Olympus Has Fallen

Recensent:
Patrick van den Hul
12-05-2013

Totaalbeoordeling:

6.6
Bioscoop

Olympus Has Fallen (Bioscoop)
Samenvatting

Mike Banning (Gerard Butler) is een beveiligingsbeambte in hart en nieren. Hij heeft het geschopt tot de ware top als persoonlijke lijfwacht van de Amerikaanse president Benjamin Asher (Aaron Eckhart). Op een winterachtige avond is hij onderdeel van de escorte die de president, zijn vrouw Margaret (Ashley Judd) en hun zoontje Connor (Finley Jacobsen) van Camp David (het buitenverblijf) terug naar de stad brengt. Door een tragisch ongeluk wordt het presidentiële gezin uiteen gerukt en raakt Mike uit de gratie bij de president. Hij wordt veroordeeld tot een saaie kantoorbaan en haalt alleen nog energie uit zijn huwelijk met Leah (Radha Mitchell). Deze routine wordt ruw verstoord wanneer er een aanval wordt uitgevoerd op het Witte Huis (codenaam: Olympus). Het Koreaanse megalomane genie Kang (Rick Yune) voert een gecoördineerde operatie en slaagt erin het best beveiligde gebouw ter wereld te veroveren. De president, de vicepresident en vele andere hoogwaardigheidsbekleders uit de Amerikaanse regering zijn overgeleverd aan de grillen van deze terrorist. De spreker van het Huis van Afgevaardigden Trumbull (Morgan Freeman) neemt de leiding over het land tijdelijk waar, maar weet zich geen raad met de situatie. Mike neemt het heft in eigen handen en maakt er zijn persoonlijke missie van de president te redden en zo zijn geweten te zuiveren.

Commentaar

Antoine Fuqua is een regisseur bij wie het woord subtiel niet in het woordenboek voorkomt. Zijn oeuvre bestaat vrijwel geheel uit actiefilms als Training Day, Shooter, King Arthur en Tears of the Sun. Hier overtreft hij zichzelf met misschien wel zijn meest bombastische en platte film tot op heden. Hij heeft dan ook te maken met de nodige concurrentie. Een andere studio heeft een film met vrijwel hetzelfde plot in de maak onder de titel White House Down met in de hoofdrollen Channing Tatum en Jamie Foxx. Het is Olympus has Fallen echter gelukt om als eerste in de bioscopen te verschijnen en daarmee de voorsprong te pakken. Een originele keuze is het in ieder geval om Noord-Korea als vijand in het verhaal te kiezen. Dit werd later gezien als voortschrijdend inzicht, nu de spanningen tussen de VS en deze ietwat wereldvreemde natie in 2013 zijn toegenomen. Fuqua heeft echter in een interview verklaard deze keuze al jaren eerder te hebben gemaakt. Hij vond het Midden-Oosten als vijand een te uitgekauwd concept en deze keuze interessant doordat het land zo afgesloten is van de buitenwereld. Daardoor weet niemand wat het land nu precies beweegt en waar ze toe in staat zijn. Dit mag misschien zo zijn, maar het is moeilijk te geloven dat een operatie als deze ooit werkelijkheid kan worden. Het Witte Huis en de straten eromheen veranderen in een slagveld dat tijdens de oorlog niet zou misstaan. Olympus Has Fallen heeft na de inname van het Witte Huis al een oplopend dodental wat niet meer op twee, laat staan op twintig, handen te tellen is. Het doel van de film is dan ook eenduidig. Het bieden van vermaak door zoveel mogelijk bombastische en spectaculaire actie. Het wrange is dat dit averechts werkt. De personages zijn van bordkarton en er is nauwelijks tijd om op adem te komen. Hierdoor wordt de kijker al snel actie-moe en maakt niets meer echte indruk. Murw geslagen, zogezegd. Gerard Butler kan verdienstelijk acteren en doet bij vlagen zelfs denken aan Bruce Willis in Die Hard, een film waarvan de inhoud sowieso gedeeltelijk overeenkomt. Het concept waarbij één man een overweldigende meerderheid aan tegenstanders uitschakelt blijft tot de verbeelding spreken. Het verhaal van Olympus has Fallen wordt nog wat gerekt door een aantal aardige tot matige plotwendingen. Deze houden het net lang genoeg interessant om de film tot het einde uit te zitten. Als dat je gelukt is dan kun je nog net nagenieten van kleurrijke shots van een kapotgeschoten Amerikaanse vlag en een slagvaardige president die nog eens navertelt hoe de VS zich niet laat kisten door terrorisme. De Amerikanen zullen hier van smullen maar voor ons nuchtere Nederlanders wordt het hier toch iets teveel van het goede. Als je de film kunt beschouwen voor wat het is, een zuivere actiefilm, dan biedt Olympus has Fallen precies wat je ervan verwacht.

Filmspecs

Laatste reacties

Digi-gek  |  16-05-2013

Ik vind het een verassende ontwikkeling dat er nu ook bioscooprecensies op dvd.nl zullen verschijnen. Persoonlijk had ik liever gezien dat er meer DVD en Blu Ra...
Lees meer >

Werner  |  15-05-2013

De regisseur van Olympus Has Fallen heet Antoine Fuqua, niet Fugua
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.