Rabbit Hole

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Rabbit Hole (DVD)
Samenvatting

Het leven van Becca (Nicole Kidman) en Howie (Aaron Eckhart) verandert voorgoed als hun vierjarig zoontje, die de hond achterna zit en de straat op rent, wordt aangereden en overlijdt. Na acht maanden praatgroep blijkt dat die groep voor Becca in elk geval niet helpt om verder te kunnen gaan met haar leven. Howie en Becca moeten allebei hun eigen manier zien te vinden om met hun verlies om te gaan. Howie met de groep en Becca is zoekende, al kan ze met de goedbedoelde raad van haar moeder Nat (Dianne West) geen kant op. Als Becca's zus Izzy (Tammy Blanchard) dan ook nog zwanger raakt, komt hun verwerkingsproces in een stroomversnelling terecht. Zijn Becca en Howie in staat verder te gaan met hun leven en hun relatie?

Commentaar

David Lindsay-Abaire kreeg van zijn Julliard professor Marsha Norman de raad om “te schrijven over dat wat je het meeste angst aanjaagt”. Heel lang snapte hij niet precies wat zij daarmee bedoelde, totdat hij een zoon kreeg. Ineens viel het kwartje: de angst die hij voelde als hij eraan dacht dat hij zijn zoontje kwijt zou raken was groot en met niets anders te vergelijken. Dat was het eerste zaadje van het toneelstuk en latere film Rabbit Hole. Na het succes van het toneelstuk, waarvoor hij in 2007 de Pullitzerprijs voor drama won, wilde Lindsay-Abaire zijn toneelstuk graag verfilmd zien. De basis van het verhaal voor Lindsay-Abaire is dat hij zich realiseerde dat mensen, zelfs als ze een groot drama ondergaan, hun gevoel voor humor niet verliezen. Je maakt iets vreselijks mee, maar de manier waarop je ermee omgaat wordt bepaald door het soort mens dat je bent, inclusief je emoties, maar zeker ook je humor. Voor het verfilmen van zijn toneelstuk vond Lindsay-Abaire het daarom belangrijk een regisseur te vinden die dat idee deelde. Hij vond dat in regisseur John Cameron Mitchell. In zijn werk herkende Lindsay-Abaire de emotionaliteit en de humor, die ook in zijn schrijfwerk zo belangrijk was. Bovendien bleek dat Cameron Mitchell ook nog persoonlijk affiniteit had met het onderwerp. Als kind heeft hij een broer verloren.
Rabbit Hole is daarmee een film geworden die draait om een verschrikkelijk verlies, maar zeker ook om humor. Niet op een botte, platte manier, maar heel intelligent en natuurlijk. Herkenning tussen mensen, onverwachte emoties, onverwachte bondgenootschappen. Wederom wordt duidelijk dat iedereen die geconfronteerd wordt met zo'n verlies een heel eigen weg moet gaan om de draad weer op te kunnen pakken. Ook in deze film wordt dat duidelijk en tot het einde toe blijft het een verrassing of Becca en Howie de weg naar elkaar weer kunnen terugvinden. Acteurs Kidman (die ook een van de producenten van de film is), Eckhart en West zetten prachtige rollen neer. Overtuigend, puur en integer. Een hele mooie rol is ook weggelegd voor de jonge acteur Miles Teller, die de rol van Jason speelt. Zonder teveel van het verhaal te verklappen wil ik alleen zeggen dat ik onder de indruk was van zijn rol en de manier waarop hij het speelt. Het duurt even voor je zijn rol in het geheel begrijpt, maar dat maakt het juist zo mooi.
Er zijn verschillende films gemaakt over dit thema, sommige zoetsappig, anderen heel mooi en ontroerend. Deze film is een beetje te vergelijken met La Stanza del Figlio, alhoewel ik die film nog wat authentieker vond, misschien ook omdat dat een Italiaanse film is. Rabbit Hole is wel een duidelijk Amerikaanse productie, wat voor mij inhoudt dat er een duidelijke morele ondertoon in zit en het allemaal uiteraard ook redelijk goed afloopt. Maar er zijn voorbeelden van Amerikaanse films die daarin nog veel verder gaan en dat is gelukkig in dit geval niet gebeurd. Het blijft een integer verhaal, met echte emoties en met verschillende benaderingen van het leven en de dood, waardoor het voor velen herkenbaar is. Dus voor liefhebbers van echt en degelijk drama is deze film zeker een aanrader.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 88 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019005238

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Interviews
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Rabbit Hole staat in een anamorf beeldformaat van 1.78:1 anamorf op de DVD, wat een heel klein beetje afwijkt van het originele 1.85:1 beeldformaat. De verschillen zijn echter zo klein, dat het niemand echt op zal vallen. Het beeld ziet er prachtig en zeer sfeervol uit. Dat komt vooral door de zachte belichting, welke een zeer mooi effect heeft op het plaatje. Doordat er op een digitale RED-camera is gedraaid, is er helemaal geen sprake van filmgrain en ook beeldruis blijft beperkt tot een minimum. De scherpte, het contrast en schaduwdetail zijn uitstekend verzorgd. Door de zeer hoge bitrate en het bijna volledig gebruik van de discruimte is er van compressiefouten ook geen sprake. Eigenlijk weinig reden tot klagen dus en Lumière heeft met deze transfer prima werk afgeleverd.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Rabbit Hole betreft een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track in de Engelse taal. Er is ook nog een Franse DD 5.1 track beschikbaar. Rabbit Hole is een film waarbij het voornamelijk om dialoog en emoties gaat. Verwacht dan ook geen groot spektakel op geluidsgebied. Juist de stiltes die regelmatig vallen geven de film extra cachet. Dialogen zijn dus belangrijk en ze zijn gelukkig uitstekend te verstaan, ook de wat zachtere passages. Soms zelfs een beetje te goed, doordat ze vrij vooraan in de mix staan. Soms had het wat losser gemogen. Om ruimtelijkheid te creëren staan dialogen vaak niet alleen in het centerkanaal, maar ook in de front- en soms surroundkanalen. De dialogen worden aangevuld met ambiancegeluiden en effecten, die zowel vanuit de front- als de surroundspeakers tot je komen. De omgevingsgeluiden in de surroundspeakers zijn vaak heel subtiel, zodat ze alleen in een zeer stille omgeving goed overkomen. De muziek is heel sfeervol, maar is ook vooral functioneel en heeft een ondersteunende taak.

Extra's

De DVD heeft een menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat met een fragment uit de filmmuziek als achtergrondgeluid (DD 2.0). De extra's op deze DVD zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling en zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Interviews met Regisseur en Acteurs (14 min)
Interviews met actrice/producer Nicole Kidman, acteur Aaron Eckhart en regisseur John Cameron Mitchell. Ze vertellen over de inhoud van de film en Kidman praat voornamelijk over haar rol als producer, niet als actrice. Regisseur Mitchell vertelt in twee delen waarom hij de film wilde maken en geeft een inleiding tot het verhaal. Opvallend is dat het geluid na 4.30 minuten even heel anders klinkt dan de rest van het interview.

Deleted Scenes (3 min)
Drie scènes die niet in de film terecht zijn gekomen. Op zich goede scènes, maar ze worden niet echt gemist.

Trailer (2 min)
De trailer van de film, in een heel rustig tempo, net als de film zelf. Het beeldformaat is 1.85:1 anamorf.

Conclusie

Becca en Howie verliezen hun zoon door een ongeluk. Beiden proberen via een praatgroep het verlies te verwerken, maar voor Becca blijkt dat niet te werken. Rabbit Hole van regisseur John Cameron Mitchell is een aangrijpende film over het verwerken van het verlies van je kind. Er wordt uitstekend in geacteerd, vooral door Nicole Kidman. Beeld en geluid zijn dik in orde en deze DVD-release bevat ook een paar extra's, al is de inhoud vrij beperkt. Toch een heel mooie en interessante uitgave.

Laatste reacties

Marc T.  |  21-08-2011

Kidman ziet er tegenwoordig ook uit als Chucky uit Child's Play met al die plastische chirurgie. De film was overigens aardig voor een keertje. Kidman was eerde...
Lees meer >

martijn0432  |  21-08-2011

Nee, dat zeg ik niet. Ik vind haar niet zo'n goede actrice (al overtuigde ze nu wel). Dat we haar gezicht een aantal jaar niet hebben zien bewegen draagt daar n...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  20-08-2011

Heb namelijk een bloedhekel aan Nicole Kidman en vond het heel erg jammer dat Cynthia Nixon de rol niet gekregen heeft. Maar toen ik de film eenmaal keek was ik...
Lees meer >

martijn0432  |  20-08-2011

Ik heb best lang gewacht met het kijken naar deze film. Heb namelijk een bloedhekel aan Nicole Kidman en vond het heel erg jammer dat Cynthia Nixon de rol niet ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.