Elysium

Recensent:
Rogier Burghout
11-02-2014

Totaalbeoordeling:

8.4
Blu-ray

Elysium (Blu-ray)
Samenvatting

In de nabije toekomst is de aarde een grote woestenij en leven mensen vooral in armoede en in hutten en krotten. Max (Matt Damon) is opgegroeid in deze armoede en sinds zijn jeugd droomt hij al van een beter leven. Die droom ligt ergens hoog in de lucht, namelijk in de ruimte. Daar is Elysium, een soort ruimtestation dat een volledige atmosfeer heeft en waar mensen dus zonder hulpmiddelen kunnen leven. Sterker nog, het leven is daar zo luxe dat er zelfs machines staan die de meest terminale ziektes in een minuut kunnen genezen. Veel aardbewoners proberen toegang te krijgen tot Elysium maar velen worden asiel geweigerd. Defensie-secretaresse Delacourt (Jodie Foster) is verantwoordelijk voor het afwijzen van deze asielzoekers en daarbij zet ze vaak extreme middelen in wat haar veel kritiek oplevert. Delacourt zet namelijk vaak de diensten in van oud-agent Kruger (Sharlto Copley), die vanaf de aarde de ruimtevaartuigen uit de lucht schiet met een bazooka. Max is intussen opgegroeid en werkt in een fabriek. Tijdens zijn werk is hij slachtoffer van een gruwelijk bedrijfsongeluk: hij wordt per ongeluk blootgesteld aan radioactieve straling en heeft daardoor nog maar een paar dagen te leven. Ook is hij bijna helemaal verlamd en kan zich haast niet bewegen. Zijn enige oplossing: genezing op Elysium. Max krijgt een mechanisch pak dat aangesloten wordt op zijn zenuwen zodat hij weer volledig kan functioneren. Max probeert via een smokkelroute op Elysium te komen, samen met zijn jeugdvriendin Frey (Alice Braga) en haar doodzieke dochtertje. Lukt het Max om op Elysium te komen om zo genezing te vinden?

Commentaar

Elysium is de tweede film van Neill Blomkamp, die in 2009 iedereen verraste met zijn sterke debuut District 9, geproduceerd door Peter Jackson. Blomkamp bewees met dat debuut dat hij voor een betrekkelijk klein budget een ijzersterke sciencefiction-film kon maken met een sterk verhaal en de beste digitale effecten die beschikbaar zijn. Men vroeg zich meteen af: wat zal Blomkamp dan wel niet kunnen met een groter budget en meer vrijheid? Elysium is het resultaat en kreeg wisselende en overwegend matige kritieken, maar is dat terecht?
Elysium heeft net als District 9 een sterke maatschappelijke boodschap en veel elementen in de film zijn een kritische verwijzing naar klasse- en rassenscheiding en het verlangen van de mens naar een perfecte samenleving; een soort hemel waar je als mens in je leven al naartoe kan. Deze verwijzingen zijn soms wat oppervlakkig en stereotiep en komen daardoor wat minder sterk over dan in District 9, waar je je als kijker sterker kon identificeren met de ontwikkeling van de hoofdpersoon. Max heeft wat banalere motieven, wat niet betekent dat ze minder urgent zijn. Elysium verlegt de aandacht meer naar actie en spanning, en slaagt daar meer dan goed in. De actiescènes zijn zeer energiek en agressief, en je hoeft Matt Damon niet te vragen hoe je een drama-of een actiescène moet dragen. Hij maakt zijn rol meer gelaagd dan dat hij op papier is, en dankzij hem wordt Elysium een sterke film. De rol van Jodie Foster is helaas tegenvallend en de onherkenbare Sharlto Copley speelt een maniakale Kruger die soms net even over-de-top is. Elysium is dan ook meer een actieheld-spektakel met kritische elementen dan een maatschappelijk drama met allerlei existentiële thema’s, maar dat is absoluut geen tekortkoming van de film. Er is meer dan genoeg te genieten van Elysium, en de sterke rollen van Damon en Copley tezamen met al het actiespektakel maakt de film meer dan een aanrader.

Elysium wordt door Sony uitgebracht op DVD, standaard Blu-ray Disc en een Limited Edition Steelbook Blu-ray Disc. De laatste wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 109 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609601343

Extra's

 • Visions of 2154
 • The Journey to Elysium - Envisioning 'Elysium
 • The Journey to Elysium – Capturing Elysium
 • The Journey to Elysium – Enhancing Elysium
 • Collaboration: Crafting the Performances in Elysium
 • The Technology of 2154
 • In Support of Story: The Visual Effects of Elysium
 • Engineering Utopia: A Society in the Sky

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Sony brengt allerlei back-catalog-films uit met een zogenaamde “4K-mastering”, een hernieuwde transfer gebaseerd op een 4K-scan van het bronmateriaal (een Blu-ray Disc wordt doorgaans via 2K gescand). Elysium is één van de weinige recente films die een 4K-scan krijgt, en het resultaat is er dan ook naar. De film krijgt een 1080p transfer via een AVC codering op een dubbellaags 50GB Blu-ray Disc in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. En het mag gezegd worden dat deze transfer absoluut referentiemateriaal is. Het beeld is zeer scherp en heeft een helder uiterlijk. Kleuren zijn absoluut zeer natuurlijk en spatten van het scherm af. Zelf de grijze, grauwere scènes zien er zeer levendig uit. Op Elysium is het beeld, net als de omgeving, absoluut perfect. Diepte wordt mooi weergegeven en alle kleuren zijn helder en natuurlijk. Donkere en nachtelijke scènes kennen een mooi contrast en diepe zwartwaarden. De transfer heeft een mooi filmisch uiterlijk en een minimale grain. Dit is een absoluut top-transfer van Sony welke de lat alweer hoger legt voor toekomstige transfers op Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Elysium krijgt een DTS-HD Master Audio 7.1-audiotrack in de originele Engels gesproken taal. Deze track krijgt dezelfde hoge cijfers als het beeld en is ook absoluut referentiemateriaal. Zelden is een audiotrack zo energiek en genuanceerd tegelijk. Tijdens de actiescènes laat deze track zijn spierballen zien en geeft alle speakers genoeg werk te doen met heldere spraak, omgevingsgeluiden en muziek. Tijdens rustigere scènes geeft de audiotrack een mooi uitgebalanceerde nuance met spraak helder uit de centerspeaker en de muziek en overige geluiden mooi verspreid over de surroundspeakers. Het laag wordt waar nodig goed ingezet en geeft mooie bastonen tijdens de actie en een mooie warme ondertoon bij de rustigere scènes. Een absoluut geweldige audiotrack.

Extra's

De Limited Edition Steelbook van Elysium heeft een mooie Steelbook met coverart afwijkend van de standaard Blu-ray Disc, met daarnaast een kartonnen omslag. De Blu-ray Disc zelf is inhoudelijk identiek aan de uitgave die wordt geleverd in een plastic keepcase.
Elysium krijgt een groot aantal zeer interessante extra’s mee. Alle zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Visions of 2154
Een soort diapresentatie waar je als kijker allerlei foto’s, video’s en clips uit de film kan bekijken die de inspiratie beschrijven voor het uiterlijk van het ruimtestation Elysium.

The Journey to Elysium -  Envisioning Elysium (9 min.)
Deze featurette gaat over de oorsprong van het verhaal, het script, de ontwerpen en het creeëren van het universum rondom het ruimtestation Elysium.

The Journey to Elysium – Capturing Elysium (26 min.)
Hier wordt het filmen van Elysium beschreven. De techniek wordt toegelicht en er is een korte kijk achter de schermen. Ook worden het filmproces, de locaties, decors en de make-up nauwgezet toegelicht.

The Journey to Elysium – Enhancing Elysium (10 min.)
Dan wat meer informatie over de montage, muziek, effecten en andere postproductieprocessen.

Collaboration: Crafting the Performances in Elysium (13 min.)
Een korte kijk naar de casting en de hoofdrollen van Matt Damon, Jodie Foster en Sharlto Copley.

The Technology of 2154 (10 min.)
Hoe ziet de techniek er in 2154 uit? Meer informatie over de robot-technieken en de wapens die in dat tijdperk gebruikt kunnen worden.

In Support of Story: The Visual Effects of Elysium (10 min.)
De beste effecten zie je niet terug in de film. Meer informatie over de visuele effecten in de film.

Engineering Utopia: A Society in the Sky (11 min)
Hoe bouw je een ruimtestation? Deze featurette beschrijft het ontwerp van het ruimtestation Elysium.

Conclusie

Matt Damon gaat de ultieme strijd voor overleving aan en probeert het utopische ruimtestation Elysium te bereiken om genezing voor hemzelf en de dochter van zijn vriendin te bereiken. De film haalt net niet de hoogte van District 9, maar is zeker erg sterk. Elysium heeft op Blu-ray Disc een technische perfecte presentatie van video en audio die absoluut referentiematerialen zijn. Dit pakket wordt compleet gemaakt met een uitgebreid en zeer interessant pakket aan extra’s. Elysium is dan ook een zeer grote aanrader op Blu-ray Disc.

Laatste reacties

SuperDre  |  04-03-2014

Volgens mij heb je het over een andere film want deze is er niet in 3D. Hmmm.. dan moet ik met toch echt vergist hebben ja, blijkbaar dan toch maar naar de fil...
Lees meer >

jeroeni  |  04-03-2014

Komt er ook nog de 3d bluray eens uit? want ik heb em in IMAX 3D in de bios gezien en dit is er weer 1tje die ik gewoon weer in 3D thuis wil zien (groot project...
Lees meer >

SuperDre  |  04-03-2014

Komt er ook nog de 3d bluray eens uit? want ik heb em in IMAX 3D in de bios gezien en dit is er weer 1tje die ik gewoon weer in 3D thuis wil zien (groot project...
Lees meer >

jeroeni  |  16-02-2014

Heb net heel de bonus zitten kijken van de Bluray,erg interessant.(y)
Lees meer >

jeroeni  |  16-02-2014

Na het lezen van reviews en forums had ik mijn verwachtingen wat naar beneden gebracht bij deze film,maar ik moet zeggen dat hij erg goed beviel. De film brengt...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  15-02-2014

Voor een genuanceerder oordeel bezoek ik toch liever zelf de film.
Lees meer >

Werner  |  15-02-2014

IMDB is anders wel een redelijke graadmeter voor films om te zien of ze enigszins goed zijn ja of nee. Voor een genuanceerder oordeel bezoek ik toch liever Rot...
Lees meer >

Edgar Smit  |  15-02-2014

Persoonlijk vind ik het verhaal van Oblivion beter dan Elysium. Elysium was echter qua beeld erg goed en daar vond ik Oblivion erg klinisch overkomen, paste wel...
Lees meer >

hstadman  |  15-02-2014

Dat gebeurt hier ook! Kijk maar eens hoeveel mensen een film een 1 of een 10 geeft.
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  15-02-2014

IMDB is anders wel een redelijke graadmeter voor films om te zien of ze enigszins goed zijn ja of nee. Een slecht cijfer op imdb betekend vaak ook wel dat de fi...
Lees meer >

jeroeni  |  14-02-2014

Beide trailers zien er goed uit. Waar ik ook op zit te wachten is 300: Rise of an Empire en the hobbit 2 op blu-ray! Overigens, Edge of Tommorow is weer met To...
Lees meer >

hstadman  |  14-02-2014

Beide trailers zien er goed uit. Waar ik ook op zit te wachten is 300: Rise of an Empire en the hobbit 2 op blu-ray! Overigens, Edge of Tommorow is weer met To...
Lees meer >

jeroeni  |  14-02-2014

Het heeft gewoon allemaal met je eigen smaak/voorkeur te maken. Ik vond Elysium dan wel weer veel beter dan Oblivion ;) Dit jaar kunnen we Jupiter Ascending en...
Lees meer >

hstadman  |  14-02-2014

IMDB is anders wel een redelijke graadmeter voor films om te zien of ze enigszins goed zijn ja of nee. Een slecht cijfer op imdb betekend vaak ook wel dat de fi...
Lees meer >

Jeroen D  |  14-02-2014

Het heeft gewoon allemaal met je eigen smaak/voorkeur te maken. Ik vond Elysium dan wel weer veel beter dan Oblivion ;)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots