After the Storm

Totaalbeoordeling:

8
DVD

After the Storm (DVD)
Samenvatting

De eens gelauwerde schrijver Ryota (Hiroshi Abe) verdient nu mondjesmaat geld als louche prive-detective. Zijn loon gaat op aan gokken in plaats van alimentatie voor zijn zoon Shingo (Taiyo Yoshizawa), tot grote ergernis van ex-vrouw Kyoko (Yoko Maki) die nog een gigantisch bedrag van Ryota krijgt. Hoe erg hij ook probeert, het lukt hem maar niet om zijn leven weer op de rails te krijgen. Volgens zijn oude moeder Yoshiko (Kirin Kiki) leeft hij te veel in het verleden, is Ryota te trots om door te gaan. Sprekend zijn vader. Dan komen er signalen dat Kyoko een nieuwe vriend heeft met wie ze wellicht zelfs het huwelijksbootje in zal gaan stappen. Gebeurt dit laatste dan is de kans dat Shingo en Ryota elkaar nog zullen zien – nu is het sowieso maar eens per maand – vrijwel nihiel. Wanneer een tyfoon Ryota, Shingo, Kyoko en Yoshiko bij elkaar dwingt, doet de eerste een nieuwe poging oude wonden te helen. Als het maar niet al te laat is.

Commentaar

Na solide dramafilms Our Little Sister en Like Father, Like Son komt Japanse regisseur Hirokazu Kore-Eda met After the Storm, waarin hij wederom de dynamiek binnen een familie blootlegt. Een stuk simpeler in opzet dan bijvoorbeeld Like Father, Like Son, maakt de film nog steeds een duidelijke impact. Vanaf het eerste moment worden de verschillende personages door hun persoonlijke eigenaardigheden en grapjes echte personen waar je je als kijker gelijk aan kunt relativeren. Je wordt gelijk meegevoerd is het zeer persoonlijke drama wat wordt verteld ondanks de op het eerste gezicht clichématige thema's de worden aangehaald. Vooral de oude Yoshiko die enorm direct is – enkel omdat ze het beste met iedereen voorheeft – is prachtig om naar te kijken. Zij heeft het grootste deel van haar leven achter zich, maar probeert met haar wijze raad vooral haar zoon weer in het heden te laten leven en te laten dromen. Ze is realistisch, maar optimistisch en heeft een gigantisch groot hart. Ryota staat symbool voor de zovele mensen die vasthouden aan in het verleden behaalde resultaten en vooral naar anderen kijken wanneer het aankomt op hun huidige belabberde situatie. Hiroshi Abe speelt de rol van Ryota met verve en toont iemand die weet wat hij zou moeten doen, maar niet de energie of kracht lijkt te hebben het roer om te draaien en dus maar terug blijft vallen in oude patronen. Yoko Maki's Kyoko is duidelijk in conflict of ze verder gaat met Ryota – verder stil blijft staan – of voor zichzelf kiest en vertrekt. Veel blijft op het oppervlakte, andere dingen worden aangekaart maar daarna niet meer besproken. Dit geeft kijkers de ruimte hun eigen ervaringen op de personages te projecteren en ook hun eigen ideeën op de film los te laten. Het is vrij persoonlijk of dit gewaardeerd wordt, omdat sommige kijkers wellicht zitten te wachten op duidelijke antwoorden. Ondanks de zeer klassieke manier van filmen en het vrij rustige tempo, is After the Storm dynamisch en indringend genoeg om te blijven boeien. Een innemend drama met een duidelijke persoonlijkheid.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2017
Speelduur: 117 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Lumière
EAN: 5407003480986

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

After the Storm is op deze DVD-uitgave te bekijken in het anamorfe 1.85:1 beeldformaat. De film oogt zeer ingetogen met een relatief laag contrast, maar wel een diepe zwartwaarde. Kleuren zijn niet heel erg verzadigd, waardoor de gehele film zeer realistisch oogt. De film bestaat vooral uit bruin-en grijstinten, zonder al te veel kleurenaccenten de echt opvallen. Alle beelden ogen redelijk scherp, hoewel het detail, zeker bij wijdere shots soms wat wegvalt. Hier en daar zijn lichte compressieblokken te bespeuren, maar nergens storend. Al met al een redelijke beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Er is zowel een Japans- als een Franstalige Dolby Digital 5.1-audiotrack aanwezig op deze DVD-uitgave van After the Storm. Het gesproken woord is voor het grootste deel scherp en helder door het middenkanaal te horen. Hier en daar klinken stemmen wat hol of wordt er te veel gemompeld om duidelijk te krijgen wat er wordt gezegd. Net als de film zelf is het geluid zeer ingetogen. De aanwezige geluidseffecten zijn niet heel gelaagd en staan vrij zacht in de audiomix, maar dienen hun doel; onopvallend, maar effectief genoeg. Vooral tijdens de scènes die zich buiten afspelen, zijn de omgevingsgeluiden via de surroundkanalen goed te horen. Het gedeelte van de film die zich binnenshuis afspeelt terwijl er buiten een tyfoon raast mist duidelijk meer aanwezige omgevingsgeluiden; men praat over hoe hevig de storm is, maar hier is totaal niets van te merken. De soundtrack van After the Storm bestaat uit hele simpele, intieme muziek, wat heel goed past bij de sfeer van de film. Een prachtige toevoeging. Niet de beste audio, maar afdoende.

Extra's

Er kan op deze DVD-uitgave van After the Storm gekozen worden voor een Frans- of Nederlandstalig stationair hoofdmenu. In het menu kan de film integraal afgespeeld worden en is buiten enkele promotionele trailers ook de trailer voor After the Storm te bekijken.

Trailer After the Storm (2 min.)
Een trailer die de sfeer, humor en thema's van de film prachtig weergeeft. Vind je als kijker de trailer mooi, dan is After the Storm zeker een film voor jou.

Conclusie

Ryota zat in zijn jeugd vol potentie en dromen. Nu is hij een hopeloze gokker die zich krampachtig vasthoudt aan zijn vroegere leven met vrouw en kind. Wanneer hij door een tyfoon weer samengevoegd wordt met zijn ex-vrouw en zoon, tracht hij de kans aan te grijpen het tij te keren. After the Storm is een zeer menselijk drama vol humor en persoonlijke verhalen. De acteurs, zeker Hiroshi Abe en Yoko Maki, geven zich volledig voor de rol. Ondanks de klassieke uitstraling van de film en ogenschijnlijke clichématige premisse, maakt hij afdoende impact. De beeldkwaliteit op deze DVD-uitgave is redelijk, de audio is afdoende. Helaas zijn er buiten een enkele trailer geen extra's aanwezig. Zeker niet voor iedereen, maar voor fans van een authentiek familiedrama zeker de moeite waard.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Lumière.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:2
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots