Mad Max: Fury Road

Recensent:
Patrick van den Hul
16-10-2015

Totaalbeoordeling:

7.6
Blu-ray

Mad Max: Fury Road (Blu-ray)
Samenvatting

We leven in postapocalyptisch Australië. De wereld is veranderd in een woestenij en het is continu een strijd om te overleven. Er is een groot tekort aan water. Het water dat er is, is in handen van een tiran. Deze heerst door angst te creëren onder de bevolking en weet zo al lang de macht te behouden. Max (Tom Hardy) is een rebel. Hij is een man van weinig woorden en veel (gewelddadige) actie. Hij heeft zijn vrouw en kind verloren in de strijd en heeft nu weinig meer te verliezen. Hij is alleen nog op zoek naar innerlijke vrede. Hij krijgt hulp van Furiosa (Charlize Theron). Deze sterke vrouw durft eveneens te rebelleren tegen het regime. Zij gelooft dat aan de andere kant van de woestijn haar geboorteland is en dat het daar nog groeit en bloeit. Maar vanaf het moment dat ze proberen te ontsnappen worden ze continu achtervolgd door een zeer gewelddadige colonne voertuigen die er alles aan doet om hen te stoppen. 

Commentaar

Het is een hele opgave om minimaal 150 woorden te besteden aan een samenvatting van het verhaal van Mad Max: Fury Road. Het verhaal laat zich namelijk het beste samenvatten als één grote non-stop achtervolging. Dit komt aardig overeen met de originele Mad Max uit 1979. Die kleine Australische film werd bijna voor niets gemaakt, maar werd (deels pas later) een enorm geliefde cult-hit. Het was dan ook een kwestie van tijd voor er een vervolg zou komen op de originele trilogie. Het bijzondere daarbij is dat de regisseur niemand minder is dan George Miller. Juist ja, de regisseur van de originele delen. Hij doet het verhaal nog eens dunnetjes over, maar dit keer met nieuwe acteurs, een veel hoger budget (maar liefst 150 miljoen dollar) en natuurlijk ook meer mogelijkheden qua CGI, dat ten tijde van het origineel nog niet eens bestond. Mad Max: Fury Road is werkelijk een actiefilm pur sang. Er is vrijwel non-stop sprake van actie en een verhaal daaromheen bestaat eigenlijk niet. Als er al dialogen zijn, dan zijn ze kort en krachtig en dienen ze vooral om heel even op adem te komen in afwachting van weer nieuwe actie. Combineer dit met een verhaal dat bestaat uit een grote achtervolging ergens naartoe en weer terug en het is knap lastig om het geheel twee uur lang pakkend en spannend te houden. Maar dit is George Miller zonder meer gelukt. De setting in de woestijn zorgt voor de juiste sfeer en Tom Hardy en Charlize Theron passen goed in hun rollen. Dit zijn echter nog maar randvoorwaarden. De film is namelijk vooral bijzonder door de zeer kleurrijke bad-guys en hun al even creatieve voertuigen. Deze hebben een zeer surrealistische uitstraling en je kunt je ogen er bijna niet vanaf houden. En dan is er nog de actie. Deze doet je continu verschuiven naar het puntje van je stoel. Het is zeer inventief gefilmd en nagelbijtend spannend. Daarbij is het bovendien heel knap dat geen enkele actiescène aanvoelt als een kopie van de vorige. Het is moeilijk te omschrijven op papier hoe goed en intens de actie is, dit moet je echt ervaren. Mad Max: Fury Road werd niet door iedereen even goed ontvangen, onder andere vanwege het excentrieke uiterlijk van de film. Maar als je deze ‘gekheid’ kunt toelaten en houdt van actie vol adrenaline, dan staat je iets heel moois te wachten.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 120 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • Dolby Atmos
  • Dolby TrueHD 7.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Warner Bros. Home Entertainment
EAN: 5051888209530

Extra's

  • Maximum Fury: Filming Fury Road
  • Mad Max: Fury on Four Wheels
  • The Road Warriors: Max and Furiosa
  • The Tools of the Wasteland
  • The Five Wives: So Shiny, So Chrome
  • Fury Road: Crash and Smash
  • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Mad Max: Fury Road heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De beeldpresentatie van Mad Max: Fury Road is prachtig te noemen. De kleuren spatten van het scherm. Dat gaat ook makkelijk met het contrast tussen rood zand en een strakblauwe lucht. Dit steekt mooi af tegen de roestige voertuigen die in het grootst mogelijke detail worden weergegeven. Ook de zwartniveaus zijn diep en met nog voldoende schaduwdetail. Er zijn geen issues in welke vorm dan ook. Het enige waar de beeldpresentatie toch een punt aftrek voor krijgt is de ruis, die vooral in scènes binnen soms wat grovere vormen aanneemt. Dit gaat iets ten koste van het detail, maar al met al is de beeldkwaliteit zeker indrukwekkend te noemen.

Geluidskwaliteit

Mad Max: Fury Road wordt op deze BD-uitgave ondersteund door een Dolby TrueHD 7.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Tracks in 7.1-formaat zijn nog altijd in de minderheid en dit is een leuke extra voor wie deze set-up in huis heeft. Het geluid bij deze film is allesbehalve ingetogen. Zoals genoemd in het commentaar is het een en al actie en de track ondersteunt dit uitstekend. Er is sprake van prachtige surroundwerking, waarbij de brokstukken je om te oren vliegen. Hierbij gaat het soms om grote explosies, maar ook om kleinere details. De muziek speelt ook een grote rol in de film en komt uitstekend uit de verf. Dialogen zijn verstaanbaar op momenten dat dit moet. Oorlogskreten tijdens de actie zijn niet altijd even goed te verstaan, maar dit was ook niet de bedoeling.

Dolby Atmos 

Deze uitgave biedt ook een Dolby Atmos-track en is geïntegreerd in zowel de Engelse en Franse Dolby TrueHD-track. De track kan alleen worden afgespeeld met Dolby Atmos geschikte apparatuur. Is dat niet aanwezig dan wordt de conventionele Dolby TrueHD-track weergegeven en deze klinkt dus al bijzonder goed. Echter al vanaf het begin van de film – waar alleen stemmen te horen zijn – merk je direct dat de Dolby Atmos-track een flinke meerwaarde biedt. De stemmen komen vanuit alle hoeken en klinken nog zuiverder en beter gepositioneerd. Als de actie eenmaal losbarst trekt de Dolby Atmos-track werkelijk alle registers open. Kogels, auto's en andere objecten vliegen om en over je heen, scheren van links naar rechts en van voor naar achter, zonder dat het een kakafonie van geluid wordt. Je waant je te midden van de actie en dat zorgt ervoor dat je letterlijk in de film gezogen wordt. Soms overrompelend en soms juist heel subtiel. De dialogen blijven echter heel goed verstaanbaar en in alles toont deze track dat een Dolby Atmos-track de overtreffende trap is van de conventionele track.

In deze recensie wordt de 2D-uitgave besproken. Er is echter ook een 3D-versie verschenen, maar wel met een flinke kanttekening. In de 3D-uitgave heeft men duidelijk de voorkeur gegeven aan de Franstalige track. Die is uitgevoerd in Dolby True HD 7.1. De Engelse track moet het echter doen met het 'mindere' Dolby Digital Plus 7.1, waarvan nog niet is bevestigd of deze ook Dolby Atmos in de track biedt. Maar wel al duidelijk is dat deze een stuk minder goed klinkt en dat is een tendens die zich doorzet in enkele toekomstige releases van Warner Benelux en die tendens stemt ons allerminst vrolijk.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu zijn een aantal extra’s te bekijken, deze worden hieronder nader omschreven. De extra’s zijn in HD met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) audio en Nederlandse ondertiteling.

Maximum Fury: Filming Fury Road (29 min.)
Dit betreft een vrij brede making of waarin alle geijkte onderwerpen wel aan bod komen. Van de storyboard en het script tot de praktische effecten en de actiescènes. Uiteindelijk is de speelduur wel beperkt, waardoor de verschillende onderwerpen maar even aan bod kunnen komen.

Mad Max: Fury on Four Wheels (23 min.)
De hele film draait om de achtervolgingen, dus het kan niet anders dan dat een van de extra’s eigenlijk alleen maar gaat over de voertuigen. Erg interessant voor wie geïnteresseerd is in alles wat een motor heeft.

The Road Warriors: Max and Furiosa (11 min.)
Hier komen beide hoofdrolspeler aan het woord. Ze hebben het over de werkwijze van de regisseur en dat het filmen niet altijd even makkelijk was. Ook geven ze wat inzicht in de personages die ze spelen.

The Tools of the Wasteland (14 min.)
Ook hier gaat het om de look van de film. Ditmaal niet de voertuigen, maar alle kleine details van de gecreëerde wereld. Je kunt dan denken aan de wapens, de kostuums en vele andere rekwisieten.

The Five Wives: So Shiny, So Chrome (11 min.)
De vijf actrices, die de in de titel genoemde rollen op zich nemen, komen hier aan het woord. Ze hebben het over hoe ze het filmen hebben ervaren en hoe hun personages zijn, ook in relatie tot elkaar.

Fury Road: Crash and Smash (4 min.)
We zien hier een compilatie van een aantal pre-productiestunts die zijn gedaan en waarbij op geen enkele manier computereffecten zijn gebruikt.

Deleted Scenes (4 min.)
Het gaat hier om 3 scènes die samen een paar minuutjes duren. Ze hebben dezelfde beeldkwaliteit als de hoofdfilm. Het is duidelijk waarom deze zijn verwijderd.

Conclusie

Max heeft zijn familie verloren en heeft weinig meer te verliezen in het leven. Hij heeft opeens weer een doel wanneer hij samen met Furiosa probeert te ontsnappen aan de tirannie van de kwade heerser en op weg gaat naar een gebied waar het mogelijk nog beter leven is. Mad Mad: Fury Road is geregisseerd door niemand minder dan George Miller, de regisseur van de oorspronkelijk films. Maar hij brengt wel degelijk iets nieuws in de vorm va non-stop actie vol adrenaline en zeer fantasierijke voertuigen en personages. De BD-uitgave is prima verzorgt met uitstekende beeldkwaliteit en tevens goede geluidskwaliteit. Ook is er een vrij compleet pakket aan extra’s opgenomen.

Laatste reacties

rogue  |  02-11-2015

Niet meer voeren. Het is lastig, maar ik ga ook mijn best doen :).
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  02-11-2015

Man man man, wat een slechte film was dit. De slechtste van de vier. Hup..... in de hoek..... en niet achterom kijken.
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  02-11-2015

Man man man, wat een slechte film was dit. De slechtste van de vier.
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  01-11-2015

Het vreemde is natuurlijk dat je keer op keer in de diverse topics verschijnt van deze 'flutfilm'. Je zou toch denken dat je je tijd beter kan besteden dan st...
Lees meer >

rogue  |  01-11-2015

Ik vind het maar een matige film. Oh jee, wat zeg ik nu toch weer over zo'n kritisch bejubelde en door een groot deel van het publiek gewaardeerde film!?! Wow,...
Lees meer >

Digi-gek  |  01-11-2015

Ik vind het maar een matige film. Oh jee, wat zeg ik nu toch weer over zo'n kritisch bejubelde en door een groot deel van het publiek gewaardeerde film!?! Gelu...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  29-10-2015

Ik heb alle berichten omtrent klachten over en e-mailen naar Warner in Hombre's originele topic verplaatst. Dit in verband met de overzichtelijkheid. http://dv...
Lees meer >

DJM  |  29-10-2015

Topfilm, met een fantastisch geluid!! (de 2D versie dan) ��
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  29-10-2015

Ik vind het maar een matige film. Oh jee, wat zeg ik nu toch weer over zo'n kritisch bejubelde en door een groot deel van het publiek gewaardeerde film!?! Als ...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  29-10-2015

Ik vind het maar een matige film. Oh jee, wat zeg ik nu toch weer over zo'n kritisch bejubelde en door een groot deel van het publiek gewaardeerde film!?!
Lees meer >

Digi-gek  |  28-10-2015

Rotten Tomatoes betreft de (film)pers en zoals we inmiddels wel weten komt hun mening niet altijd overeen met de kijker. Zoals je ook hier op het forum kunt lez...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  26-10-2015

Niet door iedereen even goed ontvangen? Mad Max Fury Road staat bij filmsite Rotten Tomatoes anders wel te boek als best gewaardeerde film van de 2015 (97% van ...
Lees meer >

Digi-gek  |  22-10-2015

Mad Max: Fury Road (Blu-ray) Mad Max: Fury Road werd niet door iedereen even goed ontvangen, onder andere vanwege het excentrieke uiterlijk van de film. Lees...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  19-10-2015

Maar dan ga je er ook vanuit dat men hem op de eerste dag koopt. Veel wachten gewoon tot de prijs zakt, alhoewel de prijzen van 3D nog wel eens lang duur blijve...
Lees meer >

mryoda  |  19-10-2015

Ik heb een goede 2D uitgave, laat de uitgevers de 3D liefhebbers maar in de maling nemen. Je moet hier denk ik ook geen saamhorigheid of begrip verwachten........
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 24
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.