Free State of Jones

Recensent:
Ludo Keeris
03-02-2017

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Free State of Jones (DVD)
Samenvatting

Newton Knight (Matthew McConaughey) zit tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in het leger van de Zuidelijke Staten, de Confederatie. Hij brengt de gewonden van het slagveld naar de ziekenboeg, maar wordt gedwongen mee te vechten. Als Knight zijn 14-jarige neefje Daniel (Jacob Lofland) verliest tijdens een van de gevechten is voor hem de maat vol. Hij deserteert om het lichaam van Daniel terug te brengen naar de familie. Hij blijft daarna thuis bij zijn vrouw Serena (Keri Russell) om haar en andere dorpelingen te beschermen tegen plunderende en verkrachtende soldaten van het Zuidelijke leger. Na weer een aanvaring met luitenant Barbour (Bill Tangradi) moet Knight vluchten, maar wordt gebeten door een hond. Hij wordt door de behulpzame slavin Rachel (Gugu Mbatha-Raw) naar het moeras gebracht, waar hij kennismaakt met ontsnapte slaven. Knight heeft genoeg van de ellendige oorlog en roept de lokale boeren en gevluchte slaven op om een eigen leger te vormen om de strijd aan te gaan tegen het Zuidelijke leger. Knight wil een einde aan de oorlog, gerechtigheid voor de zwarte bevolking en een eigen, vrije staat.

Commentaar

Het is al bijna 150 jaar geleden en maar weinigen hadden ooit van hem gehoord; Newton ‘Newt’ Knight, een arme boer uit Mississippi. Hij diende in het Zuidelijke leger als ziekenbroeder, waarbij hij gewonde soldaten naar de ziekenboeg bracht. Op zich niets bijzonders, zou je denken. Maar Newton Knight had een hekel aan oorlog en was tegen slavernij. Hij sympathiseerde meer met het Noordelijke leger, maar kon dat niet uiten in het land van de Confederatie. Uiteindelijk deserteerde hij en moest daardoor onderduiken in het moeras, waar al ontsnapte slaven verbleven. Deze periode zette hem aan het denken en hij besloot om te gaan vechten voor een eigen, vrije staat, die hij Jones wilde noemen. Regisseur en scenarioschrijver Gary Ross (The Hunger Games, Pleasantville) stuitte in 2004, kort na zijn film Seabiscuit, op het verhaal van Newton Knight. Geïnteresseerd als hij was begon hij aan een research die tien jaar zou gaan duren. Hij benaderde historici van universiteiten en bezocht diverse slagvelden in de buurt van Jones County. Ross sprak zelfs met enkele nabestaanden van Knight en hoorde hun familieverhalen aan. Hij ontdekte dat Knight een vooruitstrevende man was, die dacht dat de tijden na de afschaffing van de slavernij snel zouden veranderen. Uiteindelijk resulteert dat vele onderzoek nu in de film Free State of Jones, met Oscarwinnaar Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club, Interstellar) in de rol van Newton Knight. Ross ontvouwt in een rustig tempo het verhaal van de vrijheidstrijder. Het lage tempo is tevens de grote makke van de film, want deze lijkt eindeloos te duren. Ook omdat Ross nergens echt buiten de lijntjes kleurt, maar alles volgens de traditionele filmwetten aan heeft gepakt. Toch weet de film te boeien, vooral omdat Newton Knight zo'n bijzonder personage is, die met zijn gedachtegoed zijn tijd ver vooruit was. Flash-forwards in de film tonen echter aan dat er in al die jaren daarna eigenlijk nog maar bar weinig veranderd is wat rassengelijkheid betreft. Ook als je weinig weet van de Amerikaanse burgeroorlog blijft Free State of Jones een interessante film. Het gaat namelijk over veel meer dan de oorlog tussen het Noorden en Zuiden. Het gaat over eenheid, gelijkheid en respect. Waar de blanke boeren in opstand willen komen tegen het leger van de Confederatie blijven hun oude principes en gevoelens ten opzichte van de zwarte bevolking nog volop aanwezig. Knight gaat daar juist tegenin, hij respecteert ieder mens zoals hij of zij is, blank of zwart. Hij respecteert het zelfs dat zijn vrouw hem verlaat om ergens anders een veiliger bestaan op te bouwen. Daarom is het toch ook weer goed dat Ross de tijd genomen heeft om het gehele verhaal van Newton Knight uit de doeken te doen. Zo hebben we weer wat geleerd over een onderbelichte periode uit de Amerikaanse geschiedenis, die ook voor ons interessant blijkt te zijn. We zouden allemaal een voorbeeld moeten nemen aan Newton Knight.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Historie, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2016
Speelduur: 134 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045247690

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Free State of Jones heeft op DVD het originele anamorfe beeldformaat van 1.85:1. Deze beeldtransfer is voldoende scherp, zonder tot grote hoogten te stijgen. Contrast en schaduwdetail zijn ruim voldoende. Ook in de donkere scènes blijven de meeste details nog goed zichtbaar. Het kleurgebruik is minimaal, maar dat is een onderdeel van de oorspronkelijke keuzes bij het maken van de film. Het geheel is niet helemaal vrij van beeldruis en ook is er af en toe minimale macroblocking aanwezig. Maar dat is niet in voldoende mate om het kijkgenot te verstoren.

Geluidskwaliteit

Er staat één geluidstrack op de DVD van Free State of Jones en dat betreft een Engelstalige Dolby Digital 5.1-track. Het geluid is bovengemiddeld met voldoende dynamiek en wordt voldoende gebruik gemaakt van de surroundmogelijkheden. Tijdens de oorlogsscènes in het begin van de film komen de knallen flink de huiskamer binnen, waarbij het LFE-kanaal ook wordt ingezet. In het moeras is sprake van mooie omgevingsgeluiden, die vanuit alle richtingen komen. Dialogen zijn in elke omstandigheid goed te volgen, al is het zuidelijke accent van onder meer Matthew McConaughey soms wat lastig te verstaan. De algehele geluidsmix is wel wat aan de zachte kant, dus de volumeknop van de apparatuur moet wat verder omhoog dan gebruikelijk. Een storende slordigheid is dat de muziek tijdens de aftiteling abrupt wordt afgebroken. Een smetje op een verder heel aantrekkelijke geluidstrack.

Extra's

Na een aantal trailers begint de film direct af te spelen. Er is geen menu en er zijn ook geen extra’s aanwezig op deze DVD. Er is geen Nederlandse Blu-ray Disc-uitgave van deze film uitgebracht in Nederland.

Conclusie

Newton Knight vecht in de Amerikaanse burgeroorlog, maar heeft genoeg van al het geweld en ellende en deserteert. Hij moet onderduiken in het moeras, waar ook gevluchte slaven bivakkeren. Hij wil een einde aan de oorlog en roept lokale boeren op om mee te vechten met hem en de slaven voor de vrijheid. Free State of Jones ontvouwt langzaam het waargebeurde en bijzondere verhaal van de Amerikaanse vrijheidstrijder Newton Knight. De film is behoorlijk indrukwekkend, maar het tempo is soms te traag, waardoor de 134 minuten die de film duurt is wel erg lang lijken. De DVD-uitgave heeft een ruim voldoende beeldkwaliteit en goede geluidskwaliteit. Helaas ontbreken de extra’s en is er ook geen Blu-ray Disc-uitgave in Nederland van deze verder prima film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:0
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots