Rocketman

Recensent:
Patrick van den Hul
04-06-2019

Totaalbeoordeling:

7.8
Bioscoop

Rocketman (Bioscoop)
Samenvatting

Reginald Kenneth Dwight, bij de rest van de wereld beter bekend onder zijn artiestennaam Elton John (Taron Edgerton), heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Zijn ouders hadden weinig aandacht voor hem en konden niet echt liefde tonen. Zelfs toen hij als muzikant succes begon te krijgen, konden ze hem nog niet accepteren. Elton zijn eerste echte liefde John Reid (Richard Madden), bleek ook niet echt om hem te geven maar vooral op jacht te zijn naar geld en succes. Zijn enige trouwe vriend is Bernie (Jamie Bell). Elton is een groot muzikaal talent, maar tekstschrijven kan hij niet. Bernie levert de teksten aan en Elton maakt er muziek bij. Los van deze zakelijke samenwerking, zijn ze ook vrienden in goede en in slechte tijden. Wanneer Elton in rap tempo succesvoller wordt, begint zijn getroebleerde jeugd hem steeds meer parten te spelen. Doordat hij als klein jongetje nooit echt geliefd is geweest, stoot hij mensen van zich af. Daarnaast is het moeilijk voor hem om gelukkig te zijn zonder de hulp van alcohol, drugs en seks. Aan al deze zaken is hij verslaafd en dit wordt bijna zijn ondergang. Maar net op tijd weet hij het tij te keren en nu is Elton al decennia lang vrij van alcohol en drugs.

Commentaar

Biopics worden vaak pas gemaakt nadat de persoon in kwestie overleden is. Of anders komt het op zijn minst regelmatig voor dat de hoofdpersoon niet betrokken was bij de productie. Elton John (nu 72 jaar) is nog springlevend én uitvoerend producent van Rocketman. Dit is verrassend in die zin dat de film zijn minder positieve kanten uitvoerig laat zien. Het valt te prijzen dat Elton John dit aan de wereld durft te tonen. Tegelijkertijd is een mogelijke interpretatie van Rocketman er een waarin we vooral iemand zien die probeert te rationaliseren en verklaren waarom hij dit soort gedrag vertoonde. Zijn ouders worden namelijk wel héél zwart/wit neergezet als vreselijke mensen. Hetzelfde geldt voor zijn (zaken)partner John Reid. Er zal ongetwijfeld een grote kern van waarheid in zitten, maar het moeilijk te geloven dat Elton slechts een slachtoffer was van zijn omstandigheden. Deze scènes zijn allesbehalve subtiel en worden soms ook nog via de montage van korte flashbacks nogmaals door je strot geduwd. Alsof je het de eerste keer nog niet doorhad. Het gebrek aan subtiliteit is tegelijk het grootste en misschien ook wel het enige noemenswaardige minpunt aan Rocketman. De flamboyante stijl van filmen is ook allesbehalve subtiel, maar dit past dan weer uitstekend. Vorm en inhoud komen wat dat betreft perfect samen in deze film. Er worden veelvuldig surrealistische effecten gebruikt en zelfs special effects ontbreken niet in dit biografisch drama. Dit past echter geweldig in de hele setting en het brengt een bepaalde diepgang aan het in kaart brengen van Elton zijn excentrieke persoonlijkheid. De muziek is al even authentiek, vooral doordat iedereen zelf zingt, ook al kunnen sommige bijrol spelers helemaal niet zo goed zingen. Hoofdrolspeler Taron Egerton blijkt wel een sterke muzikale aanleg te hebben. De verschillende songs zijn ook nog eens heel goed verwerkt in het verhaal. Door de goede timing krijgen de songs en vooral de songteksten een extra betekenis en voegen ze echt iets toe. De grote ster van deze film is de glansrol van Egerton. Hij kruipt helemaal in de huid van Elton John, maar doet dit niet op een manier waarbij hij aan het imiteren is. Het is een heel gelaagde, authentieke en emotionele performance geweest. Er zijn diverse grote namen voor deze rol overwogen, maar je kunt je na het zien van Rocketman niemand anders meer voorstellen in deze rol. Alleen al vanwege deze glansrol is Rocketman het kijken waard.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Biografie, Drama, Muziek
Jaar: 2019
Uitgever: Universal Pictures Benelux

Conclusie

Elton John was verslaafd aan drank, drugs en seks. Dit heeft hem bijna zijn leven gekost. Uiteindelijk weet hij zich los te worstelen van zijn getroebleerde jeugd, maar dit ging niet zonder slag of stoot. De wereldster heeft zelf meegewerkt aan Rocketman, de verfilming van zijn leven tot nu toe en schuwt daarbij niet om ook zijn minder positieve kanten te tonen. Sommige van de mensen om hem heen lijken wel erg zwart/wit neergezet, mogelijk om zijn eigen rol en verantwoordelijkheid wat te verkleinen. Maar dit is slechts een klein smetje op een verder zeer vakkundige gemaakte film. Rocketman weet stijl en inhoud perfect te combineren in een flamboyante en emotionele film met een glansrol voor hoofdrolspeler Taron Egerton.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Drugs Geweld Grof Seks
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.