Rio


Rio (Blu-ray)
Samenvatting

De kleine papegaai Blu (Jesse Eisenberg) leidt het betere leven. Samen met bazin Linda (Leslie Mann) woont hij in het pittoreske plaatsje Moose Lake, gelegen in de Amerikaanse staat Minnesota. Toen hij net geboren was, werd hij door smokkelaars naar Noord-Amerika gebracht, maar tijdens het vervoer viel hij van de vrachtwagen en werd hij gevonden door Linda. Vijftien jaar later wordt hun beider leventje verstoord wanneer vogelkenner Tulio (Rodrigo Santoro) in de winkel verschijnt. Hij komt het schokkende nieuws brengen dat Blu het laatste mannetje van zijn soort is en dat het laatste vrouwtje Jewel (Anne Hathaway) in Rio de Janeiro leeft. Hij nodigt Linda uit Blu mee te nemen naar Rio zodat de vogels kunnen paren. Alleen zo kunnen ze het voortbestaan van hun soort veilig stellen. Wanneer Linda en Tulio uit eten zijn laten ze Blu en Jewel achter in het onderzoeksinstituut. Tulio krijgt een telefoontje met het schokkende bericht dat de vogels verdwenen zijn. Worden ze op tijd teruggevonden?

Commentaar

Blue Sky Studio’s heeft al een aardig oeuvre opgebouwd met onder andere Ice Age, Ice Age 2, Ice Age 3 en Robots . Dat ze de techniek van de animeren feilloos onder de knie hebben blijkt weer eens. Rio is een lust voor het oog. Een kleurrijke stad als Rio de Janeiro en de omliggende jungle bieden veel mogelijkheden voor pracht en praal. Tevens is dit sinds Ice Age de eerste film van Blue Sky met menselijke personages erin. Deze overtuigen meer van voldoende. Het tempo mag er ook wezen. Rio kent een vliegende start en laat daarna nauwelijks ademruimte. De mate van detail doet bij vlagen denken aan het werk van Pixar, de onbetwiste leider van dit moment in de animatiemarkt. Een interessante anekdote is dat deze concurrent de film Newt heeft moeten annuleren. Gepland voor een release in zomer 2012, was de verhaallijn van deze films over de laatste twee ‘Newts’ die moeten paren om hun soort te redden, wel erg overeenkomstig aan die van Rio. De muziek van Rio loopt door het hele narratief en is een van de sterkste troefkaarten. De ondersteunende cast met namen als Jamie Foxx en Will I Am geeft hier de nodige invulling aan. De casting van sulletje Jesse Eisenberg is een gewaagde keus die gelukkig goed uitpakt. Hij heeft niet de levendige, energieke stem die casting voor animatiefilms vaak zo kenmerkt. Zijn aarzelende en stuntelige optreden past perfect bij het personage Blu en vormt een mooi contrast met Jewel. Anne Hathaway verleent haar stem aan deze tegenspeelster en doet dit met verve. Leslie Mann als Linda is tevens een vermelding waard. In haar stem klinkt een zeker levenservaring maar tegelijkertijd ook onbevangenheid, een moeilijke balans. Animatie, casting en muziek mogen er zijn, maar overtuigt de film ook op andere gebieden? Dit is helaas maar gedeeltelijk het geval. Rio is duidelijk in de eerste en belangrijkste plaats gericht op de jonge kijkertjes. Het script is dan ook een verzameling van generieke verhaallijnen zoals we die al talloze malen eerder hebben gezien. Ook de humor is maar in beperkte mate aanwezig en raakt niet altijd de juiste snaar. Vanwege de aanstekelijke muziek en kleurrijke animatie is Rio alleen al de moeite waard. Het obligate ‘volgens de regeltjes’ verhaal nemen we daarbij dan maar op de koop toe.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 99 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Portugees
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626065043

Extra's

 • Deleted Scene – Fuit Stand
 • Explore the World of Rio
 • Saving the Species: One Voice at a Time
 • The Making of Hot Wings
 • Boom-Boom Tish-Tish: The Sounds of Rio
 • Carnival Dance-O-Rama
 • Welcome to Rio Music Video
 • Taio Cruz – Telling the World Music Video
 • Rio de Jam-Eiro Jukebox
 • En meer...

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Rio heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave is een 50 GB dubbel-laagse disk.

De kwaliteit van het beeld is ronduit uitstekend te noemen. Bij recente animatiefilms zijn de verwachtingen hooggespannen. Gelukkig worden die geheel ingelost. Het beeld is vrij van ruis, beschadigingen of vuil. Artefacten zijn geheel afwezig, iets dat altijd een groot pluspunt is. Een ander belangrijk aspect zijn de kleuren. Die worden uitstekend verzadigd weergegeven. De verschillende kleuren van de jungle en Rio de Janeiro bevatten veel schakeringen die het echt tot leven brengen. De uitgave laat verder een mooi diep zwart zien, aangevuld met een prima contrast. De donkere scènes zijn goed te volgen en laten veel detail zien. Het detail is overigens over de hele linie uitstekend, evenals de scherpte. Alles bij elkaar een prima beeldkwaliteit waar gewoon niks op aan te merken valt. Er is dan ook geen andere beoordeling mogelijk dan de volledige score.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het geluid van Rio wordt verzorgd door een DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Er zijn ook diverse nasynchronisatie aanwezig, waaronder in het Nederlands en Vlaams. Deze hebben een Dolby Digital 5.1 formaat (448kb/s). Met uitzondering van de Franse track, die in DTS-formaat op de disk staat. Deze uitgave bevat dus enkel lossless audio voor de originele soundtrack. Deze track klinkt prima en laat zeer agressief en ruimtelijk geluidsbeeld horen. De dialogen zijn goed te verstaan en klinken mooi helder. De frontspeakers laten een breed stereogeluid horen, waarbij muziek en het overige geluid goed tot hun recht komen. Er zijn diverse momenten waarbij gebruik wordt gemaakt van de surrounds en in flinke mate de subwoofer. Dit is vooral tijdens de muzikale momenten, zoals in de club in Rio de Janeiro. Verder zijn voortdurend subtiele omgevingsgeluiden en muziek te horen. De track bevat verder geen ruis of beschadigingen. Een track van uitstekende kwaliteit.

De Nederlandse en Vlaamse nasynchronisaties in Dolby Digital-formaat laten in vergelijking met het lossless Engelse geluid minder detail horen. Dat wil niet zeggen dat de kwaliteit slecht is, er is wel sprake van een goede geluidsmix. In de Nederlandse versie zijn onder andere de stemmen van Jamai Loman en Kim-Lian van der Meij te horen. Zij nemen de hoofdrollen van Blu en Jewel op zich.

Extra's

Via het levendig geanimeerde hoofdmenu zijn een redelijk aantal extra’s te benaderen, alle voorzien van Nederlandse ondertiteling. De HD-beelden hebben hetzelfde formaat als de hoofdfilm en de audio is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Deleted Scene – Fuit Stand (1 min.)
Een niet gebruikte scène in ruwe animatievorm, maar al wel met muziek en de stemmenacteurs uit de film.

Explore the World of Rio
In deze interactieve extra kun je meer te weten komen over de wereld waarin Rio zich afspeelt. Er zijn vier gebieden die je kunt bezoeken: de stad, het strand, het voetbalstadion en de jungle. Binnen elk van deze gebieden heb je vier soorten content. Korte video’s, foto’s, trivia feitjes of een inzicht van de regisseur. Laatstgenoemde is het interessantst en lijkt nog het meest op fragmenten uit een traditionele making of.

Saving the Species: One Voice at a Time (25 min.)
Ben je ook altijd zo nieuwsgierig naar de stemmen achter geanimeerde personages? Deze extra voorziet in die behoefte. Het belicht de casting en de keuzes die daarin gemaakt zijn en er wordt veel over de ins en outs van stemacteren gesproken. Ook de relatie tussen stemacteren en het animeren wordt besproken. Dit is daarmee de topper onder deze extra’s.

