Prometheus

Recensent:
Patrick van den Hul
18-10-2012

Totaalbeoordeling:

6.4
Blu-ray

Prometheus (Blu-ray)
Samenvatting

Een team van wetenschappers en ontdekkingsreizigers reist naar de donkerste uithoeken van het heelal. Wetenschappers Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) en Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) hebben een eeuwenoude sterrenkaart gevonden. Ze weten daarmee de interesse van de steenrijke Peter Weyland (Guy Pearce) te wekken, die de missie financiert. Zijn belangen worden behartigd door Meredith Vickers (Charlize Theron), in dienst van Weylon en de ijskoude leider van de groep. En dan is er nog de robot David (Michael Fassbender). Zijn agenda is mysterieus. De missie van dit gezelschap is ambitieus. Ze zijn op zoek naar niets minder dan de oorsprong van de mensheid. Waarom bestaan we? Wie heeft ons gemaakt en waarom? Maar wat ze daar aantreffen, kan al het leven op aarde in gevaar brengen. Dit leidt tot een angstaanjagende strijd om de toekomst van het menselijk ras veilig te stellen.

Commentaar

Prometheus is een figuur uit de Griekse mythologie. Gefrustreerd met de beperkingen van de mens, stal deze titaan het olympisch vuur van de goden en schonk het aan de mensen. De mens leerde daardoor een technische beschaving te ontwikkelen. Prometheus werd door de oppergod Zeus genadeloos gestraft voor deze daad. Hij werd aan de berg Kaukasus gekluisterd waar adelaar Ethon elke dag zijn lever kwam opeten. Elke nacht groeide deze weer aan en begon het feest opnieuw. Deze titel is passend voor de film omdat deze bol staat van de mythologie. Bovendien is een van de belangrijkste thema’s van de film de ambitie van de mens om uiteindelijk zelf leven te creëren en daarmee op gelijke voet met de goden te komen. Prometheus is losjes verbonden aan de originele Alien-filmreeks. Het speelt zich voor die tijd af en zou dus een prequel genoemd kunnen worden. Het gevaar daarvan is dat er verkeerde verwachtingen worden gewekt. Veel elementen komen terug en er zijn slimme kruisverbanden gelegd, maar regisseur Ridley Scott heeft met Prometheus een heel andere film gemaakt dan hij eerder deed met Alien. Het kan nog het beste omschreven worden als een horrorthriller-versie van 2001: A Space Oddysey. Daarnaast speelt mysterie een grote rol. Er worden een aantal vragen beantwoord – bijvoorbeeld de identiteit van de ‘Space Jockey’ uit de eerste film – maar minstens zoveel nieuwe vragen opgeworpen. Velen hebben hun frustratie geuit over dit gebrek aan antwoorden. Feit is dat dit niet eeuwigdurend hoeft te zijn. Prometheus 2 is namelijk al aangekondigd. Ridley Scott is een bijzonder visueel ingesteld regisseur. In Prometheus is elk laatste beetje van zijn decennialange ervaring terug te zien. Vrijwel elk shot zou als een schilderij aan de muur kunnen. In tegenstelling tot de industrieel aandoende Nostromo uit Alien is het ruimteschip Prometheus juist hypermodern, strak en schoon op een ziekenhuisachtige manier. Fans van de creaties van H.R. Giger – de ontwerper van veel van de wezens uit Alien - kunnen ook hun hart ophalen. Er zijn namelijk diverse nieuwe creaties te zien, de een nog meer bizar dan de andere. Hoewel Giger ditmaal niet zijn medewerking verleende, bouwen deze duidelijk voort op zijn werk. Prometheus is slachtoffer van de hoge verwachtingen. Na de diverse matige vervolgen in de franchise is er hier weer sprake van een productie met daadwerkelijke kwaliteit en originaliteit. Er zijn gebreken, zeker weten. Er zijn wat teveel personages, ze doen soms vreselijk onlogische dingen en er zijn wat kleine (en soms minder kleine) plotgaten. Dit neemt echter niet weg dat Prometheus een film met visie is. Genieten geblazen voor alle fans van sciencefictionfilms mét inhoud die er ook nog eens oogstrelend uitzien.

