King's Speech, The

Recensent:
Ludo Keeris
22-09-2011

Totaalbeoordeling:

8.4
Blu-ray

King's Speech, The (Blu-ray)
Samenvatting

Prins Albert (Colin Firth) moet in 1925 de afsluitende rede houden van de British Empire Exhibition. Als tweede in lijn om zijn vader Koning George V (Michael Gambon) op te volgen, wordt hij geacht vaker voor publiek te spreken, zeker nu de radio net is uitgevonden. Maar de prins heeft een groot probleem: hij stottert. Zijn vrouw, de Hertogin van York (Helena Bonham Carter), ondersteunt hem zo goed ze kan en probeert samen met hem een arts te vinden die hem van zijn probleem af kan helpen. Niets lijkt te werken, totdat ze in contact komen met de Australische spraaktherapeut Lionel Logue (Geoffrey Rush). Als de broer van Albert, Edward (Guy Pearce) - die na het overlijden van vader koning is geworden - afstand doet van de troon wegens zijn huwelijk met een gescheiden Amerikaanse vrouw, wordt Albert ook nog koning. Als koning George VI moet hij nog meer speechen. Zijn belangrijkste speech ooit wordt de radiospeech in 1939 als Engeland de oorlog heeft verklaard aan Duitsland. Slaagt hij erin de speech tot een goed einde te brengen en kan hij de koning worden die hij wil zijn?

Commentaar

Schrijver David Seidler stotterde als kind en door deze ervaring was hij geïnteresseerd in het stotterprobleem. Toen hij las dat koning George VI van Engeland ook zo stotterde en het had overwonnen, besloot hij onderzoek te doen naar deze koning en naar de behandeling die hem had geholpen. Al in de jaren '80 begon hij met dit onderzoek en kwam zelfs in contact met Valentine, de zoon van Lionel Logue, die best met hem wilde praten over het werk van zijn vader. Maar alleen als de Koningin-moeder toestemming gaf. Zij vroeg Seidler om dit niet verder te onderzoeken tijdens haar leven en daar hield hij zich aan. Toen zij in 2002 overleed, heeft Seidler zijn onderzoek weer opgepakt. Hij kreeg veel informatie over koning George VI en Logue. De behandeling van Logue was in die tijd zeer onorthodox. Seidler besloot in zijn script zich vooral te focussen op de relatie tussen de twee mannen. Logue gebruikte namelijk een behandeling waarin zowel mechanische oefeningen werden gebruikt als ook therapeutische gesprekken. Door deze persoonlijke benadering raakten de mannen bevriend en bleven dat ook voor de rest van hun leven. Toen Seidler het filmscript af had en het aan zijn vrouw liet lezen was zij enthousiast, maar raadde hem aan het tot toneelscript te verwerken. Dat deed hij en stuurde het vervolgens naar bevriende theatermensen in London en New York. In 2005 kreeg Joan Lane van een productiebedrijf in Londen het script in handen en zij nodigde Seidler uit naar Londen te komen en het script toch weer te herschrijven naar filmscript. Ze organiseerde daarna een lezing van dit script waar de moeder van regisseur Tom Hooper het hoorde. Zij was meteen enthousiast en belde haar zoon met de mededeling dat zij “zijn nieuwe project” had gevonden. Na nog wat kleine wijzigingen in het script kon met filmen worden begonnen. Colin Firth (Girl with a Pearl Earring, A Single Man) werd gecast en met hem nog een aantal andere grote namen waaronder Helena Bonham Carter (Harry Potter, Sweeney Todd), Geoffrey Rush (Shine), Michael Gambon (Harry Potter), Guy Pearce (Memento, The Hurt Locker) en Derek Jacobi (Brother Cadfael) als aartsbisschop Cosmo Lang. Negen weken voor met draaien werd begonnen werden de originele aantekeningen van Logue (daterend van zijn behandeling van de koning) gevonden. Gebaseerd op deze aantekeningen zijn een aantal originele quotes in de film gebruikt.
Het resultaat werd The King's Speech, een prachtige en intrigerende film. Colin Firth overstijgt zichzelf in deze film als acteur. Je voelt de spanning tijdens het praten en zijn machteloosheid en frustratie. Hij worstelt zichtbaar met aan de ene kant zijn rol als prins die afstand moet houden van persoonlijke gevoelens en aan de andere kant zichzelf, als mens van vlees en bloed. Een mens die al het nodige heeft meegemaakt en een enorme behoefte heeft zich te kunnen uiten en te voelen. Firth heeft ook veel gekeken en geluisterd naar materiaal van koning George VI en werd geadviseerd door zijn zus Kate Firth, die spraakcoach is voor acteurs. De overige rollen worden allemaal uitstekend vertolkt. Betrokken, overtuigend, met humor en gevoel worden de rollen neergezet en je leeft helemaal mee met de koning en Logue en hun gezinnen. Daarnaast is de muziek van Alexandre Desplat een prachtige toevoeging. Hij heeft de muziek gecomponeerd als ondersteuning van het verhaal. Zoals hij het zelf beschrijft: “de muziek heeft in deze film te maken met het geluid van de stem, van de stilte en de tijd”. Dat doet hij bijvoorbeeld door een repeterende noot te gebruiken voor het stotteren, daarna de warme violen als ondersteuning van de opbloeiende vriendschap tussen de koning en Logue. Naar de kroning toe wordt de muziek steeds bombastischer. Met als hoogtepunt de belangrijke oorlogsrede in 1939 die in de film wordt ondersteund door de prachtige muziek van Beethovens 7e symfonie. Heel terecht won de film dan ook verschillende prijzen waaronder een BAFTA voor beste muziek, beste film, beste acteur (Firth) en beste supporting actor (Rush) en supporting actress (Bonham Carter). Maar ook Oscars voor beste film, regie, acteur en script. Een film dus die je moet zien als je geïnteresseerd bent in goed drama, in geschiedenis en in hoe mensen die stotteren met hun probleem kunnen leren omgaan.

Paradiso Home Entertainment heeft The King's Speech uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. De bespreking hieronder betreft de BD. Voor de DVD verwijzen we je naar deze recensie

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 119 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5414937042180

Extra's

  • Trailer
  • Generic Interviews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The King's Speech staat in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat slechts heel licht afwijkt van het originele 1.85:1 beeldformaat. De film staat op een 25 GB enkellaags disc, die voor bijna 24 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de VC-1 videocodering.

Het beeld van The King's Speech is erg wisselend van kwaliteit. Het ene moment is het zeer acceptabel, het andere moment is het ondermaats. Geweldig is het helaas nooit. Het grootste mankement is de beeldruis, die we veelvuldig zien opduiken bij deze transfer. De compressie heeft duidelijk moeite met deze hoeveelheid ruis en dat zorgt soms voor extreem veel kleine compressiefoutjes (zie screenshot 5). Daardoor lopen kleuren, voor zover al aanwezig, niet goed in elkaar over en krijg je rafelige randjes. Maar vreemd genoeg is het op andere momenten wél goed. Zo zijn in scènes tussen Colin Firth en Geoffrey Rush de shots op Firth vrij soft, terwijl ze op Rush goed van scherpte zijn. Ander probleem van deze transfer is het wisselende zwartniveau. Meestal is het zwart meer een donkere grijswaarde. Kleuren zijn vrij flets, maar dat hoort bij de sfeer van de film. Gelaatstinten daarentegen zijn wat aan de rode kant. Het is jammer dat we bij zo'n recente film met zo'n matige transfer van doen hebben en een voldoende zit er dan helaas ook niet in. Iets dat ook opvalt, maar wat we de transfer niet mogen aanrekenen, is het wat bizarre camerawerk. Personages zijn op een ongebruikelijke manier in het kader geplaatst. Vaak aan de onderkant van het kader, of erg aan de zijkant. Dat kan heel mooi werken, maar bij deze film is het eerder een storende factor dan dat het iets toevoegt aan het verhaal.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc van The King's Speech heeft twee lossless audiotracks, te weten een DTS-HD Master Audio 5.1 (16bit/48kHz) track in het Engels en een in het Frans. In het begin van de film, tijdens de eerste speech van Prins Albert, weet het geluid op een erg mooie en indringende manier gebruik te maken van de surroundkanalen. Dat weet men de rest van de film niet echt door te zetten. Maar dat betekent niet dat het geluid 'dus' slecht is. De surroundkanalen worden nog steeds met enige regelmaat gebruikt, meestal op een subtiele manier voor echo, omgevingsgeluiden en muziek. Ook treffen we er nog een incidenteel geluidseffect aan (de lift naar de ruimte van Logue bijvoorbeeld). Maar het geluid richt zich toch vooral op de voorste kanalen. Het klinkt heel sfeervol, met warme en heldere dialogen, die voornamelijk uit het middenkanaal komen, maar indien de situatie daarom vraagt worden de frontkanalen gebruikt om ruimtelijkheid aan de dialogen te geven. De muziek heeft een mooi ondersteunende rol en geeft extra sfeer aan de film. Verwacht geen groot actiegeweld in het geluid, want het is daar het type film niet voor. Het LFE-kanaal is daarom ook zelden actief en heeft vooral een ondersteunende rol bij de muziek. Alles bij elkaar genomen is dit een erg prettig klinkende geluidstrack, waarbij het wel jammer is dat het bijzondere geluidsbeeld als in de beginscène niet vaker terugkomt.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menuscherm in 1.78:1 beeldformaat, zonder achtergrondgeluid. De extra's zijn in SD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling. Helaas zijn de extra's wat beperkt, zeker als we de buitenlandse releases in acht nemen. Daar staan we namelijk onder meer een audiocommentaar, interviews en een paat documentaires op.

Generic: Interviews (9 min)
Drie korte interviews met Colin Firth, Helena Bonham Carter en regisseur Tom Hooper. De gesprekken zijn vrij fragmentarisch en er wordt helaas niet erg diep ingegaan op bepaalde zaken.

Trailer (2 min)
De trailer van de film die, ondanks dat de resolutie slechts SD is, een veel betere beeldkwaliteit heeft dan het beeld van de BD zelf.

Conclusie

Prins Albert is tweede in lijn om de koning op te volgen. Het komt regelmatig voor dat hij in het openbaar moet spreken, maar Prins Albert heeft één groot probleem: hij stottert. Zijn vrouw roept daarom de hulp in van spraaktherapeut Lionel Logue. The King's Speech is een prachtige op ware feiten gebaseerde, film met geweldige acteerwerk, voornamelijk van Colin Firth en Geoffrey Rush. Zij tillen deze film naar een hoger plan. Zo'n mooie film verdient een mooie transfer naar Blu-ray Disc, maar helaas laat de beeldkwaliteit het hier ernstig afweten. Met name de grote hoeveelheid ruis speelt de transfer parten. Gelukkig is het geluid een flink stuk beter. De twee korte extra's zijn niet zo heel bijzonder. Qua film is The King's Speech een absolute aanrader, deze Blu-ray Disc uitgave helaas niet. Wie echt van deze film en extra's wil genieten zal over de landgrenzen moeten gaan kijken.

Laatste reacties

Tarkus  |  14-10-2011

Prachtige film, met een subliem samenspel tussen Colin Firth en Geoffrey Rush. Dramatisch verhaal, maar toch zit er ook wat humor in, en dat maakt de film nog b...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  26-09-2011

Een schitterende film, wat mij betreft een terechte Oscarwinnaar. De Britten kunnen weer eens prima overweg met een gebalanceerde combinatie van drama en humor....
Lees meer >

Jodocus  |  22-09-2011

Heb er spijt van deze film gekocht te hebben. Niet om de film zelf die is prima, maar vanwege de beeldkwaliteit die verdient niet meer dan 1 bolletje vanwege he...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  22-09-2011

Zit net even de scene te bekijken als de prins en zijn vrouw het kantoor van Logue betreedt. Zie daar iets vreemds, op speelduur 0.18.29. Rechts van de deur zie...
Lees meer >

Henry Leenheers  |  22-09-2011

Beeldkwaliteit inderdaad beneden alle peil. Voor mij een onbegrijpelijke zaak dat dit niet tijdig ontdekt word tijdens de transfer. Of vind men dat allemaal te ...
Lees meer >

peptalk  |  22-09-2011

UK versie is 1080i
Lees meer >

eelco74  |  22-09-2011

Is de UK versie op Blu ray dan beter qua transfer ?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.