Revenant, The


Revenant, The (Blu-ray)
Samenvatting

De avonturier Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) werkt als gids voor kapitein Andrew Henry (Domhnall Gleeson), die met zijn team in de bossen langs de Missouri-rivier op dieren jaagt, waarvan hij de huiden als handelswaar gebruikt. Het is niet ongevaarlijk in het gebied en bij een aanval van de Arikara-indianen weet slechts een klein gezelschap via een boot te ontkomen. Glass vindt het niet veilig op de rivier en stelt voor om via de bergen terug naar de bewoonde wereld te gaan. Volgens John Fitzgerald (Tom Hardy) is het veel beter om wel op de rivier te blijven, buiten bereik van de indianen. Henry volgt echter Hugh Glass en een barre tocht door de wildernis ligt in het verschiet. Als Glass op een vroege ochtend de omgeving gaat verkennen wordt hij aangevallen door een grizzlybeer. Meer dood dan levend wordt hij gevonden door de mannen van Henry. Doordat ze Glass hard nodig hebben als gids wordt hij tijdens de tocht gedragen. Maar als het gebied totaal onherbergzaam wordt besluit het team verder te gaan. Ze laten Glass achter, ervan uitgaande dat hij spoedig zal sterven.

Commentaar

De Mexicaan Alejandro González Iñárritu is een van de meest aansprekende regisseurs van het moment. Vorig jaar maakte hij nog de Oscarwinnende prachtfilm Birdman. Ook met zijn nieuwste creatie The Revenant was hij weer genomineerd voor het felbegeerde beeldje en won hij deze voor regisseur.  En ook DiCaprio won voor beste acteur. The Revenant is een intense beleving van de man Hugh Glass, die alles op alles zet om te overleven. Doodgaan is geen optie. Het bijzondere is dat het verhaal van Glass is gebaseerd op ware gebeurtenissen, die schrijver Michael Punke's heeft verwerkt tot het boek The Revenant: A Novel of Revenge. Het verhaal is op zich niet zo heel uniek, maar de uitvoering ervan in The Revenant is wel spraakmakend. Qua acteurs steelt Leonardo DiCaprio de show als avonturier Hugh Glass, die probeert te overleven na aangevallen te zijn door een beer. Maar ook Tom Hardy mag niet ongenoemd blijven, want hij is geweldig als zelfzuchtige en manipulatieve schurk, die alleen oog heeft voor zijn eigen hachje en rijkdom. Iñárritu zit met zijn camera erg dicht op de huid van zijn hoofdpersonen. Zo dicht zelfs dat op momenten de cameralens beslaat door de koude adem van DiCaprio. Het toont de verbondenheid met de hoofdpersoon, de man die ten koste van alles wil overleven. Want hij is nog niet klaar met zijn leven. Zijn overlevingsinstinct laat hem ongekende krachten aanboren, die hij nodig heeft om te ontkomen aan de indianen of om de kou te overwinnen. Een kou die ook de opnamen zelf behoorlijk parten heeft gespeeld. De omstandigheden waren verre van ideaal en soms zelfs zo extreem dat een aantal crewleden het niet trok en de set verliet, al dan niet vrijwillig. In plaats van drie maanden duurden de opnames bijna tien maanden. De lange periode kwam ook door de manier van opnemen. Cameraman Emmanuel Lubezki wilde met natuurlijk licht opnemen. Om grote landschappen uit te gaan lichten is geen beginnen aan, aldus Lubezki. Daarom kon er soms maar een paar uur per dag gefilmd worden. Of helemaal niet, als het weer te bewolkt was. Net als in Birdman, maar niet zo opvallend als in die film, zitten er veel extreem lange opnames in The Revenant. Om die goed te krijgen als er zo weinig tijd beschikbaar is maakt het opnameproces extra moeilijk. Ook het vele repeteren duurde soms eindeloos. Voor de beginscène alleen al werden twee weken gebruikt om te repeteren. Op locatie, in de kou. Maar het heeft wel resultaat, want The Revenant is een oogstrelende film met uitstekend acteerwerk. De film duurt ruim tweeënhalf uur, maar die zijn om voor je het weet. Dat het verhaal zelf niet al te origineel is neem je graag op de koop toe.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Thriller, Western
Regio: A, B, C
Jaar: 2015
Speelduur: 156 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Tsjechisch
  • DTS 5.1 - Turks
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Slowaaks, Tsjechisch, Turks
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626091202

Extra's

  • Een ongeziene wereld
  • Galerij

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van The Revenant heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC video codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

In het commentaar op de film hadden we het al over het camerawerk. Dat er alleen met natuurlijk licht is gewerkt, is op een bepaalde manier terug te zien in de beeldkwaliteit. De landschappen zien er overweldigend mooi uit. Kleine details als dauw op de bomen, rook en mist en zonnestralen komen uitstekend tot hun recht. Maar ook in grote overzichtsshots zijn scherpte en detaillering uitstekend. Opvallend aan het beeld is dat de kleuren soms zeer bewerkt zijn. Naar een heel blauwe of juist gele sfeer, afhankelijk van het doel dat men wil bereiken. Dit wordt echter accuraat weergegeven en gaat niet ten kosten van de hoeveelheid detail die te zijn is. Over detail gesproken, het schaduwdetail is ook uitstekend, zelfs bij nacht. Een bijzonder prestatie gezien er niet is bijgelicht. Deze beeldpresentatie van The Revenant is al even indrukwekkend als de film zelf. De prachtige beelden komen hier fenomenaal tot hun recht.

Geluidskwaliteit

The Revenant wordt op deze BD-uitgave ondersteund door een DTS-HD Master 7.1 audio track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Al heel vroeg in de film zit een grote actiescène waarin de pijlen je om de oren vliegen. De toon van het geluid wordt hier ook direct gezet. Er is zeer veel ruimtelijkheid en het geluid komt met juiste prioritering uit alle speakers. Je zit echt middenin de actie. Dit hoge niveau wordt gedurende de rest van de film ruim volgehouden. Van bombastische effecten tijdens de actie, tot subtielere geluidseffecten op rustige momenten. Een uitstekende geluidspresentatie die zich kan meten met de kwaliteit van het beeld en van de film zelf. De audiopresentatie verdient gewoon de volle punten.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu zijn een aantal extra’s te bekijken. Deze worden hieronder omschreven. Ze zijn in HD beeldkwaliteit, hebben Dolby Digital 2.0 (192kb/s) audio en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Een ongeziene wereld (44 min.)
Deze documentaire was ook al vrij beschikbaar en daarmee geen exclusieve toevoeging. Als je deze echter niet al op YouTube hebt gezien, kijk deze extra dan nu alsnog. Het is uitermate goed gemaakt met een combinatie van making of en interviews. Een must-see als je deze film goed vindt en er meer over wilt weten.

Galerij
Een collectie afbeeldingen.

Conclusie

Avonturier Hugh Glass wordt voor dood achtergelaten door zijn team. Hij is gehavend door een noodlottige aanval en wordt teveel een blok aan het been voor de rest. Hierop begint een solistische en zeer zware strijd tegen de elementen en tegen hemzelf. Maar de wil om te overleven is heel groot. The Revenant is een oogstrelende film met uitstekend acteerwerk. De film duurt ruim tweeënhalf uur, maar die zijn om voor je het weet. Dat het verhaal zelf niet al te origineel is neem je graag op de koop toe. De BD-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s zijn in aantal beperkt, maar de making of is zeer de moeite waard.

 

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  24-06-2016

Het boxen icoontje is nog wel 5.1 ipv 7.1, net zoals bij Deadpool. Dit kan je in de backend wijzigen ;)
Lees meer >

Roger B.  |  24-06-2016

En ook hier gewijzigd.(y)
Lees meer >

Roger B.  |  24-06-2016

Klopt inderdaad, snap niet waar ze het in de recensie over hebben. Op de verpakking staat ook gewoon DTS-HD MA 7.1, en dat is geen druk fout.Bij de recessie van...
Lees meer >

Johan Scorsese  |  24-06-2016

Uit de Recensie: Eigenlijk verdient deze audiopresentatie gewoon de volle punten. De enige reden dat we hier toch van afzien is dat er in het buitenland een 7....
Lees meer >

Roger B.  |  24-06-2016

Uit de Recensie: Eigenlijk verdient deze audiopresentatie gewoon de volle punten. De enige reden dat we hier toch van afzien is dat er in het buitenland een 7....
Lees meer >

WaymannDirector  |  23-06-2016

De extra's mogen wel 2 punten minder krijgen hoor. Die ene extra voegt niks toe over het maken van de film. Leuk gemaakt maar informatief totaal niet interessan...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.