaar

"One Ring to rule them all, One Ring to find them. One Ring to bring them all and in darkness bind them". Meer dan 100 miljoen lezers over de hele wereld kennen deze woorden uit J.R.R. Tolkiens driedelige epos In de ban van de Ring. Regisseur Peter Jackson verfilmde het verhaal over de strijd tussen goed en kwaad en brengt Middle Earth en haar bewoners op spectaculaire manier tot leven. Ondertussen heeft bijna iedereen al van The Lord of the Rings gehoord. Het is een uitermate succesvolle filmtrilogie, die sinds zijn première in de bioscopen de filmcultuur enigszins heeft gewijzigd. Vanaf dat moment bleek namelijk bijna geen boek meer onverfilmbaar. De technische mogelijkheden waren eindelijk zover dat zelfs een zeer gecompliceerd boek als In de Ban van de Ring verfilmd kon worden.
Elk boek is apart verfilmd, wat heeft geleid tot The Fellowship of the Ring, The Two Towers en The Return of the King. In de bioscoop duren deze drie films samen bijna 9 uur en ze zijn uitermate onderhoudend en boeiend. Maar hier hebben we het over de Extended Editions, die bij elkaar 12 uur duren! Natuurlijk is het geen 12 uur achter elkaar actie en avontuur. Maar het tempo valt soms wel heel erg terug als Sam, Gandalf, Aragorn of een van de andere karakters een lange monoloog houdt. Zelfs Gollem houdt regelmatig een dialoog met zijn alter ego Smeagol. Soms heb je echter pauzes nodig. De boog kan niet 12 uur lang gespannen staan. In de films worden de actiescènes dus regelmatig afgewisseld met rustmomenten. De toevoegingen in de Extended Editions voegen vaak ook iets extra's toe aan de films. Ze variëren in lengte van een paar seconden tot hele scènes die aan het verhaal zijn toegevoegd. Bij elkaar maken ze een nog completer geheel van de trilogie. Met name in Return of the King wordt het verhaal duidelijker door de toegevoegde scènes. Maar soms merk je niet eens dat er extra materiaal is toegevoegd. Dat betekent natuurlijk ook dat het geen onzin is wat er bij is gekomen, anders zou het wel degelijk opvallen. Je mag deze uitvoeringen overigens niet als een Director's Cut beschouwen. Regisseur Peter Jackson heeft namelijk met de bioscoopversies zijn Director's Cut al gemaakt. De drie delen samen vormen uiteindelijk één geheel en zijn eigenlijk niet afzonderlijk van elkaar te bekijken. Het kan natuurlijk wel, maar dan mis je veel van het verhaal en veel uitdrukkingen en personages zullen dan onduidelijk blijven. De karakters worden gedurende de films steeds verder uitgediept. The Two Towers is een logisch vervolg op The Fellowship of the Ring, waarbij The Return of the King weer naadloos aansluit op The Two Towers. Het is daarom ook logisch dat de Blu-ray Disc release een boxset is met daarin alle drie de delen verzameld. Elk deel is ook afzonderlijk te koop, maar uiteindelijk zul je toch alle drie de delen naast elkaar willen hebben en bekijken. Er zijn nog steeds veel fans van deze filmcyclus die elk jaar de gehele trilogie kijken. Met de Extended Editions nu beschikbaar op Blu-ray Disc zal de kijkbeleving alleen nog maar meer toenemen. De Lord of the Rings-cyclus is nu compleet.

A-Film heeft de films van The Lord of the Rings al eerder in diverse uitvoeringen op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. De versies die nu zijn uitgebracht op Blu-ray Disc zijn de Extended Editions, te vergelijken met de Extended Edition zoals ze op DVD zijn uitgebracht. De recensies van die versies van The Fellowship of the Ring, The Two Towers en The Return of the King kun je eventueel nog eens nalezen. Onze bespreking van de Theatrical Versions op Blu-ray Disc van de trilogie kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2001
Speelduur: 712 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • DTS-HD MA 5.1 - Frans
 • DTS-HD MA 6.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777936566

Extra's

 • Behind the Scenes
 • Visual effects
 • Audiocommentaar
 • J.R.R. Tolkien - Creator Of Middle-Earth
 • Middle Earth Atlas
 • From Book To Script: Finding The Story
 • Designing And Building Middle-Earth
 • Gollum
 • The Passing Of An Age
 • En veel meer...

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De HD-transfers op de Blu-ray Discs worden gepresenteerd in het originele 2.40:1 beeldformaat. Deze uitgave bevat zes keer een 50GB dubbellaags disc (2 discs per film), waarvan per disc gemiddeld zo'n 38GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-AVC videocodering.

In vergelijking met de Theatrical Versions op Blu-ray Disc zijn er een paar (opvallende) verschillen waar te nemen. Zo is de videocodering niet VC-1, maar MPEG-AVC. Daar zit op zich geen groot verschil in, maar het is wel opvallend dat men voor de nieuwe releases een andere videocodering heeft gebruikt. Iets wat echter veel meer opvalt is de aanpassing van het kleurenpalet. Er is nog zeker wel kleur aanwezig, alleen dan in een veel minder verzadigde vorm dan in de vorige edities op zowel DVD als Blu-ray Disc. Het oogt nu veel fletser en grauwer en met meer nadruk op de tinten groen en een blauwachtig paars. De warme tinten die in de eerdere versies veelvuldig in het kleurenpalet te zien waren zijn veel minder sterk aanwezig. Warner heeft in een statement aangegeven dat "het uiterlijk van het beeld overeenkomt met de intentie van de makers". De vraag is alleen waarom deze aanpassingen dan niet zijn doorgevoerd bij de originele releases in de bioscoop en DVD? Er zijn inmiddels vele jaren verstreken sinds de eerste release en het heeft daarom wel erg lang geduurd voordat men met een 'definitieve intentie' komt. Deze opmerkingen willen niet zeggen dat de beeldkwaliteit niet goed zou zijn. Om eerlijk te zijn hebben de nieuwe tinten een prima effect op de sfeer van de film. Het maakt het geheel bij vlagen nog duisterder en fantasievoller. Afgezien van de kleurweergave is ook de scherpte van het beeld veranderd. En in dit geval ten goede van de eerdere release op Blu-ray Disc. Met name The Fellowship of the Ring ziet er iets minder soft uit dan voorheen. Helemaal scherp is het in vergelijking met de overige twee delen nog niet, maar er is wel verbetering zichtbaar. Voor het overige mogen we alleen maar tevreden zijn over deze transfer. Contrast, helderheid en detaillering zijn uitstekend. Een heel enkele keer is in een scène nog steeds wat lichte beeldruis waar te nemen en de special effects zien er wel een beetje gedateerd uit, wat in zo'n scherpe HD-transfer dan nog extra opvalt, maar het kijkplezier zal hierdoor niet worden bedorven.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk

Geluidskwaliteit

Het geluid van The Lord of the Rings staat op elke Blu-ray Disc in een DTS-HD Master Audio 6.1-ES (24 bit/48 Khz) geluidstrack in de originele Engelse taal. Om kort te zijn; het geluid klinkt werkelijk fenomenaal! Ook bij de DVD's en de vorige Blu-ray Disc-release was het al dik in orde, maar hier gaan we nog een stapje verder. Het verschil met de Theatrical Versie op Blu-ray Disc is niet zo groot, maar toch is er enig verschil hoorbaar. Het geluid klinkt zeer gedetailleerd met een uistekende dynamiek. Dialogen zijn uitstekend te volgen, ook tijdens de wat zachtere passages. Alle kleine geluidseffecten worden duidelijk weergegeven en zijn duidelijk in het geluidsbeeld geplaatst. De ruimtelijke werking is prachtig en krijgt nog een extra dimensie door de 6.1 codering, waarbij in de surroundkanalen ook een middenkanaal aanwezig is. Het LFE-kanaal laat zeer regelmatig van zich horen door middel van een uitgebalanceerd laag, dat nu wel heel erg diep gaat. Zo diep zelfs, dat de kopjes op de tafel staan te trillen, om maar eens een cliché te gebruiken. Van bepaalde scènes zijn de geluidstracks op deze Blu-ray Discs bij uitstek geschikt als demomateriaal.

Extra's

Deze Extended Edition-uitgave komt in een mooie zgn. "Wooden Box" uitvoering, hoewel de verpakking niet van hout, maar van (stevig) karton is. Elke film zit in een aparte keepcase, met daarbij telkens drie extra discs. De extra's staan voor het merendeel op deze drie extra schijven. Deze box met films en extra's bestaat dus uit 15 discs. De discs met extra's hebben eenvoudige menuschermen in 1.78:1 beeldformaat en met muziek uit de films als achtergrondgeluid. Ze zijn gelijk aan de DVD's met extra's uit de Extended Edition DVD-uitgave, met een toevoeging van een 5e disc per film, die weer gelijk is aan die van de Limited Edition-DVD. De extra's zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat, in SD-resolutie en voorzien van Dolby Digital 2.0 geluid, behalve waar vermeld. Met uitzondering van de audiocommentaren zijn alle extra's voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Elke aparte uitgave bezit overigens ook een Easter Egg, die niet zo heel moeilijk te vinden is.

The Fellowship of the Rings

Disc 1 & 2

Audiocommentaar (4x)
De film kent 4 commentaartracks, te weten:

-Regisseur Peter Jackson
-Het design team
-De producers
-De cast

Ik zal meteen eerlijk bekennen dat ik niet alle tracks compleet beluisterd heb, dat zou namelijk bijna 47(!) uur duren. Ook al omdat dit dezelfde commentaartracks zijn als op de EE-DVD's. Na globale beluistering van de commentaartracks kan ik echter zeggen dat er veel interessante informatie wordt gegeven. Elke track heeft z'n mooie momenten en zijn het beluisteren zeker waard. Vooral de tracks met Peter Jackson (interessant) en die met de cast (grappig) zijn de moeite waard.

Disc 3

Op disc drie barst het extra's-geweld vervolgens pas echt los. Het hoofdmenu op deze disc met de titel 'The Appendices Part One: From Book To Vision' bied je de mogelijkheid om alle documentaires op deze DVD achter elkaar af te spelen, maar het is ook mogelijk om deze los te selecteren.

Introductie (1 min)
Regisseur Peter Jackson geeft een korte introductie over de extra's die zich op deze uitgave bevinden.

J.R.R. Tolkien - Creator Of Middle Earth (22 min)
Deze eerste documentaire richt zich geheel op de schrijver van de boeken over Middle Earth, J.R.R. Tolkien. Tolkien zelf leeft niet meer, maar meerdere kenners komen in deze documentaire aan het woord, waarbij zij de werken van Tolkien belichten. Deze documentaire is met name interessant voor echte Tolkien-fans, maar is ook zeer de moeite waard als je meer te weten wilt komen over de boeken en de schrijver.

From Book To Script (20 min)
De tweede documentaire gaat over het script van de film, en hoe dat tot stand is gekomen. Het viel namelijk niet mee om een boek van ruim duizend pagina's om te zetten in een filmscript. Ook wordt uitgelegd dat het eerst de bedoeling was om twee films te maken voor Miramax, terwijl de films uiteindelijk als drieluik gemaakt zijn bij New Line. Tenslotte wordt er aandacht besteed aan de momenten dat de films van het boek afwijken.

Visualising the Story (39 min)
Dit onderdeel van de film bestaat uit meerdere delen waarin uitleg wordt gegeven over de storyboards en de ruwe computeranimaties: de animatics. We zien hier ook drie storyboard-scènes die uiteindelijk niet voor de film gebruikt zijn, waaronder een alternatieve proloog voor de film. Ook zijn er twee animatic-scènes terug te vinden. De eerste is een scène waarbij Gandalf naar Orthanc, de toren van Saruman, rijdt. De tweede scène is een ruwe animatie van de tocht over de bruggen van Khazad-Dum, waar Gandalf uiteindelijk oog in oog komt de staan met de Balrog.
Vervolgens kunnen we hier ook van een tweetal scènes de uiteindelijke filmbeelden vergelijken met de animatics. Het gaat hierbij om de scènes waarbij de Nazgul binnenvallen in Bree, en de scène met de brug bij Khazad-Dum.
Het laatste onderdeel bij Visualising The Story laat ons kijken bij tests op de set van Bag End waarbij een aantal crewleden met handycams een aantal scènes opnemen om te kijken hoe de camerastandpunten uiteindelijk moeten worden. Hierbij zien we regisseur Peter Jackson de rol van Bilbo spelen, erg leuk om te zien!

Designing And Builing Middle Earth (96 min)
Dit onderdeel van de DVD bestaat uit vier delen, te weten:

- Designing Middle Earth (41 minuten)
- Weta Workshop (43 minuten)
- Costume Design (11 minuten)
- Design Galleries (foto's en schetsen)

In de documentaires komt werkelijk alles met betrekking tot de ontwerpen in de films aan bod. Alles over de sets, de kleding, het uiterlijk van de verschillende rassen, enzovoort. Er wordt veel verteld over de creatieve keuzes die er gemaakt zijn en ook komt de grootte van de productie aan bod. Honderden mensen hebben jarenlang aan deze films gewerkt om alles tot in de details perfect te krijgen.

Middle Earth Atlas
De Middle Earth Atlas laat ons een kaart van Middle Earth zien waarop de verschillende locaties van het verhaal aan te klikken zijn en waar de route bekeken kan worden die de "Fellowship" heeft afgelegd. Na het aanklikken van een locatie volgt een kort fragment uit de film wat zich op de betreffende locatie afspeelt.

New-Zealand As Middle Earth (10 min)
Dit deel van de DVD laat zien waar de verschillende sets uit de film opgenomen zijn in Nieuw-Zeeland. Op de kaart van Nieuw-Zeeland zijn verschillende locaties aan te klikken waarna je te zien krijgt welke sets daar uiteindelijk gebouwd zijn. Hier zien we veel handycam-beelden van de 'ongerepte' locaties, waarna we ook te zien krijgen hoe de locaties er in de uiteindelijke film uitzien.

Disc 4

Introductie (½ min)
Hoofdrolspeler Eliah Wood geeft een korte introductie over de extra's die zich op deze disc bevinden.

Filming The Fellowship Of The Ring (88 min)
De eerste documentaire op disc 4 met de naam The Fellowship of the Cast heeft een lengte van 34 minuten en gaat over de periode dat de leden van cast en crew elkaar leren kennen, voorafgaand aan het filmen. A Day In The Life Of A Hobbit is een documentaire van 13 minuten waarin vooral Sam en Frodo gevolgd worden. Hier zie je hoe de dag van een acteur er uitziet op de set van de LOTR films.
De laatste documentaire op dit deel van de DVD Camera's In Middle Earth duurt bijna 50 minuten en laat zien wat een enorm werk het was om midden in Nieuw-Zeeland drie films tegelijkertijd te maken.

Visual Effects (57 min)
Onder het kopje Scale wordt hier uitgelegd hoe de filmmakers er met behulp van speciale lenzen en geforceerd perspectief in zijn geslaagd om de Hobbits klein te laten lijken wanneer zij in scènes met mensen, elven of toveraars verschijnen. Deze documentaire van ruim 15 minuten is een echte aanrader!
De Miniatures documentaire richt zich op de schaal-sets die voor deze film gemaakt zijn. Veel van de schaalmodellen waren zo goed dat ze ook van heel dichtbij niet door de mand vielen en gewoon gebruikt zijn voor close-ups in de film. Ook is er een galerij van de miniaturen terug te vinden op dit deel van de DVD

Post Production - Putting It All Together (14 min)
Dit deel gaat over de post-production en bevat twee onderdelen. Het eerste is een documentaire waarin vooral de logistieke kant van het filmmaken aan bod komt. Het tweede onderdeel is de scène van de Council Of Elrond. Hier kunnen we deze scène bekijken vanuit zes verschillende cameraposities of in de uiteindelijke gemonteerde versie.

Digital Grading (12 min)
Deze documentaire behandelt het aanpassen van de kleurtonen zodat het sprookjesachtige karakter van de film het best tot uiting komt. Wij kijken met een technicus mee terwijl hij kleuren van het bos en de lucht aanpast, en hier en daar highlights invoegt. Eigenlijk heeft de tijd de inhoud van dit item achterhaald, want voor deze Extended Edition Blu-ray Disc-uitgave is de grading opnieuw gedaan, met een ander resultaat dan waar in dit item naar verwezen wordt.

Sound and Music (15 min)
In een tweetal documentaires wordt uitgelegd hoe zowel de soundeffecten als ook de muziek voor deze film tot stand zijn gekomen. Voor de goede orde; dit item is in Dolby Digital 5.1 geluid.

The Road Goes Ever On… (7 min)
De belangrijkste acteurs en regisseur Peter Jackson geven hun reacties op de diverse premières van de film in Amerika en Nieuw Zeeland.

Disc 5

De vijfde disc bevat materiaal dat op de bonusdisc van de Limited Edition-DVD staat.

Behind the Scenes (85 min)
Deze lange documentaire is gemaakt door Costa Botes en geeft een indrukwekkend beeld over hoe de opnames op de set van The Fellowship of the Rings zijn geweest. We zien Peter Jackson aan het werk met de acteurs, hoe een bepaalde opname wordt opgebouwd en hoe de nabewerking van de film in z'n werk gaat. Helaas is deze documentaire in niet-anamorf beeldformaat.

The Two Towers

Disc 1 & 2

Audio commentaar: De schrijvers
Regisseur Peter Jackson neemt het voortouw op deze eerste commentaartrack en gaat samen met zijn collega-schrijvers vooral in op de verhaallijn en specifiek op de verschillen met de bioscoopversie van de film. Als je wilt weten waarom bepaalde veranderingen zijn gemaakt in deze extended edition dan is deze commentaartrack er eentje die je niet mag missen.

Audio commentaar: Het designteam
Zoals iedereen die de films gezien heeft zal beamen is er zeer veel aandacht besteed aan de kleinste details om de wereld van Tolkien zo goed mogelijk tot leven te brengen. Verantwoordelijk hiervoor is het designteam en de hoofdverantwoordelijken bespreken op deze track allerhande interessante zaken die op het beeld voorbij komen. Ondanks het grote enthousiasme van de mensen die het commentaar leveren is deze track lang niet voor iedereen interessant, je moet echt liefhebber zijn van Tolkien of Fantasy danwel geschiedenis om dit bijna vier uur lang uit te kunnen zitten.

Audio commentaar: Het productieteam
Mensen die op de filmacademie zitten, of anderszins interesse hebben voor filmmaken als vak, mogen dit commentaar niet missen. Vrijwel iedereen die wat te zeggen heeft over de productie komt hier aan het woord en alles van belichting tot het monteren van de film en alles wat daar tussenin zit komt aan bod. Ook hier geldt dat het commentaar een specifieke doelgroep zal bekoren.

Audio commentaar: De acteurs
Elijah Wood, Sean Astin, John Rhys-Davies, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Christopher Lee, Sean Bean, Bernard Hill, Miranda Otto, David Wenham, Brad Dourif, Karl Urban, John Noble, Craig Parker, en Andy Serkis zijn te horen op deze track die overigens niet in één sessie is opgenomen. De acteurs vertellen een veel 'luchtiger' verhaal dan dat wat er op de drie eerdere tracks te horen is, vooral de vele anekdotes die worden verteld zorgen voor de nodige komische afwisseling. Verwacht echter geen schokkende nieuwe informatie uit deze track.

Disc 3

Introductie (2 min)
Wederom een korte introductie van regisseur Peter Jackson op de extra's bij deze uitgave.

J.R.R. Tolkien: Origins of Middle Earth (29 min)
In deze documentaire van bijna 30 minuten wordt teruggeblikt op het leven van Tolkien en zijn reden om fantasy te gaan schrijven. Een aantal Tolkien-kenners komen aan het woord om de informatie over Tolkien in een historisch perspectief te plaatsen. Ook behandelt deze documentaire de totstandkoming van The Lord Of The Rings en de keuzes die daarbij gemaakt zijn, onder andere om het verhaal op te delen in drie boeken. Een prima (historische) feature die een goede blik werpt op het leven van Tolkien.

From Book To Script: Finding The Story (21 min)
Het verfilmen van het tweede deel uit een trilogie is geen gemakkelijke opgave, zeker in het geval van The Lord Of The Rings waarbij er meerdere verhaallijnen door elkaar lopen. De filmmakers hebben zich bij de films dan ook niet helemaal aan de indeling van de boeken gehouden en in deze documentaire wordt uitleg gegeven over de keuzes die hieromtrent gemaakt zijn. Speciale aandacht wordt geschonken aan de rol van Faramir in de film, aangezien de filmmakers hier toch wel behoorlijk zijn afgeweken van het boek van Tolkien. Of de uitleg de die-hard Tolkien fans zal overtuigen blijft uiteraard de vraag. Deze documentaire duurt 21 minuten.

Designing And Building Middle Earth (89 min)
Onder dit kopje vinden we drie onderdelen terug:

Designing Middle Earth
In ruim 45 minuten wordt in deze documentaire uitvoerig uit de doeken gedaan hoe de verhalen van Tolkien zijn omgezet in een drie dimensionale wereld. Twee van de belangrijkste mensen in dit proces, de tekenaars Alan Lee en John Howe, vormen de rode draad binnen deze documentaire die werkelijk alles behelst van het schetsen van de wereld van Tolkien tot het bouwen van de Gouden Hal en Fangorn Forrest. Een bijzonder interessante documentaire die een goede indruk geeft van de enorme hoeveelheid werk die gaat zitten in het realiseren van een film(trilogie) als deze.

Weta Workshop
Voordat The Lord Of The Rings werd gemaakt had nog niemand gehoord van Weta Workshop, inmiddels zijn ze wereldberoemd op het gebied van het ontwerpen en produceren van kostuums, uitrustingen en animatronics voor films. Voor deze trilogie is een ongeloofelijke hoeveelheid kostuums, wapenuitrustingen en makeup-proteses gemaakt waarbij Weta letterlijk dag en nacht in touw was om alles op tijd af te krijgen en de filmmakers te voorzien van voldoende materiaal. Een bijzonder leuk onderdeel van deze documentaire is de creatie van de enorme Treebeard-robot.

Design Galleries
Onder dit kopje vinden we, onderverdeeld in meerdere submenu's, maar liefst 1642 tekeningen en foto's van kledij en locaties uit Middle Earth. Dit onderdeel is echt bijzonder uitgebreid en zelfs zo groot dat je er gemakkelijk in verdwaald. Sommige ontwerpen zijn voorzien van gesproken commentaar.

Gollum (45 min)
Gollum speelt een zeer belangrijke rol in The Two Towers en speciaal aan hem zijn vier onderdelen gewijd:

The Taming Of Smeagol
In een filmpje van bijna 40 minuten wordt alles over het tot stand komen van Gollum behandeld. De computeranimators van Weta Digital hebben met Gollum zonder twijfel één van de meest realistische CGI-karakters ooit gemaakt, en hoe dat in zijn werk ging wordt uitgebreid uitgelegd. Ook de casting van acteur Andy Serkis en de invloed die hij heeft gehad op het ontwerp van Gollum komen uitvoerig aan bod. Dit is een bijzonder interessante documentaire die alle antwoorden geeft op de vraag hoe de filmmakers er in zijn geslaagd om Gollum zó realistisch op het scherm te krijgen.

Andy Serkis
De scene 'The Two Faces Of Gollum' waarbij Smeagol zijn alter ego Gollum wegstuurt wordt hier in split-screen weergegeven. Boven in beeld acteur Andy Serkis en onder de uiteindelijke animatie. Hierbij is duidelijk te zien dat de animatie vrijwel geheel is gebaseerd op de bewegingen en gelaatsuitdrukkingen van Serkis.

Gollum's 'Stand In'
Op een bepaalde dag was Andy Serkis niet op de set en kroop de co-producent van de film in het pak van Gollum om toch opnames te kunnen maken. Het filmpje van ruim drie minuten is vooral leuk voor mensen die aan de film meegewerkt hebben, voor de gemiddelde kijker biedt het weinig interessants.

Design Gallery
Ook aan Gollum is een complete galerie met schetsen en foto's gewijd. Maar liefst 95 afbeeldingen zijn in dit onderdeel terug te vinden, sommige daarvan voorzien van audio.

Middle Earth Atlas
Fans van Tolkien kunnen de kaart van Middle Earth waarschijnlijk met hun ogen dicht uittekenen, voor iedereen die dat niet kan is dit een handige toevoeging die laat zien welke delen van het verhaal zich op welke locatie afspelen.

New-Zealand As Middle Earth (14 min)
In ongeveer 15 minuten krijgen we hier te zien welke locaties in Nieuw-Zeeland gekozen zijn om te dienen als basis voor de verschillende settings in de film. Interessant voor hen die Nieuw-Zeeland kennen, verder niet een feature die erg veel toevoegt.

Disc 4

Introductie (1 min)
Een korte introductie door hoofdrolspeler Eliah Wood over de extra's van deze disc.

Filming "The Two Towers" (89 min)
Dit onderdeel is opgedeeld in drie subcategorieën:

Warriors Of The Third Age
In de Lord Of The Rings-trilogie komen zeer veel actiescènes voor waarin acteurs elkaar met allerhande slagwerk te lijf gaan. In bijna 21 minuten wordt aandacht besteed aan de training van de stuntmensen en de algehele totstandkoming van deze scènes.

Camera's In Middle Earth
Deze documentaire is met 68 minuten niet alleen de langste van alle documentaires, het is zeker ook één van de meest interessante. Het is een echte 'making of' die laat zien wat een hectisch karwei het met name voor Peter Jackson was om bezig te zijn met een film die op sommige momenten op vijf verschillende locaties tegelijk werd opgenomen. Veel acteurs komen aan het woord, evenals mensen van de productie en uiteraard ook regisseur Peter Jackson.

Production Photo's
Uiteraard mag ook bij dit onderwerp een fotogalerie niet ontbreken; dus ook hier een serie van ongeveer 70 foto's.

Visual Effects (54 min)
Het onderdeel Visual Effects bestaat uit drie delen, te weten:

Miniatures
Miniaturen vormen een belangrijk onderdeel in deze trilogie en zij hebben dan ook een eigen onderdeel op deze DVD dat uit twee subdelen bestaat. Big-Atures gaat over miniaturen die tot ruim tien meter hoog zijn en mogen de naam 'mini' eigenlijk niet dragen. In deze documentaire komen onder andere de sets van Helms Deep, The Black Gate en Isengard aan bod. The Flooding Of Isengard gaat over het onder water lopen van Isengard, aan het eind van de film. Hoe dat tot stand kwam is in deze korte featurette te zien.

Weta Digital
Weta Digital is de computeranimatiestudio van Weta Workshops en hier komen alle animaties voor de film vandaan. In bijna 28 minuten nemen we een kijkje in de digitale keuken van The Two Towers, een bijzonder interessante featurette voor iedereen die van computeranimaties houdt.

Abandoned Concepts
Uiteraard worden er voor een film als deze talloze ideeën afgeschreven omdat ze niet goed genoeg zijn of net niet voldoen aan de visie van de regisseur. Hier zijn een aantal van dergelijke ideeën in een galerie terug te vinden.

Editorial: Refining The Story (22 min)
Omdat de Fellowship in The Two Towers uit elkaar is gevallen ontstaan er vier verhaallijnen en dat is uiteraard een uitdaging voor de montage van de film. Ook de grote gevechten vergen veel van het montage-team, in deze featurette van 22 minuten legt Peter Jackson uit welke keuzes hij heeft gemaakt tijdens de montage van The Two Towers.

Music And Sound (48 min)
Geluid in het algemeen en muziek in het bijzonder voegen erg veel toe aan een film. Vandaar ook dat we over dit onderwerp een drietal features terugvinden op deze disc:

Music For Middle Earth
In iets meer dan 25 minuten besteedt deze documentaire ruim aandacht aan de muziek die componist Howard Shore voor de film schreef. De verschillende thema's komen aan bod.

The Soundscapes Of Middle Earth
Bij geluid voor films komt heel veel kijken, veel meer dan je zou verwachten. Vrijwel alle geluidseffecten moeten specifiek opgenomen worden en vaak worden geluiden bedacht die vervolgens tot leven worden gewekt. Deze documentaire geeft een uitstekende indruk van de innovativiteit die nodig is om tot de juiste geluiden te komen.

Sound demonstration: Helm's Deep
Aan de hand van de gevechtsscène bij Helm's Deep kunnen we een goed idee krijgen van de 'lagen' waaruit een soundtrack is opgebouwd. In totaal zijn bij deze clip acht kanalen te kiezen, de eerste zeven bevatten elk een deel van de mix, de achtste track is de uiteindelijke soundtrack die bij de film gebruikt is.

The Battle For Helm's Deep Is Over (9 min)
In een clip van negen en een halve minuut kijken de mensen van de cast en crew terug op het complete proces van het productie van The Two Towers, het is daarmee een soort samenvatting van de extra's van deze uitgave.
Disc 5

De vijfde disc bevat materiaal dat op de bonusdisc van de Limited Edition-DVD staat.

Behind the Scenes (85 min)
Ook van The Two Towers heeft Costa Botes een documentaire gemaakt over de gebeurtenissen achter de schermen. Het gaat verder waar deel 1 is opgehouden. Alle facetten van de opnames komen weer aan bod, waaronder ook veel (flauwe) humor. Helaas is deze documentaire in niet-anamorf beeldformaat.

The Return of the King

Disc 1 & 2

Audiocommentaar (4x)
De film kent 4 commentaartracks, te weten:

Audio commentaar: De regisseur en schrijvers
Regisseur Peter Jackson neemt het voortouw op deze eerste commentaartrack en gaat samen met zijn collega-schrijvers vooral in op de verhaallijn en specifiek op de verschillen met de bioscoopversie van de film.

Audio commentaar: Het designteam
Zoals iedereen die de films gezien heeft zal beamen is er zeer veel aandacht besteed aan de kleinste details om de wereld van Tolkien zo goed mogelijk tot leven te brengen. Verantwoordelijk hiervoor is het designteam en de hoofdrolspelers uit dit team bespreken op deze track allerhande interessante zaken die op het beeld voorbij komen.

Audio commentaar: Het productieteam
Vrijwel iedereen die wat te zeggen heeft over de productie komt hier aan het woord en alles van belichting tot het monteren van de film en alles wat daar tussenin zit komt aan bod.

Audio commentaar: De acteurs
Ook op deze DVD is weer een audiotrack terug te vinden waar een groot aantal acteurs reflecteren op hetgeen ze hebben meegemaakt. Wederom is dit de meest 'luchtige' track met veel grappen en grollen van de sprekers. Ook ditmaal is de track een compositie van meerdere onafhankelijk van elkaar ingesproken audiocommentaren.

Disc 3

Introductie (1½ min)
De inmiddels bekende korte introductie van regisseur Peter Jackson op de extra's bij deze uitgave. Hij gaat niet voorbij aan het feit dat dit de laatste extra's zijn bij de films.

J.R.R. Tolkien: The Legacy of Middle Earth documentary (28 min)
Dit is een documentaire waarin wordt gekeken naar Tolkien's persoonlijke leven en de invloed die omstandigheden in zijn leven hebben gehad op het boek. Ook komt in deze documentaire Tolkien's traumatische verleden met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog weer aan bod, en de motivatie die hij daaruit putte bij het schrijven van The Lord Of The Rings.

From Book to Script: Forging the Final Chapter (24 min)
Het onderdeel 'From Book to Script' is ook bij deze derde Extended Edition DVD niet achterwege gelaten. Wederom wordt hier ingegaan op het schrijven van het script en in het bijzonder de indeling van de boeken tegenover de indeling van de films. Ook wordt er ruim aandacht besteed aan de uiteindelijk geschrapte gevechtsscène tussen Aragorn en Sauron, en hoe delen van die scène alsnog wél gebruikt zijn. Een geanimeerd storyboard van de oorspronkelijk geplande scène is als los onderdeel terug te vinden.

Designing Middle Earth (38 min)
Deze documentaire was bij de twee voorgaande delen één van de favoriete onderdelen en ook bij deze derde Extended Edition stelt het onderdeel, over het bij elkaar zoeken van de verschillende locaties en het maken van de sets, niet teleur. Bij de derde film wordt de focus ditmaal voor een groot deel op de stad Minas Tirith gelegd en de relatie met zijn tegenhanger Minas Morgul.

Big-Atures
Miniatures kennen we allemaal, big-atures zijn hun grotere broertjes. Om met de camera dicht bij een miniatuur te komen en echt een realistisch beeld te creëren is een bepaalde grootte en detaillering nodig. Deze documentaire draait vooral om de miniaturen die gemaakt zijn van de stad Minas Tirith, maar ook de stormram "Grond" komt aan bod.

Weta Workshop
Ook voor dit derde deel heeft Weta Workshop weer een enorme hoeveelheid kostuums en wapens vervaardigd. In ruim 46 minuten krijgen we hier alles te zien wat te maken heeft met het ontwerpen en vervaardigen van alles wat er op dit gebied gebruikt is in The Return Of The King.

Costume Design
Enigszins voortbordurend op dat wat we zagen in de Weta Workshop-documentaire gaat dit filmpje over de verschillende kostuums die de hoofdpersonen in The Return Of The King dragen. In ruim 12 minuten wordt duidelijk gemaakt welke veranderingen de hoofdpersonen in hun garderobe zagen bij dit derde deel, en in welke kledij de nieuwe karakters getooid gingen.

Design Galleries
Voor hen die niet genoeg krijgen van alles wat met het ontwerpen van de film te maken heeft is er een enorme hoeveelheid foto's en schetsen terug te vinden van zowel de personages als de objecten uit Middle Earth. De afbeeldingen zijn gerubriceerd in verschillende categorieën zodat het geheel overzichtelijk blijft.

Home of the Horse Lords (30 min)
Paarden spelen een zeer belangrijke rol in The Lord Of The Rings en in tegenstelling tot wat wij op het scherm te zien krijgen gaat er erg veel werk zitten in het 'acteren' van de paarden. Zo hebben de acteurs veel tijd met hun paarden doorgebracht en waren er voor veel personages meerdere paarden voor handen. In de documentaire wordt ingegaan op de training van de paarden, maar ook op de training van de acteurs en hun samenwerking met de paarden. Verplichte kost voor dierenliefhebbers.

Middle Earth Atlas
Om de geografie van Middle Earth fris in het geheugen te houden is ook dit onderdeel weer van de partij. Door op verschillende plaatsen van de landkaart te klikken is te zien welke gebeurtenissen zich daar afspeelden.

New Zealand as Middle Earth (16 min)
Ook dit onderdeel kwamen we bij de twee eerste uitgaven tegen en dient als kijkje in de keuken bij het scouten van de locaties, de logistiek en het filmen op locatie. Het onderdeel bestaat uit meerdere losse onderdelen die elk corresponderen met een plek in Middle Earth.

Disc 4

Introductie (1 min)
Een korte introductie door hoofdrolspelers Eliah Wood en Billy Boyd over de extra's van deze disc.

Filming The Return of the King (73 min)
Eén van de meest onderhoudende documentaires van deze Extended Edition is waarschijnlijk dit onderdeel, dat de subtitel Camera's in Middle Earth heeft gekregen. Het laat enorm veel on-set beelden zien, gecombineerd met interviewfragmenten en achtergrondinformatie. De documentaire bevat vrijwel alle onderdelen van de film en als de andere documentaires die zich op één specifiek onderwerp richten je niet interesseren, dan moet je dit onderdeel zeker toch kijken.

Visual Effects - Weta Digital/ (43 min)
Wat Weta Workshop is voor de harnassen en zwaarden dat is Weta Digital voor alles wat niet tastbaar is. Na de drie Lord Of The Rings films is Weta gevestigd als één van de beste special effects-bedrijven in de filmindustrie. Deze documentaire laat onder andere zien hoe de enorme veldslag rond Minas Tirith voorzien is van een ongekend aantal special effect-shots. Bijzonder interessant voor de tech-freaks onder ons die er ruim 40 minuten plezier aan kunnen beleven. Als extraatje krijgen we een multi-angle scène (The Mumakill Battle) van 30 seconden waarin duidelijk te zien is uit welke lagen één van de grote shots van de veldslag opgebouwd is.

Post-production: Journey's End (89 min)
Vier documentaires die allemaal met de post-productie van de film te maken hebben:

Editorial: Completing The Trilogy
In deze documentaire van 21 minuten wordt ingegaan op het grote karwei dat Peter Jackson te doen had bij het samenvoegen van alle beelden tot één film. Vooral omdat in de laatste film ook nog een groot deel van het verhaal van The Two Towers verteld moest worden was dit geen sinecure.

Music For Middle Earth
Muziek speelt een zeer belangrijke rol in de trilogie en in deze feature van 22 minuten legt componist Howard Shore uit hoe de muziek is opgebouwd, welke thema's er gekozen zijn en hoe er progressie zit in de muziek en de karakters. Erg interessant voor de muziekliefhebbers onder ons!

The Soundscapes of Middle Earth
Net als voor de eerste twee films heeft de sound effects crew ook voor deze film weer vele nieuwe geluiden moeten creëren. In dit filmpje wordt onder andere getoond hoe het geluid van een aantal van de grote rotsinslagen tot stand is gekomen.

The End Of All Things
Naast de openingsdocumentaire op deze vierde disc is deze featurette er eentje die je niet mag missen. Naarmate de deadline voor de première van de film dichterbij kwam werd de druk voor Jackson steeds groter, hij was namelijk in de laatste week nog bezig met het monteren van de film. Hier krijgen we te zien dat een grote groep mensen nog zeer hard heeft moeten werken om het geheel op tijd af te krijgen.

The Passing Of An Age (25 min)
De wereldpremière The Return Of The King was in Nieuw-Zeeland. Dit item laat een groot aantal zaken zien die plaatsvonden ná de première van de film. Zo zien we onder andere beelden van de Oscars en Peter Jackson in een hotelkamer vol gouden beeldjes. Wat we ook zien is dat Jackson daarna terug gaat naar Nieuw-Zeeland om nog enkele pick-ups te draaien voor deze Extended Edition uitgave.

Cameron Duncan: The Inspiration for Into the West (32 min)
Een documentaire die slechts zijdelings met ROTK te maken heeft. Het productieteam rondom Peter Jackson wilden in Nieuw Zeeland een donorcampagne steunen, waarvoor ze de jonge filmmaker Cameron Duncan benaderden. Cameron bleek echter kanker te hebben en deze documentaire is een eerbetoon aan hem en zijn werk. Twee van zijn korte films zijn in deze documentaire te zien.

Disc 5

De vijfde disc bevat weer materiaal dat op de bonusdisc van de Limited Edition-DVD van Return of the King staat.

Behind the Scenes (112 min)
Ook van The Return of the King heeft Costa Botes een documentaire gemaakt over de gebeurtenissen achter de schermen. Ook dit deel is weer erg interessant, al duurt de documentaire erg lang. Alle facetten van de opnames komen weer aan bod, met veel interessante informatie vanaf de zijlijn. Helaas is ook deze documentaire in niet-anamorf beeldformaat.

Conclusie

De Hobbit Frodo Baggins krijgt een bijzondere ring met magische en duistere krachten in z'n bezit. Frodo moet samen met een toegewijd reisgenootschap, bestaande uit negen personen, zorgen dat de ring naar Mount Doom gebracht wordt om vernietigd te worden. The Lord of the Rings-trilogie, verfilmd door Peter Jackson, is inmiddels bij bijna iedereen wel bekend en heeft de filmwereld naar een nieuwe dimensie gebracht. De meest complete versies van de films zijn de Extended Editions, die nu ook op Blu-ray Disc zijn verschenen. Naast de langere versies van de film zijn er ook de meeste extra's te vinden op deze uitgaves, al is er geen materiaal te vinden dat ook al niet op de EE- of Limited Edition DVD-versies van de films te vinden was. Qua geluid is deze uitgave te vergelijken met de Theatrical Edition-uitgave op Blu-ray Disc. Wat beeld betreft zijn er wel wat wijzigingen doorgevoerd en de meest opvallende is de verandering van kleur. Niet dat het slechter is geworden, maar het is wel een aanpassing van de oorspronkelijke kleurweergave. Wie dat geen probleem vindt, heeft met deze uitgave de meest complete en best uitziende uitgave in handen.

Laatste reacties

Jordy van Buel  |  21-10-2014

Die Blu-Rays boeide me nooit want ik had al die luxe dvd-boxen. Nu ik de box voor 21,75 kon aanschaffen op BD, heb ik toch weer gedubbeldipt.... Dus vandaar.......
Lees meer >

Melzz  |  21-10-2014

Onder welke steen heb jij gelegen? :lol: Die Blu-Rays boeide me nooit want ik had al die luxe dvd-boxen. Nu ik de box voor 21,75 kon aanschaffen op BD, heb ik ...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  21-10-2014

Toch de extended trilogy opnieuw gekocht op Blu-Ray....lees ik nu pas allerlei verhalen over een groene waas bij Fellowship. Vreemde ontwikkeling. Hopelijk stoo...
Lees meer >

Melzz  |  21-10-2014

Toch de extended trilogy opnieuw gekocht op Blu-Ray....lees ik nu pas allerlei verhalen over een groene waas bij Fellowship. Vreemde ontwikkeling. Hopelijk stoo...
Lees meer >

Franklin1975  |  30-03-2014

Heb zelf nog geen tijd gehad de tijdsduren zelf te checken van de dvd's en blu-ray's. Lijkt mij nu ook opgehelderd :-)
Lees meer >

Roger B.  |  29-03-2014

Bij alle drie zit tijdverschil. Dit heeft te maken met pal speedup. Als je het vergelijkt met de regio 1 dvd's dan zou er geen tijdsverschil met de Blu-ray's mo...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  29-03-2014

DVD tijden kloppen iig. Zojuist getest met mijn eigen extended box set. Misschien extra credits op de Blu-Ray? De aftiteling van RotK EE duurt ook een half uur...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  29-03-2014

En hoe zijn deze tijden getest? Door de dvd's in de speler te stoppen en de tijd te noteren, of afgaande op wat er op de cover wordt gezegd?
Lees meer >

Roger B.  |  28-03-2014

Fellowship: DVD 220 min.-Blu-ray 228 min. Two Towers: DVD 225 min.-Blu-ray 235 min. Return of the king: DVD 253 min.-Blu-ray 263 min.
Lees meer >

Franklin1975  |  28-03-2014

De eerste 2 films hebben in de EE geen tijdsverschil tussen dvd en blu-ray, maar bij RotK dus wel. Zeer apart.
Lees meer >

Roger B.  |  27-03-2014

Ik ga er vanuit dat de vergelijking gaat over de regio 2 dvd. Bij de dvd heb je pal speed up.
Lees meer >

bart22  |  27-03-2014

Door het verdwijnen van de PAL-speedup zit er een verschil in tijdsduur op alle 3 de films op blu-ray t.o.v. de dvd's.
Lees meer >

Jordy van Buel  |  27-03-2014

Nee, dat lijkt me een foutje.
Lees meer >

Franklin1975  |  27-03-2014

Afgaande op de tijdsaanduidingen op musicmeter.nl duurt de exended edition van The Return Of The King op blu-ray zo'n 10 minuten langer dan de extended edition ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  16-08-2011

Kleine opmerking over de plotsynopsis: Saruman verliest de strijd bij Helms Deep, maar hij is nog niet verslagen. Hij verzamelt zijn leger wederom om een laatst...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld DTS HD Master Audio 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
9.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 314
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.