Oblivion

Recensent:
Patrick van den Hul
20-08-2013

Totaalbeoordeling:

7.6
Blu-ray

Oblivion (Blu-ray)
Samenvatting

Jack Harper (Tom Cruise) is een eenzame veiligheidsreparateur op een verlaten en bijna geheel verwoeste aarde. De mens leeft inmiddels op een groot ruimteschip, maar heeft bepaalde grondstoffen op de aarde nog nodig om te overleven. Zijn rol is dus cruciaal. Jack werkt samen met zijn partner Victoria (Andrea Riseborough) die vanuit hun op zee gebouwde huis contact houdt als hij op een van zijn missies is. Het leven van Jack neemt een andere wending wanneer hij een prachtige, onbekende vrouw (Olga Kurylenko) redt uit een neergestort ruimteschip. Dit leidt tot een reeks gebeurtenissen die vragen oproepen over zijn bestaan, waarbij het lot van de mensheid in zijn handen komt te liggen. Wie zijn toch die dodelijke monsters die nu over de aarde heersen? Zijn er ook nog mensen die hebben weten te overleven? En vertelt de werkgever van Jack hem wel alles wat er te weten valt?

Commentaar

Het is je wellicht opgevallen, bovenstaande samenvatting is vrij kort. En met goede reden. Oblivion steunt namelijk stevig op plotwendingen. Niets is wat het lijkt en niets blijft lang wat het lijkt door het hoge tempo. In de aanloop wordt er juist relatief veel tijd gespendeerd om het werkelijk prachtige uiterlijk van de film te laten schitteren. Joseph Kosinksi, regisseur van Tron: Legacy, laat wederom zien dat hier zijn talent ligt. De filmlocaties op IJsland zijn een geloofwaardige versie van een verwoeste aarde die tegelijkertijd herkenbaar en onherkenbaar is. Dit wordt aangevuld met computergegeneerde effecten, maar die zijn niet overheersend. Ze smelten naadloos samen met de rest van de beelden. Dit maakt Oblivion in haar ontwerp van omgevingen en locaties een absolute topper in het moderne sci-fi genre. Hoewel visueel dus een waar genot, is de plot uiteindelijk maar dun. Het script probeert dit te verhullen door middel van de vele wendingen, maar slaagt hier niet in. De mogelijkheden voor diepgang liggen, zeker ook in dit genre, voor het oprapen maar blijven schromelijk onderbenut. Het acteren zou nog soelaas kunnen bieden. Hoewel verdienstelijk is dit verstoken van emotie. Tom Cruise is altijd wel toevertrouwd om actiescènes te doen schitteren, maar vrijwel alle emotioneel bedoelde scènes in Oblivion zullen je hart maar moeilijk kunnen raken. De steriele omgevingen en bijpassend robotachtig acteerwerk spelen de film op dit gebied parten. Ik hink dus een beetje op twee gedachten. Enerzijds is Oblivion een prachtige audiovisuele ervaring. De locaties, de special effects, de actie en de muziek. Het geheel is hier zeker meer dan de som der delen. Anderzijds is er weinig om bij betrokken te raken, een emotionele snaar te raken. Op zijn minst is het een interessant experiment dat het verdient bekeken te worden. 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 125 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • DTS 5.1 Muziek
 • DTS-HD HR 7.1 Frans
 • DTS-HD HR 7.1 Italiaans
 • DTS-HD HR 7.1 Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582938463

Extra's

 • Deleted scenes
 • De belofte van een nieuwe wereld: Making of Oblivion
 • M83 Enkel de muziek
 • Filmcommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Oblivion heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

