Mientras duermes / Sleep Tight

Recensent:
Koen Koene
20-08-2012

Totaalbeoordeling:

6.3
Blu-ray

Mientras duermes / Sleep Tight (Blu-ray)
Samenvatting

César (Luis Tosar) is de portier/conciërge van een appartementencomplex. Alle bewoners, waaronder ook de mooie Clara (Marta Etura), zijn erg te spreken over de altijd vriendelijke en behulpzame César. Ze weten echter niet dat dit allemaal toneel is, en César walgt van hun gelukkige leventjes. Vooral omdat hij zelf zo weinig heeft om voor te leven. Het enige wat hem dagelijks op de been houdt, is zijn drang de mensen rondom hem ongelukkig te maken. Iets wat Clara letterlijk en figuurlijk aan den lijve zal ondervinden.

Commentaar

De Spaanse regisseur Jaume Balgueró, onder meer bekend van de prima horrorproducties [Rec] en [Rec]2, heeft met Mientras duermes (Engelse titel: Sleep Tight) een solide psychologische thriller afgeleverd. De film gaat over een vrouw die op extreem creepy wijze lastig gevallen wordt door een man. Ze krijgt regelmatig nare smsjes en brieven van hem. Wat ze echter niet weet – zonder al te veel over de plot te verklappen – is dat hun “relatie” inmiddels al veel verder gaat. Wat Mientras duermes bijzonder maakt, is dat je het verhaal te zien krijgt vanuit het oogpunt van De Slechterik. Dat geeft een aardige draai aan de thrillerconventies. Bijvoorbeeld bij het moment waarop de stalker op het punt staat om betrapt te worden; omdat je de film vanuit zijn kant meemaakt heb je aanvankelijk de neiging om te hopen dat hij weet te ontsnappen, maar dan besef je je plots dat je eigenlijk zou moeten willen dat deze zieke geest zo snel mogelijk gepakt wordt. Knap gedaan van Balgueró. Ander goed voorbeeld is de openingsscène, die je op prima wijze op het verkeerde been zet en je doet afvragen hoe de vork in de steel steekt. De cast levert bovendien uitstekend werk af. Hoofdrolspeler Luis Tosar, die je wellicht kent van zijn rol als de lijpe Malamadre uit Celda 211, is bijzonder overtuigend door de kwaliteit om zowel innemendheid als pure kwaadaardigheid uit te kunnen stralen. Ook tegenspelers Marta Etura en Alberto San Juan zijn goed gecast. Helaas is Mientras duermes niet helemaal zonder tekortkomingen. Zo bevat het script een paar ongeloofwaardige zaken en toevalligheden, waar je niet al te veel over moet nadenken. Ook de motivatie van de hoofdpersoon had wat meer uitgewerkt kunnen worden, om zo tot meer diepgang en begrip te leiden. Nu draait het in de eerste plaats om wát hij doet en wordt er onvoldoende aandacht besteed aan het waarom (al kun je tussen de regels door wel een en ander afleiden). Deze kleine minpuntjes verhinderen echter niet dat Mientras duermes een onderhoudende kijkervaring is, en een thriller die voldoende origineel en onvoorspelbaar is om deze het bekijken waard te maken. Het is dan ook niet moeilijk in te zien waarom de film diverse prijzen en nominaties in de wacht wist te slepen.

Mientras duermes is, onder de Engelse titel Sleep Tight, verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Thriller
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 100 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Twin Pics
EAN: 5414939252211

Extra's

  • Trailers
  • Making Of – Los Mundos de César

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van Sleep Tight heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

De openingsscène van Sleep Tight, waarin een man op het dak van een appartementencomplex staat, voorspelt niet veel goeds op beeldgebied. De scherpte is niet om naar huis te schrijven en het zwartniveau is benedenmaats. Gelukkig blijkt dit een uitzondering te zijn en is de beeldkwaliteit de rest van de film dik in orde. Bijvoorbeeld qua scherpte: een mooi natuurlijke scherpte geeft in combinatie met een fijn laagje grain een mooi filmische beleving. Helderheid, contrast en kleurweergave geven eveneens geen reden tot klagen. Ook het zwartniveau is prima, al zul je aanvankelijk – door de eerder genoemde openingsscène – vermoeden dat dit niet het geval zal zijn. Qua artefacting is posterisatie het enige noemenswaardige minpunt. Met name in donkere delen van het beeld is dit menigmaal zichtbaar. Gelukkig niet in die mate dat het enorm storend is – we hebben op dit gebied veel slechter gezien – maar het zorgt wel voor puntenaftrek. Maar dan blijft er nog steeds een nette voldoende over.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke Spaanstalige geluid van Sleep Tight staat als DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) op het BD-schijfje. De prestaties van het spoor zijn uitstekend. Te beginnen met het belangrijkste voor een film als deze: de dialogen. Die komen altijd netjes uit het midden en zijn goed verstaanbaar. Ook de klank van het geluid is prima, met een ruim voldoende dynamiek en detaillering. Qua surroundgebruik blijft het meestal bij de muziek, maar bij de sporadische momenten waarop daar mogelijkheden voor zijn, opent het geluidsbeeld zich. Bijvoorbeeld wanneer César het dak op gaat en je de geluiden van de stad uit alle luidsprekers krijgt te horen. Feit blijft echter dat het meestal een op de voorkanalen gericht geheel is. Storen doet dat uiteraard niet – dit is niet het type film voor agressieve “blockbuster-audio – zodat een vette score geheel op zijn plek is.

Extra's

Op de BD-uitgave tref je naast een aantal trailers slechts een enkele extra aan. Al geeft “slechts” in dit geval een vertekenend beeld, want het gaat om een zeer uitgebreide Making Of. Deze heeft een resolutie van 1080i en DTS 2.0-geluid. Nederlandse ondertiteling is aanwezig.

Making Of – Los Mundos de César (108 min)
Zoals hierboven vermeld is dit een zeer uitgebreide Making Of, die zelfs langer duurt dan de film zelf. Vanaf de aanpassingen van de eerste versie van het script, dat zich toen nog in New York afspeelde, tot aan het eindresultaat, komen in interviews met de cast en crew tal van aspecten van de productie voorbij. De interviews worden gecombineerd met beelden achter de schermen. De documentaire begint nogal standaard, met veel info over personages en verhaal, maar daarna gaat gelukkig men meer de diepte in op andere vlakken (sets, muziek, camerawerk, belichting, effecten). Het resultaat is een erg interessante extra, die verplichte kost is voor liefhebbers van de film.

Trailers
Een aantal trailers van andere uitgaven van Twin Pics.

Conclusie

In de Spaanse thriller Mientras duermes, ook bekend onder de Engelse titel Sleep Tight, zie je hoe conciërge César twee gezichten heeft. Naar de buitenwereld is hij innemend, belangstellend en behulpzaam, maar in werkelijkheid walgt hij van de bewoners van het appartementencomplex waar hij werkt. Hun geluk verstoren is het enige doel in zijn leven. Zo ondervindt ook de mooie Clara. Mientras duermes is een onderhoudende thriller, die voldoende origineel is en op aardige wijze speelt met de genreconventies. De BD-uitgave van de film heeft een nette beeldkwaliteit en uitstekend geluid. Als extra is bovendien een interessante, ruim anderhalf uur durende Making Of aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Twin Pics.

Lees meer

Laatste reacties

e-shole  |  23-08-2012

mooi geacteerd, onvoorspelbaar, 'sfeervol', verdient een groot publiek howel zeker geen Hollywood-film.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.