Verschrikkelijke Ikke 2 (Despicable Me 2)

Recensent:
Patrick van den Hul
11-11-2013

Totaalbeoordeling:

7.9
Blu-ray

Verschrikkelijke Ikke 2 (Despicable Me 2) (Blu-ray)
Samenvatting

Superschurk Gru (Steve Carell) is terug van weggeweest. Ooit was hij ogenschijnlijk op en top kwaad, maar door de adoptie van zijn drie dochtertjes is hij een stuk zachtaardiger geworden. Gru heeft zijn handen vol aan de kleine Margo (Miranda Cosgrove), Agnes (Elsie Fisher) en Edith (Dana Gaier). De zaken nemen een onverwachte wending wanneer hij wordt benaderd door een super-geheime organisatie die wereldwijd schurken opspoort. Samen met zijn nieuwe partner Lucy (Kristen Wiig) beginnen Gru en zijn Minions aan een onvoorspelbaar en onvergetelijk avontuur. Ze strijden daarbij tegen de legendarische El Macho (Benjamin Bratt). Een temperamentvolle schurk die naar verluidt ooit eens als levende bom in een vulkaan is gedoken, hoe macho wil je het hebben? Aan durf dus geen gebrek bij El Macho, is Gru hiertegen opgewassen?

Commentaar

Pixar mag dan volgens sommigen de animatiemarkt domineren, andere spelers zoals Illumination Entertainment (de makers achter de film en de voorganger) timmeren ook flink aan de weg. Despicable Me was een groot succes en het onvermijdelijke vervolg is bij deze gearriveerd. De titel, Despicable Me 2 (in het Nederlands Verschrikkelijke Ikke 2), blinkt niet uit in originaliteit. Laat dit niet afstralen op de film, want deze biedt genoeg nieuwe vondsten. Alle sterke punten uit deel één blijven bewaard en worden verder uitgebouwd. Een optimale combinatie van het vertrouwde met een snufje vernieuwing. Dé grote succesfactor van deze serie zijn de gele kleine mannetjes. De handlangers van de schurk. Ze zijn oliedom, aandoenlijk, hilarisch en aanwezig in grote getalen. Voor wie maar geen genoeg van ze kan krijgen, zijn er zelfs nog een paar korte filmpjes van ze gemaakt, hierover meer bij de extra’s. In de hoofdfilm hebben ze echter ook al een prominente rol. Dit heeft echter één nadeel. De gedeeltes waar ze niet in voorkomen zijn onvermijdelijk minder sterk. De moraal en de obligate sentimentele scènes zijn ook aanwezig in Despicable Me 2 en kun je snel weer vergeten. De kracht van de film zit in de kleine subtiele slapstick-animaties. Er gebeuren soms zoveel grappige dingen tegelijk op je scherm, dat het bijna niet meer bij te houden is. Despicable Me 2 mag gerust de boeken ingaan als een uitstekende vervolgfilm. Alles overziend wellicht een tikkeltje minder dan het origineel, maar nog steeds vermaak van de bovenste plank.  

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Avontuur, Komedie
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 98 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582938692

Extra's

 • Minions
 • Deleted scene – gruizen
 • De minions
 • Slechte minions
 • Een gru-welijke transformatie
 • El hombre malo: De schurkenstreek van El Macho
 • Gru’s Meisjes
 • Gadgets in overvloed
 • Commentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Despicable Me 2 heeft de originele beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaags disk.

Het mooie aan animatiefilms is dat ze voor 100% uit de computer komen. Vaak zien we dan ook dat de digitale transfers van recente animatiefilms stuk voor stuk pure perfectie uitstralen. De enige beperking zou kunnen zijn dat het oorspronkelijk beeld niet op goede wijze wordt overgezet. Universal heeft het bij Despicable Me 2 voor elkaar. We kunnen kort zijn over de beeldkwaliteit, hier is simpelweg niets op aan te merken. De scherpte is oogverblindend en kleuren en contrast zijn knallend. Van defecten in wat voor vorm dan ook is in het geheel geen sprake.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc van Despicable Me 2 is voorzien van een DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Vanzelfsprekend is er ook een Nederlandse nasynchronisatie te vinden, maar deze track is helaas niet in HD. Het betreft een DTS 5.1 (768 kb/s) track. De Engelstalige audio zou de volle punten verdienen, echter vanwege de specificaties van de Nederlandse versie gaat er een puntje af. Begrijp het niet verkeerd, beide mogen er zijn. De mogelijkheden voor surroundgeluid worden optimaal benut en de film biedt daar ook voldoende actie voor. Binnen dit geweld blijven dialogen en muziek ook hun plaats houden in de mix. Tenslotte mag de subwoofer flink haar werk doen. Van defecten is geen sprake.

Extra's

De BD van Despicable 2 komt verpakt in een standaard keepcase met daaromheen een kartonnen slipcase. Bij de uitgave inbegrepen is tevens de film op DVD. Handig, zo kan deze ook op apparaten worden afgespeeld zonder BD-ondersteuning. Via een fraai geanimeerd hoofdmenu zijn een aantal extra’s te bekijken, die worden hieronder besproken. Nog een noot over dit menu. Dit is eigenlijk al een extra op zich. Het is namelijk een animatie van de gele mannetjes die minutenlang voort blijft duren voordat deze opnieuw start. We zullen het niet vaak zeggen, maar neem de moeite om het menu ‘af te kijken’. De titels van de extra’s zijn naar het Nederlands vertaald, echter inhoudelijk hebben de extra’s alleen Engelstalige audio. Ze zijn wel Nederlands ondertiteld. Alle extra’s zijn in HD en hebben Dolby Digital 2.0-audio (192 kb/s). De korte filmpjes en de verwijderde scène hebben 5.1-audio.

Minions
Er zijn drie korte filmpjes te bekijken vanuit een aparte optie in het menu. Degenen die geen genoeg van deze wezentjes kunnen krijgen, zullen hun geluk niet op kunnen. De filmpjes heten ‘Puppy’ (4 min.), ‘Paniek in de postkamer’ (4 min.) en ‘Traning wielen’ (4 min.). Ze hebben ieder een eigen regisseur en een geheel eigen thema. Tenslotte is er hier ook nog een extra opgenomen waarin het maken van deze drie filmpjes wordt belicht (6 min.).

Deleted scene – gruizen (1 min.)
Een korte extra scène van hoge kwaliteit.

De minions (3 min.)
Deze featurette gaat geheel over de gele sterren van deze film.

Slechte minions (4 min.)
In dit tweede deel raken de minions gemuteerd, deze extra gaat uitvoerig in op het ontstaan en de uitvoering van dit idee.

Een gru-welijke transformatie (5 min.)
In deze extra staat centraal hoe hoofdrolspeler Gru van karakter verandert doordat hij nu vader is geworden.

El hombre malo: De schurkenstreek van El Macho (4 min.)
Hier wordt dieper ingegaan op de slechterik van deze film.

Gru’s Meisjes (6 min.)
De drie meisjes die Gru opvoedt hebben ieder een geheel eigen karakter. Deze worden hier belicht.

Gadgets in overvloed (4 min.)
Gru en zijn nieuwe partner hebben de nodige gadgets in hun arsenaal, deze worden hier besproken.

Commentaar
De gehele film kan worden bekeken met commentaar van de regisseurs Chris Renaud en Pierre Coffin. Deze is ook met Engelse ondertiteling te bekijken. De heren zijn heuse spraakwatervallen dus er is geen moment om je te vervelen.

Conclusie

Voormalig superschurk Gru leidt nu een rustig leven als vader van zijn drie dochtertjes en de leider van een grote groep minions. De rust wordt verstoord wanneer er in de persoon van El Macho een nieuwe superheld ten tonele verschijnt en Gru moet helpen hem te verslaan. Despicable Me 2 is een uitstekende vervolgfilm. De succesfactor van de eerste film, de minions, wordt nog beter benut. De sterke punten blijven behouden en worden aangevuld met voldoende nieuwe dingen. De BD-uitgave is een uitstekende aanschaf dankzij de perfecte beeld- en geluidskwaliteit een gezonde dosis kwalitatief hoogwaardige extra’s.

Laatste reacties

Franklin1975  |  13-11-2013

Leukste film van het jaar! Nog veel leuker dan deel 1. De aanwezige extra's zijn wat karig aanwezig en jammer dat de video van Pharell Williams ontbreekt. Toch ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.