Dirty Dancing (DVD) (Samenvatting)
In de zomer van 1963 is Frances ‘Baby’ Houseman (Jennifer Grey) noodgedwongen met haar ouders in het natuurpark Catskills. Om de saaie dagen een beetje draaglijk te maken neemt ze lessen in merenguedansen.
De vakantie dreigt minder saai te worden als de ze verveelde dansinstructeur Johnny Castle (Patrick Swayze) leert kennen. In begin wilde Johnny uiteraard niets weten van het rijkeluismeisje ‘Baby’. Maar uiteindelijk leert ze van Johnny de passen van een nieuwe dans – Dirty Dance – en ontdekt hierdoor haar eigen krachten en talenten.
Onder invloed van deze dans kan ‘Baby’ zichzelf – en haar liefde voor Johnny beter uiten…
Commentaar
‘Dirty Dancing’ was zonder twijfel een grote verrassing in de tweede helft van de jaren ’80, door met een relatief laag budget ($6 miljoen) uit te groeien tot een wereldhit. Doordat het verhaal zich afspeelt in 1963 is de film tijdloos, en kan zich nog steeds scharen bij de meest succesvolle dansfilms allertijden.
De titel is natuurlijk wat vergezocht, echt ‘dirty’ wordt het namelijk nergens. Maar een titel als ‘Mambo Dancing’ (die meer de lading zou dekken) zou natuurlijk veel minder bezoekers naar de bioscoop gelokt hebben.
’Dirty Dancing’ is een luchtige dansfilm, die je zonder al te veel inspanning kunt bekijken. De ontwikkeling die hoofdpersonage ‘Baby Houseman’ doormaakt zal met name het vrouwelijke publiek kunnen boeien. Tevens blijkt dat verschil van afkomst geen belemmering behoeft te zijn om een gezamenlijk doel te bereiken. Een dergelijk thema blijft natuurlijk actueel en is in dit specifieke geval aardig uitgewerkt.
Hoofdrolspelers Patrick Swayze en Jennifer Grey zetten beiden prima rollen neer.
Techniek en extra's
Beeldkwaliteit
Deze DVD uit de stal van VideoFilm/Express heeft over het algemeen een redelijke beeldtransfer meegekregen. Het beeld is anamorf uitgevoerd in een aspect ratio van 1.78:1. Het originele bioscoop aspect ratio was 1.85:1.
Het beeld is overwegend redelijk qua scherpte, maar kent zeker wat soft ogende fragmenten. Het schaduwdetail is in de donkere scenes in de film voldoende, waardoor het geheel redelijk goed te volgen blijft.
Achtergronddetail is helaas niet altijd optimaal. Gezichten van personen op de achtergrond zijn af en toe moeilijk herkenbaar. Ook zijn er enkele digitale compressiefoutjes waar te nemen, die overigens het kijkplezier niet direct verstoren.
Gedurende de film verschijnen er daarnaast regelmatig enkele witte, maar bovenal zwarte filmspots (zie screenshot 1) op het scherm. Deze vuiltjes en spetters hadden door middel van software best onderdrukt kunnen worden.
Het anamorfe karakter van de transfer pleit daarentegen weer sterk in het voordeel van deze schijf.
Gezien de leeftijd van de film kunnen we toch stellen dat we met een acceptabele, maar zeker geen uitzonderlijke transfer te maken hebben.
De Nederlandse ondertiteling (wit) is goed geplaatst qua hoogte, maar staat in het filmbeeld links uitgelijnd (in plaats van gecentreerd). Dit vergt even wat kijkgewenning.
Geluidskwaliteit
Dirty Dancing heeft 2 audiotracks meegekregen. Een Dolby Digital 5.0 track met een bitrate van 448 kb/s en een DTS 5.0 track op de maximale bitrate van 1509 kb/s.
De nadruk ligt in beide gevallen op de voorste kanalen. De dialogen zijn overal goed te volgen. Ondanks dat je duidelijk verschil hoort tussen de audiotracks van recentere films en deze.
Helaas blijven beide tracks wat vlak en mist wat scherpte ten aanzien van het hoog.
De achterkanalen doen niet al te veel mee en voor deze kanalen geldt dat, voor zover waarneembaar, geen split-surround is toegepast. Nu is dat bij films als deze natuurlijk geen ramp. De sfeervolle muziek komt toch met voldoende ambiance op ons af en kent, ondanks het ontbreken van specifieke aansturing van het subwooferkanaal, voldoende laag uit de voorkanalen.
Het verschil tussen beide tracks is niet extreem al klinkt de DTS track net iets verfijnder en meer gespreid. De keuze valt voor mij persoonlijk derhalve uit in het voordeel van de DTS track, al blijft dit natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.
Extra's
De menuschermen (anamorf widescreen uitgevoerd) bestaan uit bewerkte fragmenten uit de film en zijn voorzien van de voor ‘Dirty Dancing’-begrippen bekende muziek.
Het hoofdmenu laat ons zelfs luisteren naar de complete versie van de met een Oscar bekroonde wereldhit “I’ve Had The Time Of My Live” van Bill Medley en Jennifer Warnes.
Op de cover wordt een leeftijdsaanduiding van 12 jaar vermeld, terwijl bij het opstarten van de disc er beeldvullend ‘Alle Leeftijden’ wordt aangegeven. Een slordigheid.
Helaas ontbreekt de prima ondertiteling van de film totaal bij de extras.
De commentaartrack van schrijfster en co-producent Eleanor Bergstein is niet als extra bestempeld maar is toch zeker een welkome aanvulling. Deze informatieve commentaartrack is op de DVD gezet middels een Dolby Digital 2.0 geluidstrack (bitrate 224 kb/s).
Bergstein vertelt onder andere dat de volgorde van de muzieksongs eerst is gekozen alvorens de verhaallijn is vastgelegd. En dat de dansscenes op strategische momenten zijn ingelast om de vaart erin te houden.
Alle onderstaande extras worden gepresenteerd in een 4:3 (1.33:1 full frame) beeldverhouding en hebben mono geluid (Dolby Digital 1.0) op 192 kb/s.
- Behind the scenes: Edited B-roll (speelduur: 5:23 minuten)
Korte impressie van achter de schermen beelden.
- Featurette
Een promotiefilm met filmbeelden en interviews met de regisseur en hoofdrolspelers. Uiteraard valt er in een dergelijke promofilm geen kwaad woord te bespeuren… (Speelduur 6:43 minuten)
- Newsrap
Een kort filmpje over de muziek uit de ‘sixties’ in relatie tot de film met o.a. een interview met Bill Medley. (Speelduur 2:03 minuten)
- Interviews
Korte interviews met Patrick Swayze (1:57 minuten), Jennifer Grey (2:39 minuten), Cynthia Rhodes (2:08 minuten), choreograaf Kenny Ortega (3:03 minuten) en de in 1993 overleden regisseur Emile Ardolino (2:00 minuten).
Jammer genoeg ontbreekt op onze versie het bijna 90 minuten durende ’Dirty Dancing Live in Concert’ spektakel. We moeten het tevens stellen zonder de videoclips van ‘Hungry Eyes’, ‘She's Like the Wind’ en ‘The Time of My Life’ die wel haar opwachting hebben gemaakt op de regio 1 Collector’s Edition.
Conclusie
‘Dirty Dancing’ is een voorspelbare doch zeer vermakelijke film met goede muziek en leuke dansscenes. Patrick Swayze en Jennifer Grey zijn prima gecast en zetten geloofwaardige karakters neer. Vooral de ontwikkeling die ‘Baby’ doormaakt is goed vertolkt door Grey. Swayze’s verleden als professioneel danser valt bij het zien van de talrijke dansscenes toch ook niet te ontkennen.
VideoFilm/Express heeft helaas nèt niet alles uit de kast gehaald om de film de behandeling te geven die deze verdient.
Op beeld en geluid zijn wel aanmerkingen te plaatsen, maar desondanks is de algemene indruk voldoende te noemen. De extras zijn ook voldoende aanwezig waarbij vooral de commentaartrack van schrijfster en co-producer Eleanor Bergstein van meerwaarde is.
‘Dirty Dancing’ is voor mogelijk velen onder ons jeugdsentiment. Voor deze groep, waaronder ikzelf, is deze DVD zeker interessant. Daarnaast is ‘Dirty Dancing’ voor liefhebbers van dansfilms natuurlijk een verplicht nummertje.
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Video Film Express.
Filmspecs
Medium | DVD |
---|---|
Genre | Muziekfilm, Speelfilm |
Regio | 2 |
Jaar | ["1987"] |
Speelduur | ["96"] |
Verpakking | Keep Case |
Beeldverhouding | 1.78:1 |
Geluidssporen | Dolby Digital 5.0 - Engels, DTS 5.0 - Engels |
Ondertiteling | Nederlands |
Uitgever | Video Film Express |
EAN | ["8713053003097"] |
Extra's
- ["Featurette\nBehind the Scenes\nInterviews\nCommentaartrack\nNewsrap"]