Hell or High Water

Recensent:
Vincent Vernel
15-03-2017

Totaalbeoordeling:

8.9
Blu-ray

Hell or High Water (Blu-ray)
Samenvatting

Toby Howard (Chris Pine) en zijn broer Tanner (Ben Foster) zouden niet verschillender kunnen zijn. Terwijl Toby zijn keuzes overdenkt voordat hij tot handelen over gaat en altijd keihard heeft gewerkt voor zijn (ex-)vrouw en kinderen leeft Tanner van dag tot dag en lijkt er van bewuste keuzes maken of denken weinig sprake. Toch zijn de broers naar verschillende jaren weer samen. Een reünie in huize Howard gaat er echter anders aan toe dan gemiddeld, aangezien het duo besluit om banken in West-Texas te beroven. Wanneer de Texas Rangers hier lucht van krijgen en Marcus Hamilton (Jeff Bridges) en diens partner Alberto Parker (Gil Birmingham) achter de broers aansturen, blijkt er al snel meer gaande dan een paar beroofde banken.

Commentaar

Het script door Taylor Sheridan (Sicario) heeft verschillende jaren op de planken gelegen, maar in 2016 was het eindelijk zover; Hell or High Water werd verfilmd en is op het grote doek te zien. De film van “indie”-regisseur David Mackenzie is een eerbetoon aan Americana, het leven van de gewone Amerikaan met een duidelijk vleug maatschappelijke kritiek. Allereerst oogt alles prachtig. Mackenzie weet ondanks de ogenschijnlijk simpele enscenering alles zo in beeld te brengen dat er altijd weer wat nieuws of verfrissends te ontdekken is. Hierin spelen de belichting en wijde landschapsshots een grote rol. Er is sprake van een goed tempo terwijl er ruimte wordt genomen om het verhaal en de personages te ontwikkelen. De film is ongepolijst en hard, inclusief de verschillende momenten van extreem geweld, wat voor een gewenst niveau realisme geeft.

De toon van Hell or High Water is een ogenschijnlijke ode aan het werk van bijvoorbeeld Joel en Ethan Coen (No Country for Old Men, Fargo), waarbij er een serieus verhaal verteld wordt in een licht surreël jasje. De rode draad in de film is zeer aangrijpend en menselijk, zeker zodra kijkers steeds meer leren over de hoofdpersonen en hun motivatie. Een deel zit geworteld in de alomtegenwoordige frustratie van de “Regular Joe” die grote coöperaties alles van zich af ziet pakken zonder er ook maar iets aan te kunnen doen. Alles wordt goed uitgediept maar nooit melodramatisch, wat het wel snel zou kunnen worden. Dit laatste komt vooral door de grote hoeveelheid (zwarte) humor die de film kent, wat elk personage door en door menselijk maakt, maar in Hell or High Water ook een goed gebalanceerd eindproduct leidt; er is ruimte voor catharsis.

Alle lof is hierbuiten voor alle acteurs in Hell or High Water en dan bovenal de drie hoofdrolspelers. Veteraan Jeff Bridges is een absoluut genot om naar te kijken, zeker in combinatie met Gil Birmingham. Chris Pine speelt in tegenstelling tot zijn gebruikelijke rollen een zeer ingetogen en bedachtzaam man met een duidelijk donkere kant die hij met man en macht probeert te onderdrukken. Diens scène met Bridges is het kijken van de film sowieso al meer dan waard. Ben Foster is heerlijk druk en wild, maar gelukkig nergens storend en geheel passend in de context van het verhaal

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Komedie, Misdaad, Western
Regio: B
Jaar: 2016
Speelduur: 102 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: The Searchers
EAN: 9789461874832

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Hell or High Water heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC video codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

Hell or High Water is een zeer heldere film, waarbij veel scènes zich buiten afspelen zodat er gebruik gemaakt kan worden van natuurlijk licht. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van een breed palet bruintinten, met hier en daar een kleuraccent. Het contrast en daarmee de zwartwaarde relatief hoog, maar hier en daar vallen sommige kleuren wat weg. Dit past echter past prima bij de sfeer van de film. Soms valt de voorgrond wel wat weg in de achtergrond, wat niet heel mooi oogt. Alle beelden zijn scherp, maar in de brede shots valllen details iets te vaak weg. Schaduwen zijn redelijk gedetailleerd. Buiten lichte edge-enhancement is er geregeld duidelijke ruis te bespeuren.

Geluidskwaliteit

Hell or High Water kent op deze BD-uitgave zowel een Engels- als Franstalig Dolby Digital 5.1 track (448kb/s). Hier zal het eerstgenoemde, oorspronkelijke track beoordeeld worden. Jammer genoeg blijft het hier bij Dolby Digital, terwijl buitenlandse edities een DTS-HD MA- track hebben.

Het geproken woord is scherp en helder via het middenkanaal te horen, maar vaak ook via de voorste twee surroundkanalen. Vooral Jeff Bridges heeft de neiging wat te mompelen waardoor een zin niet duidelijk te verstaan is, hoewel dit nergens stoort.  De geluidseffecten zijn voor het grootste deel niet heel gelaagd en staat was zacht in de mix. Dit is niet het geval bij de verschillende actiescènes waar vooral de schoten een behoorlijke impact maken en het LFE-kanaal ook van zich laat horen. De surroundkanalen geven een mooie ruimtelijke sfeer hoewel ook wat zacht in de mix. De muziek - samengesteld door onder meer Nick Cave -  is een integraal onderdeel van Hell or High Water. Buiten verschillende western-liederen - in de stijl van ondermeer Kris Kristofferson en Johnny Cash - is er ook veel speciaal voor de film gecomponeerde muziek die scènes prachtig bijstaan.

Extra's

Bij het afspelen van deze BD-uitgave van Hell or High Water is er de keuze voor Engelstalige audio met Nederlands- of Franstalige ondertiteling of Franstalige audio. Hierna wordt de film gelijk afgespeeld. Er zijn geen extra's aanwezig, in tegenstelling tot de Amerikaanse BD-uitgave die verschillende featurettes en een Q&A bevat.

Conclusie

De gebroeders Howard besluiten op een dag banken te beroven. Waar Texas Ranger Hamilton in zijn zoektocht naar de bankrovers ook achter komt, speelt er meer dan een zucht om geld. Hell or High Water is een moderne western met goed verhaal, prachtige beelden en subliem acteerwerk. Ondanks het zware onderwerp en verschillende momenten van extreem geweld blijft de film in balans door zeer innemende personages en haast continu aanwezige zwarte humor. Deze BD-uitgave kent een redelijk goed beeldkwaliteit en het geluid is afdoende. Helaas bevat deze BD-versie geen enkele extra.

Een absolute must-see voor fans van Westerns, Americana en films in het algemeen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door The Searchers.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots