Shazam!

Recensent:
Patrick van den Hul
16-04-2019

Totaalbeoordeling:

7.2
Bioscoop

Shazam! (Bioscoop)
Samenvatting

We hebben allemaal een superheld in ons. Soms is er alleen even iets voor nodig om deze uit zijn schulp te doen kruipen. Billy Batson (Asher Angel) is als kind door zijn moeder achtergelaten op de kermis. Sindsdien is hij naar haar op zoek, maar helaas nog zonder resultaat. Billy verblijft in het ene na het andere gastgezin. Hij kan bijna nergens aarden en rent vaak al snel weer weg. Uiteindelijk komt hij in een gezin wat hem beter bevalt, maar hij kan nog steeds de zoektocht naar zijn moeder niet laten rusten. Billy zijn leven krijgt echter een heel andere focus wanneer hij door de Wizard Shazam (Djimon Hounsou) wordt geselecteerd om zijn opvolger te worden. Billy ontdekt samen met zijn nieuwe vriend Freddy wat voor superheld krachten hij nu allemaal heeft verworven. Ze hebben de grootste ongedwongen lol, tot het opeens een stuk serieus wordt. Dr. Thaddeus Sivana (Mark Strong) verschijnt ten tonele. Hij is in het verleden geweigerd door de wizard om diens opvolger te worden. Dit kon Sivana niet verkroppen en op basis van een gestolen kristal heeft hij de krachten van de zeven dodelijke zonden achter zich. Daarmee is hij oppermachtig. Alleen Billy kan deze man verslaan, mits hij zijn krachten voldoende ontwikkeld. Daarom doet Sivana er alles aan om Billy uit te schakelen vóórdat hij te sterk voor hem is geworden. Wie zal er zegevieren?

Commentaar

We worden tegenwoordig zo doodgegooid met superhelden films, dat het steeds moeilijk wordt om nog origineel te zijn. Qua toonzetting lijkt Chaam! nog het meest op Deadpool. Maar daar waar Deadpool hele grove humor heeft, is Shazam! toch een stuk tammer van aard. Het leukste aan de film is misschien nog wel dat het een kleinschaliger verhaal heeft dan de meeste genregenoten. Hierdoor is het wat makkelijker om er herkenning in te vinden. Nu hoeft eens niet de hele wereld gered te worden van de ondergang, maar staat vooral de strijd tussen twee kwetsbare mensen centraal. Het komt duidelijk naar voren dat ook de slechterik in dit verhaal niet altijd slecht was. Hij is gevormd door zijn getroebleerde jeugd. Een manier van portretteren die we niet zo heel vaak zien in het genre. Meestal krijgt de held alle aandacht en is de tegenstander vrij ééndimensionaal (een enkele uitzondering daar gelaten). Toch mist er iets in Shazam!. Het is bijna niet tastbaar, noem het een soort X-factor. Misschien is het de ongeïnspireerde regie of het script dat maar wat voortkabbelt. Hierdoor voelt het allemaal een beetje gezapig aan. Ook treffen de grappen niet altijd doel, vooral omdat de film zo braaf wil blijven en vooral niemand op de tenen wil trappen. Zachary Levi krijgt hoofdzakelijk goede kritieken voor zijn hoofdrol, maar ondergetekende kon er persoonlijk weinig mee uit de voeten. Zijn acteren mist elke emotionele diepgang. Dan doet Asher Angel, die hem speelt als gewone jongen als hij niet Shazam is, het duizendmaal beter. Uiteindelijk is Shazam! niet echt een slechte film te noemen. Men gaat hier duidelijk voor de luchtigheid en lang leve de lol en het grootste deel van de tijd komt dit prima over. Na al die zwaarmoedige kost in het genre is een heel luchtige variant best een welkome afwisseling. Als je je verwachtingen vooraf niet te hoog instelt, dan kun je met Shazam! een leuke avond beleven.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Actie, Avontuur, Komedie
Jaar: 2019
Speelduur: 132 min
Uitgever: Warner Brothers

Conclusie

We hebben allemaal een superheld in ons. Soms is er alleen even iets voor nodig om deze uit zijn schulp te doen kruipen. Billy wordt gekozen door de Wizard Shazam om hem op te volgen. Hij heeft vooral lol met zijn nieuwgewonnen superkrachten. Het wordt pas serieus als er een krachtige tegenstander verschijnt en zaken echt gevaarlijk worden. Shazam! is niet echt een slechte film te noemen. Men gaat hier duidelijk voor de luchtigheid en lang leve de lol en het grootste deel van de tijd komt dit prima over. Na al die zwaarmoedige kost in het genre is een heel luchtige variant best een welkome afwisseling. Als je je verwachtingen vooraf niet te hoog instelt, dan kun je met Shazam! een leuke avond beleven.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

9 Angst Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.