Prometheus is door Fox uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de Blu-ray Disc. De versie van Prometheus die wij ontvingen kent een beperkt aantal extra’s en komt verpakt in een standaard keepcase. Er is een iets duurdere versie beschikbaar met daarop de 3D-versie van de film en een groot aantal meer extra’s, waaronder een – naar verluidt – uitzonderlijke documentaire met een speelduur van bijna 4 uur. Voor de liefhebbers is deze 4-disk versie de extra paar euro meer dan waard.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror, Science fiction, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 124 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
 • Dolby Digital 5.1 - Pools
 • Dolby Digital 5.1 - Thais
 • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
 • Dolby Digital 5.1 - Turks
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Chinees, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626089070

Extra's

 • Audiocommentaren
 • Deleted And Alternate Scenes
 • Film op DVD
 • The Peter Weyland Files
 • Mobile app

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Prometheus heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

Hierboven is al omschreven hoe Prometheus visueel een genot is om naar te kijken. Minstens zo belangrijk voor de kijkervaring thuis is hoe al deze pracht en praal zich vertaald heeft naar de transfer op deze disk. Het antwoord hierop is eenvoudig: niets minder dan perfect. De apparatuur die gebruikt is voor het filmen was state of the art en is zonder enig kwaliteitsverlies overgezet. Het beeld is consistent haarscherp en vrij van enige vorm van defecten. De compromisloze kwaliteit wordt pas echt benadrukt wanneer de transfer uitstekend stand houdt in moeilijke situaties. Fijnere kleuren, zaklampen door een donkere ruimte, het wordt allemaal uitstekend weergegeven. Prometheus kent een zeer eigen kleurenpalet. Dit wordt zeer accuraat weergegeven. Om een lang verhaal kort te maken en weer terug te komen bij het begin: er is werkelijk niets aan te merken op dit technische hoogstandje.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc van Prometheus is voorzien van een DTS HD MA 7.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. De kleine groep onder de lezers die een 7.1-setup heeft in plaats van het meer gangbare 5.1, kan zijn geluk niet op. De voornaamste track op deze disk ondersteunt namelijk zeven kanalen. De audio is al even indrukwekkend als het beeld en zorgt voor een werkelijk intense luisterervaring. Alles klopt, maar het is in het bijzonder de ruimtelijkheid en het gebruik van gespreide effecten die opvallen. Talloze kleine details maken dat het bijna voelt alsof je er zelf bij bent. De dialogen zijn altijd goed verstaanbaar en geënt op de omgeving waarin ze worden uitgesproken. Tenslotte worden de meer agressieve effecten met voldoende kracht en dynamiek weergegeven, maar nergens over the top. Een presentatie van dezelfde perfectie als het beeld.

Extra's

De extra’s die ook op de hier besproken eenvoudige uitgave te vinden zijn, worden hieronder toegelicht. Ze zijn alle in HD en zijn voorzien van Dolby Digital 2.0 (224kb/s) audio. Alles is voorzien van ondertiteling, inclusief de commentaren.

Deleted and alternate scenes (37 min.)
Een flinke reeks verwijderde en alternatieve scènes zijn hier te bekijken. Hierbij kun je kiezen voor optioneel commentaar van editor Pietro Scalia en visual effects supervisor Richard Stammers. Zo nu en dan worden er extra inkijkjes gegeven in de mysteries van het verhaal, doch nergens echt schokkend.

The Peter Weyland Files (19 min.)
Deze extra bestaat uit een aantal korte featurettes die zogenaamd onderdeel zijn van de persoonlijke mediatheek van Peter Weyland. Volledig fictie dus en een extra inkijkje in het universum van Prometheus. Het betreft hier gevolglijk: een pleidooi van Shaw aan Weyland om met haar te spreken, een promotiefilmpje voor de robot David, interviews en andere beelden van de staf van Prometheus en tenslotte een speech van Weyland op een grote conferentie in 2023. Let vooral ook op de tekst die in het menu is te zien (voor het starten van de filmpjes). Hierin wordt onder andere een link gelegd met Blade Runner, waarmee de suggestie wordt gewekt dat beide films zich in dezelfde wereld afspelen.

Audiocommentaar door regisseur/ producent Ridley Scott
Scott is een liefhebber van audiocommentaren, wat blijkt uit het feit dat vrijwel elk van zijn films er van een voorzien is. Hij neemt ons mee door alle kleine details van het maken van de film. Van de keuze tot het terugkeren naar het Alien-universum tot de casting en de sets.

Audiocommentaar door schrijver Jon Spaihts en schrijver/product Damon Lindelof
Er gaan wat geruchten de ronde dat de originele schrijver Spaihts niet bepaald blij was met de revisies aan het script die door Lindelof zijn gedaan. Dit commentaar bestaat dan ook uit het betere knip-en-plak werk, waarbij de commentaren van beide heren separaat zijn opgenomen en later samengevoegd. Desalniettemin valt hier veel verdieping te vinden voor geïnteresseerden in het verhaal en de thema’s.

Mobile app
Een app voor op je smartphone (alleen Apple en Android) die automatisch synchroniseert met de Blu-ray Disc, mits beide op hetzelfde draadloze netwerk zitten.

Film op DVD
In de keepcase zit een kartonnen hoesje met daarin de hoofdfilm op DVD.

Conclusie

Een groep wetenschappers reist naar een afgelegen planeet in de hoop de antwoorden op de grote vragen van het leven te vinden. Ze vinden er echter meer dan hun lief is en al snel komen hun eigen levens in gevaar. Prometheus is losjes verbonden aan de Alien-filmreeks maar kent een geheel eigen verhaallijn. De nadrukt ligt op de filosofische kant, maar ook de fantastische wezens en de nagelbijtende spanning ontbreken niet. Hoewel niet perfect en niet zo goed als het origineel, is Prometheus een sciencefictionfilm van het puurste soort en een van de betere producties uit het genre van de laatste jaren. Deze Blu-ray Disc-uitgave is een technisch hoogstandje. Beeld en geluid zijn niets minder dan perfect. Voor het volledige pakket aan extra’s en de 3D-versie van de film, kunnen we de 4-disk uitgave van harte aanbevelen. wie minder waarde aan extra’s hecht is de hier besproken kalere versie een prima keuze.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  22-11-2012

Iemand nog een verklaring waarom men een 90+ jarige man laat spelen door een 40 jarige (Ted-versie) met make-up? Slaat toch nergens op. Ik vind het ook niet pla...
Lees meer >

Pieter R.  |  07-11-2012

OK. dan neem ik aan dat dat bij de UK editie ook is. Weet ik genoeg.
Lees meer >

kris_d  |  07-11-2012

Even een vraagje voor degenen die de 3d versie van amazon.uk hebben. Ik zou die willen hebben vanwege de making of van 2 uur die daar op staat. Ik heb zelf geen...
Lees meer >

Pieter R.  |  07-11-2012

Even een vraagje voor degenen die de 3d versie van amazon.uk hebben. Ik zou die willen hebben vanwege de making of van 2 uur die daar op staat. Ik heb zelf geen...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  01-11-2012

Ik vraag me af hoe mensen deze film als filosofisch kunnen beschouwen. The Tree of Life, Stalker en Solyaris, die zijn filosofisch. Deze film bevat slechts een ...
Lees meer >

Franklin1975  |  31-10-2012

Beetje de ketel aan het verwijten....??? (y) Laten we het er gewoon op houden dat er net zoveel verschillende meningen als mensen zijn over deze film. En dat d...
Lees meer >

Jeroen D  |  30-10-2012

Als de meeste mensen deze film goed vinden dan vind ik dat prima hoor ;) Ik lees/las alleen zo weinig positieve berichten.
Lees meer >

hstadman  |  30-10-2012

Waarom accepteer je niet dat het niet zo is omdat de blu-ray goed verkoopt. Dit spreekt jouw conclusie tegen.;) Ook het cijfer op imdb is veel hoger dan een sl...
Lees meer >

jeroeni  |  22-10-2012

Snap wat je begoeld,maar het voelt een beetje cult,iets dat ik normaal bij een commerciele film als deze nooit heb. Hier laat ik het verder bij.;)
Lees meer >

Richard B.  |  22-10-2012

Heb vorige week op Bluray.com gelezen dat de Bluray heel goed verkoopt. De film is populairder als je zou denken. Populariteit zegt natuurlijk niets over de...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  22-10-2012

De filmbeoordeling is toch weer flink gezakt 22 stemmen met een gemiddelde 2,18 van de 10 punten. Moet je hem maar geen 1 geven;) Ondertussen is hij weer ...
Lees meer >

De_Hollander  |  22-10-2012

Grappig omdat het niet alledaags is dat je een acteur uit een grote film kunt ontmoeten. Dat lijkt mij wel heel erg gaaf. Helemaal dat je hem gesproken hebt. Du...
Lees meer >

jeroeni  |  22-10-2012

Duidelijk,ben klaar met de discussie over deze film.
Lees meer >

mark t  |  22-10-2012

weetje,Jij en ik kijken ieder op een andere manier naar deze film,misschien wel naar heel het SF genre.Da's duidelijk, maar je blijft er een beetje omheen draai...
Lees meer >

jeroeni  |  22-10-2012

weetje,Jij en ik kijken ieder op een andere manier naar deze film,misschien wel naar heel het SF genre. Jammer dat er voor jou niets te halen is in deze film...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 39
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.