Star Wars: De Complete Saga (Blu-ray)
Samenvatting
Vrijwel iedereen is onderhand wel bekend met het verhaal van Star Wars. Voor degenen die het hele fenomeen gemist hebben, hoe moeilijk dit ook is voor te stellen, een korte samenvatting. De zes films draaien in feite om de familie Skywalker en hun plaats in het universum. De originele trilogie behandelt de tijd waarin het slechte Keizerrijk de dienst uitmaakt. Een groep rebellen probeert te ontsnappen aan deze onderdrukking en deze strijd is onderwerp van de drie originele films van eind jaren ’70 en begin jaren ’80. In 1999 verscheen het eerste deel uit de zogenaamde Prequel-trilogie, wederom drie films die de opkomst van het genoemde Keizerrijk behandelen. Deze films spelen zich dus voor de originele af. Samen vormen de films een reeks die zowel geliefd als gehaat is over de jaren. Over het algemeen worden de originele films het meest geliefd, de latere films volgend op grote achterstand. Na vele releases op DVD zijn de films dan nu eindelijk op Blu-ray Disc verkrijgbaar.
Commentaar
Naar vrijwel elke release van Star Wars wordt altijd reikhalzend uitgekeken, op welk medium dan ook. De films zijn inmiddels op video, Laserdisc en DVD verschenen, in verschillende uitgaven. Toen bekend werd dat de reeks op Blu-ray Disc zou uitkomen, barstte direct de discussie op het internet los. Vooral toen de specificaties bekend werden en ook de cover-art. Velen konden hier namelijk totaal niet mee leven. Dat was echter nog maar de buitenkant van de verpakking, want toen bekend werd dat George Lucas wederom enkele aanpassingen had gedaan, kwam de discussie pas echt goed op gang. Ook op het forum van DVD.nl werden en worden er nog steeds pagina’s vol gediscussieerd over de aanpassingen en het wederom ontbreken van de originele bioscoopversies van de eerste trilogie. Vrijwel direct na het uitkomen van A New Hope in 1977 begon Lucas namelijk al met het aanpassen van zijn films, iets waar hij tot op de dag van vandaag niet mee is opgehouden. Soms betreft het kleine correcties van foutjes, maar vooral in 1997 en 2004 voegde hij gewoon geheel nieuwe effecten en geluiden toe. In 2004 vooral onder het excuus om de oude trilogie beter op de nieuwe te laten aansluiten. Ook voor deze uitgave op Blu-ray Disc heeft Lucas weer gemeend enkele veranderingen te moeten doorvoeren, iets wat we in een recensie zoals deze natuurlijk niet onvermeld kunnen laten. De veranderingen zijn inmiddels overal op het internet te vinden en het zal afhangen van je persoonlijke smaak en band met de films hoe je hierop zal reageren. De ene aanpassing werkt ook beter dan de andere. Zo heeft Lucas besloten om de Yoda-pop uit Episode I te vervangen met een door de computer gegenereerd exemplaar. Dit werkt prima en Yoda ziet er nu veel beter uit. Een verandering die minder goed werkt is Darth Vader die 'No!' schreeuwt als hij last krijgt van zijn geweten in Episode VI. Voor veel die-hard fans staan dit soort aanpassingen gelijk aan heiligschennis, anderen nemen het wat minder serieus en genieten gewoon van de films in High Definition. Dat is namelijk iets wat je zeker zal doen met deze uitgave. Een ellenlange discussie in deze recensie zullen we dan maar ook vermijden, zodat je als lezer snel door kan gaan naar de kwaliteit van het beeld en geluid. Ook de extra’s zijn niet geheel onbelangrijk, aangezien die weer in ruime mate aanwezig zijn.
Deze BD-uitgave bevat alle zes de films van de Star Wars-reeks in High Definition. Voor mensen die alleen interesse hebben in één van de twee trilogieën zijn er ook twee losse uitgaven verkrijgbaar. De hier besproken uitgave bestaat uit negen schijfjes, zes voor de films en drie voor de extra’s.
Overzicht van de Star Wars-films:
- Episode I: The Phantom Menace (1999)
- Episode II: Attack of the Clones (2002)
- Episode III: Revenge of the Sith (2005)
- Episode IV: A New Hope (1977)
- Episode V: The Empire Strikes Back (1980)
- Episode VI: The Return of the Jedi (1983)
Filmspecs
Regisseur
Acteurs
Medium: | Blu-ray |
---|---|
Genre: | Actie, Avontuur, Science fiction |
Regio: | A, B, C |
Jaar: | 2011 |
Speelduur: | 805 min |
Verpakking: | Boxset |
Resolutie: | 1920 x 1080p |
Beeldverhouding: | 2.35:1 HD niet anamorf |
Geluidssporen: |
|
Ondertiteling: | Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere |
Uitgever: | Fox Home Entertainment |
EAN: | 8712626073024 |
Extra's
- Interviews
- Documentaires
- Audiocommentaren
- Concept Art
- Verwijderde en langere scènes
- De Collectie
- Star Wars Spoofs
Techniek en extra's
Beeldkwaliteit
Op deze uitgave tref je alle films aan in hun oorspronkelijke verhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Elk van de films staat op een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.
De beeldkwaliteit van de zes films kan het best omschreven worden als wisselend. Er is uiteraard een duidelijk verschil tussen de originele trilogie en de prequels. Laten we beginnen met de oudere films. Deze zien er allemaal ruim voldoende uit, oplopend in kwaliteit als de films nieuwer worden. Echt veel verschil is er niet te zien tussen de verschillende delen, alle hebben ze gewoon een uitstekend beeld waarbij vooral de details opvallen. Er zijn genoeg mensen die deze films al tien tot twintig keer gezien hebben, soms zelfs meer, maar ook voor hen valt er nog genoeg te ontdekken. Dan hebben we het vooral over details in de achtergronden, maar ook op de voorgrond zoals beschadigingen aan pakken of robots. De kleuren ogen zeer natuurlijk en mooi verzadigd. Scherpte is vrijwel de gehele speelduur ruim voldoende, hoewel er genoeg softe shots zichtbaar zijn. Filmgrain is duidelijk zichtbaar, soms zelfs heel duidelijk. Compressiefouten en beschadigingen zijn geheel afwezig, iets wat dit gewoon tot drie zeer mooie transfers maakt.
De drie films van de Prequel-trilogie hebben een meer digitaal uiterlijk dan de originele films. Dit kan uiteraard verklaard worden door het feit dat je als kijker eigenlijk constant naar achtergronden en omgevingen zit te kijken die direct uit de computer komen. Attack of the Clones en Revenge of the Sith zijn ook nog eens in HD opgenomen, waarbij The Phantom Menace gewoon op 35mm gefilmd is. Dit deel heeft ook direct de slechtste beeldkwaliteit, iets dat vooral te wijten is aan het gebruik van ruisonderdrukking. Aangezien dit deel op film is opgenomen, zou hier gewoon filmgrain aanwezig moeten zijn. Dit is echter vrijwel geheel afwezig door de genoemde ruisonderdrukking. Waarschijnlijk is dit gedaan om de drie films qua uiterlijk meer op elkaar te laten lijken, maar dit heeft wel de bekende consequenties. Gezichten lijken weer eens van was, waar vrijwel al het detail is verdwenen. Revenge of the Sith heeft duidelijk de beste transfer, hier valt niks op aan te merken en kan gewoon perfect genoemd worden. Attack of the Clones zit hier dicht tegenaan, maar hier ogen personen en objecten nogal eens soft. Als we ieder deel een cijfer geven en hier het gemiddelde van nemen, komen we uit op een nette acht voor de algehele beeldkwaliteit. Er is dus zeker ruimte voor verbetering, maar over de gehele linie hebben de films er nog nooit zo goed uitgezien.
De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!
Geluidskwaliteit
Bij het beeld zit er dus flink wat variatie tussen de verschillende films. Op het gebied van geluid is dit gelukkig niet het geval. Elke film wordt ondersteund door een lossless DTS-HD Master Audio 6.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. We kunnen eigenlijk vrij kort zijn over deze tracks, die zijn namelijk perfect. Niets meer en niets minder. Dit is zoals Star Wars moet klinken, iets dat al meteen duidelijk wordt bij de openingstune. Als fan zit je hier meteen met kippenvel op je armen en gedurende de gehele speelduur blijft het genieten. De muziek heeft nog nooit zo goed geklonken, behalve als je dit misschien live hebt horen spelen door een orkest. Het niveau van detail is zeer indrukwekkend en op het gebied van ruimtelijkheid, dynamiek en het aanwezige laag valt er gewoon niets te verbeteren. Diverse scènes klinken zo goed, dat je als kijker al snel met een brede glimlach al het geweld uit de speakers aanhoort. De effecten hebben nog nooit zo goed geklonken, denk hierbij aan het geluid van de lichtzwaarden in een gevecht, lasers die afgevuurd worden en ruimteschepen die overvliegen. De subwoofer gaat lekker diep door, waarbij het laag de huiskamer de kopjes op tafel doet trillen. Het blijft echter allemaal gedoseerd en onder controle. Dialogen zijn uitstekend te volgen en de tracks klinken zeer helder. Beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.
Extra's
Alle aanwezige schijven starten op met een hoofdmenu, waar alle keuzes te maken zijn. Zoals gezegd bevat deze uitgave drie discs die geheel aan bonusmateriaal gewijd zijn. Elke film is te bekijken met twee audiocommentaren, die uiteraard op de schijf van de betreffende films te vinden zijn. Met uitzondering van deze commentaren is vrijwel al het overige materiaal middels deze BD-uitgave voor het eerst beschikbaar via officiële kanalen. Mensen die de DVD’s hebben, zouden deze dus misschien willen houden voor alle extra’s die daar op te vinden zijn. Deze zijn namelijk niet overgenomen op deze Blu-ray Disc-release. Alle extra’s zijn te bekijken in 1080p Full-HD, tenzij anders aangegeven, en met Nederlandse ondertiteling.
Audiocommentaren
Zoals gezegd is elke film te bekijken met twee audiocommentaren van de makers. Het aantal deelnemers varieert nogal, soms heb je te maken met een vrij grote groep. Elk commentaar bevat wel iets interessants of informatiefs, maar de meest interessante zijn toch wel de commentaren met een wat kleinere groep die specifiek praten over wat er op het scherm te zien is. Zowel regisseurs, producenten en acteurs komen aan het woord, maar ook mensen die verantwoordelijk waren voor de effecten, geluid en muziek. Denk hierbij aan iemand als uiteraard George Lucas, maar ook Harrison Ford, Mark Hamill, Ewan McGregor, Natalie Portman, John Williams, Phil Tippet, Dennis Muren en ga zo maar door.
Bonus Disc 1
Na het opstarten van deze schijf kom je in een menu waar je kan kiezen uit de verschillende episodes. De extra’s op deze schijf hebben te maken met Episodes I, II en III. Na het selecteren van een episode zie je diverse werelden die je in de films tegenkomt. Hier zijn dan weer een reeks extra’s te vinden die te maken hebben met deze werelden. De extra’s zijn bij elke wereld en episode gelijk qua categorie, dus hieronder is te lezen wat je kan verwachten bij elk onderdeel. Het is mogelijk om al het materiaal op de schijf achter elkaar te bekijken door middel van de ‘Speel Alles’ optie. Dit scheelt een hoop tijd qua navigeren.
Vlucht door de archieven (3 min.)
Deze extra is alleen onderaan het menu van Episode I te vinden en hier vliegt de camera als het ware door de archieven van George Lucas. Dit is in feite een grote schuur waar allerlei kostuums, delen van sets en rekwisieten opgeslagen liggen. Erg leuk om te zien wat er allemaal bewaard wordt, maar feitelijk hoort dit thuis in een soort museum waar de fan zich zou kunnen vergapen aan de vele unieke stukken.
Interviews
Dit onderdeel bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit een reeks interviews. Elke wereld heeft dus zijn eigen interviews en ook een soort overzicht, waar je als kijker uitleg krijgt over de totstandkoming van deze wereld. Denk hierbij aan het verzinnen van het uiterlijk en de bijbehorende wezens, maar ook zien we beelden van de sets en hoe deze in elkaar gezet worden. De interviews zijn over het algemeen vrij kort en zijn gemaakt met mensen die behoren tot de cast en crew. Zo zie je bijvoorbeeld Liam Neeson, Rick McCallum, Ewan McGregor en Hayden Christensen voorbij komen.
Verwijderde en langere scènes
Elke wereld bevat één of meerdere verwijderde scènes of scènes die in verkorte versie in de uiteindelijke film te zien zijn. Het betreft vaak scènes die qua effecten niet helemaal af zijn en hier zie je dan wat ruwe animaties. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien de prequels veel computereffecten bevatten. Dit zijn overigens vrijwel allemaal nieuwe scènes, die niet op de eerder verschenen DVD’s te vinden zijn.
De Collectie
Een interactieve extra waar je als kijker kunt kiezen uit diverse kostuums of rekwisieten. Na selectie heb je diverse opties, zoals het voorwerp in kwestie van alle kanten te bekijken, in te zoomen of een videocommentaar af te spelen. De video laat beelden zien van hoe dit specifieke stuk tot stand is gekomen en wat de makers ermee wilden bereiken. Voorbeelden hiervan zijn kostuums van Darth Maul, Queen Amidala en Jango Fett, maar ook modellen van diverse ruimteschepen, wezens en voorwerpen, zoals Sebulba, Watto, het lichtzwaard van Count Dooku en het verbrande hoofd van Anakin. Een zeer interessante extra, waar vooral het videocommentaar het leukst is om te bekijken.
Concept Art
Een reeks tekeningen en schetsen die gebruikt werden voor het ontwerpen van karakters en vaartuigen. De schetsen hebben betrekking op ontwerpen van wezens, kleding en sets.
Bonus Disc 2
De tweede bonusschijf is qua opzet en inhoud gelijk aan de eerste. Alleen worden nu Episodes IV, V en VI behandeld. De indeling per episode en wereld zijn gelijk, evenals de benaming van de extra’s.
Vlucht door de archieven (3 min.)
Dit filmpje is gelijk aan dat op de eerste bonusdisc. Deze keer te vinden onderaan het eerste menu van Episode IV.
Interviews
Ook nu weer een reeks interviews, die deze keer uiteraard betrekking hebben op de originele trilogie. Wederom is elke keer een overzicht aanwezig, waar je als kijker uitleg krijgt over het ontwerp van verschillende werelden en omgevingen. Ook nu zijn de interviews weer wat aan de korte kant. Hier zien we mensen als Mark Hamill, Carrie Fisher, Anthony Daniels, George Lucas, Dennis Muren en Harrison Ford voorbij komen.
Verwijderde en langere scènes
Deze keer scènes die betrekking hebben op de originele trilogie en waar fans toch wel het meest naar uitgekeken hebben. Ook deze scènes zijn voor het eerst beschikbaar via de officiële kanalen. Voor de echte fans zitten er enkele tussen die het aanschaffen van deze set alleen al rechtvaardigen. Voorbeeld hiervan is Luke die een bezoek brengt aan Tosche Station.
De Collectie
Wederom een reeks modellen, kostuums, rekwisieten en andere zaken die van alle kanten bekijken kunnen worden. Ook kan er weer ingezoomd worden en is uiteraard een videocommentaar te bekijken waar we veel leren over het maken van het stuk in kwestie. Er zitten enkele hele interessante zaken tussen, zoals R2-D2, de Yoda-pop, kostuums van Han en Leia en een AT-AT Walker. Er zijn hier wel wat minder videocommentaren te bekijken, toch wel het interessantste gedeelte van deze extra.
Concept Art
Een reeks tekeningen en schetsen waar diverse zaken uitgeprobeerd worden, zoals het uiterlijk van wezens, kostuums en voertuigen.
Bonus Disc 3
Deze schijf is qua inhoud anders dan de vorige twee. Hier zijn namelijk een reeks documentaires te vinden die betrekking hebben op alle films. Het varieert van oud materiaal, opgenomen ten tijde van de release van de films, tot redelijk nieuw geschoten inhoud. De resolutie is doorgaans 480i, tenzij anders aangegeven.
Star Wars: De Making Of (49 min.)
Een documentaire die kort na het uitkomen van A New Hope gemaakt is. C-3PO en R2-D2 presenteren het geheel en al ruziënd laten ze kijker zien hoe de eerste film tot stand is gekomen. We zien beelden van achter de schermen en interviews met betrokkenen. Nog altijd leuk om te zien, alleen al voor de unieke beelden van tijdens de opnames.
The Empire Strikes Back: Special Effects (48 min.)
Ook een making of, maar nu van Episode V. Deze documentaire, gemaakt ten tijde van de release van de film, gaat vrijwel geheel over de effecten, die voor de tijd erg vooruitstrevend waren. Zo zien we beelden van de opnames, waar de makers beelden schieten van de vele modellen. Ook komt Yoda aan bod en het geheel wordt gepresteerd door Mark Hamill.
Klassieke Wezens: Return of the Jedi (48 min.)
Ook Episode VI heeft zijn eigen making of, ook gemaakt ten tijde van de film. Billy Dee Williams en Carrie Fisher nemen de kijker mee op reis langs alle wonderlijke wezens uit Return of the Jedi. We zien hoe deze wezens in de werkplaats gemaakt worden en waar de makers hun inspiratie vandaan haalden.
Anatomie van een Dewback (26 min.)
In 1997 werd A New Hope opnieuw in de bioscoop uitgebracht. Dit was ook het punt waar George Lucas begon met het toevoegen van echt grote veranderingen. Eén daarvan was het toevoegen van digitale Dewbacks, wezens waarop de Stormtroopers door het zand van Tatooine rijden. Lucas en mensen die verantwoordelijk zijn voor de effecten leggen uit wat ze wilden bereiken met deze toevoeging.
Star Warriors (84 min.)
Een vrij lange documentaire die ingaat op het reilen en zeilen van de 501st Legion, een vrij grote groep Star Wars-fan van over de gehele wereld. Deze fans verkleden zich als bijvoorbeeld Stormtroopers en doen dit op vrij fanatieke wijze. Vervolgens zijn ze aanwezig op conventies, maar doen ook veel voor goede doelen zoals het bezoeken van zieke kinderen.
Star Wars technologie (45 min.)
Wetenschappers bespreken diverse technologieën uit de films om te bekijken of deze ook echt mogelijk zijn, al dan niet in de toekomst. Op zich best leuk om een keer te zien, maar weinig herhalingswaarde. De resolutie is 1080p.
Een gesprek met de meesters (The Empire Strikes Back 30 jaar later) (25 min.)
George Lucas, Irvin Kershner, Lawrence Kasdan en John Williams kijken terug op het maken van Episode V, volgens velen de beste film uit de reeks. Ze doen dit overigens apart, dus het betreft hier niet een rondetafelgesprek. We horen hoe het verhaal zich ontwikkelde en hoe de opnames verliepen. Een erg interessant stuk, dat eigenlijk te kort duurt. De resolutie is 1080p.
Star Wars Parodieën (97 min.)
Een collectie van verwijzingen en parodieën op het fenomeen Star Wars. Achter elkaar komen clips voorbij van TV-series, reclames en andere filmpjes die iets te maken hebben met de filmreeks. Voorbeelden zijn Family Guy, Robot Chicken (erg grappig vaak), That 70’s Show, The Simpsons en The Daily Show. De resolutie is 1080p.
Conclusie
Elke release van Star Wars is er één waar altijd reikhalzend naar uitgekeken wordt, zo ook deze uitgave op Blu-ray Disc. De fans zullen ook deze keer wel weer aan hun trekken komen. De films hebben er namelijk nog nooit zo goed uitgezien en vooral geklonken. Het beeld varieert wel behoorlijk qua kwaliteit, maar scoort over de gehele linie toch een nette voldoende. De ene film is beter verzorgd dan de andere, vandaar een gemiddelde dat geen Topperstatus verdient. Het geluid doet dat gelukkig wel en hier valt niets op aan te merken. Er zijn aardig wat extra’s aanwezig, die bovendien vrijwel allemaal ook nieuw zijn. Mensen die graag alles hebben, doen er dus verstandig aan hun DVD’s te houden, aangezien vrijwel niks is overgenomen van die uitgaven. Tot slot nog de vermelding dat Lucas ook deze keer weer allerlei aanpassingen heeft doorgevoerd. De ene werkt beter dan de andere en sommige zijn ronduit nutteloos. Toch nog altijd een box die gewoon in het bezit moet zijn van de echte fan, want als de eerste klanken van de openingsmuziek in lossless formaat uit je speakers knallen, ben je eigenlijk alweer verkocht.
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.
Lees meer
Laatste reacties
Robin W. | 31-01-2016
Allemaal bedankt voor de info. Kwam later nog een scene tegen met blokvorming. Lijkt erop dat ik dus dikke pech heb.
Lees meer >
Frenkel | 31-01-2016
Ik heb de betreffende scene even gekeken maar hier ook geen probleem.
Lees meer >
Roger B. | 31-01-2016
Heb ze vorige maand nog bekeken:niks gezien.
Lees meer >
Claudio Santulli | 31-01-2016
Nee, is mij nooit opgevallen. En heb hem vaak genoeg bekeken.
Lees meer >
Robin W. | 31-01-2016
Damn', zit ik Attack of the Clones te kijken, komt er ineens wat blokvorming bij de scene waar Ani zijn moeder vindt (in de tent, bij 1:19:29). Even teruggespoe...
Lees meer >
SuperDre | 12-10-2015
Hoe is de plaatsing van de ondertiteling trouwens? geheel in beeld (zoals het IMHO hoort) of deels in beeld en deels in de zwarte balk..
Lees meer >
Claudio Santulli | 19-10-2011
Aldanniet reden genoeg om ook voor niet 'Geeks like us' alle oudere versies te bewaren.. :mrgreen:
Lees meer >
theThinWhiteDuke | 19-10-2011
Bedoel je niet 3 Making Ofs van de DVD staan op de BR's..?
Nope.
Making of SW, SP:FX: ESB en Classic Creatures staan (samen met From SW to Jedi) op de japanse...
Lees meer >
Claudio Santulli | 19-10-2011
Dit:
Star Wars Trilogy : The Definitive Collection
Laserdisc box set , here are the specs:
9 discs ( 18 sides ) CAV presentation of each film.
Letterbox tra...
Lees meer >
theThinWhiteDuke | 19-10-2011
De Trilogy CAV Laserdisc box was al overladen met, tot nog toe, exclusieve en onthullende extra's.
Waar doel je dan op?
3 Making Ofs van de LD staan op de BR's;...
Lees meer >
Claudio Santulli | 19-10-2011
Het niet overnemen van extra's door Lucas is niets nieuws. Er is tal van op VHS/LD uitgebracht materiaal nooit op dvd verschenen, en zo ook weer bij de(eerste)B...
Lees meer >
Richard B. | 18-10-2011
Dat klopt. Op het audiocommentaar na is niets van de extra's van de DVD overgenomen.
Voor mijn vorige posting had ik het nog niet gecontroleerd, maar ik ben er...
Lees meer >
Frank | 18-10-2011
Ik heb het idee dat er t.o.v. de dvd-uitgaves vrij veel extra's ontbreken.
Dat klopt. Op het audiocommentaar na is niets van de extra's van de DVD overgenomen.
Lees meer >
Richard B. | 17-10-2011
Ik heb geen klachten over deze uitgave: het is wel zo'n beetje wat ik ervan verwachte. Tegelijkertijd denk ik wel dat er een betere uitgave mogelijk is. Ik heb ...
Lees meer >
BrianB | 16-10-2011
Ik neem aan dat die masters destijds in 2004 gelijk van de hoogste kwaliteit gemaakt zijn, met het oog op de opkomende HD-markt. George Lucas schoot Episode II ...
Lees meer >
Geef ook een reactie in dit topic!
Inloggen