Disaster Artist, The

Recensent:
Vincent Vernel
21-12-2017

Totaalbeoordeling:

7.5
Bioscoop

Disaster Artist, The (Bioscoop)
Samenvatting

De enigmatische Tommy Wiseau (James Franco) heeft een droom. Hij wil het maken in Hollywood als hoofdrolspeler in de grootste producties. Hij wil niet de wereld, maar een eigen planeet. Zijn gedrevenheid en ambitie trekt al snel de aandacht van de jonge Greg (James' broertje Dave Franco), die net als Wiseau een groot acteur wil worden. Tommy en Greg reizen samen naar Los Angeles om hun geluk te beproeven, wat al snel veel moeilijker blijkt dan gehoopt. Op hun laagste punt komen ze tot het lumineuze idee een geheel eigen film te maken. Komt Hollywood niet naar hen, komen zij naar Hollywood. Hoewel initieel bruisend van optimisme en energie, begint Greg te twijfelen aan zijn keuzes naarmate Tommy zich steeds vreemder gaat gedragen. Wiseau pretendeert een visie te hebben, maar bakt er eigenlijk niks van en behandelt de cast en crew als slaven. Waar komen Tommy en zijn blijkbaar oneindige hoeveelheden geld eigenlijk vandaan? Hoe oud is hij echt? Wat als The Room de slechtste film ooit blijkt te zijn?

Commentaar

Zoals Tim Burton met Ed Wood de wereld kennis liet maken met de berucht slechte filmmaker Edward D. Wood Jr., toont regisseur en hoofdrolspeler James Franco met The Disaster Artist Tommy Wiseau aan het grote publiek. The Room van Wiseau (hij was schrijver, producent, regisseur en hoofdrolspeler) werd in 2003 door vele critici bestempeld als één van de slechtste ooit, voornamelijk vanwege een afschuwelijk script, belabberde acteurs en zeer knullig filmwerk. Al snel wilden mensen onder het mom van “So bad it's good” The Room voor zichzelf zien en zich verbazen, vermaken en laten fascineren. De cult rond de film en zijn maker groeide als kool en tot op de dag van vandaag wordt The Room sporadisch vertoond op filmfestivals. The Disaster Artist geeft een kijkje in de keuken. Het verhaal van de film is rechtlijnig en prima te volgen. De liefde voor filmmaken en band tussen Tommy en Greg staat centraal. Er wordt zo realistisch mogelijk neergezet hoe de band tussen de twee vrienden zich ontwikkelt, hoe het was op de set van The Room en wat voor effect de film op de cast en crew heeft (gehad). Waar films als The Artist, La La Land en Birdman in hun uitvoering een duidelijke laag romantiek, nostalgie en pretentie kennen, worden dergelijke aspecten binnen The Disaster Artist op verhaalniveau wel aangekaart, maar daarbuiten zo goed als vermeden. Kijkers wordt de rauwe realiteit voorgeschoteld waarin succes voor de meesten onbereikbaar blijft hoe hard ze ook hun best doen. Dialogen in de film zijn direct en zonder ambiguïteit, wat bijdraagt aan het realisme van The Disaster Artist. Personages nemen geen blad voor de mond en zeggen continu exact wat ze denken waardoor je ze als kijker direct gelooft; wanneer Tommy uitroept “Dit is mijn film, dit is mijn leven”, voelt dit 100% oprecht. De karakterstudie blijft redelijk op de oppervlakte - waarschijnlijk omdat Tommy Wiseau vrij weinig over zichzelf loslaat wat echt betrouwbaar is -, maar Franco weet kijkers te prikkelen door zijn subtiele, gelaagde spel. Hoewel The Disaster Artist verscheidene grappige momenten bevat, behandelt James Franco alles met respect en sympathie. Er wordt gelachen om de situatie, nooit om iets of iemand belachelijk te maken. Franco lijkt vooral met ontzag en grote interesse naar Wiseau te kijken, wat goed op kijkers overkomt. Het acteerwerk in The Disaster Artist is sterk met de twee Franco's als hoogtepunt. Vooral James' gaat helemaal op in het personage van Tommy en zet één van zijn beste rollen tot nu toe neer. Dave's baard is ogenschijnlijk nep wat licht stoort, maar daarbuiten straalt hij als acteur die niet kan acteren. Jacki Weaver en Seth Rogen zijn niet vaak te zien, maar stelen elke scène waar ze in zitten. De film is bezaaid met 'cameo's' van beroemdheden inclusief Sharon Stone en Bryan Cranston, die zich duidelijk erg vermaken in hun rolletjes.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Biografie, Drama, Komedie
Jaar: 2017
Speelduur: 98 min
Uitgever: Warner Brothers

Conclusie

The Disaster Artist toont het enigma Tommy Wiseau en hoe hij het heft in eigen hand nam door zelf een film te maken. De harde realiteit van de filmwereld en de zeer grote kans op deceptie wordt blootgelegd, maar er wordt ook laten zien hoe je altijd je dromen zou moeten kunnen najagen. The Disaster Artist is een intrigerende film gevuld met humor en oprechte dialogen die zijn onderwerp serieus neemt en met respect en empathie behandelt. Qua drama en diepgang misschien wat licht, maar absoluut verplichte kost voor liefhebbers van films over films.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.