Guerre est Déclarée, La

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Guerre est Déclarée, La (DVD)
Samenvatting

Juliette (Valérie Donzelli) en Roméo (Jérémie Elkaïm) ontmoeten elkaar in een discotheek en het is liefde op het eerste gezicht. Al vrij snel krijgen ze samen een kindje en hun geluk is compleet. Alleen lijkt hun zoontje Adam zich niet goed te ontwikkelen. Ze nemen hun zorgen serieus en laten hem onderzoeken. Dan blijkt dat Adam heel erg ziek is en een strijd van jaren volgt. De oorlog wordt verklaard aan de ziekte, aan de dood, aan de wanhoop. Overleeft hun zoon, en overleeft ook hun relatie?

Commentaar

De Française Valérie Donzelli heeft eigenlijk architectuur gestudeerd, maar wordt mede door haar partner Jérémie Elkaïm het acteursvak ingetrokken. Ze wordt redelijk bekend door haar rol in de film Martha...Martha. Al vrij snel gaat ze haar eigen scenario's schrijven en dat leidt in 2009 tot haar eerste grote film La Reine des Pommes. Het script schrijft ze samen met Elkaïm en ze spelen er allebei in, maar Donzelli regisseert. Elkaïm is ook acteur (Presque Rien) voordat hij samen met Donzelli gaat schrijven.
La Guerre est Déclarée, vrij vertaald als “De oorlog is verklaard”, is een autobiografische film. Donzelli en Elkaïm hebben samen een zoontje dat als kind een kwaadaardige hersentumor kreeg. Over deze ervaring wilden ze een film maken, maar niet vanuit de behoefte tot verwerking. Het werken aan het project was voor hen beiden dan ook niet pijnlijk, blijkt uit een interview. Vanaf het moment dat ze aan de film gingen werken, was het niet meer hun verhaal, maar een filmproject. “De realiteit is de realiteit”, zegt Elkaïm daarover, “maar het gaat om de manier waarop je het vertelt.” Je kunt merken dat daar erg over is nagedacht. Zo worden in de film niet de meest dramatische dingen getoond, maar wordt er steeds uitgegaan van de hoop. Elkaïm zegt later over zijn ervaringen dat we tegenwoordig als mensen “nogal verwend zijn. Alles moet lukken en alles moet leuk zijn. Als je dan ineens zoiets meemaakt komt het twee keer zo hard aan. Alles wordt ineens ondergeschikt aan de ziekte van je kind”. Dat maakt deze film ook erg duidelijk. Ze wilden er een avontuurlijke komedie van maken, door niet de ziekte, maar de liefde centraal te stellen en bovendien de film te doorspekken met actie en humor. Maar een avontuurlijke komedie is het toch niet geworden. Dat kan ook haast niet met zo'n onderwerp. Maar het is wel een actieve en intense film geworden, met humor. Tekenend hiervoor is bijvoorbeeld de scène waarin ze elkaar hun grootste angst vertellen: wat heel beangstigend lijkt wordt allengs ongeloofwaardig en bijna potsierlijk, wat een verlossende lach teweeg brengt. Maar het mooiste aan deze film is misschien wel de rol van de liefde. De liefde maakt het vreselijke nieuws over de ziekte van hun zoontje dragelijk. Roméo zegt ook op een gegeven moment: ”Zonder jou had ik dit niet aangekund”. Nou kan dat ook overkomen als een cliché, maar daar hoef je in deze film niet bang voor te zijn. Misschien is deze film wel enigszins te vergelijken met de film Jules et Jim van Truffaut.
Wat ik jammer vind is dat er in de film een paar keer gebruik wordt gemaakt van een voice-over, om een stukje van het verhaal te vertellen. Dat stoort, omdat het verhaal op zich al zo duidelijk en mooi in beeld wordt gebracht. En uiteindelijk vraag ik me af wat de toegevoegde waarde is van deze extra informatie.
La Guerre est Déclarée is de officiële inzending van Frankrijk voor de Oscars en heeft inmiddels al vele andere prijzen gewonnen. Voor deze film geldt in elk geval dat hij zeer de moeite waard is om te bekijken als je van vernieuwend en menselijk drama houdt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 96 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Twin Pics
EAN: 5414939190810

Extra's

  • Trailer
  • Interview
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD van La Guerre est Déclarée heeft een anamorfe transfer in 2.35:1 beeldformaat, wat overeenkomt met het oorspronkelijke beeldformaat. De film is met een Canon fotocamera opgenomen. Dat is voornamelijk gedaan om zo flexibel mogelijk te zijn en zo min mogelijk op te vallen in het ziekenhuis, waar het werk gewoon doorging. Ook is deze fotocamera erg lichtgevoelig, zodat er weinig extra licht nodig was. En daar zit 'm eigenlijk ook meteen het probleem. Doordat er bijna geen extra belichting is gebruikt, heeft het geheel een heel matte, vlakke uitstraling. De transfer op zich is behoorlijk goed. Door de erg hoge bitrate en het gebruik van een dubbellaags disc zijn er geen compressiefoutjes aanwezig. De scherpte is ruim voldoende, maar het is nergens heel gestoken scherp. Er zijn zelfs wat shots die er behoorlijk soft uitzien. Het contrast en schaduwdetail zijn prima in orde. De kleuren zijn vrij flets, maar huidtinten komen natuurlijk over. Zeker geen slechte transfer, maar echt sprankelend is het beeld niet.

Geluidskwaliteit

Er staat alleen een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack in de oorspronkelijk Franse taal op de DVD van La Guerre est Déclarée. Op papier is het dan wel een DD 5.1-track, in de praktijk horen we daar weinig van terug. De surroundkanalen worden nergens gebruikt, ook niet in de beginscène in de disco, waar er wel degelijk aanleiding voor is om de achterste kanalen te gebruiken. Het meeste geluid wordt hoofdzakelijk weergegeven door het centerkanaal. Bij enkele buitenscènes en muziek worden ook de frontkanalen gebruikt, maar je kunt bij deze film niet echt spreken van een uitbundige stereo-beleving. Het geluid dat we te horen krijgen is verder van prima kwaliteit. Het klinkt erg natuurlijk, wat komt door het gebruik van het directe geluid, afkomstig van de setopnames. Als er dan wat extra's aan is toegevoegd klinkt dat vaak weer behoorlijk kunstmatig. Dit is daarmee een vrij wisselvallige geluidstrack geworden, waar veel meer in had gezeten.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat, met een fragment uit de filmmuziek als achtergrondgeluid. Naast de hieronder besproken extra's staan er ook nog een aantal promotietrailers op de DVD. De Franse uitgave heeft een flink aantal meer extra's, maar de vraag is of die voorzien zijn van Nederlandse ondertiteling.

Interview (14 min)
Eigenlijk zijn het twee aparte interviews, één met Valerie Donzelli en een met Jérémie Elkaïm. Beiden vertellen over hoe ze deze film wilden maken. Geen dramatische en sentimentele film, maar een verhaal over hoop en liefde. Valerie legt uit waarom ze specifiek met de Canon fotocamera gefilmd hebben en Jérémie zegt dat de film niet bedoeld is als therapie voor hem en Valerie.

Trailer (1½ min)
De bioscooptrailer van de film, die eigenlijk ook de afloop van het verhaal prijsgeeft.

Conclusie

Juliette en Roméo worden verliefd en krijgen een zoontje. Dan blijkt dat hun kind ernstig ziek is en gedurende een aantal jaren wordt de oorlog verklaard aan de ziekte, de dood en de wanhoop. In deze film wordt dit proces op een zo lichtvoetig mogelijke manier verteld, waardoor niet de ziekte maar de liefde en de hoop altijd op de voorgrond staan. De beeld- en geluidskwaliteit van deze DVD-uitgave zijn niet slecht, maar heel bijzonder is het niet. De extra's zijn wat beperkt, zeker vergeleken bij de Franse uitgave, die meer extra's heeft. Neemt niet weg dat de film meer dan het aanzien waard is en zeker een kans verdient.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:2
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.