Selma

Recensent:
Ludo Keeris
15-07-2015

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Selma (Blu-ray)
Samenvatting

We schrijven de jaren ’60 in de Verenigde Staten. Formeel hebben zwarten eindelijk het stemrecht gekregen. Maar de burgerrechtenbeweging onder leiding van Martin Luther King Jr. (David Oyelowo) zit nog niet stil. Vooral in landelijke staten zoals Alabama is grove discriminatie nog aan de orde van de dag. Zo wordt het stemmen de zwarten daar in de praktijk onmogelijk gemaakt, doordat er allerlei rare regels worden verzonnen waar men onmogelijk aan kan voldoen. King wil hier wat aan veranderen en wil dit doen zonder geweld te gebruiken. Hij probeert het eerst bij President Lyndon B. Johnson (Tom Wilkinson), maar die heeft andere dingen aan zijn hoofd en gaat er nu geen werk van maken. Als statement en om aandacht te trekken organiseert King een mars van het plaatsje Selma naar de hoofdplaats Montgomery. Wat er in die drie maanden gebeurde, zorgde ervoor dat het verloop van de geschiedenis voor altijd veranderde.

Commentaar

Martin Luther King is een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis. Hij wordt vaak in één adem genoemd met andere grootheden als Moeder Theresa en Gandhi. Dit soort mensen zijn een populair onderwerp voor de filmwereld. Selma onderscheidt zich door de keuze te maken een heel specifieke periode van 3 maanden in 1964 als onderwerp te nemen. Hierdoor voelt de film direct al fris aan ten opzichte van de biografieën die keurig beginnen bij de jeugd en eindigen bij de dood. Deze periode is niet voor niets gekozen, het is namelijk exemplarisch voor waar King voor stond en wat hij wilde bereiken in zijn leven. David Oyelowo neemt de hoofdrol op zich. Hij is relatief onbekend, maar vocht zeven jaar lang voor deze rol. De regisseur die oorspronkelijk aan het project verbonden was geloofde niet in hem. De uiteindelijke regisseuse Ava DuVernay wél. Voor DuVernay is het haar doorbraak als fictie-regisseur. Met deze kennis op zak is het des te meer indrukwekkend wat ze hier samen hebben neergezet. King stond bekend om zijn charisma en uitstraling als inspirerend leider. Dat heb je of dat heb je niet. Oyelowo heeft het. Hij is volkomen geloofwaardig in deze rol en daarmee is een stevige basis gelegd. Daarbij is de filmstijl en montage van DuVernay zodanig dat het soms bijna lijkt alsof je naar een documentaire zit te kijken. Beelden van belangrijke momenten zien we soms ook door zwart-wit televisies bij mensen thuis. Zo wordt op inventieve wijze duidelijk gemaakt hoe – ook toen al – de media een enorme invloed heeft. De ervaring wordt compleet gemaakt door een uitstekende ondersteunende cast met Tom Wilkinson, Tim Roth, Martin Sheen, Giovanni Ribisi, Oprah Winfrey en vele anderen. Stuk voor stuk geven ze uitstekend invulling aan grotere en kleinere rollen. Het enige inherente nadeel aan Selma is dat de spanning wat ontbreekt doordat je vanuit de geschiedenis al weet dat King uiteindelijk succesvol zal zijn in zijn pogingen de gelijke stemrechten erdoor te krijgen. Selma is niet alleen een kwaliteitsfilm geworden, het is ook een belangrijk document van een turbulente periode uit de recente geschiedenis.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Drama, Historie
Regio: A, B, C
Jaar: 2014
Speelduur: 128 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045245269

Extra's

 • An early look at Selma
 • Legends who paved the way
 • Lyric music video for Glory
 • Making Glory
 • The Women of Selma
 • David Oyelowo as Martin Luther King
 • Carmen Ejogo as Coretta Scott King
 • Oprah Winfrey as Annie Lee Cooper
 • Ava DuVernay
 • Relevant Today

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Selma heeft een HD-1080/24p-transfer in 2.39:1 beeldformaat. De film staat op een 25GB enkellaags disc, die bijna volledig is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de VC-1 videocodec. Oef, dat valt nog niet mee, wat we hier voorgeschoteld krijgen. De internationale reviews van de Blu-ray Disc-uitgaven hebben weinig lovende woorden voor het beeld, maar de Nederlandse uitgave heeft een nog mindere kwaliteit. Allereerst oogt het beeld erg futloos. Dat komt door de slechte zwartwaarden en een slap contrast. Het 'zwart' is niet meer dan een tint grijs. De kleuren zijn ingetogen en hebben nooit een volledig verzadigde vorm, maar dat past goed bij de sfeer van een film uit de jaren '60. De scherpte is redelijk, maar heel gestoken scherp is het nergens. Dan het grote mankement aan deze film: posterisatie en compressiefouten. Bij dagscènes valt het nog enigszins mee, maar zodra de sfeer donker wordt zijn zowel posterisatie en compressiefouten alom aanwezig en soms in storende vorm (zie screenshot 4). Deze film verdient een mooie beeldtransfer, maar op deze uitgave is het uitermate teleurstellend.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Selma heeft twee lossless geluidstracks, waarvan de Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track de belangrijkste is. Het is geen bombastische film en de geluidstrack is dan ook navenant. Het geluid moet het voornamelijk hebben van dialoog. Dat gaat van zachte gesprekken tussen Martin Luther King en zijn vrouw, tot de uitbundige speeches van King. Bij de speechscènes komt het geluid nog het meest tot z'n recht. Door de deelneming van het publiek ontstaat er een ruimtelijk geheel, waarbij ook de surroundkanalen goed meedoen. Deze blijven bij veel scènes namelijk erg rustig of heel subtiel gebruikt. Bij de uit de hand gelopen protestmarsen komt er uit de achterste speakers voornamelijk geschreeuw, plus de muziek, voor de rest weinig anders. De frontkanalen zijn goed gedoseerd en dialogen komen keurig uit het midden. De verstaanbaarheid is wisselend, met name door het zuidelijk accent dat veel mensen gebruiken. De song "Glory" van John Legend en Common won een Oscar.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een vrij standaard menu, maar er is er tenminste een aanwezig. Dat is al een pluspunt. De extra's op deze uitgave zijn alle in HD-resolutie. De extra's op deze uitgave verschillen nogal van andere, internationale uitgaven. Helaas hebben de extra's geen ondertiteling.

An early look at Selma (4 min)
Een kort item, met beelden uit de film en quotes van cast en mensen die erbij waren, zoals John Lewis, over het belang van de gebeurtenissen in Selma.

Legends who paved the way (2 min)
Impressie van de eerste vertoning van Selma, in het bijzijn van mensen van weleer en de crew en cast, waaronder een geëmotioneerde David Oyelowo.

Lyric music video for Glory (4½ min)
Videoclip van Glory van John Legend & Common, met de songtekst groot in beeld gebracht.

Making Glory (2 min)
Beelden van de opnames van Glory voor de film, doorsneden met beelden uit de film.

The Women of Selma (2 min)
In de geschiedenisboekjes wordt voornamelijk de rol van de mannen in Selma beschreven, maar ook een aantal vrouwen speelde op de achtergrond een behoorlijke rol, waaronder de vrouw van Martin Luther King.

David Oyelowo as Martin Luther King (3 min)
Diverse mensen praten over David Oyelowe als Martin Luther King. Oyelowo geeft zelf ook aan erg dankbaar te zijn om deze rol te mogen spelen. De meeste tijd van dit item wordt ingenomen door beelden uit de film van Oyelowo.

Carmen Ejogo as Coretta Scott King (1½ min)
Gelijk aan het vorige item, maar dan over Carmen Ejogo en haar rol van Coretta Scott King.

Oprah Winfrey as Annie Lee Cooper (1 min)
Oprah Winfrey geeft aan waarom ze de rol van Annie Lee Cooper wilde spelen.

Ava DuVernay (2 min)
Regisseuse, zelf van Afro-Amerikaanse afkomst, heeft een vader die is opgegroeid tussen Selma en Montgomery, dus ze heeft al op jonge leeftijd meegekregen wat het belang was van de protestmars. Oprah Winfrey en David Oyelowo geven kort commentaar op Ava DuVernay.

Relevant Today (1½ min)
Een kort item over het belang van wat er in Selma gebeurde. Oprah Winfrey zegt het mooi: "Je kunt niet weten waar je naartoe gaat, als je niet weet waar je bent geweest."

Conclusie

De zwarte bevolking van Amerika heeft in het begin van de jaren '60 nog nauwelijks de mogelijkheid te stemmen, ondanks dat het in de wet staat. Martin Luther King vraagt de president om er een wet van te maken en om zijn verzoek kracht bij te zetten organiseert hij een protestmars van Selma naar Montgomery. Selma is een boeiend verslag van deze belangrijke periode uit de recente Amerikaanse geschiedenis. David Oyelowo is indrukwekkend in zijn rol als Martin Luther King. De Blu-ray Disc-uitgave is vooral erg teleurstellend qua beeld. Het geluid is prima in orde. Er staan veel extra's op deze uitgave, maar ze zijn allemaal erg kort en inhoudelijk schieten ze te kort. Meer dan een quote hier en daar is het eigenlijk niet. 

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

pjblack  |  31-07-2015

En daarnaast een beroerde blu ray transfer jammer.......
Lees meer >

hrheideveld  |  24-07-2015

Film mist behoorlijk wat diepgang en achtergrond.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots