Harry Potter and the Philosopher's Stone

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-05-2002

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Harry Potter and the Philosopher's Stone (DVD)
Samenvatting

Harry Potter (Daniel Radcliffe) woont zijn eerste levensjaren, nadat zijn ouders zijn omgekomen, bij zijn slechte oom Vernon (Richard Griffiths) en tante Petunia (Fiona Shaw) en hun zeer verwende zoontje Dudley (Harry Melling). Harry wordt door hen slecht behandeld en heeft slechts een klein hokje onder de trap als kamer, waarin hij nog regelmatig wordt opgesloten ook.
Tegen zijn elfde verjaardag ontvangt Harry een brief. Maar voordat Harry een kans krijgt de brief open te maken, pakt oom Vernon de brief af en verscheurt hem. En zo gaat dat een tijdje door. Dagenlang krijgt Harry dezelfde brief, maar oom Vernon verscheurt of verbrandt deze direct. Als het huis bedolven wordt onder brieven, verhuist de familie naar een rustiger oord. Maar op de dag dat Harry elf jaar wordt, komt de reus Hagrid (Robbie Coltrane) het huis binnenvallen. Hij vertelt Harry dat hij eigenlijk een tovenaar is en nodigt hem uit mee te gaan naar Zweinstein, de hogeschool voor hekserij en hocus-pocus. Onderweg vertelt Hagrid over Harry’s ouders en hoe deze vermoord zijn door ‘hem-wiens-naam-niet-gezegd-mag-worden’, Voldemort dus. Daar heeft Harry zijn litteken op zijn voorhoofd aan te danken. Hagrid neemt Harry mee naar Wegisweg, een winkelstraat om inkopen te doen voor Harry’s eerste schooljaar, zoals natuurlijk een toverstokje. Iedereen herkent Harry, Hagrid legt uit dat Harry heel bijzonder is omdat nog nooit iemand een aanval van Voldemort heeft overleefd.
Hagrid laat Harry achter met een treinkaartje naar Zweinstein. De trein vertrekt vanaf perron 9¾, een verborgen perron. Onderweg maakt Harry kennis met Ron Wemel (Rupert Grint) en de slimme meid Hermelien Granger (Emma Watson). Hermelien kent al enige toverkunstjes.
Eenmaal op school valt Harry van de ene magische verrassing in de andere. Samen met Ron en Hermelien ontdekt hij de geheimen van de school, zoals de verboden derde verdieping. Gedrieën moeten ze strijden tegen Voldemort die de Steen der Wijzen probeert te stelen.

Commentaar

Het idee voor het verhaal van Harry Potter and the Philosopher’s Stone kreeg de schrijfster J.K. (Joanna) Rowling op een treinreis van Londen naar Manchester. Door de jaren heen heeft de schrijfster op verschillende momenten aan het boek gewerkt waarna het uiteindelijk in 1997 is gepubliceerd. Het boek was onmiddellijk een enorm succes en kreeg een grote schare fans die ieder keer weer uitzagen naar het volgende boek. Er zijn nu vier boeken van Harry Potter.
Na de eerste berichtgevingen over een mogelijke verfilming van het boek is een enorme hype rond de film ontstaan. Het valt niet mee om de enorme fantasie en magie van het verhaal te verfilmen. Maar regisseur Chris Columbus is daar goed in geslaagd. Hij heeft gelukkig gebruik kunnen maken van een grote cast uitstekende (Engelse) acteurs. Maar de hoofdrollen worden gespeeld door drie kinderen, die tot dan toe nog helemaal onbekend waren. De magie in de film wordt vooral verstrekt door de prachtige magische muziek van meestercomponist John Williams.
De film heeft de hype gelukkig doorstaan en is in de bioscoop enthousiast ontvangen. Harry Potter is sinds 21 mei wereldwijd op DVD (en video) uitgekomen. Er zijn twee versies verschenen. Een widescreen versie, waarop de film in zijn oorspronkelijke beeldverhouding staat. En een gewone versie waarop de film in een 4x3 pan & scan uitvoering staat. De widescreen versie is herkenbaar aan een gele band aan de bovenzijde van de verpakking. Voor deze recensie is de widescreen versie gebruikt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 147 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 EX - Duits
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931224345

Extra's

  • Bioscooptrailers
  • Nooit eerder vertoonde beelden
  • Ontdek Zweinstein
  • Extra’s voor DVD-ROM
  • Mix toverdrankjes, voer gedaanteveranderingen uit en nog veel meer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. We zijn van Warner gewend dat, met name de recente films, met uitstekende kwaliteit op de DVD worden gezet. Dat is met deze release van Harry Potter toch niet helemaal het geval. De kleuren zijn mooi, helder en natuurlijk. Meestentijds is het contrast en zwartniveau uitstekend, maar er zijn ook scènes waarbij het zwartniveau niet diep genoeg is, resulterend in een meer donkergrijs beeld. Ook de scherpte van het beeld en de detaillering zijn over het algemeen uitstekend. Maar ook hier zijn diverse scènes waar het beeld zichtbaar minder gedetailleerd is. Nu kan dit ook veroorzaakt zijn door de vele filters die gebruikt zijn en het toevoegen van de special effects aan het beeld.
Filmgrain is op sommige momenten ook zichtbaar en heel af en toe wat compressiefoutjes. Edge enhancement is niet zichtbaar. Uiteraard is het beeld vrij van stofjes en beschadigingen. Afgezien van enkele kritiekpuntjes is de beeldkwaliteit toch zeer goed.
De film is verdeeld in 35 chapters (hoofdstukken). De DVD is van het type DVD-9, wat betekent dat hij enkelzijdig en dubbellaags is. De laagwisseling is nauwelijks merkbaar, goed gedaan.
De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 EX op de DVD. Voor het eerst heeft Warner voor de soundtrack de maximale bitrate van 448 kb/s gebruikt en hier kunnen we alleen maar heel blij mee zijn. Ook de Nederlandse en Duitse nasynchronisatie zijn in DD5.1 EX (bitrate 448 kb/s).
Over de soundtrack kunnen we heel kort zijn. Die is meer dan uitstekend. Alle kanalen worden optimaal gebruikt resulterend in een zeer ruimtelijk klinkende soundtrack. Het hoog is prima, wat een mooie definitie van de soundtrack geeft. Het laag is goed gedoseerd aanwezig. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen, maar de achterkanalen worden zeer goed gebruikt om de prachtige muziek van John Williams een mooie ruimtelijkheid te geven. Verder worden de achterkanalen in split-surround gebruikt voor de nodige sfeergeluiden en enkele bijzonder effecten. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.
De Nederlandse nasynchronisatie is netjes gedaan en volgt de mondbewegingen goed. Maar doordat de stemmen te netjes en te ingehouden klinken is de emotie van de film weg. De kleine kinderen kunnen de film dan natuurlijk wel uitstekend volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op beide DVD’s zijn leuke animaties met achtergrondmuziek.
De box bestaat uit twee DVD’s. Op de eerste DVD staat de film met enkele extra’s zoals:

‘Cast & Crew’, een overzicht op een drietal breedbeeld tekstschermen.
‘Bioscooptrailer 1’, een 2:17 minuten durende trailer in 2.35:1 anamorf beeldformaat.
‘Bioscooptrailer 2’, een 1:46 minuten durende trailer in 2.35:1 anamorf beeldformaat.

Alle overige extra’s staan op de tweede schijf. Voor de echte cinefielen zal deze schijf een teleurstelling zijn. Want je zult op deze schijf geen uitgebreide documentaires vinden die uitleggen op welke wijze de film is gemaakt of hoe de special effects in elkaar zitten. Schrijfster Joanna Rowling is namelijk alleen maar met een verfilming van het boek akkoord gegaan als niets, maar dan ook niets van de magie verloren gaat. Verder is de film en daarmee ook de extra’s gericht op een jeugdig publiek. De tweede schijf is dan ook opgezet als een soort van adventure game dat zich afspeelt in de wereld van Harry Potter op en rond Zweinstein. Veel van deze extra’s is afgeleid van een bestaand CD-ROM spel van Harry Potter. Om alles goed te kunnen spelen is kennis van de wereld van Harry Potter onontbeerlijk. Goed naar de film kijken (of het boek lezen) want daarin vind je alle antwoorden.

Je kunt ervoor kiezen om de extra’s in het Nederlands, Vlaams of het Engels (en nog enkel talen) te bekijken/spelen. Wanneer je voor Engels kiest, is een Nederlandse ondertiteling beschikbaar. Alle extra’s zijn uitgevoerd in 16x9 anamorf breedbeeldformaat en hebben DD2.0 – 192 kb/s geluid.

Wat zijn deze extra’s? Op het hoofdmenu vind je keuzes voor:

‘Wegisweg’, hier moet je eerst naar toe om geld en belangrijke tovenaarsspullen te verzamelen. In de vorm van een spel kun je deze spullen verzamelen bij Olivanders, Braakbals Uilenboetiek en Goudgrijpbank. Deze spullen heb je nodig om toegang te krijgen tot en ander extra ‘Klaslokalen’. Maar ook de toegang tot ‘Wegisweg’ is niet eenvoudig.

‘Klaslokalen’, volg de lessen en bereid een toverdrankje of spreek een toverspreuk uit over de taal die Harry en zijn vrienden spreken.

‘Rondreis’, een mooie driedimensionaal vormgegeven interactieve rondleiding in de virtuele wereld van Zweinstein. Als eerstejaarsstudent van Zweinstein leer je zo snel de Grote Zaal, Griffoendors leerlingenkamer en Harry’s kamer kennen.

‘De sorteerhoed’, leer hier alles over de leerkamers Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderich.

‘De omgeving van Zweinstein’, evenals de ‘Rondreis’ een interactieve rondleiding door de omgeving van Zweinstein en leer je meer over het Zwerkbalspel en het vangen van de Snaai.

‘Bibliotheek’, de plaats waar boeken schreeuwen, plaatjes praten, geesten lopen en een boek vol verrassende afbeeldingen.

‘Interviews’, een extra zoals we gewend zijn. Regisseur Chris Columbus en producer David Heyman vertellen in 16½ minuut meer over de totstandkoming van de film. In 1.85:1 letterbox beeldformaat.

Vergeet niet op de diverse schermen de ‘flavour beans’ (het pakje snoepjes) te proeven. De smaken zijn verrassend.

Als je de extra’s op de juiste manier hebt gespeeld, kun je uitkomen bij het goed verborgen geheim, een zevental ‘Nooit eerder vertoonde beelden’ oftewel de ‘Deleted Scenes’. Deze scènes zijn in 2.35:1 anamorf beeldformaat met DD2.0 Surround – 192 kb/s geluid. Naar keuze in het Engels (met Nederlandse ondertiteling) of Nederlands nagesynchroniseerd.

Onder ‘Meer extra’s’ staan de DVD-Rom features. Je hebt hiervoor de InterActual speler nodig, die eventueel automatisch wordt geïnstalleerd. Veel extra’s verwijzen door naar de Harry Potter website, maar het leukst om te doen is ‘Extra Credit’, wat met stemherkenningtechnieken van OneVoice (en Philips) werkt. Deze extra’s zijn alleen Engelstalig.

Conclusie

De film Harry Potter en de Steen der Wijzen, ofwel Harry Potter and the Philosopher’s Stone, is een prachtige verfilming van het gelijknamige boek van J.K. Rowling. Een mooi vormgegeven wereld van fantasie en magie.
Warner heeft de film in 2 versies op DVD uitgebracht, een widescreen versie, waarop de film in zijn oorspronkelijke beeldverhouding staat, en een gewone versie waarop de film in een 4x3 pan & scan uitvoering staat. De widescreen versie is herkenbaar aan een gele band aan de bovenzijde van de verpakking. De widescreen versie heeft een zeer goede beeldkwaliteit en een uitstekende geluidskwaliteit. De film staat zowel in de oorspronkelijke Engelstalige als in een Nederlands (en Duits) nagesynchroniseerde versie op de DVD.
De extra’s zijn duidelijk gericht op de jeugd en geven niets van de geheime magie van Harry Potter prijs. Het merendeel van de extra’s is in de vorm van een adventure game gegoten. Daarnaast nog een interview met regisseur en producer. Als alle extra’s goed gespeeld zijn kun je de ‘deleted scenes’ bekijken. Alle extra’s zijn in het Nederlands (en Vlaams) gesproken of voorzien van Nederlandse ondertiteling. Warner heeft deze set uitgebracht in een mooie digipack verpakking. Een mooie film in een mooie DVD set. Een absolute aanrader.

Laatste reacties

Ron-G  |  13-09-2009

Zo ik zal als een van de allerlaatste mensen zijn op deze aardkloot die Harry Potter nog nooit gezien heeft haha, maar nu toch de stoute schoenen aangetrokken e...
Lees meer >

Richard B.  |  22-03-2006

Grappig die laatse post. Afgelopen week kwam ik de box met de 2-discs van de drie eerste films tegen voor 25 euro en toen heb ik hem inderdaad aangeschaft.
Lees meer >

Richard B.  |  19-09-2005

Eindelijk heb ik hem gezien (ja, ergens op groenland loopt er misschien nog een ijsbeer rond die hem ook nog moet zien ja :) ) en ik vond hem wel goed. Het ver...
Lees meer >

Kevin Baeckelandt  |  08-06-2004

Gisteren voor het eerst de film gezien nadat ik de giftset had gekocht bij Music Store. Ik dacht vroeger dat het een typische kinderfilm was, maar ik vond deze ...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  28-02-2004

Heb de film na een uurtje uitgezet, irriteerde me mateloos aan de "acterende" kindjes. Moet de film nog maar eens rustig bekijken, maar denk niet dat het iets v...
Lees meer >

Frank  |  22-08-2003

Ik kan me ook geen Wide Screen versie herinneren van deel 1. http://www.dvd.nl/reviews.php?reviewid=563 http://www.dvd.nl/achtergrond.php?id=15
Lees meer >

Werner  |  22-08-2003

Dan hebben jullie er behoorlijk naast gekeken. Niet-gespecialiseerde winkels zoals Blokker en Kruidvat verkopen inderdaad alleen maar de Fullscreen versie, maar...
Lees meer >

Jeroen vS  |  22-08-2003

Ik zat net toevallig nog naar de doosjes te kijken, maar ik heb ook alleen van deel twee de wide screen versie. Ik kan me ook geen Wide Screen versie herinneren...
Lees meer >

Elessar  |  21-08-2003

Zijn er eigenlijk nog wel widescreen versies van deze film te krijgen? Ik heb ze namelijk wel van deel 2 gezien maar van deel 1 niet. Alleen de fullscreen vers...
Lees meer >

Jeroen vS  |  21-08-2003

Tsja, Harry Potter.... veel over gezegd en veel over geschreven he? Ik vind het op zich zeker de moeite waard om de film te bekijken, en ik heb reeds de dvd ...
Lees meer >

fjonkman  |  05-03-2003

Tsja, Harry Potter.... veel over gezegd en veel over geschreven he? Ik vind het op zich zeker de moeite waard om de film te bekijken, en ik heb reeds de dvd ...
Lees meer >

John Tak  |  30-11-2002

Wisten jullie dat men Steven Spielbierg den regisseursstoel aanbood? Maar Steven vond het een belachelijk slechte script/film/boek/idee/schrijfster... Ik heb ...
Lees meer >

Mich  |  22-10-2002

Wisten jullie dat men Steven Spielbierg den regisseursstoel aanbood? Maar Steven vond het een belachelijk slechte script/film/boek/idee/schrijfster... Ik h...
Lees meer >

De Neel  |  20-10-2002

Alleen erug jammer dat de widescreen edition zo'n beetje nergens meer te krijgen is (in Amsterdam dan).
Lees meer >

Jim Muskee  |  20-10-2002

Ik vind het een leuke film. Leuker dan al die stressende Hollywoodfilms
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 750
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.