Mule, the

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

Mule, the (Blu-ray)
Samenvatting

Earl Stone (Clint Eastwood) is een hoogbejaarde man met problemen. Wat voor problemen? Hij is blut, hij leeft alleen, zijn zaak dreigt failliet te gaan en hij heeft ruzie met zijn familie. Een man die weinig te verliezen heeft dus. Wanneer hij de kans krijgt om veel geld te verdienen door simpelweg een vrachtje af te leveren in een andere staat, is dit een erg verleidelijk aanbod voor deze rechtschapen man. Enigszins naïef stelt hij geen vragen over het waarom en pas na meerdere ritjes komt Earl erachter dat hij drugs vervoert voor de Mexicaanse kartels. Hij doet dit zo goed, dat de hoeveelheid drugs die hij mag vervoeren elke keer groter wordt. En daarmee stijgt ook zijn beloning. Maar een dergelijke grote beloning is nooit zonder risico. De drugspolitie komt hem op het spoor. DEA agent Colin Bates (Bradley Cooper) heeft door dat er een wel heel succesvolle drugskoerier actief bezig is. Bates weet nog niet wie het is, maar hij is vastberaden om deze man in de kraag te grijpen. Ondertussen gebeurt er veel in het persoonlijk leven van Earl. Zijn geldproblemen zijn nu een probleem uit het verleden, maar nieuwe problemen dienen zich aan. Earl zijn problemen met zijn familie eisen zijn aandacht op, terwijl het drugskartel ook steeds hogere eisen stelt. Lukt het hem op lang genoeg uit handen van de politie te blijven om het goed te kunnen maken met zijn familie?

Commentaar

De in 1930 geboren en dus inmiddels 89-jarige Clint Eastwood is een werkpaard. Hij gaat maar door. Hij regisseert aan de lopende band films en speelt hier niet zelden de hoofdrol in of anders op zijn minst een forse bijrol. Sinds de eeuwwisseling regisseerde hij maar liefst 16 films. Gemiddeld bijna één film per jaar dus. Dit keer vond Eastwood zijn inspiratie in het waargebeurde verhaal van Leo Sharp. Een Tweede Wereldoorlog-veteraan die in zijn tachtiger levensjaren een drugskoerier werd. De enorme bak aan ervaring sijpelt als het ware door de poriën van de hele film. Eastwood zijn regie heeft een bepaalde soort kalmte en zelfverzekerdheid, die je vanaf het begin aan de film bindt. The Mule is een simpele film en dat bedoelen we positief. Het plot is niet al te ingewikkeld en zelfs behoorlijk voorspelbaar te noemen. Het tempo ligt vrij laag en schurkt soms tegen te laag, maar net dan gebeurt er wel weer iets interessants. Spijt in het leven en de behoefte om dit op late leeftijd goed te maken voor het te laat is, is een thema dat Eastwood ook in Gran Torino al oppakte. Zijn rol als antiheld maakt de film bijna per definitie al interessant. Het is wel jammer dat we nooit iets te weten komen over zijn eventuele gewetenswroeging. Het is wel duidelijk waar hij uiteindelijk zijn prioriteiten legt, maar niet of hij een innerlijk conflict heeft gehad over de gevolgen die zijn drugvervoer heeft voor bijvoorbeeld de mensen die het uiteindelijk gaan gebruiken. The Mule is eigenlijk meer een luchtige roadtrip-film geworden dan een zware film over familieperikelen en gewetensbezwaren. Die diepgang wordt een beetje gemeden. Tegelijk is luchtig niet helemaal het juiste woord, want de film is wel serieus van toon met hier en daar een vleugje humor. De luchtigheid valt echter te duiden door de wijze waarop de film aan de oppervlakte blijft. Het acteren is goed en er zijn voldoende ontwikkelingen om het interessant te houden. Ook is alles voldoende vakkundig in beeld gebracht. Dit alles maakt dat The Mule weliswaar een boeiende en goed gemaakte film is, maar niet per se een memorabele. Hopelijk mag Eastwood nog even mee en maakt hij nog een paar films waarin hij wat meer de diepgang en de scherpe randjes opzoekt.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: B
Jaar: 2018
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Bros. Home Entertainment
EAN: 5051888246832

Extra's

  • Making of
  • Muziekvideo

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Mule heeft een beeldtransfer in het originele 2.39:1 beeldformaat. De film staat op een 50GB dubbellaags disc, die voor 41GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC-videocodering. Clint Eastwoord werkte voor het eerst in jaren met een andere cameraman, maar het camerawerk heeft daar niet onder geleden. The Mule ziet er strak uit. De beeldtransfer geeft dat op een fraaie manier weer. Zaken als scherpte, contrast en helderheid zijn allemaal prima in orde bij deze transfer. Het zwart is mooi strak, al speelt het grootste deel van de film overdag af in helder zonlicht. Kleuren zijn dan toch wat meer ingetogen dan je zou verwachten. Een paar binnenscènes, zoals van de garage van de drugsoverdracht, zijn wat groezeliger van aard. Storende factoren zijn echter geheel afwezig en dat maakt dit tot een uitstekende beeldtransfer.

Geluidskwaliteit

Er staan veel geluidstracks op de Blu-ray Disc van The Mule, maar slechts één lossless track. Dat betreft dan wel de Engelstalige track, die in DTS HD-Master Audio 5.1 te beluisteren valt. The Mule zal niet de geschiedenisboeken ingaan als de meest dynamische film ooit gemaakt. En dat geldt ook voor de geluidstrack. Op zich steekt het prima in elkaar, maar van veel dynamiek is weinig sprake. Pas bij het kleiduifschieten van de Mexicaanse drugsbaron komt het geluid pas echt in beweging. Om daarna weer rustig verder te kabbelen. De surroundkanalen bevatten naast omgevingsgeluiden ook een aantal mooi geplaatste geluidseffecten, die daardoor meer diepte geven aan het geluid. Het meest opvallende aan deze geluidstrack zijn echter de dialogen. Een flink deel ervan klinkt namelijk vrij hol en onnatuurlijk, alsof ze in een grote ruimte zijn opgenomen. Soms is er niets aan de hand, dan weer stukjes die niet goed klinken. Alsof er iets mis is gegaan bij de nasynchronisatie. Afgezien daarvan is dit verder een prima, zij het wat onopvallende geluidstrack.

Extra's

De Blu-ray Disc van The Mule heeft een zeer eenvoudig menu met een statische achtergrond. Er staan twee extra's op deze uitgave, die in HD-resolutie zijn en voorzien van Nederlandse ondertiteling. Ook buitenlandse extra’s hebben deze beperkte extra’s.

The Making of The Mule: Nobody Runs Forever (11 min)
Een making of die ingaat op de bron van de film, waarom Clint Eastwood graag deze film wilde maken en men trekt ook de vergelijking met Gran Torino. De chemie tussen Bradley Cooper en Clint Eastwood komt ook ruim aan bod.

Toby Keith "Don't Let the Old Man In" Music Video (3 min)
Tijdens de aftiteling van de film is dit nummer te horen en er is ook een aparte muziekvideo van gemaakt, met uitsluitend beelden uit de film. Of toch niet, er zijn opvallend veel shots gebruikt die niet in de film voorkomen.

Conclusie

Omdat het leven hem de laatste tijd wat tegen zit neemt Earl een klusje aan door een transport met zijn pick up truck te verzorgen. Het geld dat hij daarmee verdient komt hem goed van pas. Maar voor hij er erg in heeft zit hij diep in de drugswereld verankert. The Mule is een behoorlijke film van en met Clint Eastwood. Soms wat traag, af en toe wat humor en niet al te veel diepgang. Maar zeker onderhoudend en het doet denken aan Gran Torino. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een uitstekende beeldkwaliteit en een voldoende geluidstrack, met wat eigenaardig klinkende dialogen. De extra’s zijn dan wel heel beperkt.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7.5
Extra's:2.5
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots