Logan

Recensent:
Patrick van den Hul
28-06-2017

Totaalbeoordeling:

8.4
Blu-ray

Logan (Blu-ray)
Samenvatting

Logan (Hugh Jackman) is inmiddels aardig op leeftijd en heeft het superheldenleventje van Wolverine achter zich gelaten. Hij verdient zijn geld tegenwoordig met een limousineservice. Hij brengt regelmatig medicijnen naar Charles Xavier (Patrick Stewart), die op een afgelegen plek, net over de grens van Mexico, verblijft. Iedereen denkt dat Charles is overleden en Logan wil dat graag zou houden. Een verzoek tot hulp van een onbekende vrouw (Elizabeth Rodriguez) met kind (Dafne Keen) slaat hij resoluut af. Charles heeft visioenen, waarin een kind voorkomt en hij wil dat Logan hier iets mee doet. Het lot wil dat Logan hen toch weer tegenkomt en dan blijkt het kind, dat Laura heet, een mutant te zijn. Mutanten blijken al twee decennia niet meer geboren te zijn, maar Laura beschikt over bijzondere gaven. Ze hebben hulp nodig, want er zitten mensen achter Laura aan die weet hebben van haar krachten. Moeder en kind willen naar Eden, de veilige plek voor mutanten, op de grens met Canada. Logan gelooft niet in zo'n plek en heeft al helemaal geen zin om ergens bij betrokken te raken. Maar uiteindelijk ontkomt hij daar toch niet aan.

Commentaar

Wolverine is moe. Moe van het leven. Voor hem hoeft het allemaal niet meer zo. Het liefst rijdt hij wat mensen rond in zijn limousine en laat hij het superheld zijn aan anderen over. Hugh Jackman kruipt voor de laatste keer in de huid van Wolverine in Logan, de derde Wolverine-verfilming in de X-Men-cyclus. Net als bij de vorige film, The Wolverine (2013) zat James Mangold weer op de regisseursstoel. De vorige Wolverine-films waren best aardig, maar Logan steekt daar met kop en schouders bovenuit. Dit is de meest oprechte film in de reeks. Het heeft een intelligente ontwikkeling, wars van de standaard superheldenfilms. De krachten van Wolverine worden gebruikt om het verhaal te vertellen, in plaats van andersom, wat we zo vaak zien in de X-Men-films of enig andere superheldenfilm. De climaxscène is behoorlijk over de top qua geweld en actie, maar voor de rest staat het geweld duidelijk in dienst van het verhaal. De openingsscène geeft aan dat Logan liefst al het geweld ontwijkt, maar dat heeft hij niet altijd zelf in de hand. Hugh Jackman is inmiddels een doorgewinterde Wolverine-held, maar in deze film weet hij veel meer diepgang aan zijn karakter te geven. Het script geeft daar ook alle ruimte voor en dat maakt Logan extra boeiend.
Naast de sterke rol van Hugh Jackman springt ook het enerverende spel van de jonge Dafne Keen, als de boeiende vreemdeling Laura, in het oog. Keen maakt met Logan haar speelfilmdebuut en dat doet ze met verve. De jonge mutant Laura is onbesuisd en onbeheerst, maar Logan leert haar haar krachten op een bewuste manier te gebruiken. Het is synoniem voor het leerproces in het leven. Hoe ouder je wordt, des te beter leer je jezelf kennen en jezelf te begrijpen. De interactie tussen Logan en Laura is treffend. Als Laura aangeeft dat mensen haar pijn hebben gedaan, is het Logan die zegt dat hij juist degene is die mensen pijn doet. En dat wil hij niet meer. En Laura zou dat ook niet moeten willen. Het zijn deze sterke momenten die de film naar een hoger plan tillen. Het leven is een leerproces. En Logan is nu op zo'n leeftijd beland dat hij klaar is met leren. Het is tijd voor de nieuwe generatie.
Zoals eerder vermeld is Logan de laatste Wolverine-film met Hugh Jackman. Hij is klaar. En datzelfde geldt voor Patrick Stewart. Zijn karakter Charles Xavier is in andere X-Men-films al overgenomen door James McAvoy, maar voor Logan kroop Stewart nog een laatste keer in de huid van Professor X. Logan is echter vooral de film van Logan zelf. The Wolverine neemt op een waardige manier afscheid. Maar niet getreurd, een nieuwe generatie jonge X-Men staat klaar om het stokje over te nemen!

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2017
Speelduur: 137 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626069249

Extra's

 • Verwijderde scènes
 • Making Logan
 • Audiocommentaar
 • Bioscooptrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Logan heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC video codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

Het beeld bij Logan ziet er goed verzorgd uit. Het kan bijzonder scherp zijn met veel oog voor detail. De kleuren en het contrast zijn levendig. Zo nu en dan worden er kleurfilters toegepast voor het nodige dramatische effect. De film is wel vrij donker van stijl. Sommige scènes zijn heel beperkt belicht en ook in deze transfer slaagt men er dan niet altijd in om voldoende schaduwdetail te creëren. De vraag is of dit überhaupt het streven was, maar het maakt wel dat sommige scènes wat flets en donker overkomen. Over de hele linie is dit echter een meer dan prima transfer.

Geluidskwaliteit

Logan wordt ondersteund door een DTS-HD Master 7.1 track (24-bit/48khz). Om maar met de deur in huis te vallen: het geluid verdient niets minder dan de volle punten. Logan heeft veel actiescènes en die winnen nog meer aan kracht door de uitstekende audiopresentatie. Er is heel veel activiteit gaande, overal om je heen. De effecten zijn goed geplaatst en zorgen voor een intense ervaring. De subwoofer wordt ook zeer krachtig ingezet, maar nooit té over the top. De muziek en dialogen nemen daarbij een perfect plaats in het geheel. Een indrukwekkend goede audiopresentatie.

Extra's

De extra’s zijn vanuit het hoofdmenu te benaderen. Ze worden hieronder nader omschreven. De beeldkwaliteit is in HD, de audio is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) en de extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Verwijderde scènes (8 min.)
Met optioneel commentaar van regisseur James Mangold. Beide versies hebben Nederlandse ondertiteling. De beeldkwaliteit is gelijk aan die van de hoofdfilm. De versie met commentaar is het interessantst, omdat je dan ook te weten komt waarom de scène het niet gehaald heeft.

Making Logan (76 min.)
Eindelijk weer eens een making of die echt compleet is en diepgang heeft. Geen korte featurettes maar één grote, onderhoudende making of van bijna speelfilmlengte. Hierbij komen alle aspecten rondom het maken van de film aan bod. Het voegt daarmee echt waarde toe. Enige nadeel is dat er weer eens bijzonder veel en overdreven complimenten aan elkaar worden gegeven. Dit lijkt haast onderdeel van de Amerikaanse cultuur, want we komen dit veel tegen in extra’s. Dit doet er echter niets aan af dat de informatie- en entertainmentwaarde van deze extra hoog is.

Audiocommentaar
Dit commentaar is ingesproken door regisseur James Mangold. Daarbij is het gesproken commentaar in het Engels, maar voorzien van Nederlandse ondertiteling. Dit laatste zien we niet zo vaak bij een audiocommentaar. Fox verdient dan ook een compliment hiervoor. Net als de making of is het ook hier zo dat er veel diepgang zit in deze extra. Je komt echt meer te weten of de film en ook over regisseur James Mangold.

Bioscooptrailers
Deze staat als aparte extra benoemd, maar is eigenlijk niet noemenswaardig. Je kunt hier diverse trailers kijken.

Conclusie

Logan leidde een rustig leven totdat het mutantenkind Laura op zijn pad komt. Hij heeft meer met haar gemeen dan hij in eerste instantie door heeft. Samen slaan ze op de vlucht voor hun belagers. Er zitten mensen achter Laura aan die weet hebben van hun krachten. Halen ze de eindstreep en is Laura in dat gebied daadwerkelijk veilig zoals beloofd? Logan is de laatste Wolverine-film met Hugh Jackman. Hij is klaar. The Wolverine neemt op een waardige manier afscheid. Maar niet getreurd, een nieuwe generatie jonge X-Men staat klaar om het stokje over te nemen! De BD-uitgave is goed verzorgd met een prima beeldkwaliteit en zelfs uitstekende geluidskwaliteit. Daarnaast zijn er onderhoudende en diepgaande extra’s inbegrepen.

Laatste reacties

Tarkus  |  25-11-2017

Dit is een prima film, maar vond het toch niet de beste in het X-Men genre. De cast doet het prima, daar niet van, vooral Hugh Jackman is zoals steeds zeer goed...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  19-07-2017

Voor mij was het een zesje..... kan het niet precies omschrijven, maar hij past niet lekker bij de andere delen. Beetje zwak verhaal van een vermoeide speler di...
Lees meer >

Coen P.  |  30-06-2017

Ja. En de UK-versie heeft deze inderdaad wel. ok thx, prijs is gelijk dus dan is het de moeite van importeren waard (y)
Lees meer >

Frank  |  29-06-2017

Is dat net als Mad Max een zwart/wit versie? De uk blu ray heeft deze wel zag ik Ja. En de UK-versie heeft deze inderdaad wel.
Lees meer >

Coen P.  |  28-06-2017

Mooie review. Je kan nog wel vermelden dat in Nederland de Noir versie ontbreekt die elders wel verkrijgbaar is. Is dat net als Mad Max een zwart/wit versie? D...
Lees meer >

rogue  |  28-06-2017

Mooie review. Je kan nog wel vermelden dat in Nederland de Noir versie ontbreekt die elders wel verkrijgbaar is.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.