Inside Out

Recensent:
Laurens van der Molen
20-11-2015

Totaalbeoordeling:

9
Blu-ray

Inside Out (Blu-ray)
Samenvatting

Riley (Kaitlyn Dias) is een elfjarig meisje van wie het leven op rolletjes loopt. Dit komt door haar emoties, Joy (Amy Poehler), Fear (Bill Hader), Anger (Lewis Black), Disgust (Mindy Kaling) en Sadness (Phyllis Smith), die vanuit het hoofdkantoor in haar hoofd haar helpen om beslissingen te nemen. Wanneer Riley’s vader (Kyle MacLachlan) een nieuwe baan krijgt in San Francisco en Riley moet verhuizen, heeft ze het hier erg moeilijk mee. Haar emoties kunnen hier erg slecht mee omgaan. Joy probeert positief te blijven, maar wanneer ze ruzie krijgt met Sadness komen beiden per ongeluk terecht in Riley’s onderbewustzijn. De twee moeten, samen met Riley’s denkbeeldige vriend Bing Bong (Richard Kind), hun weg terug zien te vinden naar het hoofdkantoor voordat het te laat is en Riley al haar gelukkige herinneringen vergeet.

Commentaar

Vanaf de eerste film die Pixar maakte, Toy Story, laten de makers de kijker gevoel opbrengen voor hun karakters. Of dit nou kwijtgeraakt speelgoed, een robotje of een rat is die niks liever doet dan koken, ze weten de karakters altijd menselijk te maken, zodat de kijker iets voor ze voelt. Met Inside Out gaat Pixar een stapje verder. Hier proberen de makers gevoelens te creëren voor de gevoelens zelf. En ook hier slagen ze weer in. Inside Out is een reis door het menselijk brein die je na laat denken over onderwerpen waar je waarschijnlijk al heel lang niet meer over na hebt gedacht. Pixar heeft een prachtige manier gevonden om onze gedachten in beeld te brengen door middel van vijf hoofdemoties, die allemaal erg goed in zijn gesproken. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Joy en Sadness en Amy Poehler en Phyllis Smith spreken deze personages perfect in. Er valt zeker wat te lachen bij Inside Out, maar de film heeft ook een behoorlijk serieuze toon. De film behandelt lastige zaken zoals ouder worden en omgaan met veranderingen, maar ook dingen als vergeten worden. De wereld die de makers hebben gecreëerd, is prachtig. De film bevat zoveel kleine details dat hij perfect is om nog voor een tweede, derde of vierde keer te kijken. Zoals elke Pixar-film bevat Inside Out meerdere lagen. De film is zeer geschikt voor de jonge kijkers, die een mooi kleurrijk verhaal met leuke personages te zien krijgen. Voor de volwassenen valt er echter veel meer uit de film te halen. Verder uitweiden over de film zou zonde zijn, want over Inside Out moet je niet lezen, die moet je beleven. Met al je emoties, want Pixar is er opnieuw in geslaagd om die emoties aan bod te laten komen. Voor Pixar-liefhebbers is de film een must-see, maar eigenlijk zou iedereen die van animatiefilms houdt deze film moeten zien. Ik vind persoonlijk Inside Out één van de beste films die Pixar heeft gemaakt en met hun indrukwekkende lijst met films zegt dit nogal wat.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: A, B, C
Jaar: 2015
Speelduur: 95 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital Plus 7.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Walt Disney Pictures
EAN: 8717418472863

Extra's

  • Lava
  • Riley's eerste date
  • De weg naar Pixar: de vrouwen van Inside Out
  • Gemengde gevoelens
  • Audio commentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Inside Out heeft de originele beeldverhouding van 1.78:1. Het High Definition-beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is. Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaagse disc.

De kwaliteit van deze transfer is uitstekend. De kleuren zijn mooi vol en springen werkelijk van het scherm af. Elke emotie heeft zijn eigen kleur en deze worden de hele film door goed gebruikt.  Het schaduwdetail en zwartniveau zijn uitstekend, zeker in de iets donkere scènes zoals in Riley’s onderbewustzijn. Ook hier springen de felle kleuren in contrast met het zwart er weer echt uit. De details zijn perfect, of het nou de gele kleur van Joy is of de vlammen die uit de raket Bing Bong schieten, overal is evenveel aandacht aan besteed. De scherpte van het beeld is tenslotte ook van een hoog niveau en beeldfouten bevat de transfer eigenlijk niet. De optionele Nederlandse ondertiteling wordt onderin beeld weergegeven en is van goede kwaliteit.

Geluidskwaliteit

Inside Out bevat een DTS-HD Master 7.1 Engelstalige track, een Nederlands/Vlaamse Dolby Digital 5.1-track en een Franse Dolby Digital Plus 7.1-track. Voor deze recensie is gekeken naar de originele DTS-HD Master 7.1-track. De dialogen komen door de daarvoor bestemde boxen en zijn altijd goed te volgen. Ook wanneer de omgeving rondom de karakters wat drukker is. De omgevingsgeluiden zijn uitstekend en voegen echt wat toe aan de sfeer van de film. Een goed voorbeeld hiervan zijn de geheugenbollen die de gehele film subtiel te horen zijn. De film heeft een instrumentale soundtrack die goed past bij de sfeer in de film en nog dagenlang in je hoofd blijft zitten. Hoewel weinig, wordt de subwoofer op de juiste momenten gebruikt. Het beste voorbeeld hiervan is de scène met de reuzenclown uit Riley’s nachtmerries. Je voelt werkelijk de reuzenvoetstappen die hij zet. Inside Out heeft een uitstekende geluidskwaliteit, die de film ook zeker verdient.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave van Inside Out begint met een promotietrailer, om de kijker vervolgens in een interactief menu te laten kiezen voor de film, een scène, instellingen of voor de extra’s. De extra’s zijn allemaal in HD-resolutie en bevatten Nederlandse ondertiteling.

Lava (7 min.)
De nieuwste Pixar-short die in de bioscoop te zien was voor Inside Out. Een erg mooie short, die een liefdesverhaal vertelt van een eenzame vulkaan zoals alleen Pixar dat kan!

Riley’s eerste date(5 min.)
Een nieuwe short speciaal voor de DVD- en Blu-ray uitgave gemaakt. De short gaat verder waar de film eindigde en laat de reactie van Riley’s ouders zien wanneer er voor het eerst een date voor hun dochter voor de deur staat. Een geweldige short, die een must-see is voor iedereen die van Inside Out heeft genoten.

De weg naar Pixar: de vrouwen van Inside Out (11 min.)
De vrouwelijke crewmembers en actrices vertellen wie ze zijn, wat vroeger hun dromen waren en in welke emotie van Inside Out ze zich het meest kunnen vinden. Een leuke extra, die een mooi beeld geeft van de vrouwen bij Pixar.

Gemengde gevoelens (7 min.)
Een kijkje in het productieproces van de karakters. Erg leuk om te zien hoe de eerste concepttekeningen van het uiteindelijke product verschillen. Ook de onderbouwing van de gemaakte keuzes is erg interessant.

Audiocommentaar
Een zeer informatief audiocommentaar met regisseur Pete Docter en mede-regisseur Ronnie Del Carmen. Samen nemen ze de vele easter eggs van de film door en leggen ze hun keuzes uit. Ze geven een erg duidelijk beeld van het productieproces bij Pixar en laten de kijker de film in een heel nieuw licht zien. Op geselecteerde momenten halen ze ook nog producent Jonas Rivera erbij om uitleg te geven over keuzes betreffende camerastandpunten. Een absolute aanrader!

Conclusie

Het leven van de elfjarige Riley loopt op rolletjes. Wat ze niet weet, is dat dit komt doordat haar emoties haar leven vanuit het hoofdkantoor in haar hoofd aansturen. Wanneer twee van de emoties per ongeluk terechtkomen in het onderbewustzijn van Riley,moeten ze een weg terug zien te vinden naar het hoofdkantoor voordat het te laat is. Met Inside Out heeft Pixar een nieuwe topper in het animatiegenre neergezet. De wereld in Inside Out spreekt tot de verbeelding en de film speelt ook daadwerkelijk met de emoties van de kijkers. De Blu-ray Disc-uitgave van Inside Out is uitstekend, met een geweldige beeld- en geluidskwaliteit en een flink aantal leuke extra’s. Inside Out is naar mijn mening niet alleen de beste animatiefilm van 2015, maar ook de beste film van 2015. Deze Blu-ray Disc-uitgave is dan ook een must-have voor iedere filmliefhebber.

Laatste reacties

Jordy van Buel  |  09-01-2016

Heb toch wel vaker wat meer onderhoudende en vrolijker animaties gezien, dit kon me allemaal niet erg boeien, heb hem zelfs niet eens afgekeken. Het ziet er al...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  09-01-2016

Heb toch wel vaker wat meer onderhoudende en vrolijker animaties gezien, dit kon me allemaal niet erg boeien, heb hem zelfs niet eens afgekeken. Het ziet er al...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  30-11-2015

Paar dagen geleden de 3D uitvoering besteld, levertijd was 5-7 dagen, kan ik ook mijn mening geven..... en geloof me, het kan me helemaal niets schelen of ander...
Lees meer >

MJK1988  |  26-11-2015

Vind deze toch denk ik wel de minst leuke van allemaal. Benieuwd naar de nieuwe Pixar. De minste van allemaal? Wow. Ik respecteer je mening hoor. Ik vind het ei...
Lees meer >

Chris W  |  25-11-2015

Ik heb deze ook gezien. En moet zeggen dat ik toch wel lichtelijk teleurgesteld ben in deze Pixar. Ik kan normaal altijd erg genieten van (Pixar) animaties, maa...
Lees meer >

edwinvb  |  25-11-2015

De posts die je hebt leeggemaakt staan natuurlijk nog wel in de quotes van de mensen die reageerden. Wel apart dat je dan als laatste post juist dit weer plaat...
Lees meer >

rogue  |  25-11-2015

:twisted: jammer dat er enkele zijn die een mening niet respecteren..... De posts die je hebt leeggemaakt staan natuurlijk nog wel in de quotes van de mensen ...
Lees meer >

edwinvb  |  25-11-2015

:twisted: jammer dat er enkele zijn die een mening niet respecteren.....
Lees meer >

Puts  |  25-11-2015

Dan houd het op...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  24-11-2015

Wat jammer Rogue, ik had net de popcorn erbij gehaald...:popcorn: (6)
Lees meer >

rogue  |  24-11-2015

Aangezien je wéér begint over het aanvallen van je mening, heeft het weinig zin om verder te gaan met de discussie. Het lijkt er namelijk op dat je mijn vorige ...
Lees meer >

edwinvb  |  24-11-2015

:twisted:.
Lees meer >

Puts  |  24-11-2015

Deze in de bios gezien. Zonde van de tijd. Dat deze hoog scoort begrijp ik absoluut niet! En het is absoluut geen meesterwerk. Er zijn betere animatiefilms. Jam...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  24-11-2015

Ik ben er helemaal binnenstebuiten van, van alle meningen en reacties... :lol:
Lees meer >

MJK1988  |  24-11-2015

En als je zelf de film in de bios gezien heb, zul je gemerkt hebben dat er nauwelijks kinderen in de zaal zaten. Ik heb de film vier keer in de bioscoop gezien...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.