Scarface

Recensent:
Marcel den Haan
09-09-2011

Totaalbeoordeling:

8.5
Blu-ray

Scarface (Blu-ray)
Samenvatting

Begin jaren ’80 wordt Amerika overspoeld met politieke vluchtelingen (en criminelen) uit Cuba, als gevolg van nieuw beleid van Fidel Castro. Een van die vluchtelingen is Tony ‘Scarface’ Montana (Al Pacino). Zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning wordt afgewezen en Tony wordt in een vluchtelingenopvangkamp in Miami ondergebracht. Daar ontmoet hij zijn vriend Manolo Ray (Steven Bauer). Tony en Manolo krijgen de kans uit het kamp te ontsnappen, wanneer zij een andere belangrijke politiek vluchteling in het kamp vermoorden. Tony doet dit zonder blikken of blozen. Zij krijgen vervolgens werk in een lokaal restaurant. Tony wil echter meer en heeft grootse plannen om het helemaal te gaan maken, waarbij hij niets of niemand op zijn pad zal ontzien. Via via komen de vrienden in contact met drugsbaas Frank Lopez (Robert Loggia). Voor Lopez doen ze een gevaarlijke drugstransactie met Colombiaanse drugskoeriers. Tony ontmoet ook Lopez’ liefje, de mooie Elvira (Michelle Pfeiffer), en is vanaf het eerste moment verliefd op haar. Al snel wordt Tony Lopez’ belangrijkste man. Als Tony in contact komt met Alejandro Sosa (Paul Shenar), een grote Colombiaanse drugsbaron, neemt Tony’s leven een belangrijke wending en kan zijn succes niet meer op. Daarbij nemen Tony’s hebzucht, grootheidswaanzin en wantrouwen naar zijn omgeving ook toe tot buitenzinnige proporties en tart hij daarbij het noodlot.

Commentaar

Al Pacino brengt in Scarface één van de meest meedogenloze gangsters ooit tot leven op het witte doek. Door velen wordt deze rol van Pacino nog steeds als één van zijn beste rollen in zijn grote filmcarrière gezien. Toch was dat niet direct zo. Toen de film in 1983 uitkwam, sprak men er schande van. Grof taalgebruik, de harde scènes en het verhaal van een Cubaanse vluchteling die al snel onmetelijke rijkdommen vergaart met zijn drugsimperium waren geen onderwerpen die pasten bij de normen en waarden van het puriteinse Amerika. Het zou een slecht voorbeeld geven en wat natuurlijk ook meespeelt, de film legde keihard de vinger op een heel gevoelige Amerikaanse plek. Want de Cubaanse vluchtelingen en de Colombiaanse drugsstroom was een groot probleem voor Amerika. Regisseur Brian de Palma werd in 1984 genomineerd voor een Razzie Award als slechtste regisseur. Vandaag de dag, waar de film haast een cultstatus heeft gekregen, niet meer voor te stellen natuurlijk. Pacino en Bauer werden beiden voor hun uitstekend gespeelde rollen genomineerd voor een Golden Globe.
Niemand minder dan Oliver Stone schreef het scenario voor de film. Het originele verhaal is begin vorige eeuw geschreven door Armitrage Trail (1902-1930). Regisseur Howard Hawks maakte in 1932 al een verfilming hiervan met Paul Muni in de rol van Tony Camonte. Beiden worden trouwens niet genoemd bij de credits van de hier besproken versie van Scarface.
Regisseur Brian De Palma heeft voor de prent een topcast bij elkaar gekregen. Pacino en Bauer hadden we al genoemd, maar er zijn ook uitstekende rollen van Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio, F. Murray Abraham en Robert Loggia. Allen stonden met Scarface nog aan het begin van een succesvolle filmcarrière. Op het gebied van sets en kleding doet de film lekker gedateerd aan. Let maar eens op de (te) grote brillen. Ook de prima muziek van Giorgio Moroder klinkt met zijn synthesizer en discoritmes heerlijk gedateerd. Moroder kreeg voor de soundtrack ook een nominatie voor een Golde Globe. Alles bij elkaar creëerde regisseur Brain De Palma met zijn cast één van de allerbeste gangsterdrama’s van Hollywood en toonde daarbij een onthutsend beeld van de Latijns-Amerikaanse gemeenschap in relatie tot de kwalijke macht van de Amerikaans-Colombiaanse drugswereld. Zelfs nu na 28 jaar heeft de prent nog niks aan kracht ingeleverd. Vooral de scène met de kettingzaag is er nog steeds één die indruk weet te maken. Ook al zie je hier eigenlijk vrij weinig. Suggestie werkt vaak beter dan iets voluit laten zien, iets dat deze scène met recht laat zien. Scarface is dus nog steeds een film die het bekijken waard is.

Scarface is uiteraard al meerdere keren op DVD verschenen. Lees hier onze recensie van de Special Edition uit 2004. Hieronder volgt de bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Misdaad
Regio: B
Jaar: 1983
Speelduur: 170 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Japans
 • DTS 2.0 - Italiaans
 • DTS 2.0 - Spaans
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582810714

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Featurettes
 • Picture-in-picture
 • Pocket Blu
 • Digital Copy
 • Scarface Scorecard
 • Making of Scarface: The Videogame
 • Scarface: de TV-versie
 • Scarface (1932)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Scarface heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de VC-1 codec. Deze Blu-ray Disc uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaags Blu-ray Disc en twee extra DVD’s. De eerste bevat een digitale kopie van de hoofdfilm, de tweede de originele Scarface uit 1932.

De beeldkwaliteit van deze BD-uitgave is ruim voldoende, maar toch zijn er ook genoeg minpunten die de score omlaag halen. Laten we beginnen met positief nieuws en dat is dat er geen compressieproblemen de kop opsteken. Toen bekend werd dat Universal de film in Full-HD, een lossless 7.1-track en alle extra’s op één dual layer schijfje zou zetten, werd namelijk gevreesd voor het ergste. Gelukkig valt het op dit vlak dus allemaal mee, maar het is moeilijk te zeggen of de problemen die er wel zijn iets te maken hebben met deze keuze. De transfer kan verder benoemd worden als onregelmatig. Het ene moment ziet het beeld er prachtig uit, de andere keer zie je de kwaliteit snel dalen. Dit is vooral duidelijk in donkere scènes. Hier wisselt het contrast, is het schaduwdetail soms matig en varieert de aanwezige grain sterk in aanwezigheid. DNR is dan ook niet helemaal afwezig, maar gelukkig niet aanwezig is die mate dat het echt storend wordt. Het genoemde matige schaduwdetail is soms echt storend, waarbij details in donkere delen van het beeld vaak geheel verdwijnen in een donkere massa. Hoe anders is het tijdens de momenten die zich overdag en vooral buiten afspelen, in de felle zon van Miami. Deze scènes zien er met voorsprong het best uit. Tijdens deze momenten weet de transfer echt te stralen, met een mooi helder beeld en bovendien zeer goed verzadigde kleuren. Regelmatig zit je hier met open mond te kijken hoe goed de film er uit kan zien. Helaas volgt er dan al snel weer een minder goed moment. De genoemde buitenscènes laten verder een goed detail zien en een mooi scherp beeld. Edge enhancement is helaas niet geheel afwezig. Ook aliasing zien we soms voorbij komen, maar dit gelukkig in beperkte mate. Een sterk wisselende beeldkwaliteit, die zeker voor dit medium niet het onderste uit de kan haalt. Toch moet ook gezegd worden dat Scarface er nog nooit zo goed heeft uitgezien. De DVD’s waren ook al niet perfect en qua beeld is deze uitgave dus een duidelijk verbetering. Daarom nog altijd een nette voldoende.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Scarface bevat een DTS-HD Master Audio 7.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. De leeftijd van de film is duidelijk hoorbaar en de track kan zich dan ook niet meten met die van moderne films. Dit was echter wel te verwachten, aangezien de prent alweer 28 jaar oud is. De track klinkt dan ook zeer behoorlijk en scoort op veel vlakken zelfs uitstekend. Zo valt direct de helderheid van het geluid op. Het niveau van detail is prima, evenals de dynamiek. Alle geluiden zijn prima te onderscheiden en verdringen elkaar niet in het geluidsbeeld, zelfs niet tijdens momenten met veel actie. Het grootste gedeelte van de tijd worden vooral de voorste kanalen gebruikt. Dialogen zijn uitstekend te volgen en komen doorgaans uit de centerspeaker. Soms zijn deze ook uit de frontspeakers te horen, zoals bij situaties waar iemand buiten beeld iets zegt. De track laat dan ook meer dan voldoende richting horen. De heerlijke gedateerde muziek klinkt eveneens prima. Zoals gezegd hebben we hier te maken met een 7.1-track en zijn er dus maar liefst vier achterkanalen. Deze worden allemaal wel gebruikt, maar de standaard surrounds komen toch het meest aan bod. De twee extra surrounds voegen echter wel iets toe, aangezien geluiden zich nu natuurlijker bewegen van links naar rechts. Vooral tijdens de actiescènes, en bijvoorbeeld de scènes in de club, is er aardig wat surroundactiviteit te horen. Ook dit is niet te vergelijken met moderne actiefilms, maar het geeft de track wel een mooie ruimtelijkheid. Ook het LFE-kanaal doet regelmatig een duit in het zakje. Een mooi diepgaand laag ondersteunt de actiescènes, als er weer eens iets of iemand kapot geschoten wordt. Het laag overheerst nergens en ondersteunt gewoon prima de benodigde scènes. Al met al een prima track die dan ook een ruime voldoende weet te scoren.

Extra's

De schijf start op met enkele trailers van andere Universal uitgaven. Deze trailers wisselen per keer dat je de schijf opstart. Hierna zie je een taalkeuzemenu, waarna je direct naar het hoofdmenu gebracht wordt. De schijf bevat aardig wat extra’s, sommige nieuw, andere overgenomen van de eerder verschenen DVD’s. Alle extra’s hebben 480i beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid. We beginnen met een beschrijving van de extra's die BD-exclusief zijn en dus niet op de DVD-uitgave te vinden zijn.
De uitgave wordt geleverd in een zeer fraaie Steelbook verpakking. Op de bijgevoegde kartonnen achterkant staan echter zaken vermeld die je niet bij uitgave zult vinden. Deze zaken, zoals een money clip en een kopie van de verblijfsvergunning van Tony Montana, zijn alleen te vinden in de speciale uitgave die tegelijkertijd verschenen is. Deze zogenaamde Cigar Box bevat ook de hier besproken Steelbook, waarschijnlijk ligt daarin de fout.

U-Controller
Hier bevinden zich twee aparte extra’s, die nieuw zijn voor deze uitgave:

Picture-in-Picture
Na het activeren van deze optie verschijnt er tijdens het kijken naar de film regelmatig een extra venster in beeld. Hier zijn interviews met leden van de cast en crew te vinden, die ingaan op het maken van de film. Specifieke scènes komen aan bod, maar er wordt ook ingegaan op de ontwikkeling van de prent. Zoals gezegd was er eerst weinig aandacht voor de film, waar deze nu een cultstatus heeft verworven. Ook zien we regelmatig scènes opduiken van de versie uit 1932 en heb je mooi de mogelijkheid om de twee projecten met elkaar te vergelijken. Een zeer interessante extra die behoorlijk informatief en diepgravend genoemd kan worden.

Scarface Scorecard
Een leuke optie die in beeld aangeeft hoeveel schoten er gelost worden en hoeveel keer het woord fuck gezegd wordt. Leuk om van te voren een schatting te maken, vooral het aantal schoten is behoorlijk hoog!

Het fenomeen Scarface (38 min.)
Deze extra bestaat uit drie hoofdstukken die apart te bekijken zijn of achter elkaar. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen onderwerp, maar over de gehele linie laat deze extra zien hoe de film heeft kunnen uitgroeien tot de hit die het nu is. Ook hier komt weer aan bod hoeveel afkeer er tegen de film was en hoe dat veranderd is over de loop van de jaren. Mensen uit de filmindustrie en andere bekenden bespreken enkele scènes die op hen indruk gemaakt hebben en ook zien we hoe Scarface veel fans heeft onder rappers. Er komen niet veel leden van de cast en crew aan het woord, slechts op het eind enkele. Toch nog altijd redelijk informatief te noemen.

Digital Copy
Naast de film op BD tref je in de verpakking ook een DVD aan, met daarop een digitale kopie van de film. Deze is te bekijken op apparaten die Windows Media-compatibel zijn.

Scarface (1932)
Er is naast de digitale kopie nog een tweede DVD aanwezig, waarop je de versie van de film uit 1932 kan vinden. Deze film van Howard Hawks heeft maar weinig raakvlakken met de versie uit 1983, maar is wel leuk om deze prent een keer te bekijken.

Pocket Blu
Op de disc staat de uitleg hoe de Pocket Blu application (app) werkt voor de iPod en iPad. De app moet je zelf downloaden via de Apple App Store.

De wereld van Tony Montana (11 min.)
Een featurette, waarin leden van verschillende politieafdelingen en journalisten vertellen iets over de wereld waarin de film zich afspeelt. De wetten en regels van deze door drugs geregeerde wereld komen aan bod, uiteraard aan de hand van de nodige fragmenten uit de film.

Het maken van Scarface: het videospel (12 min.)
Een kijkje in de keuken van het maken van het videospel dat in 2006 op de markt kwam. Enigszins verouderd dus, maar wel nieuw voor deze uitgave, dus toch wel leuk om te bekijken.

Alle extra's die nu volgen waren ook al op één van de DVD's te vinden.

Deleted Scenes (23 min)
Een aaneenschakeling van een reeks verwijderde scènes, die ook ook al op de Special Edition DVD te vinden waren. Elke scène heeft een chapterstop, waardoor je ze over kunt slaan door te skippen met de afstandsbediening.

De volgende drie extra's waren op de Special Edition DVD uit 2004 te vinden, maar dan gecombineerd in één feature.

De wedergeboorte (10 min.)
Een vergelijking tussen de originele film uit 1932 en de versie waar deze BD-uitgave om draait. Mensen als Brian de Palma, Oliver Stone en Al Pacino komen aan het woord.

Het acteren (15 min.)
Zoals de titel al doet vermoeden bespreken de makers hier het acteren in de film en het vinden van de juiste cast.

Het creëren (29 min.)
Hier komt het daadwerkelijk opnemen van de film aan bod. Problemen die de kop opstaken, hoe bepaalde scènes zijn opgenomen en het vele geweld komen onder andere aan bod. Ook hier zien we weer mensen als Brian de Palma, Al Pacino en Oliver Stone aan het woord.

Scarface: de TV-versie (2 min.)
Korte featurette over het aanpassen van de film om deze op televisie te kunnen vertonen. Denk hierbij aan het aanpassen van het woordgebruik en schrappen van de meest bloederige scènes. Van diverse scènes komen de twee versies voorbij, leuk om te zien hoe ze dit opgelost hebben.

Conclusie

Brian De Palma’s Scarface is een van Hollywoods allerbeste gangsterdrama’s, waarin Al Pacino de hoofdrol neerzet van de meedogenloze gangster Tony ‘Scarface’ Montana. De film volgt de gewelddadige carrière van Scarface, een kleine misdadiger die als Cubaanse vluchteling in Amerika komt en zich in korte tijd opwerkt naar de hoogste gelederen van het cocaïne-imperium van Miami. De film werd bij release in 1983 verguist vanwege de gewelddadige beelden en het grove taalgebruik maar is ondertussen uitgegroeid tot een gerespecteerd meesterwerk. Na eerdere releases op DVD is de film nu verkrijgbaar op Blu-ray Disc. De beeldkwaliteit is voldoende, maar niet zonder tekortkomingen. Het geluid is beter verzorgd en ook de extra’s zijn de moeite waard. Alles bij elkaar een nette uitgave in een fraaie verpakking.

Laatste reacties

Franklin1975  |  19-12-2011

Afgelopen zaterdagavond deze blu-ray opgezet om voor het eerst de film te bekijken. We waren redelijk moe en zijn ook vroeg begonnen. We dachten door de actie e...
Lees meer >

Cyrus  |  09-10-2011

Tarkus geloof me, als je Dog Day Afternoon nog niet van hem gezien hebt, ga die dan kijken;-) Ook een goede film, even als Serpico (y)
Lees meer >

peptalk  |  09-10-2011

Tarkus geloof me, als je Dog Day Afternoon nog niet van hem gezien hebt, ga die dan kijken;-)
Lees meer >

Tarkus  |  08-10-2011

Ik had deze film nog nooit eerder gezien, maar toen ik las dat ie op Blu-ray zou verschijnen en ik toch een liefhebber ben van Al Pacino heb ik niet geaarzeld d...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  14-09-2011

Ik dacht dat je deze zin bedoelde: "Regisseur Brian de Palma werd in 1984 genomineerd voor een Razzie Award als slechtste regisseur". Aha, nee dat klopt gewoon...
Lees meer >

pjblack  |  14-09-2011

Ik dacht dat je deze zin bedoelde: "Regisseur Brian de Palma werd in 1984 genomineerd voor een Razzie Award als slechtste regisseur".
Lees meer >

mad dog  |  13-09-2011

Deze komt er zeker in.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  13-09-2011

Bij mij niet hoor! Probeer eens F5... ;)
Lees meer >

pjblack  |  13-09-2011

Staat er nog steeds bij Marcel ;)
Lees meer >

Marcel den Haan  |  11-09-2011

scarface razzie award in 1984, hoe kom je hierbij? Hmmm, die was overgenomen uit de vorige recensie van de DVD. Klopt inderdaad niet, alleen de Palma was genom...
Lees meer >

jasmin1  |  11-09-2011

scarface razzie award in 1984, hoe kom je hierbij?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Drugs Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 35
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.