Interstellar

Recensent:
Michael Hamers
03-03-2018

Totaalbeoordeling:

8.5
UHD

Interstellar (UHD)
Samenvatting

Ergens in de 21e eeuw gaat het niet goed met de Aarde. Men heeft terug moeten vallen op de basis leefvorm waarin het niet omkomen van honger de voornaamste bezigheden zijn. De wetenschap is nagenoeg tot stilstand gekomen. Men moet het hebben van boeren, wiens akkers vol staan met gewassen. Maar regelmatig gaan oogsten verloren door bacteriën en schimmels. Voormalig testpiloot Cooper (Matthew McConaughey) is tegenwoordig ook boer en woont met zijn schoonvader (John Lithgow) en kinderen op een boerderij. Zijn dochter Murph (Mackenzie Foy) krijgt regelmatig codes door van een geest en een van die codes blijkt de locatie van een geheim station van NASA te zijn, dat onder leiding staat van Dr. Brand (Michael Caine). Cooper wordt gevraagd om op zoek te gaan naar nieuwe planeten, in een ander sterrenstelsel, waar leven mogelijk is. Zodat de mensheid verder kan leven, want de Aarde is op sterven na dood.

Commentaar

Albert Einstein legt in zijn relativiteitstheorie uit dat “waarnemers die zich in rust in een gelijkmatig zwaartekrachtsveld bevinden gelijkwaardig zijn met andere waarnemers die een constante versnelling ondervinden.” En “zwaartekracht wordt niet langer als een kracht gezien zoals dat bij de wetten van Newton het geval was, maar als een meetkundige eigenschap van de ruimte zelf”. Dat klinkt heel ingewikkeld allemaal en dat is het voor een eenvoudige sterveling ook. Maar niet voor Christopher Nolan, die deze theorie als basisprincipe voor zijn nieuwe film Interstellar heeft gebruikt. Nolan heeft met zijn broer Jonathan het scenario geschreven, waarbij ze een eigen theorie over tijdreizen en zwaartekracht prediken. De basis is zeker geloofwaardig, al kost het de gemiddelde kijker een hoop hoofdbrekens om alles in detail te snappen. Beter is om daar niet aan te beginnen en de film gewoon over je heen te laten komen. Het basisprincipe is namelijk wel helder en dat heeft voldoende inhoud om onderhoudend te zijn. Interstellar duurt maar liefst 170 minuten en dat is wel wat lang. Op tweederde raakt de film het spoor enigszins bijster en weet Nolan niet meer wat nu belangrijker is; het bestaande leven op Aarde of het vervolgen van de ruimtereis van Cooper. Uiteindelijk laat hij beide zien, maar dat haalt danig de vaart uit het verhaal. Wie de film ziet moet automatisch aan Gravity denken, de film over een ruimtestation in nood. Interstellar speelt zich ook voor een groot deel af in de ruimte, maar daar houdt de vergelijking eigenlijk wel op. Nolan gaat – letterlijk – een stap verder, naar een andere tijdsdimensie. Maar dat is niet het enige thema van de film. Cooper laat twee kinderen achter en deze verliezen langzaamaan het vertrouwen in de terugkeer van hun vader. Ze voelen zich verraden. Aan de ene kant is er dus het ruimtereizen naar nieuwe dimensies, aan de andere kant is er het leven op Aarde, dat steeds zwaarder wordt.
De naam van Hoyte van Hoytema mag hier niet onvermeld blijven. De Nederlander is inmiddels een gerenommeerd cameraman geworden met een mooie lijst van titels op zijn curriculum vitae. Hij heeft Interstellar voorzien van een ouderwetse look & feel. De film is niet digitaal, maar op 35- en 70mm-film opgenomen. Dat zorgt voor een wat korrelig en contrastrijk uiterlijk van het beeld. Dat maakt Interstellar in zoverre uniek dat men niet heeft gekozen voor een gelikt uiterlijk. Het moge duidelijk zijn dat de film vol zit met special effects, maar deze krijgen nergens de overhand en staan in dienst van het verhaal. Christopher Nolan heeft altijd een voorkeur voor traditionele special effects en zo weinig mogelijk CGI. De ruimteschepen komen dan ook niet uit een computer, maar zijn op schaal nagebouwd. De robots in deze ruimteschepen zijn ook fysiek gecreëerd en worden handmatig bediend.
Interstellar zal niet de geschiedenis ingaan als de beste film van Nolan. Het boeiende eerste deel van de film krijgt geen duidelijke afronding naar het einde toe. Dat neemt niet weg dat het een enerverende rit is, die je als kijker moet ondergaan en je moet vooral niet proberen alle theorieën tot in de details te begrijpen als je de film voor het eerst bekijkt. Meerdere keren kijken helpt namelijk om deze complexe materie steeds beter te begrijpen.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2014
Speelduur: 169 min
Verpakking: Amaray UHD Blu-ray Disc keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 / 1.78 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Uitgever: Warner Home Video
EAN: 5051889614319

Extra's

  • The Science of Interstellar
  • Inside Interstellar
  • Plotting An Interstellar Journey
  • Life On Cooper's Farm
  • The Dust
  • Tars and Case
  • The Cosmic Sounds Of Interstellar
  • The Space Suits
  • The Endurance
  • Shooting In Iceland
  • The Ranger And The Lander
  • Miniatures In Space
  • The Simulation Of Zero-G-Rigs
  • Celestial Landmarks
  • Across All Dimensions And Time
  • Final Thoughts
  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Interstellar heeft een UHD-2160/24p-transfer in 2.39:1 en 1.78:1 beeldformaat. Voor de codering is gebruik gemaakt van de HEVC-codec. De kwaliteit van het beeld is fenomenaal. Zoals in het commentaar al beschreven is de film niet digitaal, maar op 'ouderwets' 35- en 70mm-film gedraaid. Mede op 70mm-film vanwege de IMAX-vertoningen. En deze zijn als zodanig ook in deze transfer verwerkt. Het begin is 2.39:1 beeldformaat, maar verderop, als Cooper de ruimte ingaat, komen er steeds meer 1.78:1 beelden voorbij. Naar het einde toe is het bijna alleen nog maar het 1.78:1 formaat te zien. Wat opvalt is dat de detaillering en het contrast in de IMAX-beelden van referentieniveau zijn. Door het gebruik van HDR10 is er ook enorm veel detail in de lichtere delen van het beeld zoals wolkenpartijen. Elk minuscuul detail wordt zichtbaar en ook het schaduwdetail is door het toegenomen contrast op dit medium bijzonder hoog. Het beeld komt zeer filmisch over, met een lichte korrel en natuurlijke kleuren. De scherpte is prima, maar niet alle shots zijn even gestoken scherp, met als voorbeeld een close-up van Cooper als hij de berichten van het thuisfront afluistert in het ruimtestation. Maar het betreft hier uitzonderingen die ook al op de Blu-ray Disc uitgave opvielen. Het ligt dus duidelijk aan het bronmateriaal en wellicht zelfs een keuze van de regisseur. De IMAX-beelden zijn veruit het scherpst en laten zien waartoe UltraHD-materiaal en je apparatuur in staat is.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid van Interstellar is er dezelfde lossless Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track beschikbaar als op de Blu-ray Disc. Deze track maakt erg veel indruk en is door het gebruik van een kerkorgel in de soundtrack en ook door bepaalde geluidseffecten, demomateriaal voor de subwoofer. De dynamiek is erg hoog en dat is ook direct het grootste probleem van deze geluidstrack. Het is op momenten heel bombastisch en daarna erg verstild. Die overgangen zijn op zich prachtig, maar je moet een goede geluidset hebben die alle bombast goed aankan. En je moet een goede relatie met je buren hebben. Je hebt anders de neiging om het volume tijdens de bombastische scènes wat naar beneden te draaien, waardoor de scènes met dialoog ten onder dreigen te gaan. Vooral als Matthew McConaughey aan het woord is, want hij heeft sterk de neiging om zacht te mompelen. Mocht je voluit kunnen gaan, dan is het genieten geblazen, want deze geluidstrack zit zeer gedetailleerd in elkaar en maakt volop gebruik van alle kanalen. Het laag van het LFE-kanaal gaat daarbij vaak heel erg diep, zonder dat het gaat bonken. De muziek speelt een belangrijke rol in deze film en is afkomstig van Hans Zimmer, die na lange tijd weer eens met een originele soundtrack op de proppen komt. Kortom, genieten geblazen op alle fronten.

Extra's

Deze uitgave van Interstellar op UHD Blu-ray Disc bestaat uit drie schijfjes. De tweede en derde schijf zijn identiek aan de twee schijven van de Blu-ray Disc uitgave. Alle extra's, die op de derde schijf staan, zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

The Science of Interstellar  (50 min)
Interstellar is gebaseerd op het werk van wetenschapper Kip Thorne. In deze documentaire krijgen we een inzicht in de wereld van deze wetenschap. Christopher Nolan wilde geen fictief verhaal maken, maar de echte huidige kennis over zwaartekracht, de kromming van ruimte & tijd en singulariteiten verwerken in de film. De documentaire gaat verder in op de huidige kennis die we hebben van ander sterrenstelsels en de zoektocht naar een planeet zoals Aarde. En als we die gevonden hebben, hoe komen we daar?  Matthew McConaughey spreekt de voice-over van deze fascinerende documentaire.

Inside Interstellar
Inside Interstellar bestaat uit veertien afzonderlijke items met ieder hun eigen onderwerp over de film.

Plotting An Interstellar Journey (8 min)
De basis van het verhaal lag bij Jonah Nolan, waarna Chris er mee verder aan de slag ging. Alles gebaseerd op het werk van bestaande theorieën en onderzoeken. Daarna is het uitzoeken hoe deze ideeën in een realistisch ogende film ingebed kunnen worden.

Life On Cooper's Farm (10 min)
De boerderij van Cooper is gebouwd in de omgeving van Calgary, Canada, tussen de enorme maïsvelden in. Men ging eerst op zoek naar het juiste landschap en heeft daarna op locatie het huis gebouwd. Daarna wordt ook nog uit de doeken gedaan hoe de scènes met auto's in de maïsvelden, de scènes met de drone en de maïsbranden zijn opgenomen.

The Dust (3 min)
Het stof is een belangrijke reden dat de oogsten mislukken. De stof op de set is echt gemaakt en komt niet uit de computer. Volgens Chris Nolan is het nooit zo mooi te maken dan door het met echte stof te doen.

Tars and Case (9½ min)
Tars en Case zijn twee robots in de film. Nolan noemt ze liever machines. Ze hebben ieder hun eigen karakter. Er wordt uitgelegd hoe ze zijn bedacht en hoe ze zijn ontworpen door art director Nathan Crowley.

The Cosmic Sounds Of Interstellar (14 min)
In tegenstelling tot wat gebruikelijk is werkt Chris Nolan al voordat de opnames beginnen aan de muziek met Hans Zimmer. Zo ontstaan ideeën en thema's, die in de montage verder uitgewerkt en verfijnd worden. Hans Zimmer snapt zelf ook dat hij niet moet voortborduren op eerder werk en begint aan iets nieuws, waarbij een kerkorgel centraal staat. Dat wordt opgenomen in een Britse kerk, met een geweldige organist. De lage tonen in het geluid worden voortgebracht door dit orgel.

The Space Suits (4½ min)
De ruimtepakken zijn bewust ontworpen naar bestaande NASA-ruimtepakken om de geloofwaardigheid intact te houden. Naar aanleiding van ontwerpen voor het ruimtepak zijn ook de decors gedeeltelijk naar deze ideeën bewerkt.

The Endurance (9½ min)
Het ontwerpen van de Endurance was gebaseerd op het bestaande ISS ruimtestation. Ontwerper Nathan Crowley geeft een uitgebreide tour door de Endurance.

Shooting In Iceland (13 min)
Een aantal opnames vonden plaats in IJsland, namelijk twee planeten waarop het team terechtkomt. Het grootste deel van dit item gaat over de planeet van Miller, de waterplaneet. Filmen was uitputtend en moeilijk, doordat je constant in het water moest blijven staan.

The Ranger And The Lander (12 min)
Een item over het ontwerpen van de twee kleinere ruimteschepen waarmee vanaf de Endurance naar de planeten werd gevlogen. Bij het ontwerpen werd goed gekeken naar het ontwerp van de Spaceshuttle. Ook hier geeft ontwerper Nathan Crowley een uitgebreide tour.

Miniatures In Space (5½ min)
Christopher Nolan vertelt dat de gebruikte technieken voor de special effects niet revolutionair of nieuw zijn. Hij wilde wel dat de bestaande technieken goed gebruikt werden, zodat ze ook in de toekomst overtuigend blijven. In dit item wordt uitgelegd hoe het filmen met de miniaturen in z'n werk ging.

The Simulation Of Zero-G-Rigs (5½ min)
Een deel van de scènes spelen zich af in een ruimte zonder zwaartekracht. Men heeft de technieken van Inception gebruikt voor deze film, maar dan verder uitgewerkt en verbeterd. Christopher Nolan staat bij veel bewegingen van de acteurs achter de bediening van het mechanisme, om zoveel mogelijk zelf de controle te hebben over het geheel.

Celestial Landmarks (13 min)
Terug naar de basis: het verwerken van de bestaande theorieën van Einstein en Thorne worden verwerkt in de film. Voor Michael Caine is het in ieder geval allemaal abracadabra.

Across All Dimensions And Time (9 min)
De tesseract, aan het eind van de film, was een van de moeilijkste scènes om te verwezenlijken. Men besefte dat de kijker het waarschijnlijk niet allemaal zou begrijpen, maar als de context en het ontwerp van het decor goed zouden zijn, zou de kijker het wel logisch vinden wat er zich afspeelt. De scène is uiteindelijk een combinatie van een enorme gebouwde set met special effects.

Final Thoughts (6 min)
Cast en crew geven een laatste uiting aan wat de film kan betekenen voor de toekomstige generaties. Niet zozeer de film zelf, maar het verhaal erachter.

Trailers (9½ min)
Vier trailers van de film, ieder met z'n eigen invalshoek. Lee is een vooraankondiging dat over een jaar de film gaat komen. Wonder, Memories en Mankind zijn trailers over de film zelf. De trailers zijn niet voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Conclusie

De Aarde dreigt ten onder te gaan en de enige oplossing zou leven in de ruimte zijn. Cooper en zijn team worden eropuit gestuurd om nieuwe werelden te ontdekken, in andere sterrenstelsels. Interstellar is een imponerend epos van Christopher Nolan, gebaseerd op de theorieën van Albert Einstein en zeker ook geschikt voor niet-science fiction-liefhebbers. Het thema is veel breder dan alleen ruimtereizen. De UltraHD Blu-ray Disc-uitgave heeft uitstekend beeld en geluid en net als de Blu-ray Disc uitgave een flink aantal interessante extra's, boordevol achtergrondinformatie over het verhaal en het tot stand komen van de film. Deze nieuwe 4K-uitgave verleid je echt tot het opnieuw aanschaffen van deze topfilm!

Laatste reacties

jeroeni  |  09-02-2020

Ben net met de UHD begonnen maar heb m weer afgezet. Echt ongelooflijk wat ze ook met deze titel hebben gedaan. Zet de scene maar eens op als ze de gelanceerd ...
Lees meer >

jeroeni  |  09-02-2020

Als ik mijn huidige Sony scherm straks vervang voor een 4K dan haal ik ook deze versie zeker in huis. Beste Nolan film wat mij betreft. Heb me aan m'n woord g...
Lees meer >

rvvnr1  |  08-03-2018

Ik zal even kijken, maar het nadeel (en voordeel) van selectief kopen is dat je weinig hebt wat weg kan ;). Kan me goed voorstellen ja, zou ik ook wat meer moet...
Lees meer >

rogue  |  07-03-2018

Je mag m ook met me ruilen hoor als je een UHD in de aanbieding hebt! ;-) Ik zal even kijken, maar het nadeel (en voordeel) van selectief kopen is dat je weinig...
Lees meer >

rvvnr1  |  07-03-2018

Je mag m ook met me ruilen hoor als je een UHD in de aanbieding hebt! ;-)
Lees meer >

rogue  |  07-03-2018

De meningen over deze UHD zijn wel erg verdeeld, heb ik inmiddels gelezen op andere sites. Sommige vinden het prachtig, anderen geven o.a. de problemen aan die ...
Lees meer >

jeroeni  |  05-03-2018

De hoes zegt alleen maar special effects ;) Dussssss :-P Het beste was de soundtrack en die staat ook niet op de hoes.;)
Lees meer >

Chris W  |  04-03-2018

Dat is hij ook, was de beste film van dat jaar. De hoes zegt alleen maar special effects ;) Dussssss :-P
Lees meer >

rvvnr1  |  04-03-2018

Ben net met de UHD begonnen maar heb m weer afgezet. Echt ongelooflijk wat ze ook met deze titel hebben gedaan. Zet de scene maar eens op als ze de gelanceerd ...
Lees meer >

Michael Hamers  |  04-03-2018

Ik heb ook nergens genoemd dat ik problemen ervaar. Ik zeg alleen dat ik near blacks prima kan onderscheiden juist door het feit dat echt zwart geen licht uitst...
Lees meer >

Hombre  |  04-03-2018

Ik heb ook niet het idee dat ik ergens zwartdetail miste. Kan me voorstellen dat het op een andere tv wel een issue kan zijn. Met OLED is alles wat net iets min...
Lees meer >

Michael Hamers  |  04-03-2018

Ik heb ook niet het idee dat ik ergens zwartdetail miste. Kan me voorstellen dat het op een andere tv wel een issue kan zijn. Met OLED is alles wat net iets min...
Lees meer >

rvvnr1  |  04-03-2018

The Prestige is echt de grootste tegenvaller op UHD die ik tot duver heb gezien. Hem m niet vergeleken met de Blu-Ray dus misschien is dat nog wel een vooruitga...
Lees meer >

korenjw  |  03-03-2018

Gaaf, weer zo'n UHD recensie. Zelf ook de Nolan-box aangeschaft. Ben benieuwd naar je mening over The Prestige. Daar heb ik gemengde recensies over gelezen. Ver...
Lees meer >

rogue  |  03-03-2018

Ik heb er geen problemen mee het te delen, maar kan me ook goed verplaatsen in andere reviewers die het niet graag delen. Anyway, fijn dat het zo voor jou meerw...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Dolby Digital DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:9
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots