Shawshank Redemption, The

Recensent:
Michael Hamers
01-01-2016

Totaalbeoordeling:

9.2
Streaming

Shawshank Redemption, The (Streaming)
Samenvatting

 

Een andere kijk op het gevangenisleven

Een gastrecensie door Roxanne Vermunt

Het lijkt me een van de ergste dingen wat je kan overkomen; jarenlang opgesloten in de gevangenis, terwijl je onschuldig bent. Jarenlang omringd door moordenaars, verkrachters en drugscriminelen, terwijl jij een nette burger bent. The Shawshank Redemption vertelt het verhaal van Andy Dufresne, een welgestelde bankier die wordt veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Twee maal levenslang is de straf die hij uit moet zitten, voor twee moorden die hij niet gepleegd heeft. De intelligentie van Andy zorgt ervoor dat dit verhaal een bijzondere wending krijgt.

Commentaar

Andy Dufresne, gespeeld door Tim Robbins, komt in een gevangenis waar de meest ernstige criminelen rondlopen. Zijn onbezorgde en buitengewoon positieve karakter zorgt ervoor dat ik als kijker vanaf het begin emotioneel erg betrokken ben bij het verhaal. Al snel sluit hij vriendschap met Red, gespeeld door Morgan Freeman. Red is onder de indruk van Andy's intelligentie. Gedurende de film krijgt Andy verschillende klusjes van de bewakers en uiteindelijk zelfs de directeur, wat hij te danken heeft aan zijn verstand over financiële zaken. Hij krijgt het zelfs voor elkaar een bibliotheek te regelen voor de gevangenen. Na de komst van een jonge gast, Tommy Williams, is Andy's zonnige leventje in de gevangenis voorbij, en maakt hij vreselijke dingen mee.

In het boek 'Het Geheim van Hollywood' vertellen Paul Ruven en Marian Batavier over de stappen in een verhaal. De eerste verhaalstap is de introductie. Hierbij worden de hoofdpersoon en zijn of haar probleem geïntroduceerd. Voor Andy Dufresne is dit natuurlijk zijn onterechte veroordeling. Tijdens de eerste verhaalstap zorgt de filmmaker ervoor dat de kijker een zekere sympathie opbouwt voor de hoofdrolspeler. Op deze manier krijg je een band met de hoofdpersoon, die de rest van de film voortduurt. In The Shawshank Redemption is de sympathie-afdwinger: laat de hoofdpersoon iets gebeuren dat hij niet verdient. Ten eerste is dit Andy's veroordeling en ten tweede zijn dit de weddenschappen die binnen de gevangenis worden gesloten, over hoe lang Andy het vol zal houden achter de tralies. Andy Dufresne wordt neergezet als een nette man die geen vlieg kwaad doet. In de eerste scènes van de film krijgt de kijker al een soort van medelijden met hem, doordat hij een gevangenisstraf krijgt die hij niet verdient. Op dit moment weet nog niemand wie de moordenaar is, maar de filmmaker maakt het vrijwel onmogelijk om de kijkers Andy te laten verdenken van deze brute moord.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, Thriller
Jaar: 1994
Uitgever: Dutch FilmWorks

Conclusie

Wat deze film zo bijzonder en populair maakt, is dat regisseur Frank Darabont niet het welbekende gevangenisleven laat zien. Er wordt op een prachtige manier beschreven hoe een gevangenis in het begin een werkelijke hel kan zijn, maar dat er na verloop van tijd gewenning kan optreden en er een ander soort leven ontstaat. De karakters van de acteurs komen in deze film erg sterk naar voren, wat het geen typische "bajes film" maakt, waarin het draait om wie de stoerste en sterkste is. Dit emotionele aspect maakt het voor mij bijzonder dat ik zo kan meeleven met personen die de ergste dingen hebben gedaan, van verkrachtingen tot gruwelijke moorden. Bij bijna alle gevangenen krijg ik een bepaald gevoel van sympathie. Ik vind dit een erg bijzondere film die ik toch zeker al wel zo'n acht keer heb gezien. Het blijft voor mij een legendarisch verhaal, inclusief geniale ontknoping!

Roxanne Vermunt

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
9.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.