Designated Survivor - Seizoen 1

Recensent:
Ludo Keeris
05-12-2017

Totaalbeoordeling:

9
Blu-ray

Designated Survivor - Seizoen 1 (Blu-ray)
Samenvatting

Als in het Witte Huis de State of the Union aan de gang is, is minister Tom Kirkman (Kiefer Sutherland) daar niet bij. Hij is vanuit de regering aangewezen als de zogenaamde designated survivor - de aangewezen overlevende - in gevallen van rampen of aanslagen. Kirkman drinkt rustig een biertje, terwijl zijn vrouw Alex (Natascha McElhone) met de kinderen belt. Dan gaat plots het scherm op zwart en niet veel later komt de beveiliging binnenstormen. Er heerst paniek alom en als de rook eenmaal een beetje is opgetrokken wordt duidelijk waarom: het hele Witte Huis ligt in puin en de complete Amerikaanse regering is letterlijk in één klap weggevaagd. De verbouwereerde Kirkman wordt niet veel later in zijn jogging pak tot president van de Verenigde Staten beëdigd. Dan begint de lange weg van de wederopbouw van de regering. De onervaren Kirkman wordt daarbij geholpen door zijn trouwe assistente Emily Rhodes (Italia Ricci), de nieuwe stafchef Aaron Shore (Adan Canto) en perschef Seth Wright (Kal Penn). De onafhankelijke Kirkman wordt niet door alle partijen gesteund. Een man die niet gekozen is door het volk kan geen president van Amerika zijn. De roep om aftreden komt al snel op en Kirkman wordt gedwongen om het politieke slagveld te betreden. Hij wordt daarbij ondersteund door Kimble Hookstraten (Virginia Madsen), de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Republikeinse partij en namens deze de designated survivor. Hookstraten steunt de nieuwe, onervaren president, maar houdt er ook haar eigen agenda op na. Kirkman weet dan ook niet of hij blindelings op haar kan vertrouwen. Daarnaast loopt er nog het onderzoek van de FBI, geleidt door Jason Atwood (Malik Yoba) en Hannah Wells (Maggie Q), naar de daders van de aanslag. Het spoor loopt al snel naar Al-Sakar, een terroristische organisatie onder leiding van Majid Nassar (Nicholas Massouh). De vraag is echter of zo'n relatief kleine organisatie zo'n enorme aanslag op z'n geweten kan hebben.

Commentaar

Met de recente successen van House of Cards en West Wing in een iets verder verleden is de vraag of een nieuwe serie over het Witte Huis enige kans van slagen heeft best relevant. Het antwoord wordt gegeven in de vorm van Designated Survivor. Met een heel andere aanpak dan voornoemde series is er zeker ruimte voor deze serie. Qua inhoud zou je het een mix van House of Cards met Homeland kunnen noemen. House of Cards wat het politieke gedeelte betreft en Homeland aangaande het FBI-onderzoek naar de mogelijke daders van de aanslag op het Witte Huis. In tegenstelling tot de serie waar Frank Underwood de weg naar de macht zoekt via achterbakse machtspelletjes en intimidatie gaat het in Designated Survivor op een veel politiekere manier van onderhandelen en diplomatie. Het laat indirect ook zien hoe een Amerikaanse regering is opgebouwd. Men moet helemaal van onderaf beginnen met het samenstellen van een regering, met daarbij ook de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en Hooggerechtshof. De onderwerpen waar de nieuwbakken president Tom Kirkman mee te maken krijgt zijn losjes gebaseerd op ware situaties in de wereldpolitiek. De gespannen verhoudingen met Iran, een terreurorganisatie als IS of rassenrellen in Charlottesville vanwege een omstreden standbeeld worden op een eigen manier ook gebruikt in de serie. Dat zorgt voor enige herkenbaarheid en je zou willen dat de echte politici voor dezelfde oplossingen zouden kiezen als men hier doet. De scriptschrijvers hebben geweldig werk afgeleverd. Niet alleen vanwege het bedenken van het verhaal, want daarvoor heeft men behoorlijk wat figuurlijke rampen uit de kast getrokken. De ene aanslag is nog niet geweest of het andere grote probleem dient zich al weer aan, waarbij Kirkman en zijn gevolg alle diplomatieke zeilen moeten bijzetten. Criticasters zouden kunnen aanvoeren dat het gedachtegoed van de nieuwe president wel heel erg in de richting van de Democratische partij wijst. Maar toch, de dialogen, diplomatieke oplossingen en speeches zijn van een uitzonderlijk hoog niveau. Goede dialogen stellen echter weinig voor als ze niet goed worden gebracht en de uitgebreide cast weet daar gelukkig wel raad mee. Het spel is heel natuurlijk, vol overgave en met passie. Vooral de vertolking van president Tom Kirkman door Kiefer Sutherland (24) is bewonderenswaardig. De manier waarop hij met zijn twijfels en dilemma's omgaat is bijzonder fraai. Ook de ondersteunende cast, met Kal Penn, Virginia Madsen, Italia Ricci en Adan Canto is bovengemiddeld. Het tempo van de afleveringen ligt lekker hoog, mede door de goede afwisseling tussen de perikelen in het Witte Huis en het onderzoek door de FBI naar de aanslagplegers. Deze wisselwerking werkt erg goed en zorgt er voor dat de verveling nooit kan toeslaan. En door een goed gekozen cliffhanger wil je altijd direct door naar de volgende aflevering. Het eerste seizoen van Designated Survivor is voorbij eer je het weet en doet je direct smachten naar het volgende seizoen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller, TV
Regio: A, B, C
Jaar: 2016
Speelduur: 903 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Fins, Frans, Noors, Zweeds
Uitgever: Entertainment One
EAN: 871304524906

Extra's

  • Kirkman's Complete First Speech
  • Designated Survivor Debrief
  • Secret Service Set Tour

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Seizoen 1 van Designated Survivor is opgenomen in 1.78:1 beeldformaat en is als zodanig ook aanwezig in een 1080/24p beeldtransfer op zes 50GB dubbellaags discs. Voor de encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering. Het beeld ziet er erg strak, scherp en gedetailleerd uit. De details in kleding, gezichten en decors is goed zichtbaar. Contrasten zijn uitstekend en ook het zwartniveau is dik in orde. Het aantal donkere scènes is beperkt en ook hier blijft alles uitstekend te volgen. De kleuren komen heel natuurlijk over. Het enige kleine minpuntje is een heel lichte beeldruis die vrij continue aanwezig is. Voor de rest is dit een uitstekende beeldtransfer waar weinig op af te dingen valt.

Geluidskwaliteit

Wie het commentaar heeft gelezen zal het niet verbazen dat het in Designated Survivor vooral om de dialogen draait. Die staan behoorlijk op de voorgrond in een DTS-HD Master Audio 5.1-track en zijn altijd goed te volgen, maar hebben niet overal dezelfde diepte en perspectief. Er is veel - bijna continu - met zendermicrofoons gewerkt en dat is duidelijk hoorbaar. De rest van het geluid is overigens niet vergeten. De inkleuring is gedetailleerd gedaan, met verre geluidseffecten, sfeervolle muziek en lichte omgevingsgeluiden. De dynamiek is niet zo groot, wat ook niet bij de serie past, maar in de wat meer actievolle scènes heeft men het geluid wel de nodige diepte gegeven. Dit alles resulteert in een prima geluidstrack, die op de meeste momenten ruim voldoende weet te overtuigen.

Extra's

Deze Blu-ray Disc-uitgave van het eerste seizoen van Designated Survivor bestaat uit 6 schijven. De verpakking kan een reden tot klagen zijn, want de 6 schijven zitten op elkaar gestapeld in een zgn. stack-keepcase. Wel met kartonnen sleeve. Elke schijf is voorzien van een eenvoudig menu. De extra's op deze uitgave staan op de laatste schijf. Ze zijn helaas niet voorzien van ondertiteling.

Kirkman's Complete First Speech (2 min)
De volledige eerste speech van Tom Kirkman als president. Het geeft nogmaals aan hoe hoog het niveau van de teksten en dialogen in de serie zijn.

Designated Survivor Debrief (17 min)
De making of van de serie, die voornamelijk bestaat uit interviews met cast en crew, ingekleurd met beelden van de set en uit de serie zelf. Alles wordt maar vluchtig aangestipt, maar uiteindelijk heb je wel een idee hoe de serie tot stand gekomen is. Daarbij is goed gebruik gemaakt van ervaringsdeskundigen, zowel uit het Witte Huis als bij de FBI.

Secret Service Set Tour (10 min)
Acteur LaMonica Garrett, hoofd beveiliging Mike Ritter in de serie, neemt de kijker mee op een tour in het Witte Huis. Niet het echte natuurlijk, maar de set waar de opnames plaatsvinden. De verschillende kamers zijn bijna niet van echt te onderscheiden met de originele vertrekken in het Witte Huis.

Conclusie

Na een aanslag op het Witte Huis, waarbij de voltallige regering om het leven komt, wordt de aangewezen overlevende Tom Kirkman de nieuwe president van de Verenigde Staten. Onervaren als hij is moet hij een nieuwe regering samenstellen en alles van onderaf opbouwen. Ondertussen speurt de FBI naar de mogelijke daders van deze gruwelijke aanslag. Designated Survivor is een serie die zich, net als House of Cards of West Wing, afspeelt in en om het Witte Huis. Toch heeft deze serie door de vlotte aanpak, het uitstekende acteerwerk en de herkenbare problematiek wel degelijk bestaansrecht. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en een paar aardige extra's. Doe je voordeel met deze uitgave, want er zijn maar weinig landen waar op dit moment een Blu-ray Disc-uitgave is van deze serie is uitgebracht.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  06-12-2017

Netflix is ook niet heilig. Het is mij al regelmatig overkomen dat ik een film in mijn 'watchlist' had gezet, maar na een tijdje was ie gewoon verdwenen. Die Bl...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  05-12-2017

Knip <heel verhaal> als je hem ook op Netflix kunt kijken en dan niet te biecht hoeft bij EOne mistte ik een beetje;) Netflix is ook niet heilig. Het is mij al...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  05-12-2017

Ach, het is ook nooit goed, hè? Jawel hoor!(y) Op je review niets aan te merken, het is gewoon een fijne serie en de opmerkingen en bevindingen over de blu ra...
Lees meer >

Werner  |  05-12-2017

Wat met bij die E1 releases meer en meer tegensteekt is dat ze te gierig zijn om een ondertitelaar in te huren voor het bonusmateriaal. En liggen de schijven we...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  05-12-2017

Ach, het is ook nooit goed, hè?
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  05-12-2017

Van EOne, was dat niet die uitgever van De GVR 3D waarbij ze de volle mep rekende maar er niet het fatsoen voor hadden om er de 2D disc bij te leveren, dat was ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots