Odessa File, The

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Odessa File, The (DVD)
Samenvatting

Kort nadat een oude joodse man, Salomon Tauber, zichzelf in 1963 van het leven berooft, komt de jonge Duitse journalist Peter Miller (Jon Voight) in het bezit van zijn dagboek. Dit dagboek verhaalt over de misdadige activiteiten van de SS-kapitein Eduard Roschmann, die aan het hoofd stond van het concentratiekamp Riga. Ondanks vele verhalen over zijn verdwijning blijkt Roschmann nog in leven, en wel in het Duitse thuisland. Gedreven door emoties gaat Miller op zoek naar de duivelse kampcommandant, die als bijnaam “De Slager van Riga” draagt. Dit voert hem tot in het hart van het streng geheimgehouden Odessa, een organisatie die nazi-criminelen uit de Tweede Wereldoorlog beschermt tegen gevangenschap en vervolging. Bepaalde hooggeplaatste personen zijn echter niet blij met Miller, en zullen er alles aan doen om zijn speurwerk te verijdelen...

Commentaar

The Odessa File uit 1974 is de verfilming van een roman van auteur en voormalig journalist Frederick Forsyth. Zoals hierboven beschreven gaat het verhaal van deze bestseller uit 1972 over de geheime organisatie Odessa (wat staat voor Organisation Der Ehemaligen SS Angehörigen). Alhoewel de roman fictief is bestonden Odessa en de monsterlijke Eduard Roschmann wel degelijk. Dit geeft de film een realistisch tintje, ondanks dat de belevenissen van hoofdpersoon Peter Miller niet op de werkelijkheid gebaseerd zijn. De rol van Miller wordt vertolkt door Jon Voight, die met The Odessa File zijn gestage opmars op de ranglijsten van Hollywood vervolgde. Voight levert uitstekend acteerwerk af, en weet prima te overtuigen als Duitse journalist. Ook het verhaal steekt goed in elkaar, met op het eind bovendien een verrassende plotwending. Dit maakt The Odessa File, die overigens omwille de authenticiteit volledig in Duitsland opgenomen werd, tot een onderhoudende thriller, die het bekijken zeker waard is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 1974
Speelduur: 123 min
Verpakking: Scanavo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609745979

Extra's

  • filmografieën van cast en crew
  • Trailers
  • Informatieboekje

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Aangezien The Odessa File al aardig op leeftijd is, zijn de verwachtingen op beeldgebied niet bijzonder hooggespannen. We waren dan ook aangenaam verrast toen bleek dat aan de beeldkwaliteit van deze DVD vrijwel niet te merken is dat de productie uit het lang vervlogen 1974 stamt. Om te beginnen heeft de anamorfe transfer, die de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 heeft, een prima scherpte en detaillering. Ook contrast en schaduwdetail zijn dik in orde. Aangezien het beeld overheerst wordt door sombere bruin-, groen- en blauwtinten is The Odessa File duidelijk niet de meest kleurrijke film ooit. Desondanks is de weergave van de aanwezige kleuren redelijk natuurgetrouw, zonder oververzadiging of color-bleeding. Andere pluspunten zijn de afwezigheid van artefacting en het feit dat de print, afgezien van enkele buitenopnames, erg schoon is. Al met al dus een opmerkelijk goede transfer, zeker gezien de leeftijd van de film.

Geluidskwaliteit

In tegenstelling tot de prima beeldkwaliteit verraadt het geluid dat we hier met een oudere productie te maken hebben. Het aanwezig Dolby Digital 2.0-spoor is namelijk een ouderwetse mono-track. Door het beperkte frequentiebereik heeft het die blikkerige klank die kenmerkend is voor gedateerd geluid. Ruis is echter vrijwel niet te horen. The Odessa File draait voornamelijk om dialogen, die gelukkig altijd goed verstaanbaar uit luidspreker(s) komen. Afgezien van deze dialogen is er opvallend weinig geluidgebruik, ook de filmmuziek (van niemand minder dan Andrew Lloyd Webber) is lang niet altijd aanwezig. Het is dus maar de vraag of deze film veel geprofiteerd zou hebben van een 5.1-remix. Mede hierdoor is het geluid is zeker acceptabel te noemen, maar ook niet meer dan dat.

Extra's

Wat extra’s betreft komt de DVD van The Odessa File niet verder dan een drietal filmografieën en de obligate trailers, in dit geval van The Odessa File (1.33:1, DD 2.0), The Guns of Navarone (2.35:1 niet anamorf, DD 2.0) en The China Syndrome (1.33:1, DD 2.0).

Conclusie

The Odessa File is een spannende thriller met uitstekend acteerwerk van Jon Voight. Het grote pluspunt van de DVD-uitgave van deze film is de beeldkwaliteit. Deze is namelijk opmerkelijk goed, gezien de leeftijd van de film. Helaas geldt dit niet voor het geluid, dat vanwege het gedateerde mono-karakter maar weinig indruk kan maken. Ook op het gebied van extra’s stelt deze DVD nogal teleur. Desalniettemin een aardige DVD voor de liefhebbers van het genre.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  22-02-2005

Ik weet niet in hoeverre het verhaal overeen komt met "the true story" maar ik vond dit toch wel een sterke film eigenlijk.Niet twijfelen,gewoon kopen voor die ...
Lees meer >

Rickje  |  28-01-2005

Ik vond hem wel redelijk maar niet goed..zal wel komen omdat deze film al een tijdje oud is. Maar voor 4 euro heb je niet bepaald een miskoop.
Lees meer >

raymond koene  |  27-01-2005

Ligt nu voor 4 euro bij E-plaza. klopt, ook voor 4 euri bij de Bart Smit :lol:
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  27-01-2005

Ligt nu voor 4 euro bij E-plaza.
Lees meer >

raymond koene  |  27-01-2005

Ik heb net het boek gelezen en ben nu wel benieuwd naar de film. Het boek is echt een page turner, eenmaal begonnen met lezen is het moeilijk om te stoppen. Ook...
Lees meer >

Alex van den Berg  |  04-05-2002

Absolute aanrader!! ... wat mij betreft... :)
Lees meer >

Frans T  |  30-04-2002

dit vind ik een goede film, zeker en aanrader om eens te bekijken. Hij ademt een jaren 70 sfeer uit die ik zeer prettig vind. Wie bijvoorbeeld 'The Boys from ...
Lees meer >

Koen Koene  |  28-04-2002

Jaar van uitgave: 1874 Oeps... :o Een klein typfoutje, moet uiteraard 1974 zijn. Is inmiddels verbeterd!
Lees meer >

Pleun  |  28-04-2002

Jaar van uitgave: 1874 Dit is vast de oudste film die gereviewd is hier...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:2
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 28
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.