Bridge on the River Kwai, The

Totaalbeoordeling:

9.1
Blu-ray

Bridge on the River Kwai, The (Blu-ray)
Samenvatting

In 1943 komt een bataljon Britse krijgsgevangenen onder leiding van kolonel Nicholson (Alec Guinness) aan in een Japans werkkamp, dat onder leiding staat van de wrede kolonel Saito (Sessue Hayakawa). Het kamp is nagenoeg verlaten, alleen de Amerikaanse officier Shears (William Holden) en een handjevol krijgsgevangenen zijn er nog. De rest is onder het juk van Saito reeds overleden. De gevangenen worden gedwongen te werken aan de bouw van een spoorlijn die loopt van Bangkok naar Birma. Het is hun taak om een spoorbrug te bouwen over de rivier Kwai. Geheel tegen de afspraken van de Conventie van Genève wil Saito ook alle officieren laten meewerken. Maar kolonel Nicholson weigert hieraan toe te geven. En zo begint een psychologische strijd tussen Saito en Nicholson, waarbij de laatste wordt opgesloten in ‘de oven’, een soort ijzeren hut die de hele dag in de brandende zon staat. Tot grote ergernis van Saito geeft Nicholson, ondanks alle ontberingen, niet toe. In het kamp heeft Saito grote problemen de brug gebouwd te krijgen. Geniepig plegen de manschappen tijdens de bouw sabotage waardoor de bouw zwaar achterloopt op schema. Er zit voor Saito niets anders op dan toe te geven aan de eisen van Nicholson. Ook al is zijn gezichtsverlies groot, Saito ziet dat onder leiding van Nicholson de Britse manschappen zeer professioneel en met grote voortvarendheid de brug realiseren. De vraag is of de brug toch nog op tijd klaar zal zijn voordat de eerste trein arriveert.

Commentaar

The Bridge on the River Kwai is een tijdloos verhaal waarin de zinloosheid van de oorlog naar voren wordt gebracht. Een film over psychologische oorlogsvoering, doorzettingsvermogen en natuurlijk strijd. De film stamt alweer uit 1957 en is geregisseerd door David Lean. Lean heeft een enorme staat van dienst als regisseur. Hij maakte naam met prachtige films als Brief Encounter> en Great Expectations en Oliver Twist en maakte later nog indrukwekkende en grootse films als Lawrence of Arabia, Dr. Zhivago en tot slot A Passage to India. Halverwege zijn indrukwekkende carrière maakte hij The Bridge on the River Kwai. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Franse schrijver Pierre Boulle, die in 1954 gepubliceerd werd. Producent Sam Spiegel las het werk en kocht direct daarna de filmrechten. Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, waar de Japanners krijgsgevangenen als slaven gebruikte voor de bouw van de spoorlijn van Singapore naar Birma. Deze spoorlijn kreeg de macabere bijnaam ‘Spoorweg des Doods’, omdat bij de aanleg hiervan alleen al van de Britse krijgsgevangenen 100.000 stierven.
Het heeft Spiegel veel moeite gekost om de hoofdrolspelers, waaronder Alec Guinness, William Holden en Jack Hawkins, voor de film te krijgen. Deze acteurs waren toentertijd erg geliefd en hadden vele verplichtingen. Onder andere dankzij de inspanningen van regisseur David Lean werden de acteurs uiteindelijk toch gecontracteerd. De film is geheel op locatie in Sri Lanka - het voormalige Ceylon - opgenomen, waarbij het filmen niet zonder problemen gepaard is gegaan. De camera werkte niet helemaal naar behoren en de kosten kwamen veel hoger uit dan gebudgetteerd. Spiegel spaarde kosten nog moeite om de film er zo authentiek mogelijk uit te laten zien. Er werd ook veelvuldig gesproken met ex-krijgsgevangenen die aan de spoorlijn hadden gewerkt. Hoe authentiek dan ook de bedoeling is geweest, de film geeft de menselijke ontberingen, die leidde tot de dood van duizenden soldaten door ziekte en uitputting, nauwelijks weer. Soms wordt het wel heel erg geromantiseerd, alsof men blij mocht zijn dat ze krijgsgevangenschap waren beland.
Wel hebben Spiegel en Lean met The Bridge on the River Kwai een historisch epos gerealiseerd, dat in 1958 goed was voor maar liefst zeven Oscars en diverse andere prijzen.
Nog een aspect waarmee de film in de loop der jaren zo bekend is geworden is de muziek van de Engelse componist Malcolm Arnold. Arnold is een klassiek componist, die naast diverse symfonieën ook een groot aantal filmproducties in de jaren ’50 en ’60 van muziek heeft voorzien. Alleen, de door de film zo bekend geworden ‘Colonel Bogey March’, een fluitdeuntje die iedereen direct zal herkennen, is juist niet door Arnold gecomponeerd. De muziekscore van Arnold won wel een Oscar, één van de in totaal zeven Oscars die de film in de wacht wist te slepen, waaronder die voor Beste Film, Beste Regie en Beste Acteur.

The Bridge on the River Kwai is eerder al op DVD uitgegeven in twee versies, waaronder een Columbia Classics Collection-release in 2005. In 2010 is deze film ook al op Blu-ray Disc uitgebracht. De hieronder besproken versie wijkt niet af van deze eerdere uitgave, met uitzondering van de hoes.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Oorlog
Regio: A, B, C
Jaar: 1957
Speelduur: 161 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.55:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Duits
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609653793

Extra's

 • Making Of
 • Trailers
 • Photo Gallery
 • Crossing the Bridge: Picture in picture Graphics track
 • The Steve Allen Show
 • Bridge on the River Kwai Premiere
 • Rise and Fall of a Jungle Giant
 • USC Short Film
 • An Apreciation by filmmaker John Milius

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Bridge on the River Kwai staat in een beeldformaat van 2.55:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat overeenkomt met het originele beeldformaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor ruim 48 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encodering van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

Het beeld is in 2010 volledig digitaal en op hoge resolutie (4K) gerestaureerd. Dat heeft geresulteerd in een mooi plaatje, zonder beschadigingen en vuiltjes. De film heeft er nog nooit zo mooi uitgezien. Toch zijn we niet helemaal tevreden, maar dat heeft ook met het originele materiaal te maken. Close-ups zien er qua scherpte zeer goed uit, maar veel ruimere shots zijn niet helemaal scherp. De kleuren zien er prachtig en uitstekend verzadigd uit. De gebruinde huid van de krijgsgevangen komt heel mooi over op beeld. Contrast en schaduwdetail zijn goed. In nachtscènes is alles heel goed te volgen, maar dat heeft ook te maken met de manier van opnemen. Deze zijn overdag opgenomen en met behulp van belichting en filters heeft men het nacht laten lijken. Er zijn wat sporen van ruisonderdrukking te zien, met name in de blauwe luchten. Maar gelukkig niet teveel, waardoor er nog voldoende filmkorrel overblijft om het beeld een mooi filmische aanblik te geven. Wie heel goed kijkt ziet op één moment een fout in de transfer (het shot van de roofvogel, nadat de zieke gevangenen naar de brug lopen). Daar is iets mis gegaan, waardoor er een korte hapering zit. Maar een kniesoor die daar op let. Voor een filmklassieker van deze leeftijd heeft het beeld een uitstekende restauratie gekregen, die een transfer naar Blu-ray Disc waard is.

Geluidskwaliteit

Er staat een drietal geluidstracks op de Blu-ray Disc van The Bridge on the River Kwai waarvan een Engelstalige lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) de belangrijkste is. De geluidsmix is afkomstig van de 6-kanaals geluidstrack die bij de 70mm filmprint werd gebruikt. Deze is geheel gerestaureerd en opgeknapt, waardoor ruis en kraakjes geheel afwezig zijn. Je merkt aan deze track wel de technische beperkingen ten tijde van de opnames. Het hoog is soms wat scherp en het laag gaat nooit echt diep. Dialogen zijn uitstekend verstaanbaar, wat ook komt doordat bijna alles is nagesynchroniseerd in de studio. De stemmen komen niet alleen uit de centerspeaker maar ook uit de frontspeakers, afhankelijk van de positie in het beeld van het karakter. De nadruk van de geluidsmix ligt op de frontspeakers. De surroundspeakers worden nauwelijks gebruikt, voornamelijk voor wat omgevingsgeluiden. Een heel enkele keer is er wel duidelijke surroundbeleving, namelijk bij enkele scènes in de jungle en tijdens een onweer met hevige regen. Het geluid kent wel degelijk ook richting, dat merk je al direct in de openingsscène aan het geluid van de aankomende trein. Het LFE kanaal wordt niet gebruikt, op één spectaculaire scène na. Ondanks de leeftijd van de film is dit een heel behoorlijke geluidstrack, maar hij is niet te vergelijken met geluidstracks die zijn opgenomen met moderne apparatuur. Die vergelijking moet je dan ook niet willen maken.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave heeft een statisch menu met bouwgeluiden aan de brug als achtergrondgeluid. Een aantal extra’s zijn ook op de DVD-uitgaven aanwezig. Echt nieuwe extra’s zijn niet voorhanden. De meeste extra’s zijn in SD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

The Making of the Bridge on the River Kwai (53 min)
Een retrospectieve documentaire over het maken van de film. Aan de hand van videobeelden, foto’s, interviews en stukjes film wordt teruggekeken op de realisatie. De documentaire is in 2000 gemaakt door Laurent Bouzereau.

Crossing the Bridge: Picture in picture Graphics track
Tijdens het afspelen van de film wordt het beeldkader klein en komt er onder in beeld een scherm met extra informatie. Niet alleen over de film, maar ook over de situatie van een land of bijvoorbeeld de spoorweg. Het lijkt op een soort geschreven audiocommentaar. De teksten zijn in het Engels en worden niet ondertiteld. Nadeel is wel dat ook de dialogen van de film niet meer ondertiteld worden.

The Steve Allen Show (6½ min)
Tijdens de show van Steve Allen heeft Steve een ‘live’ gesprek met acteurs William Holden en Alec Guinness op de set in Sri Lanka (Ceylon). Ze vertellen over de opnames en waar de film over gaat. Holden geeft ook nog aan wat hij geleerd heeft tijdens zijn verblijf in Sri Lanka.

Bridge on the River Kwai Premiere (2 min)
Dit is geen beeldverslag van de première, maar een selectie foto’s van de première en de filmset, waarbij William Holden een audioverslag geeft van hoe hij de première heeft beleeft. Dit item heeft HD-resolutie.

The Rise and Fall of a Jungle Giant (6 min)
Zwart/wit video over het filmen op locatie en de bouw van de brug.

USC Short Film Introduced by William Holden (16 min)
Zwart/wit video waarin William Holden vertelt over het maken van een film, waarbij The Bridge on the River Kwai als uitgangspunt wordt gebruikt.

An Appreciation by John Milius (8 min)
Filmmaker John Milius is een fan van de film en vertelt waarom. Ondertussen vertelt hij uitgebreid waar de film over gaat en krijg je ook veel korte fragmenten te zien.

Photo Gallery (7½ min)
Een overzicht van filmposters en promotiefoto’s van de film. Ze zijn afkomstig uit diverse landen en in sommige landen wordt de titel vertaald naar de lokale naam, zoals in Duitsland en Zweden.

Trailers (6 min)
Twee trailers van de film. De eerste is de bioscooptrailer van de film met gerestaureerd beeld in HD-resolutie. De tweede is een trailer naar aanleiding van een re-release van de film. Deze trailer is ook in HD-resolutie, maar het beeld is niet gerestaureerd.

Conclusie

Britse krijgsgevangenen worden aan het werk gezet om een spoorbrug te bouwen over de rivier Kwai in Thailand. Kolonel Nicholson verzet zich tegen het feit dat officieren ook aan het werk worden gezet. Inmiddels saboteren de soldaten zoveel mogelijk de werkzaamheden, waardoor de bouw van de brug ernstige vertraging oploopt. The Bridge on the River Kwai is een waar oorlogsepos, dat de waanzin van de oorlog aan de kaak stelt. Het is één van de mijlpalen in de filmgeschiedenis en iedereen behoort deze film minimaal één keer gezien te hebben. Deze Blu-ray Disc-uitgave is, met uitzondering van de hoes, identiek aan de uitgave uit 2010. Dat wil zeggen dat de beeld- en geluidskwaliteit prima verzorgd zijn en er ook een aantal interessante extra’s te vinden zijn. Maar wie die uitgave uit 2010 al in z’n bezit heeft geen enkele reden om deze release aan te schaffen. Wie ‘m nog niet heeft moet nu z’n kans grijpen!

Laatste reacties

Tarkus  |  10-03-2013

Het is niet de eerste maal dat ik deze film zie, maar ben er nog steeds een liefhebber van, van deze oorlogsfilm. Prima verhaal dat is gebaseerd op ware feiten,...
Lees meer >

Thiver  |  05-07-2012

Qua bonusmateriaal was de dvd-uitgave al fantastisch dus veel nieuws had ik niet verwacht. Wel een betere hoes dan deze... :???:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 24
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.