Unknown

Recensent:
Ludo Keeris
24-09-2011

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

Unknown (Blu-ray)
Samenvatting

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) is samen met zijn vrouw Liz (January Jones) geland in Berlijn om een conferentie over genetische gewassen te bezoeken. Als ze bij het hotel aankomen ontdekt Harris dat zijn koffertje op het vliegveld is achtergebleven. Terwijl Liz incheckt vertrekt hij met een taxi terug naar het vliegveld. Maar voordat hij daar aankomt krijgt de taxi een ongeluk en belandt in het water. Harris raakt bewusteloos en ontwaakt pas vier dagen later in het ziekenhuis uit een coma. Zijn recente geheugen laat hem in de steek en hij weet niet waarom hij in Berlijn is. Niemand weet wie hij is, omdat hij geen identiteitspapieren bij zich heeft. Heel langzaam krijgt hij weer door wat de reden is voor zijn verblijf. Maar als hij dan eindelijk zijn vrouw weer heeft gevonden blijkt deze hem niet te herkennen en is er een andere man die zich ook Martin Harris noemt. De 'echte' Martin Harris is verward en weet niet wat er aan de hand is, maar als er dan ook doden vallen en hijzelf opgejaagd wordt weet hij zeker dat er iets niet klopt. Maar wat?

Commentaar

Liam Neeson staat nu niet direct bekend als een grote actieheld a la Bruce Willis of Harrison Ford. Maar na zijn rol in Taken speelt hij nu ook in het door Jaume Collet-Serra geregisseerde Unknown een stoere held, die ook zijn zachte kanten heeft. En het gaat hem helemaal niet slecht af, hoewel Unknown nu niet direct een topfilm is. De van oorsprong Spaanse regisseur Jaume Collet-Serra heeft nog niet zo'n groot speelfilmrepertoire op z'n naam staan. Zijn meest bekende werk bestaat uit horror-films, waarbij House of Wax en het vrij bijzondere Orphan het meest aansprekend zijn. Unknown heeft niets met horror te maken. In deze film wisselt hij dramascènes af met de nodige actie, waaronder een spectaculaire autoachtervolging door het centrum van Berlijn. Je kunt de film dan ook het best omschrijven als een actie-thriller, die voldoende spanning heeft om de bijna twee uur die de film duurt te boeien. Het scenario is gebaseerd op het boek Out of My Head uit 2003 van de Franse schrijver Didier van Cauwelaert. Het script heeft een vrij originele invalshoek, maar daarnaast zitten er net iets teveel ongeloofwaardigheden in het verhaal om de film een kraker te noemen. Zo is het iets te toevallig dat een eenvoudige verpleegster in een ziekenhuis nou net die ene oud-Stasi agent kent. Of dat die ene taxichauffeur die Engels spreekt net ook toevallig de taxichauffeuse kent die Michael Harris naar het vliegveld vervoerde. Maar wie door die paar kleine minpuntjes heen kan zien zal zich zeker weten te vermaken. Terwijl Liam Neeson een zeer acceptabele acteerprestatie neerzet, gaat de grootste eer qua spel toch naar Bruno Ganz (bekend van zijn rol als Hitler in Der Untergang), die de oud-Stasi agent Jürgen speelt. Met zijn gekuch en gesteun, maar ook met zijn venijnige opmerkingen is hij het meest sympathieke karakter uit de film. Zoals gezegd speelt de film in Berlijn en dan is het ook niet verbazingwekkend dat er een aantal Duitse acteurs in de film spelen. Naast de al genoemde Bruno Ganz zien we ook Sebastian Koch (Zwartboek, Das Leben der Anderen) en Diane Kruger (Inglourious Basterds). Een grote cast dus en dat levert, ondanks wat ongeloofwaardige elementen, een zeer aardige actie-thriller op.

Warner heeft Unknown uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. De bespreking hieronder betreft de Blu-ray Disc. Onze recensie van de DVD kun je elders op de site lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Thriller
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 113 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 2.0 - Turks
 • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
 • Dolby Digital 5.1 - Japans
 • Dolby Digital 5.1 - Pools
 • Dolby Digital 5.1 - Thais
 • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888083239

Extra's

 • Digitale Kopie
 • Blu-ray Disc van Taken
 • Liam Neeson: Known Action Hero
 • Unknown: What is Known?

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Unknown staat in het originele beeldformaat van 2.40:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave. De film staat op een 25 GB enkellaags disc, die voor bijna 22 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

Unknown heeft een uitstekende transfer op deze Blu-ray Disc-uitgave gekregen. Het beeld heeft een mooie dieptewerking. Het is scherp, contrastrijk en heeft een uitstekend schaduwdetail, ook in de donkere delen. Veel scènes spelen zich in de nacht af, maar alles blijft uitstekend te volgen. Een degelijk zwartniveau zorgt dat de nachten er ook goed donker uitzien. Vervelende artefacten zien we gelukkig nauwelijks. Een heel enkele keer is wat lichte posterisatie te zien in de achtergrond, maar compressiefouten zijn niet aanwezig. Het verhaal van Unknown is gesitueerd in de winter en dat zien we terug in het kleurenpalet. De kleuren zijn kil en bleek, wat de wintersfeer extra aanzet. De eindscène van de film heeft zelfs zo'n beperkt kleurgebruik dat het bijna zwart-wit lijkt. Een paar flash-back scènes zijn gedraaid op 16mm film en zien er daardoor erg korrelig uit, maar dat is een bewuste keuze geweest van de makers. Die scènes zijn ook erg fel van kleur, om zo een contrast met het heden te creëren. We hebben hier wel met de transfer voor de Engelse markt te doen, want als er Duits wordt gesproken staat er Engelstalige ondertiteling in beeld, welke niet te verwijderen is. Maar al met al krijgen we hier een prima transfer voorgeschoteld, die uitstekend de sfeer van de film weergeeft.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Er staan een flink aantal geluidstracks op deze Blu-ray Disc-uitgave van Unknown. We bespreken hier de enige lossless geluidstrack op deze uitgave en dat betreft een Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1 (24bit/48kHz) track. We kunnen de geluidstrack van Unknown omschrijven als ingetogen waarbij af en toe flink uitgepakt wordt, zoals bij de enerverende autoachtervolging door de stad. De surroundkanalen worden bijna continu gebruikt voor het weergeven van de omgevingsgeluiden en muziek. De dialogen komen hoofdzakelijk uit het middenkanaal en klinken helder en duidelijk. De frontkanalen zijn voorzien van een mooi stereobeeld, waarbij de dialogen goed in het geheel staan gemixt. Soms had de dynamiek wat groter mogen zijn, zoals bijvoorbeeld in de discotheek. Daar klinkt het nu wat tam, terwijl het juist een gelegenheid is om extra uit te pakken. Het LFE-kanaal is daar wel actief, maar het laag had hier veel dieper kunnen zijn. Dan is het bij de autoachtervolging of bij de eindscène een stuk beter gesteld met de dynamiek. Deze geluidstrack biedt voldoende aanknopingspunten voor een dikke voldoende.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menuscherm in 1.78:1 beeldformaat. De twee korte features hebben een 1.78:1 beeldformaat, zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Liam Neeson: Known Action Hero (4½ min)
Een kort item waarin Liam Neeson onder de aandacht wordt gebracht. Iedereen is dolenthousiast over hem en vindt het heerlijk om met hem te mogen werken. Liam Neeson en Aiden Quinn blijken al jaren de beste vrienden te zijn en staan in deze film weer tegenover elkaar.

Unknown: What is Known? (4½ min)
Een korte promotiefeature van de film, waarin veel fragmenten te zien zijn uit de film en tussendoor korte quotes van de makers en spelers te horen zijn. Er worden daarbij veel veren in elkaars achterwerk gestoken.

Digitale kopie
Unknown is ook beschikbaar in een downloadbare versie. Zoals gebruikelijk bij Warner is deze tot een jaar na de releasedatum te gebruiken.

Blu-ray Disc Taken
De Blu-ray Disc van de film Taken zit bijgesloten bij deze versie van Unknown.

Conclusie

Martin Harris raakt in Berlijn na een ongeluk zijn geheugen kwijt. Hij komt uiteindelijk wel te weten wat hij in de stad doet, maar als zijn vrouw hem niet herkent als haar man, is Harris danig in de war. Al snel merkt hij dat er iets niet in de haak is en gaat hij op zoek naar wie hij nu werkelijk is. Unknown is een vrij originele thriller met interessante plotwendingen, maar ook met een aantal ongeloofwaardigheden. De film weet voldoende te boeien voor een leuke filmavond. De beeld- en geluidskwaliteit van de Blu-ray Disc-uitgave staan dit in ieder geval niet in de weg, want die zijn prima. Qua extra's is het een stuk minder, want behalve de bonusdisc van Taken bevat deze uitgave weinig interessant materiaal.

Laatste reacties

Tarkus  |  21-10-2011

Prima actie-thriller met een zeer goede Liam Neeson en een uitmuntende Bruno Ganz (Hitler uit 'Der Untergang'). Prachtig scenario heeft deze film, met voldoende...
Lees meer >

Pieter V  |  27-09-2011

We krijgen taken ook erbij, ik neem aan ook in blu-ray formaat ? en hoe is tie (beeld/geluid) iemand die daarover kan oordelen? http://www.dvd.nl/reviews.php?...
Lees meer >

O.v.Dijk  |  26-09-2011

We krijgen taken ook erbij, ik neem aan ook in blu-ray formaat ? en hoe is tie (beeld/geluid) iemand die daarover kan oordelen?
Lees meer >

De_Hollander  |  25-09-2011

Klopt ingebakken Engelse subs zijn idd best storend. Verder best goede kwaliteit.
Lees meer >

deweb  |  24-09-2011

Wat beftreft Bruno Ghanz heb je helemaal gelijk. Prachtige rol van hem. Misschien had je Frank Langella ook nog kunnen noemen als leuke (kleine) bijrol) H...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  24-09-2011

Je vergeet te melden dat we hier met een Engelse transfer te maken hebben, met ingebakken Engelse ondertiteling. Dat werkt over het algemeen (voor veel mensen) ...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  24-09-2011

Je schrijft: "Unknown heeft een uitstekende transfer op deze Blu-ray Disc-uitgave gekregen. Het beeld heeft een mooie dieptewerking. Het is scherp, contrastr...
Lees meer >

Dan G.  |  24-09-2011

'Zo is het iets te toevallig dat een eenvoudige verpleegster in een ziekenhuis nou net die ene oud-Stasi agent kent. Of dat die ene taxichauffeur die Engels s...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
9.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.