Conan the Barbarian

Recensent:
Patrick van den Hul
02-01-2012

Totaalbeoordeling:

7.4
Blu-ray

Conan the Barbarian (Blu-ray)
Samenvatting

Conan is letterlijk een oorlogskind. Zijn moeder raakte gewond op het slagveld, waarna hij vroegtijdig door zijn vader Corin (Ron Perlman) ter wereld werd gebracht. Zijn moeder kon hem nog net zijn voornaam meegeven voordat ze het leven liet. De jonge Conan (Leo Howard) is door zijn vader al getraind en verslaat hij zonder moeite een paar volwassen krijgers. Onder het bloed en met een aantal hoofden in zijn hand keert hij terug naar het dorp. Maar dan wordt het dorp aangevallen door de kwade Khalar Zym (Stephen Lang). Deze is compleet gewetenloos en is samen met zijn dochter Marique (Rose McGowan) op zoek naar het laatste stukje van een puzzel. Deze puzzel betreft een masker wiens drager oppermachtig is en zal heersen over de wereld. Tijdens deze aanval wordt Conans vader op gruwelijke wijze recht voor zijn ogen vermoord. Als volwassen man is Conan (Jason Momoa) bezig met een wraaktocht waarbij hij een voor een korte metten maakt met zijn belagers, met als hoogste doel uiteindelijk Khalar Zym. Deze is op zoek naar een pure afstammeling van de stammen van weleer en deze blijkt te vinden te zijn in de persoon van Tamara (Rachel Nichols). Conan komt Tamara op het spoor en gebruikt haar als lokaas om Khalar Zym eindelijk te confronteren. Maar niet alles loopt volgens plan en het is maar de vraag wie uiteindelijk zal zegevieren.

Commentaar

De originele Conan the Barbarian uit 1982 was een culthit van jewelste. Het maakte van Arnold Schwarzenegger een wereldster. Twee jaar later is hier nog een weinig bekend vervolg op gemaakt met de titel Conan the Destroyer. Het mag een wonder heten dat het in de bijna drie decennia daarna zolang stil gebleven is in Conan-land, uitgezonderd een low-budget TV-serie, een videogame en wat nieuwe (strip)verhalen. Anno 2011 zag Hollywood er weer wat in en de Duitse Marcus Nispel mocht dit keer de kar trekken. Hij is vooral bekend van moderne horrorremakes als The Texas Chainsaw Massacre uit 2003 en Friday the 13th uit 2009. Daarnaast heeft hij met Pathfinder (2007) al even geproefd aan het ‘zwaarden-en-sandalen’ actie-genre waar Conan the Barbarian ook toe behoort. Het succes van de film staat of valt met het vinden van een goede Conan en hier heeft men dan ook de nodige tijd en moeite in gestoken. Daarbij helpt het niet dat er niet zoveel acteurs zijn te vinden met de fysieke eigenschappen van een bodybuilder. Omgekeerd is het zoeken naar een bodybuilder die kan acteren ook haast een tegenstelling in terminus. Men vond uiteindelijk een geschikte kandidaat in de relatief onbekende uit Hawaï afkomstige acteur Jason Momoa. Deze is voornamelijk bekend uit de HBO-serie Game of Thrones, waar hij eveneens een barbaar speelt. Hij geeft goed gestalte aan het legendarische personage en ook de rest van de cast is uitstekend gekozen en acteert verdienstelijk. Een andere positief punt is de visuele kant. Dit betreft alles van gedetailleerde sets tot evenzo indrukwekkende kostuums. Maar ook de digitale effecten en boven alles de strak gechoreografeerde gevechten. Conan the Barbarian is dan ook een lust voor de zintuigen. Het is daarom oneindig jammer dat de balans zo ver is doorgeslagen. Het verhaal is ook simpelweg te beschrijven als: ‘Zoon neemt wraak voor moord op zijn vader.’ Alle verhalende poespas hieromheen wekt de indruk dat het serieus dient te worden genomen, maar het is feitelijk niets meer dan pulp. De dialogen zijn al even tenenkrommend. Daarmee is deze reboot een gemiste kans om echt iets nieuws te doen met het bronmateriaal. Dit neemt echter niet weg dat wanneer je Conan the Barbarian sec ziet als actiefilm, dat het zeker geslaagd is. Daarbij sijpelt er nog wat door van de horrorachtergrond van regisseur Nispel; er is namelijk niet bepaald bespaard op (digitaal) bloed en afgehakte en versneden (digitale) ledematen en andere lichaamsdelen. Conan the Barbarian is een extreem rechtlijnige, zij het wat te lange, wraakfilm met spectaculaire actie.

Conan the Barbarian is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave. Als je deze BD-uitgave aanschaft, zit de DVD daar al bijgevoegd. De 3D-versie is tevens opgenomen en wordt besproken onder beeldkwaliteit.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 112 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664090558

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Interview Cast & Crew
  • Film op DVD
  • The Conan Legacy
  • Robert E. Howard: The Man Who Would Be Conan
  • Battle Royal: Engineering the Action
  • Staging the Fights

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Conan the Barbarian heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk met bijgevoegd de DVD.

Als eerste een bespreking van de reguliere (2D)-transfer van de film. Deze voldoet aan de maatstaven die je van een recente film op een HD-drager mag verwachten. Het contrast en de kleuren zijn enigszins flets, maar wel zeer consistent. Het is een duidelijk sfeerbepalend element en kan in dit geval niet aangerekend worden als minpunt. Het zwartniveau is al even consistent. Schaduwdetail had hier een daar een tandje beter kunnen zijn, zie bijvoorbeeld de zesde screenshot. Het voornaamste pluspunt van de transfer is dat deze vrijwel altijd gestoken scherp is. Elke bloedspetter, zweetdruppel en korreltje zand is te onderscheiden. Enkel de computer gegenereerde elementen zijn hier en daar een fractie minder gedetailleerd. Er zijn geen significante afwijkingen of defecten in de transfer te bespeuren.

3D
Conan the Barbarian ziet er in 2D er prima uit, maar ook in 3D mag deze gezien worden. De film is opgenomen met het Arriflex camera-systeem in een 3D-configuratie. De 3D-effecten zijn nergens overdreven en zien er natuurlijk uit. Het 3D-beeld speelt zich voor het grootste gedeelte af achter het nulpunt (glasplaat van beeldscherm). De rest van de 3D-effecten zijn effecten naar de kijker toe. Dit heeft als gevolg dat ook mensen die snel hoofdpijn krijgen van 3D deze film goed kunnen blijven volgen. Wel is het raadzaam om de standaard ondertitels uit te schakelen. Dit omdat ondertitels het 3D-effect behoorlijk negatief beïnvloeden. Vooral de wijdse landschappen zien er in stereoscopisch 3D geweldig uit. Je kunt heerlijk ver weg kijken en dit maakt het landschap nog intenser. Ook de sets komen goed tot hun recht. Helaas is er ook een minpuntje op 3D-gebied. Conan the Barbarian is een snelle film met een flinke dosis actie. Echter lenen deze snelle actiescènes zich niet echt voor 3D. Het 3D-effect is bij snel bewegende beelden beduidend minder. Zeker als de camera dan ook nog eens snel mee gaat bewegen.

Geluidskwaliteit

We kunnen je maar een ding aanraden wanneer je Conan the Barbarian opzet: waarschuw je buren. Of liever gezegd, de hele straat. Deze Blu-ray Disc is voorzien van een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Jammer is dat de 7.1-variant niet op deze uitgave te vinden is en wel op de Amerikaanse, wellicht had er dan nog meer in gezeten. Het staat echter buiten kijf dat er hier sprake is van een knap staaltje geluidsontwerp, dat zijn weg naar deze digitale drager foutloos heeft ondergaan. Aangezien de gehele film vrijwel non-stop uit actie bestaat zijn de mogelijkheden om te schitteren voortdurend aanwezig. Dit is dan ook het geval met een zeer actieve surroundwerking, veel aandacht voor detail in de kleinere effecten en bovenal een enorm diep, laag en actief gebruik van het LFE-kanaal. Het indrukwekkende karakter van deze audiopresentatie zet zich door in de sporadische stiltes tussen de stormen, waarin er ook sprake is van veel detail. Denk aan een zacht briesje over een slagveld en ritselende bladeren in de achtergrond. Een zeer indrukwekkende audiopresentatie die zonder meer van referentiekwaliteit is.

Extra's

Op de BD zijn een aantal extra’s opgenomen, te bereiken vanuit zowel het hoofdmenu als het pop-up menu. Ze zijn alle in HD-kwaliteit te bewonderen en voorzien van Nederlandse ondertiteling. Ook de audio is HD in 2.0 formaat (16bit/48kHz).

The Conan Legacy (18 min.)
Dit is de meest algemene extra en verhaalt over het ontstaan van de Conan-verhalen. Daarna ligt de focus op de eerdere verhalen en producties die er zijn geweest en hoe deze een inspiratie vormden voor deze reboot. Tenslotte komt natuurlijk de casting van Jason Momoa als Conan uitgebreid aan de orde. De veelheid aan kunst rondom Conan (denk aan tekeningen, strips, covers etc.) die wordt vertoond is een extra pluspunt. Als je maar één van de extra’s kijkt, kies dan deze.

Robert E. Howard: The Man Who Would Be Conan (11 min.)
Het leven van de man die het allemaal heeft bedacht vormt hier het hoofdonderwerp. De oorsprong van en evolutie in zijn verhalen maar ook zijn persoonlijke leven en drijfveren.

Battle Royal: Engineering the Action (10 min.)
Conan the Barbarian zit vol met fysieke (zwaard)gevechten. Hier zie je wat ruwe versies daarvan. Daarnaast krijg je een inkijkje in de voorbereiding en de choreografie.

Staging the Fights (6 min.)
Enigszins in het verlengde van de voorgaande extra hier meer over de totstandkoming van de gevechten. Je ziet een vergelijking tussen de voltooide versies van gevechten en ruwe versies die met de stuntmannen zijn opgenomen.

Interview Cast & Crew (36 min.)
Een reeks interviews met alle voorname castleden, afzonderlijk te bekijken of in een reeks. Het betreft respectievelijk: Jason Momoa, Rachel Nichols, Stephen Lang, Rose McGowan, Saïd Taghmaoui, Ron Perlman, Leo Howard en regisseur Marcus Nispel. Deze extra is nauwelijks de moeite gezien het – zoals zo vaak – vrijwel onafgebroken bestaat uit complimenten over en weer. Als je nog eens op zoek bent naar superlatieven is het misschien wel een goede inspiratiebron.

Behind the Scenes (18 min.)
Het betreft hier nadrukkelijk geen making of, maar letterlijk een kijkje achter de schermen. Op dagen dat er gefilmd werd kijkt de camera mee op de set van een selectie aan scènes.

Conclusie

Conan is een ware barbaar. Opgegroeid temidden van geweld en getraumatiseerd door de moord op zijn vader, recht voor zijn ogen. Als volwassen man is zijn leven gewijd aan een queeste richting het vinden van de dader en niets of niemand zal hem daarbij in de weg staan. Conan the Barbarian is een geslaagde reboot waar het de actie betreft. Deze is spectaculair en voortdurend aanwezig. De andere aspecten zoals het acteerwerk en het verhaal zijn daarmee nogal karig gebleven. Twee uur is dan ook net even te lang voor non-stop hersenloze actie. De Blu-ray Disc-uitgave is van uitstekende kwaliteit. De 3D-versie krijgt een krappe voldoende. Verpakt in een holografische sleeve met daarin een digipack en voorzien van de nodige extra’s. De beeldkwaliteit is daarbij meer dan voldoende en de audiopresentatie van referentieniveau. Een mooie aanvulling in de collectie actiefilms, mits het je niet stoort wanneer de focus alleen hierop ligt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

De_Hollander  |  15-07-2015

Ondertitels verknald het gehele 3D. Geen enkele DFW uitgave in 3D heeft 3D subs. Wat zeer irritant is. Het beeld doordrukt de ondertitels, alsof je scheel gaat ...
Lees meer >

De_Hollander  |  28-02-2012

sommige stukje zijn wel goed in kwaliteit, maar sommige donkere gedeelte scenes zijn een stuk minder, deze gaat daarom terug naar de winkel. Mijn bdspeler heeft...
Lees meer >

Jeroen vS  |  22-02-2012

Is er hier dan niemand, die het einde ronduit teleurstellend vond? Voor iemand, die een magisch supermasker heeft gevonden (weer heel heeft gemaakt), is er maar...
Lees meer >

DJR  |  13-01-2012

Dit was voor mij samen met Final Destination 5 de teleurstelling van het jaar. Ik heb de trailers tig keer zitten kijken het leek me echt een heerlijke film ma...
Lees meer >

theregiment  |  09-01-2012

Prachtige beelden, puike special effects, echt mooi om zien. Maar, en dat gebeurt meer en meer tegenwoordig, blijkbaar is het budget helemaal opgegaan aan de ef...
Lees meer >

Tarkus  |  06-01-2012

Prachtige beelden, puike special effects, echt mooi om zien. Maar, en dat gebeurt meer en meer tegenwoordig, blijkbaar is het budget helemaal opgegaan aan de ef...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  04-01-2012

Ik ben het deze keer wel met ze eens...:twisted: Tja, als je schrijft: "Ik heb het idee dat deze versie een breinloze wraak film is", dan heb je hem in mijn ...
Lees meer >

rogue  |  03-01-2012

Dat zal zeker meespelen. Ik heb ook een 'speciaal' gevoel bij die uit 1982 hoor ;). Ik had weinig van de nieuwe verwacht, maar dat viel dus reuze mee. Zelfs mij...
Lees meer >

hstadman  |  03-01-2012

Het kan ook zijn dat de meeste mensen uit nostalgie de Arnie versie beter vinden. Als kind las ik al de comics van Conan, en dat ben ik blijven doen door...
Lees meer >

rogue  |  03-01-2012

Als kind las ik al de comics van Conan, en dat ben ik blijven doen door de jaren heen. De originele film heb ik nog (2x) in de bios gezien. Hoewel deze nieuwe ...
Lees meer >

hstadman  |  03-01-2012

Ik ben het deze keer wel met ze eens...:twisted:Dat jij je zo laat beinvloeden door o.a. imdb of andere zuurpruimen. Ik kijk altijd wat ik wil zien en vorm alti...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  03-01-2012

Dat jij je zo laat beinvloeden door o.a. imdb of andere zuurpruimen. Ik kijk altijd wat ik wil zien en vorm altijd mijn eigen mening...Ben het zo vaak niet eens...
Lees meer >

hstadman  |  03-01-2012

Deze versie scoort op imdb beduidend lager dan die van Arnie, zegt mij genoeg. Vandaar dat ik ook zei dat een groter budget en meer cgi niet zaligmakend is. Ik ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  03-01-2012

Ontgaat mij waarom niet. De film is qua beeld, geluid en effecten beduidend beter dan het origineel en een genot als je een beetje leuke setup hebt. Geluid is B...
Lees meer >

hstadman  |  03-01-2012

Zullen we dat dan maar niet gaan doen dan...Ik laat deze mooi aan mij voorbij gaan. Ik vermaak mij prima met het origineel van Arnie op Blu-Ray! Zo zie je maar ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 25
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.