The Making of Hot Wings (8 min.)
De eerste in een reeks van muzikale extra’s. Hier zien we hoe het swingende nummer ‘Hot Wings’ gemaakt is door Will I Am met als voornaamste zanger Jamie Foxx. Een must voor muziekliefhebbers.

Boom-Boom Tish-Tish: The Sounds of Rio (14 min.)
Meer muzikale extra’s in deze bespreking van Braziliaanse muziek. Het gaat over de unieke muziekstijl in Zuid-Amerika en in het bijzonder in Rio de Janeiro. Daarbij wordt uiteraard de link gelegd naar de film en het maken van de muziek hiervoor.

Carnival Dance-O-Rama
Een bijzonder creatieve en interactieve extra waar vooral de kinderen veel plezier aan kunnen beleven. Je kunt een personage kiezen waarna op het scherm wordt uitgelegd welke dansbewegingen vereist zijn. Eigenlijk een soort karaoke maar dan op het gebied van dans in plaats van zang.

Welcome to Rio Music Video (2 min.)
Het nummer uit de film is hier apart te bekijken met daarbij een compilatie aan beelden uit Rio.

Taio Cruz – Telling the World Music Video (2min)
De officiële clip van een nummer van de soundtrack door Taio Cruz.

Rio de Jam-Eiro Jukebox (9 min.)
Alle nummers uit de film zijn hier nog eens te bekijken, zonder dat je apart hoeft op te zoeken waar ze ook al weer voorkwamen. Er kan een specifiek nummer worden gekozen of alles kan worden afgespeeld, wat bijna 9 minuten aan luisterplezier oplevert.

The Real Rio (10 min.)
Een korte documentaire over deze wereldstad en de belangrijkste zaken die haar kenmerken, zoals carnaval. De crew heeft deze stad bezocht zodat ze uit eigen ervaring een beeld konden vormen van wat geanimeerd moest worden. Ze hebben zelfs meegedaan in de wereldberoemde parade!

Theatrical Trailer (2 min.)
De bioscooptrailer van de hoofdfilm.

Angry Birds Rio
Deze extra vind je rechtsboven en deze bestaat feitelijk uit een aantal sub-extra’s. Het betreft een trailer van de Angry Birds Rio game die speciaal voor deze film ontwikkeld is, een alternatieve versie van een scène uit de film waarin nu opeens Angry Birds voorkomen en tenslotte de video met uitleg die ook hieronder wordt vernoemd.

Onderstaande extra krijg je alleen te zien als je de BD in het Engels opstart. Je kunt dit doen door je BD-speler als zodanig in te stellen.

Live Extra’s
Deze extra is eigenlijk niets meer dan een verwijzing naar de volgende website: riodvd.angrybirds.com. Hier wordt uitgelegd hoe je met behulp van het unieke code blad, dat samen met deze BD van Rio geleverd wordt, unieke levels kunt krijgen voor deze game die in korte tijd de wereld veroverde. Feitelijk is het geen echte live extra. Je hebt geen internet nodig om deze te bekijken en moet apart achter je computer (of smartphone) kruipen om de website te bezoeken.

Onderstaande extra’s zijn alleen beschikbaar als je de BD-disk in het Nederlands opstart.

Ontmoet de stem van Blu (3 min.)
Jamai vertelt over zijn rol. Hij heeft het onder over zijn ervaringen met het inspreken

Ontmoet de Vlaamse stemmen (5 min.)
De Vlaamse stemacteur vertellen hier over hun ervaringen bij het meewerken aan de film.

Conclusie

De blauwe papegaai Blu is opgegroeid in een beschermde omgeving in een klein plaatsje in de VS, maar wordt gedwongen terug te keren naar Zuid-Amerika om zijn soort te redden. Hij is namelijk het laatst overgebleven mannetje en het laatste vrouwtje zit in een onderzoeksinstituut in de wereldstad Rio de Janeiro. Daar aangekomen lopen de zaken echter al snel mis. Rio is een lust voor oog en oor. De animaties zijn kleurrijk en vol details en de hele productie is doordrenkt met swingende muziek. Het voorspelbare verhaal wordt daardoor van ondergeschikt belang, maar weerhoudt de film er wel van iets bijzonders te worden. Het beeld en geluid van de BD-uitgave van de film zijn simpelweg perfect en er is bovendien een gezonde hoeveelheid (interactieve) extra’s te vinden.

Laatste reacties

De_Hollander  |  17-03-2012

is het de 3d versie wat niet goed afspeeld? Of de 2d?
Lees meer >

Franklin1975  |  14-03-2012

Gisteren de nieuwe blu-ray disc ontvangen en de eerste 30 minuten zonder afspeelproblemen kunnen kijken. Tot bij minuut 33 (als Jewel en Blu net ontsnapt zijn u...
Lees meer >

Richardv  |  09-03-2012

Heel leuk voor klein en groot heb er zelf van genoten
Lees meer >

Franklin1975  |  09-03-2012

Is sowieso de eerste keer dat ik dit meemaakte met een blu-ray. Hoop het ook niet nogeens mee te maken. En ik hoop ook niet voor 20th Century Fox dat alle blu-r...
Lees meer >

langejan  |  09-03-2012

8712626065050 En mijn exemplaar met bovenstaande EAN NR. heb ik al diverse keren laten afspelen maar ik heb niets gemerkt. En ook met meerdere mensen deze fi...
Lees meer >

Frank  |  08-03-2012

8712626065043 Mijn uitgave heeft deze EAN-code, maar ik heb geen problemen ervaren bij het afspelen van de disc. Het ligt er dus aan op welke speler je 'm afspe...
Lees meer >

Franklin1975  |  08-03-2012

8712626094050 8712626094067 8712626065043 8712626065050 Op deze EAN-nummers zouden dus de afspeelproblemen zitten. Dus blijkbaar heb je geluk Jurgen.
Lees meer >

jurgen42u  |  07-03-2012

Ein-de-lijk een mail terug met een lijstje van de EAN-codes van de mogelijke foute blu-rays. Ik kan de foute disc opsturen naar Amsterdam, dan krijg ik een nieu...
Lees meer >

Franklin1975  |  05-03-2012

Ein-de-lijk een mail terug met een lijstje van de EAN-codes van de mogelijke foute blu-rays. Ik kan de foute disc opsturen naar Amsterdam, dan krijg ik een nieu...
Lees meer >

Boyke_2002  |  02-03-2012

Voor mij de verrassing van 2011! Goede film met prachtige beelden van Rio, de animaties zien er ook top uit Ik ga voor de combopack maar wacht nog even dat de ...
Lees meer >

Franklin1975  |  25-01-2012

Ik wil graag een mail naar 20th Century Fox Nederland sturen, maar kan geen mailadres vinden. info@foxfilm.nl is het in ieder geval niet.
Lees meer >

peptalk  |  24-01-2012

Nee, een Sony Bravia. Zie ook mijn handtekening ;-) Dat was idd niet zo scherp van me;-)
Lees meer >

Franklin1975  |  24-01-2012

Nee, een Sony Bravia. Zie ook mijn handtekening ;-)
Lees meer >

peptalk  |  24-01-2012

Ik heb bij de Saturn de triple-disc voor 20 euro gekocht: dvd, blu-ray én 3D blu-ray. Maar aan de 3D-disc heb ik niks. Afgelopen weekend wilde ik de film bekij...
Lees meer >

Franklin1975  |  24-01-2012

Ik heb bij de Saturn de triple-disc voor 20 euro gekocht: dvd, blu-ray én 3D blu-ray. Maar aan de 3D-disc heb ik niks. Afgelopen weekend wilde ik de film bekij...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
9.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 25
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.