Hitchcock

Recensent:
Laurens van der Molen
16-07-2013

Totaalbeoordeling:

6.7
Streaming

Hitchcock (Streaming)
Samenvatting

Na het succes van North by Northwest wordt er door de studio een soortgelijke film van Hitchcock (Anthony Hopkins) verwacht. Hitchock zelf denkt hier echter anders over en is helemaal in de ban van het boek Psycho. Als hij zijn idee bij de studio presenteert, vindt men het niets. Het verhaal gaat over een man die zich verkleedt als een vrouw, bevat naaktscènes en er wordt iemand op brute wijze vermoord. Omdat Hitchcock de film toch wil maken, komt hij met een voorstel waarbij hij de film zelf financiert en de studio dus geen risico loopt. Door deze constructie zetten Hitchcock en zijn vrouw Alma (Helen Mirren) echter wel alles op het spel. Hitchcock is zo geobsedeerd door de film dat hij het hoofdpersonage ook in zijn dromen begint te zien. Als zijn vrouw dan ook nog eens meer interesse in een andere project dan dat van hem lijkt te hebben, wordt het hem allemaal wat te  veel.

Commentaar

Veel films van Hitchcock worden gezien als klassiekers, maar verreweg zijn beroemdste film is Psycho. Iedereen kent het bekende deuntje wel wat te horen is tijdens de wereldberoemde douchescène. Dit is dan ook een erg interessante film om een kijkje achter de schermen te geven en dit is precies wat de film Hitchcock doet. Psycho kwam namelijk niet zonder slag of stoot tot stand en was een zeer belangrijk punt in Alfred Hitchcocks leven. Geen enkele studio wilde dat Hitchcock Psycho zou maken en hij heeft de film dan ook uit eigen zak gefinancierd. Ongelofelijk als je kijkt wat de film allemaal te weeg heeft gebracht.  De film is gebaseerd op een boek van Robert Bloch en geeft een goed inzicht wat er in het hoofd van Hitchcock afspeelde. De film heet Hitchcock, maar had net zo goed Alma kunnen heten, want de vrouw van Hitchcock is namelijk de ‘echte’ hoofdrolspeelster. Geweldig gespeeld door Helen Mirren zorgt Alma ervoor dat Hitchcock met beide benen op de grond blijft en vooral ook dat alles blijft draaien, ook al moet ze zichzelf daarvoor helemaal wegcijferen. Wanneer ze dan weer eens de mogelijkheid krijgt om zelf een project te hebben, is Hitchcock vreselijk jaloers en moet Alma kiezen tussen haar man en haar eigen leven. De rol van Hitchcock wordt erg goed vertolkt door Anthony Hopkins. Het enige nadeel aan zijn vertolking is de make-up die hij draagt, die aan het begin echt even wennen is. Verder zien we Scarlett Johansson en Jessica Biel als de twee hoofdrolspeelsters in Psycho. Beiden vertolken hun rol erg goed. De rol van Anthony Perkins, die de hoofdrol in de 'echte' Psycho speelde, wordt vertolkt door James D’Arcy. De film is geregisseerd door Sacha Gervasi. Het is zijn eerste speelfilm. Hij heeft de hele film doorspekt met leuke weetjes over Hitchcock en verwijzingen naar eerdere en latere films van de meester, die alleen maar worden opgepikt door de kijker die bekend is met zijn indrukwekkende oeuvre. Hitchcock geeft een mooi beeld van de man die Hitchcock was, maar zorgt er vooral voor dat je niet kan wachten om Psycho opnieuw te kijken. Het is dan ook een perfecte titel om samen met Hitchcocks meesterwerk te bekijken.

Hieronder bespreken we de Digital HD Download van Hitchcock. Dit bestand kan via iTunes gedownload worden en afgespeeld worden op de PC en Apple-producten. Het bestand is beveiligd, waardoor het niet mogelijk is om screenshots van de film te maken.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Thriller
Jaar: 2012
Speelduur: 94 min
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Hitchcock is te downloaden via iTunes als Digital HD bestand. Het bestand is 3,44 GB groot en heeft een bitrate van 6,14 Mbit/sec. De kwaliteit van het beeld hangt af van het apparaat waarop het af wordt gespeeld. Ik heb het bestand bekeken op een I-pad waarbij het formaat van het beeld zich aanpaste aan de grote van het beeldscherm. De kwaliteit is goed, er valt niks op aan te merken. De ondertiteling is goed te lezen en wordt duidelijk onderaan in beeld weergegeven.

Geluidskwaliteit

De download van Hitchcock heeft een Dolby Digital 5.1 soundtrack. De kwaliteit is goed, maar wel afhankelijk van het apparaat waarop de film wordt afgespeeld. Doordat ik de film op de I-pad heb gekeken, heb ik de film in stereo beluisterd. Op de I-pad is het aan te raden om een koptelefoon te gebruiken voor de beste ervaring.

Conclusie

Wanneer Hitchcock na zijn succes North by Northwest voor een onverwacht project kiest, lukt het hem niet om de studio achter zich te krijgen. Geobsedeerd door het project besluit hij om de film uit eigen zak te financieren en daarmee zijn eigen fortuin op het spel te zetten. Psycho is Hitchcocks bekendste film en de film Hitchcock geeft een mooi kijkje achter de schermen bij het maken ervan. Anthony Hopkins (Hitchcock) en Helen Mirren (zijn vrouw Alma) zetten hun rollen erg overtuigend neer. De film is een echte aanrader voor alle liefhebbers van de meesterwerken van Hitchcock. Na het zien van deze film heb je gegarandeerd weer zin om zijn oeuvre opnieuw te bekijken, zeker Psycho. De Digital HD Download heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit en is te bekijken op de PC en de verschillende Apple-producten.

Laatste reacties

Evil Ash  |  18-07-2013

Uitstekende film! Ben nog zeer benieuwd naar de The Girl de tv-film van HBO met Toby Jones als Hitchcock. http://i44.tinypic.com/10xztok.jpg
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:7.5
Extra's:-
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.