Fate of the Furious, The / Fast & Furious 8

Recensent:
Patrick van den Hul
22-04-2017

Totaalbeoordeling:

6
Bioscoop

Fate of the Furious, The / Fast & Furious 8 (Bioscoop)
Samenvatting

Dom (Vin Diesel) heeft al een wild leven achter de rug. Vol avonturen waarbij de grenzen van wetten en regels vaker wel dan niet werden overtschreden. Maar nu lijkt hij klaar te zijn om zich te settelen met zijn geliefde Letty (Michelle Rodriquez). Dom wil nu vooral goed doen in het leven en de twee hebben het zelfs al gehad over kinderen. Maar dan krijgt Dom een onverwachts bezoek van topcrimineel Cipher (Charlize Theron). We weten niet wat ze hem verteld heeft, maar het was in ieder geval overtuigend. Dom voelt zich namelijk geroepen om haar te helpen met haar snode plannen. Dit leidt er zelfs toe dat hij zijn team verraadt. Hobbs (Dwayne Johnson) belandt hierdoor in de gevangenis! Maar het kan toch niet zo zijn dat Dom echt is overgelopen? Dat hij een onverschrokken crimineel is geworden en zijn vrienden en geliefde in de steek laat? Letty wil dat in ieder geval niet geloven. Maar hoe kan het team Dom en Cipher vinden. Ze zijn zeer ervaren in het onder de radar blijven. Hier ligt een grote uitdaging, terwijl ondertussen de klok doortikt. Als ze te laat zijn, kan Cipher haar plannen tot uitvoering brengen. En dat zal desastreuze gevolgen hebben.

Commentaar

Het begon allemaal in 2001 met een toen nog relatief kleinschalig eerste deel. Inmiddels zijn we alweer bij deel 8 beland. The Fate of the Furious (dit is de originele titel) is dan ook wel bekend onder de naam Fast & Furious 8 en wordt veelal ook onder die naam in de Nederlandse bioscopen geadverteerd. En we zijn nog niet klaar met deze serie, want voor 2019 staat deel 9 alweer gepland. Maar is er dan nog wel voldoende verhaal te vertellen voor nog meer vervolgen? Eigenlijk is die vraag niet zo relevant, want het draait in deze explosieve actiefilms totaal niet om het verhaal. De plot is niets meer of minder dan een excuus voor weer een film vol spectaculaire explosies, achtervolgingen en stunts. Zo is ook hier een betrekkelijk eenvoudig plot bedacht dat het verhaal voortdrijft. Het element van verraad is klassiek, maar voegt wel net dat beetje extra pit toe. Waar we echter voor komen is de actie en die is grootser en daarmee meer absurd dan ooit. De toon wordt direct gezet tijdens een openingsscène op Cuba, waarbij er weinig overblijft van de auto waar Dom in rijdt. Het leuke is echter dat de film ook wel van zichzelf weet dat het allemaal zwaar overdreven is. Extra hilarisch is dan ook de waarschuwing na afloop dat de stunts gevaarlijk zijn en dat je ze niet thuis moet uitproberen. De meeste stunts zijn zo extreem dat dit überhaupt niet tot de mogelijkheden behoort. De actie wordt afgewisseld met dialogen, omdat we nu eenmaal niet ruim twee uur alleen maar actie kunnen verdragen. De momenten die dramatisch bedoeld zijn komen daarbij totaal niet over. Daarvoor is de rest van de toon gewoon te luchtig en het talent van de meeste castleden te beperkt. Ook de houterige dialogen helpen dan niet. Wat wel helpt is de humor, die als een soort constante aanwezig is tijdens deze dialogen. Hierdoor zijn ze toch prima te verdragen. In het begin van The Fate of the Furious zit het tempo er nog heel goed in, maar na verloop van tijd zakt dit wat in. En zoals zo vaak zit er aan het einde een actiescène die veel en veel te lang voortsleept. Op een bepaald moment ben je gewoon murw geslagen en in je hoofd al bezig met wat je na de film gaat doen. De speelduur van ruim twee uur is dan ook iets te lang. Dit is jammer, zeker na de sterke opening. Samenvattend levert deze film precies wat je ervan verwacht. Het verhaal is niet diepgaander geworden, maar de kwaliteit van de actie is ook niet minder. Liefhebbers van over the top actiefilms zijn hier zeker (weer) aan het juiste adres.

Filmspecs

Laatste reacties

edwinvb  |  25-04-2017

Gister in de IMAX gezien. Eerlijk gezegd vond ik hem tegenvallen. Dwayne Johnson en Jason Statham spetteren van het scherm, maar Vin valt me enorm tegen. De res...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.