Sightseers


Sightseers (Blu-ray)
Samenvatting

In Sightseers volgen we het stel Tina (Alice Lowe) en Chris (Steve Oram) wanneer zij in hun prille relatie hun eerste caravan-vakantie gaan ondernemen. Tina heeft altijd bij haar moeder (Eileen Davies) gewoond en is daardoor niet echt op de hoogte van de laatste modetrends en uiterlijke verzorging. Chris heeft ook een uiterlijk wat rechtstreeks vanuit de kampeerwinkel komt dus wat dat betreft passen ze goed bij elkaar. Wanneer Chris Tina komt ophalen voor hun eerste vakantie heeft Tina nogal veel moeite om weg te komen bij haar moeder, die Chris toch al liever ziet gaan dan komen; en dat is nog zacht uitgedrukt. Tina heeft de eerste dagen van hun vakantie nog wel erge heimwee, maar daarna besluit ze te genieten van haar nieuwe vrijheid en haar nieuwe grote liefde Chris. Maar dan gebeurt er een bizar ongeluk welke desastreuze gevolgen heeft. Wat voor gevolgen gaat dit nu hebben voor hun vakantie en voor hun relatie? Tina en Chris staan op een kruispunt en nemen een nogal onverwachte afslag...

Commentaar

Schrijver en regisseur Ben Wheatley is zijn werk bij verschillende tv-series begonnen met het maken van onafhankelijke geproduceerde speelfilms. Na Down Terrace uit 2009 en het relatief goed ontvangen Kill List (2011), waagt de Brit zich aan een komedie, Sightseers. De film is bij lange na niet een standaard komedie. Hij is hier en daar zelfs zwarter dan mening Scandinavische humorfilm, die bekend staan om hun donkere karakter (bijvoorbeeld Adam's Apples of Terribly Happy). Sommige kijkers zullen het ook lastig vinden de humor van de film in te zien. Het is een morbide, zwarte komedie die zeker niet voor elk publiek is. Vaststaat dat de productie er kwalitatief zeer sterk uitziet. De acteerprestaties van zowel Alice Lowe als Chris Oram zijn prima alswel ook hun onderlinge chemie in de film. De regie is sterk, de montage is vlot en de locaties geven de film die typische sombere en regenachtige landschappen in Engeland. Ook de special effects zijn goed verzorgd welke de film niet goedkoop doet overkomen. Het zwart-komische verhaal en de bizarre twists moeten je echter wel liggen. Deze recensent is absoluut geen fan van dit genre en houdt liever van andere soort humor, maar als dit genre je past dan heb je aan Sightseers zeker een leuke filmavond.

Filmspecs

Regisseur

Ben Wheatley

Acteurs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie/Humor
Regio: B
Jaar: 2012
Speelduur: 89 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Lumière
EAN: 5414939403019

Extra's

  • Interview met de regisseur
  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Sightseers staat in zijn oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 via een VC-1 codering op een 25 GB enkellaags Blu-ray Disc welke bijna in zijn geheel is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080i25.

Sightseers heeft met een resolutie van 1080i zeker één van de betere interlaced transfers; het beeld oogt solide en rustig. Sightseers is digitaal geschoten met een camera van Red One en de print heeft daardoor een zeer schoon en storingsvrij uiterlijk. De film heeft een nogal grauw kleurenpalet met enkele opvallende kleuren zoals de rode jas van Chris; verder heeft de film veel zwart, grijs en donkerblauw. De transfer weet deze kleuren echter goed te scheiden door een sterk contrast en het beeld een goed filmisch uiterlijk mee te geven. Ook het zwartniveau is goed. Al met al ziet Sightseers er prima uit op Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Sightseers bevat een DTS-HD MA 5.1 (16 bit/48 kHz) audiotrack in de originele Engelse taal en daarnaast een Franse dub.

Naast de goede beeldkwaliteit is de geluidskwaliteit van Sightseers ook dik in orde. Hoewel de film op dialoog de nadruk legt (met spaarzame actiemomenten) heeft de geluidstrack over het algeheel een zeer actief karakter. Spraak komt duidelijk uit de centerspeaker en de frontspeakers worden tezamen met de surroudspeakers goed gebruikt voor muziek en effecten. Ook omgevingsgeluiden (zoals de geluiden van het "fijne" Engelse weer) komen duidelijk uit de surroundspeakers. Ook het laag is goed en in de actie momenten wordt de subwoofer duidelijk aangesproken om de actie te ondersteunen. Al met al een zeer actieve maar geen bombastische geluidstrack die past bij de film.

Extra's

Bij het opstarten van de Blu-ray Disc van Sightseers wordt direct een statisch Engelstalig menu getoond. De uitgave bevat twee extra's:

Trailer (HD, 2 min. niet Nederlands ondertiteld)
Trailer van de film.

Interview met de regisseur (HD, 22 min. Nederlands ondertiteld)
In werkelijkheid is het een special van het IFFR (Internationaal Film Festival Rotterdam) rondom de film en regisseur Ben Wheatley. Hoewel wat ondersteunend op clips uit de film geeft de featurette een interessante korte kijk achter de schermen.

Conclusie

Tina en Chris gaan voor het eerst samen op caravan-vakantie in Engeland en door bizarre gebeurtenissen worden hun relatie en al hun keuzes in het leven op scherp gezet. Sightseers is een Britse zwarte komedie die niet voor elk publiek is bestemd; je moet echt houden van de soort humor en type film. Wat wel vaststaat is dat de productie goed en kwalitatief is verzorgd. De Blu-ray Disc is dat ook: het beeld is voor een interlaced transfer dik in orde en ook de geluidstrack is prima te noemen. Een paar kleine maar interessante extra's maken deze Blu-ray Disc tot een goede uitgave.

Laatste reacties

tiswat  |  05-06-2013

Typisch een kitchen sink drama, maar dan met de caravan, en met steeds meer plezier in moord... Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik moest er toch wel om l...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots