American Hustle

Recensent:
Ludo Keeris
05-08-2014

Totaalbeoordeling:

7.4
Blu-ray

American Hustle (Blu-ray)
Samenvatting

Irving Rosenfeld (Christian Bale) en Sydney Prosser (Amy Adams) komen elkaar tegen en er is een band als beiden helemaal weg blijken te zijn van Duke Ellington. De klik is dusdanig dat ze samen in zaken gaan: het oplichten van mensen door middel van valse persoonlijke leningen te verschaffen en nepkunst te verkopen. Maar het succes is niet oneindig, want ze krijgen bezoek van Richie DiMasso (Bradley Cooper) van de FBI. Irving en Sydney krijgen de keuze om voor langere tijd de gevangenis in te gaan of te gaan samenwerken met de FBI om met hun werkwijze grotere criminelen te vangen. De grote vis is de maffiabaas Victor Tellegio (Robert De Niro), die met een nep-sheik tot grote investeringen in illegale casino’s wordt verleid. Terwijl het huwelijk van Irving met zijn vrouw Rosalyn (Jennifer Lawrence) op de klippen dreigt te lopen, valt Sydney steeds meer voor Richie. De vraag is dan ook of ze de opdrachten voor de FBI tot een goed einde kunnen brengen of dat ze alsnog achter de tralies verdwijnen.

Commentaar

David O. Russell is aan zijn tweede leven als regisseur bezig. Na in zijn beginjaren een aantal eigenzinnige komedies als Spanking the Monkey, Flirting with Disaster en Three Kings gemaakt te hebben nam hij een pauze van zes jaar om daarna genadeloos toe te slaan met de Oscarwinnende films The Fighter en Silver Linings Playbook en dan nu met American Hustle, die tien Oscarnominaties kreeg, maar er uiteindelijk geen wist te verzilveren. In elke acteurscategorie was iemand van de cast genomineerd. American Hustle is dan ook een uitstekend voorbeeld van een acteursfilm. Het verhaal is interessant, bij vlagen humoristisch en dan weer dramatisch, waarbij ook het gangster-element niet geschuwd wordt. Maar zonder de briljante vertolkingen van de acteurs zou het een middelmatige film zijn geweest. Regisseur Russell vindt karakters ook belangrijker dan het verhaal. Of dat een goede keuze is valt te bezien, maar in American Hustle is met het acteren in ieder geval weinig mis en worden de karakters piekfijn neergezet. Het meest in het oog springt Christian Bale, die met zijn halfbakken toupetje en vadsige lichaam bijna onherkenbaar is. Maar ook Bradley Cooper is uitstekend als neurotische FBI-agent, die vooral uit is op die ene grote criminelenvangst en daar heel wat voor over heeft. Het is alleen jammer dat zijn superieuren hem zo tegenwerken, vindt hijzelf. Maar eigenlijk valt er over geen enkele acteur of actrice te klagen. Ook niet over Robert De Niro, die een kleine, maar belangrijke rol heeft als maffiabaas Victor Tellegio. Zijn tegenspeler, een gefingeerde sheik, is iets minder op dreef, maar zijn inbreng is belangrijk voor het plot. Een plot dat vrij rommelig is en soms van de hak op de tak springt. Een deel van het verhaal en de personages is gebaseerd op ware gebeurtenissen en personen. De film maakt daar in het begin ook melding van, maar de vraag is hoe serieus je deze melding moet nemen. Maar de FBI heeft blijkbaar ooit een operatie gehouden die als basisidee diende voor de operatie in deze film. Hoewel je de afloop wel kunt vermoeden is de invulling daarvan nog redelijk verrassend. Een uitstekend kenmerk van de film zijn de decors en de muziek uit de jaren ’70. De manier van filmen komt aardig overeen met die van veertig jaar geleden en doet heel authentiek aan. Minpunt van American Hustle is de lengte. De film duurt ruim twee uur en een kwartier en dat had best wat korter gekund. Een aantal scènes, zoals de ruziescène tussen Rosalyn en Sydney in een toilet is volledig overbodig, al is het wel duidelijk waarom de scène uiteindelijk toch in de film zit. Over het algemeen valt er best wel veel te genieten en de mix van humor, drama en gangster zorgt voor prima vermaak.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 138 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5414937043019

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het HD-beeld van American Hustle is op een enkellaags 25GB disc geplaatst, waarvan ruim 20GB is beschreven. Het heeft een 2.35:1 beeldformaat in 1080p. De transfer heeft een SMPTE VC-1 videocodering gekregen.

Waar het beeld erg goed in slaagt is het overbrengen van de sfeer van de begin jaren ’70, de periode waarin de film zich afspeelt. Door op 35mm-film te draaien heeft men geprobeerd die sfeer zo dicht mogelijk te benaderen en dat is bijzonder goed gelukt. Dat geeft wel een wat korrelig beeld, maar dat is geheel de intentie van de makers geweest. Het kleurgebruik is bijzonder fraai. Minder goed is de scherpte en ook het zwartniveau laat het soms wat afwegen. Naast de genoemde filmgrain is er ook wat beeldruis waarneembaar en dat is minder. Contrast en schaduwdetail zijn ruim voldoende. En zoals het een moderne film betaamd zijn er geen beschadigingen of vervelende artefacten aanwezig. Toch kan deze transfer niet geheel overtuigen, maar slecht is het alleszins niet.

Geluidskwaliteit

Er staat één geluidstrack op de Blu-ray Disc van American Hustle en dat betreft een DTS-HD Master Audio 5.1-track. Dit is een film waarbij het geluid voornamelijk op de voorste kanalen is gericht. De surroundkanalen komen alleen subtiel en spaarzaam in het geheel voor, met uitzondering van een enkele scène, zoals de speech van burgemeester Carmine Polito en tijdens de jaren ’70 hits die in de film gebruikt worden, zoals van Steely Dan, Todd Rundgren, Paul McCartney en als hoogtepunt Donna Summer’s “I Feel Love” . Het LFE-kanaal komt nauwelijks in het verhaal voor. Dat wil niet zeggen dat dit een slechte geluidstrack is. Integendeel, het is een zorgvuldig opgebouwd geheel. Dat merk je al in de eerste scène, als er ondertiteling in beeld verschijnt van een tekst die je in eerste instantie niet opvalt, maar dan blijkt het van een nieuwsuitzending op de radio te zijn die ergens in de achtergrond te horen is. Van de dialogen valt op dat ze erg natuurlijk klinken en veelal rechtstreeks van de originele opnames afkomstig zijn. Ze klinken soms wel wat dof, maar de verstaanbaarheid is prima, uitgezonderd tijdens een paar mompelende momenten, maar daar helpt de ondertiteling je verder. Het geheel wordt aangevuld met omgevingsgeluiden, met name bij de buitenscènes. Dus over de gehele linie genomen is dit niet een erg dynamische geluidstrack, maar wel een die prima voldoet voor dit soort film.

Extra's

De film start direct op na het inladen van de disc. Er is geen menu of pop-up-menu voorhanden. De instellingen qua ondertiteling zijn alleen aan te passen via de afstandsbediening. Extra’s zijn niet voorhanden. Daarvoor zul je toch over de grenzen moeten kijken, al zijn daar de extra’s ook beperkt.

Conclusie

Irving en Sydney verdienen hun geld met het aanbieden van valse persoonlijke leningen en nepkunst. Als ze gepakt worden door de FBI hebben ze twee keuzes: in de gevangenis of hun praktijken blijven uitvoeren onder leiding van de FBI om zo grote criminelen op te pakken. American Hustle heeft een redelijk verhaal, maar met uitstekende vertolkingen door de cast, waaronder Christian Bale en Bradley Cooper. De film duurt alleen wel iets te lang. Technisch steekt deze Blu-ray Disc-uitgave prima in elkaar, al had het beeld wat scherper gekund. Helaas zijn er geen extra’s aanwezig.

Laatste reacties

x-vision  |  06-08-2014

Hmm, VC1 codec terwijl andere releases AVC hebben. Nu ja, ik heb 'm gezien en inderdaad niks aan te merken op de beeldkwaliteit. Film zelf is ook goed maar gee...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Geweld Grof DTS HD Master Audio
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
6.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots