Jaws

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

Jaws (Blu-ray)
Samenvatting

Aan de vooravond van het zomerseizoen wordt het kleine eilandplaatsje Amity opgeschrikt door een verschrikkelijke gebeurtenis. Op het strand worden de resten gevonden van een vermist meisje. Volgens sheriff Martin Brody (Roy Scheider) is de oorzaak een aanval van een haai. Hij wil direct de stranden laten sluiten inclusief een zwemverbod. Maar het is de dag voor 4 juli, een grote feestdag waarbij de toeristenstroom een belangrijke bron van inkomsten is voor Amity. Burgemeester Vaughn (Murray Hamilton) vindt dan ook dat Brody wat te overhaaste conclusies trekt. Als wederom een slachtoffer valt breekt er paniek uit. Het is duidelijk: deze haai moet gedood worden!

Commentaar

In 1975 ging Steven Spielbergs film Jaws in première en was van meet af aan een regelrechte kaskraker. Deze spannende monsterfilm, waarin op geraffineerde wijze de spanning werd opgebouwd, werd bejubeld door publiek en filmcritici. Dat blijkt onder meer uit het feit dat Jaws werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Film (al was Spielberg zachtgezegd “not amused” dat hij geen nominatie kreeg voor Beste Regisseur). Ook vandaag de dag behoort deze klassieker nog steeds tot een van de meest bekeken films in de filmgeschiedenis. En dit ondanks dat de special effects toch naar huidige maatstaven wat gedateerd aandoen. Hieruit blijkt maar eens te meer dat het niet alleen de special effects zijn die een film spannend of bijzonder maken. Jaws bestaat feitelijk uit twee delen. Het eerste uur wordt de spanning rond de haai opgebouwd. De haai zelf komt nauwelijks in beeld. Maar hier werken suggestie en ondersteunende muziek perfect samen om een geweldige spanningsboog op te bouwen. De suggestieve opening van de film, waarbij componist John Williams direct het wonderschone muziekthema van de film gebruikt, zet meteen de toon. Het is dan ook geheel terecht dat John Williams een Oscar kreeg voor deze filmmuziek. Ook het geluid, toen nog gewoon mono, heeft een Oscar gekregen. Het tweede uur staat de jacht op de haai centraal, waarbij het drie ton zware monster diverse malen in beeld komt. In de film wordt deels gebruik gemaakt van opgenomen beelden van echte haaien. Maar de ‘grote witte haai’ zelf is uiteraard nagemaakt, iets wat de crew veel hoofdbrekens heeft gekost. De wijze waarop de haai in beeld is gebracht, is deels het gevolg van de problemen die men met de mechanische haai had. Een en ander pakte wonderwel zeer goed uit. Jaws is gebaseerd op een roman van de schrijver Peter Benchley, die ook het filmscript heeft geschreven. Benchley is overigens zelf in de film ook kort te zien. Zoals al eerder vermeld is Jaws een prent die het predicaat “klassieker” volledig verdient (iets wat helaas niet gezegd kan worden over het tweede, derde en vierde deel in de reeks). Daarmee is het ook direct een film die thuishoort in de collectie van menige – zo niet iedere – filmliefhebber.

Jaws is al geruime tijd in diverse varianten op DVD verkrijgbaar, waarbij de 2-disc uitgave ter ere van de 30e verjaardag boven de overige versies uitspringt. Onlangs is de film ook op Blu-ray Disc uitgebracht, in een regulier verpakte uitgave en als fraaie digibook. Het verschil is dat de digibook-uitgave een boekwerkje met aanvullende info bevat. Wat betreft de inhoud van de BD-schijf zijn de reguliere en digibook-uitgave identiek. Hieronder de recensie van de reguliere BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Thriller
Regio: B
Jaar: 1975
Speelduur: 123 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS 2.0 Mono - Engels
 • DTS 2.0 Mono – Frans
 • DTS 2.0 Mono – Italiaans
 • DTS 2.0 Mono – Spaans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS-HD HR 7.1 - Frans
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582908183

Extra's

 • Bioscooptrailer
 • Op de Set
 • Digitale Kopie
 • Jaws-archieven
 • The Making of Jaws
 • Deleted Scenes en Bloopers
 • Jaws: de Restauratie
 • De Haai Doet Het Nog

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van Jaws heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Is dit een film van meer dan 35 jaar oud?! Dat zal je eerste gedachte zijn bij het zien van de indrukwekkende HD-transfer van Jaws. Maar men heeft dan ook enorm veel moeite gestoken in de restauratie van het beeld. Met het originele negatief als basis zijn alle beschadigingen frame voor frame verwijderd, is er kleurcorrectie toegepast en zijn fluctuaties in helderheid verwijderd. Het eindresultaat, dat de goedkeuring van Spielberg draagt, ziet er uitmuntend uit, met een uitstekende scherpte, mooie volle kleuren en totaal geen hinderlijke artefacting. Zelfs beter dan wat men destijds in de bioscopen te zien kreeg, en dus kan met recht gezegd worden dat Jaws er nog nooit zo goed heeft uitgezien. Eveneens positief is dat er geen enorme hoeveelheid ruisonderdrukking is gebruikt; er is een mooie laag grain aanwezig voor het bekende filmische effect. Het mag duidelijk zijn: Jaws ziet er in HD indrukwekkend goed uit! Werden alle klassiekers maar zo nauwgezet opgepoetst.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied heeft de BD-uitgave van Jaws voor ieder wat wils. Voor de puristen is er een DTS-track in het oorspronkelijke mono-formaat, en voor degenen die een moderner geluid willen is er een volwaardige 7.1-remix aanwezig. Laatstgenoemde, in de vorm van een DTS-HD Master Audio 7.1-track (24bit/48kHz), is met veel zorg vervaardigd. Daarbij heeft men niet de fout gemaakt om continu over-the-top te gaan met het geluid, iets wat nogal onnatuurlijk zou overkomen, maar wordt een meerkanaals presentatie neergezet die perfect bij de klassieke beleving past. Daarbij komen de surrounds voornamelijk tot leven bij de muziek, tijdens buitenopnames (kabbelend water, geronk van de motor van de Orca) en bij massa-scènes (gillende menigte). Dat klinkt prima en komt natuurlijk over. Ook qua klank en detaillering is het oorspronkelijke geluid opgepoetst, waardoor details hoorbaar zijn die niet eerder opvielen. Spielberg zelf draagt het voorbeeld aan van de “dinosaurus-achtige” klank die je hoort als de haai op het eind naar de bodem zinkt (tijdsindex 2:00:51). Verder is het noemenswaardig dat er slechts sporadisch een scherp/gedateerd randje te horen is die de leeftijd verraadt. Ook over de dialogen geen klachten, ze komen goed verstaanbaar uit het midden. Kortom: een uitstekende 7.1-track! Mensen die, om welke reden dan ook, de film zonder meerkanaals geluid willen bekijken, kunnen de eerder genoemde mono-track inschakelen (448kbit/s). Die klinkt eveneens prima, maar mist uiteraard de spreiding en richting van het 7.1-geluid.

Extra's

De BD-uitgave van Jaws bevat nagenoeg al het materiaal van de eerdere DVD-uitgaven. Maar daar blijft het niet bij, want er is tevens nieuw, BD-exclusief materiaal aanwezig (hieronder aangegeven met de toevoeging “nieuw”). Het materiaal heeft een SD-resolutie en DD 2.0-geluid, tenzij anders vermeld. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

De Haai Doet Het Nog: de Impact & Nalatenschap van Jaws (101 min, nieuw)
In deze documentaire uit 2007, ingesproken door de in 2008 overleden Roy Scheider, kom je werkelijk van alles te weten over Jaws. Dit gebeurt middels recente interviews met de betrokkenen en allerlei beeld- en fotomateriaal. Regisseur Erik Hollander is een Jaws-fanaat, en dat blijkt. Onder meer uit het soort informatie; Hollander verspilt weinig tijd aan de zaken die iedereen al talloze keren gehoord heeft, hij snelt bijvoorbeeld in een dik kwartier door de problematische opnames. Opvallend genoeg is er slechts weinig overlap met de uitgebreide Making Of uit 1995 (die eveneens op de BD-schijf te vinden is). Daarmee is “De Haai Doet Het Nog” verplichte kost voor alle Jaws-fans. Enige minpunt is dat het beeld letterboxed is, oftewel dat er aan alle kanten van het 1.78:1-beeld zwarte balken aanwezig zijn.

Jaws: de Restauratie (8 min, nieuw)
Jaws is een van de dertien films die Universal ter ere van haar 100e verjaardag (nogmaals) heeft gerestaureerd, op zowel beeld- als geluidsgebied. Deze extra (in HD-resolutie) behandelt het gehele restauratieproces, waarbij technische details niet worden geschuwd. Ook Spielberg zelf komt aan het woord over deze extreem nauwgezette oppoetsbeurt. Een erg interessante extra.

Deleted Scenes en Bloopers (14 min)
Selecteer je deze optie, dan krijg je achtereenvolgens een aantal verwijderde scènes te zien, en daarna een collectie bloopers. Helaas is ook hier het beeld in letterboxed formaat.

Op de Set (9 min)
Een korte Britse documentaire uit 1974 gemaakt tijdens de productie van Jaws.

The Making of Jaws (122 min)
Deze extra begint met een korte inleiding door Steven Spielberg, daarna kun je de Making Of uit 1995 bekijken, destijds gemaakt voor de laserdisc-uitgave. Een prima documentaire, onder regie van Laurent Bouzereau, waarin alle aspecten van de realisatie van de film aan de orde komen. Met veel uitgebreide interviews en kijkjes op de set. De documentaire is netjes in verschillende hoofdstukken opgedeeld.

Jaws-archieven
Hier vindt je een grote hoeveelheid foto’s, promo-materiaal, storyboards en ander beeldmateriaal. Er is een onderverdeling gemaakt in: Storyboards, Productiefoto’s, De Marketing van Jaws en Het Jaws-fenomeen.

Bioscooptrailer
De originele bioscooptrailer van de film. Ook hier is het beeld letterboxed.

Digitale Kopie
Naast een BD met de film en extra’s bevat de verpakking tevens een DVD met daarop een digitale kopie van de film, die (na activatie met bijgeleverde code) afgespeeld kan worden op een apparaat dat compatibel is met Windows Media.

Conclusie

De spannende ‘haaienfilm’ Jaws van regisseur Steven Spielberg behoeft nauwelijks nog introductie. De film was vanaf de première in 1975 direct een kaskraker, waarbij publiek en filmcritici zeer enthousiast waren. Vandaag de dag behoort deze klassieker nog steeds tot een van de meest bekeken films in de filmgeschiedenis. Na diverse DVD-uitgaven is Jaws nu ook verkrijgbaar op Blu-ray Disc, als reguliere uitgave en als fraaie digibook. Het is op alle fronten een uitstekende uitgave. Te beginnen bij de indrukwekkend opgepoetste HD-transfer en het natuurlijk klinkende 7.1-geluid (het originele monogeluid is ook aanwezig). Voeg daar uren aan extra’s aan toe – met als enige kanttekening dat veel van het materiaal een letterboxed formaat heeft – en je hebt een topuitgave die een verplichte aanschaf is voor fans van de film.

Laatste reacties

Franklin1975  |  02-06-2013

Gisteren bij de plaatselijke FRS de schitterende digibook van deze film gekocht voor €12,50. Werkelijk een schitterende release! Alleen jammer dat de disp...
Lees meer >

Esteban  |  08-09-2012

Ik ben blij dat cover ontsierende slogans als "Nu in Haai Definition!" achterwege zijn gebleven. :p
Lees meer >

Pieter V  |  27-08-2012

Moet wel een filmpje plaatsen met een betere kwaliteit. Die hele scene klinkt natuurlijk raar op die manier. http://www.youtube.com/watch?v=FpxOLhuNXfM 2.01...
Lees meer >

Digi-gek  |  27-08-2012

Ik blijf het eerste woordje "blow up" wat raar klinken. Het klinkt net of hij onderwater zit, als hij dit zegt: Hier op 7 seconden: http://www.youtube.com...
Lees meer >

Pieter V  |  27-08-2012

Ik blijf het eerste woordje "blow up" wat raar klinken. Het klinkt net of hij onderwater zit, als hij dit zegt: Hier op 7 seconden: http://www.youtube.com/wat...
Lees meer >

De_Hollander  |  27-08-2012

Deze kwaliteit is top, en zeker voor zo'n oudere film. Aan het haardracht kun je zien dat de film wat ouder is, maar aan het beeld kun je het niet zien.
Lees meer >

WaymannDirector  |  27-08-2012

Mooie restauratie van deze film.(y) Inderdaad de kwaliteit van het beeld is echt één van de beste van het jaar! Prima uitgave. Los van het feit dat de eerste a...
Lees meer >

hstadman  |  27-08-2012

Mooie restauratie van deze film.(y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 25
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.