Hier kunnen we kort over zijn. Als er een Oscar bestond voor de beste BD-transfer van het jaar dan zou Oblivion zeker mee moeten dingen. Het beeld is ronduit perfect. Perfect voor de ultieme filmervaring, perfect als demonstratiemateriaal. De hoeveelheid detail is overweldigend en consequent. Of we ons nu in de steriele omgevingen van de basis begeven of in de ondergrondse ruimtes op aarde. Zwartniveaus en schaduwdetail zijn uitstekend en de kleuren zeer accuraat. Primaire kleuren schitteren door afwezigheid, maar dit is precies hoe het door de makers bedoeld is. Elke vezel van het harde werk van de mensen die de visuele look van Oblivion hebben verwezenlijkt komt hier tot zijn recht. Er is geen sprake van ruis of enige andere vorm van defecten. Dit is gewoon simpelweg het toonbeeld van de prachtige uitersten waarin een goede BD-transfer zich kan begeven.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc van Oblivion is voorzien van een DTS-HD Master Audio 7.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. De specificaties doen al een indrukwekkende track vermoeden. Zo eens in de zoveel tijd kunnen de kijker met een 7.1-opstelling hun geluk niet op. Er is hier een 7.1-track beschikbaar met maximale specificaties. Ik zie dat ik hierboven al driemaal het woord ‘perfect’ heb gebruikt, toch ga ik het hier nu nogmaals doen. De audiopresentatie van Oblivion is simpelweg perfect. De perfecte track blinkt niet alleen uit in geluidsgeweld, maar juist ook in de juiste plaatsing van effecten. Deze mix is hier uitstekend. Dialogen zijn altijd goed verstaanbaar. De muziek komt mooi ruimtelijk uit alle speakers. Surroundeffecten zijn goed verzorgd en voelen zeer natuurlijk aan. Als klap op de vuurpijl mag het LFE-kanaal helemaal los op de momenten dat dit ertoe doet. Het zal je vloer doen schudden. Zoek niet langer naar je demonstratiematerieel. Stop Oblivion in je speler en toon de volledige capaciteit van je geluidsinstallatie.

Extra's

De BD van Oblivion komt verpakt in een standaard keepcase. Hierop zijn vanuit het fraai geanimeerde en door muziek ondersteunde hoofdmenu een aantal extra’s te bekijken.

Deleted scenes (4 min.)
Het gaat hier in totaal om 4 scènes met een gezamenlijke speelduur van iets meer dan 4 minuten. Inhoudelijk maken deze niet bijzonder veel indruk. Ze zijn afzonderlijk te bekijken of als één serie. De beeldkwaliteit is gelijk aan die van de hoofdfilm. De audio is Dolby Digital 5.1 (640 kb/s). Er is Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

De belofte van een nieuwe wereld: Making of Oblivion (48 min.)
De belangrijkste extra op deze schijf. Het kan beschouwd worden als de integrale, algemene making of. De making of bestaat uit vijf delen met de benamingen bestemming, reis, strijd, illusie en harmonie. Ze zijn helaas niet allemaal achter elkaar af te spelen maar moeten afzonderlijk geselecteerd worden. De delen gaan respectievelijk in op verhaalontwerp en locaties, het ontwerp van het ruimteschip, de actie en de stunts, de visuele effecten en de muziek. De beelden zijn allemaal in HD en voor van Dolby Digital 5.1 (640 kb/s) audio. Er is Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

M83 Enkel de muziek
Via deze optie start je de film met alleen de muziek eronder. Het formaat is DTS 5.1 (16bit/48kHz). Hoewel leuk gevonden, is het de vraag hoewel mensen de film op deze manier zullen willen bekijken. Wel is het natuurlijk mogelijk om het op de achtergrond aan te zetten of anderzijds te beschouwen als de soundtrack in hoge kwaliteit op BD. Ondersteund door de beelden uit de film.

Filmcommentaar
De hele film kan worden ondersteund door een audiocommentaar. Deze is ingesproken door hoofdrolspeler Tom Cruise en regisseur en scenarioschrijver Joseph Kosinski. De audio is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) en er is alleen Engelstalige ondertiteling beschikbaar bij dit audiocommentaar.

Conclusie

De aarde is vernietigd door nucleaire wapens die de mens in heeft moeten zetten in de strijd tegen buitenaardse invloeden. Jack is een van de weinigen die nog op aarde leeft. Hij is bezig om de levensvoorziening van de menselijke nederzetting in de ruimte veilig te stellen. Een ontmoeting met een vaag bekende, mysterieuze vrouw zet zijn missie op zijn kop. Oblivion is een science-fiction-film pur sang die er van de eerste tot de laatste minuut prachtig uitziet. Jammer genoeg is er weinig om emotioneel bij betrokken te raken. De beeld- en geluidskwaliteit van deze BD-uitgave zijn niets minder dan perfect. Puur demonstratiemateriaal. De disk is tenslotte voorzien van een leuke verzameling extra’s.

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  28-08-2013

Goed dat je nog even reageert, want je hebt het wat te zwaar opgevat. Met backend bedoel ik het systeem dat wij online gebruiken om recensies in te voeren op de...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  27-08-2013

Goed dat je nog even reageert, want je hebt het wat te zwaar opgevat. Met backend bedoel ik het systeem dat wij online gebruiken om recensies in te voeren op de...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  27-08-2013

Een en ander aangepast. Probleem is o.a. dat we niet alle van de tamelijk unieke geluidsporen op deze disk beschikbaar hebben in de backend. Ik ga dit aanvragen...
Lees meer >

Esteban  |  26-08-2013

Ook bij mij staat deze film bovenaan 't lijstje te pronken, ik ben onverwachts heel tevreden de bioscoop uitgekomen.
Lees meer >

jeroeni  |  26-08-2013

Nu al mijn favoriete film van 2013! En dan ook nog eens als heel mooie Steelbook-blu-ray. Bij mij scoort hij ook.Heb ook de steelbook en al een tijdje de sound...
Lees meer >

Franklin1975  |  25-08-2013

Nu al mijn favoriete film van 2013! En dan ook nog eens als heel mooie Steelbook-blu-ray.
Lees meer >

hstadman  |  21-08-2013

Frank, music score staat terug op, want kan er blijkbaar niet genoeg van krijgen. Nog eens gecontroleerd en mijn BE/NL uitgave heeft een DTS 5.1 track en dus ni...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  20-08-2013

Een en ander aangepast. Probleem is o.a. dat we niet alle van de tamelijk unieke geluidsporen op deze disk beschikbaar hebben in de backend. Ik ga dit aanvragen...
Lees meer >

StefaanD  |  20-08-2013

Is het daadwerkelijk een 5.0 track? Op de Amerikaanse uitgave is dit een Dolby TrueHD 5.1 track. Frank, music score staat terug op, want kan er blijkbaar niet ...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  20-08-2013

Star Wars geen wetenschap? Vliegen in de ruimte? Met ruimteschepen? Lightsnelheid? Tractorbeams? lasershields? Laserguns? lightsabers? Hoogstaande holografisch...
Lees meer >

jeroeni  |  20-08-2013

Ik heb de film nog niet gezien (krijg m wel binnen deze week). Is het echt scifi, of wordt het zo genoemd omdat er wat ruimteschepen (of hoe noem je het) in voo...
Lees meer >

Pieter R.  |  20-08-2013

Voor SF liefhebbers is dit gewoon een verplicht nummertje. Ik heb de film nog niet gezien (krijg m wel binnen deze week). Is het echt scifi, of wordt het zo ge...
Lees meer >

jeroeni  |  20-08-2013

Voor SF liefhebbers is dit gewoon een verplicht nummertje.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  20-08-2013

Ter ere van de recensie van Oblivion, bied ik zelf de blu-ray van Oblivion aan. Enigste wat je hoeft te doen is een leuk onderschrift te bedenken! Dus kijk snel...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  20-08-2013

Mooie recensie van een best leuke en idd visueel sterke film en ook hier en daar verkrijgbaar in een mooie steelbook versie.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.