Miss Bala

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Miss Bala (Blu-ray)
Samenvatting

Gloria Fuentes (Gina Rodriguez) woont al jaren in Los Angeles, maar heeft een diepe band met Mexico. Specifiek haar beste vriendin Suzu (Cristina Rodlo) en diens kleine broertje Chava (Sebastián Cano). De beeldschone Suzu heeft haar zinnen gezet op de Miss Baja California-verkiezing en kan Gloria's kunsten als Hollywood make-up artiest goed gebruiken. Na de lange reis van Gloria naar Mexico gaan de twee meiden naar een lokale nachtclub om hun hereniging en het leven te vieren. Daar verandert alles. Bendeleden overvallen de club en het tweetal verliest elkaar uit het oog. Gloria bevindt zich voordat ze het weet in een oorlog tussen een drugsbende, corrupte politieagenten en de Amerikaanse Drugspolitie. Het enige waar ze echt om geeft is het terugvinden van haar Suzu.

Commentaar

Miss Bala (vrij vertaald Miss Kogel) is een Amerikaanse remake van de gelauwerde, uit 2011 afkomstige, Mexicaanse gelijknamige film. Deze is losjes gebaseerd op een waargebeurd incident waarin een 'Miss' gearresteerd werd, samen met mogelijke bendeleden. Waar de originele Miss Baja hoge ogen gooide is de versie uit Hollywood helaas vrij middelmatig. Catherine Hardewicke (vooral bekend van Thirteen en Twillight) zet een redelijke sfeer neer, ondanks dat er veel geleund wordt op clichés over Mexico en diens bendes. De personages zijn dunner dan een stuk karton, maar alle acteurs - zeker Gina Rodriguez - geven 110%. Het verhaal is op papier vrij gelaagd en vol spanning, een ander bewijs hiervoor is Miss Baja uit 2011, maar helaas is het hier niet gelukt dit in de eigenlijke film over te brengen. Er gebeurt van alles, personages komen en gaan, maar niets blijft echt hangen. Nergens loopt er een rode draad die alle scènes aan elkaar rijgt of uitlegt waarom iets van belang is waardoor je als kijker nooit echt wordt meegenomen in de film. De scènes op zich zitten redelijk in elkaar, nergens spannend maar degelijk en de actie ziet er vrij goed uit. De personages maken echter nergens een (natuurlijke) ontwikkeling door en blijven in hun stereotype hokje ondanks dat de filmmakers erg hun best doen om over te laten komen dat dit wel het geval is. Niets doet kijkers hechten aan het verhaal of de personages. De geveinsde stoerheid van Gina Rodriguez' Gloria Fuentes is vrijwel nergens op gebaseerd (op de BD-cover staat ze met een handwapen afgebeeld terwijl zij deze in Miss Bala nergens hanteert) aangezien ze ogenschijnlijk van de ene in de andere situatie belandt zonder echte toedoen van haarzelf. Voor films over grijze muizen die zich ontwikkelen tot stoere vrouwen is er helaas nog steeds weinig wat kan tippen aan de Alien- en Terminator-films. Miss Bala kent goed acteerwerk en redelijke actie, maar slaat qua verhaal en tempo de plank helaas goed mis.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 2019
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Duits
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609645255

Extra's

  • Commentaar van de filmmaker
  • Deleted scenes & verlengde scènes
  • Gina: De onstuitbare kracht van een vrouw
  • Grote klappen: de actie op de set
  • De making of van Miss Bala
  • Een blik op de stunts en kostuums met commentaar van regisseur Catherine Hardwicke

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van Miss Bala heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.39:1. Het beeld heeft een 1080/24p resolutie, voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. De BD betreft een 50GB dubbellaags disc die voor het grootste deel is beschreven. De film bestaat vooral uit lichte bruintinten met verschillende kleurenaccenten. De belichting is voor het grootste deel vrij simpel waardoor alles er prima uitziet, maar weinig beelden er echt uitspringen of indruk maken. Hier en daar wordt er wat gespeeld met de belichting echter zonder noemenswaardig resultaat. Alle beelden ogen zeer scherp en zitten vol detail, zelfs in de wat donkere scènes. Ook in de wijdere shots blijft het detail behouden; elk korreltje zand, elke plantje in de woestijn is te zien. Er is sprake van een vrij diepe zwartwaarde en hoog contrast waardoor kleuren naar goed naar voren komen. Door de digitale camera die gebruikt is, zien scènes er soms wat flets en vlak uit, maar dit is maar bij vlagen het geval.

Geluidskwaliteit

Miss Bala is op deze BD-uitgave te bekijken met een Engels-, Duits en Franstalig DTS-HD MA 5.1 audiotrack. Hieronder zal het Engelstalig audiospoor besproken worden. Qua geluid zit het allemaal wel goed, hoewel nergens heel erg indrukwekkend. De dialogen zijn scherp en helder via het middenkanaal te horen, hoewel het hier en daar door wat mompelende acteurs lastig te volgen is wat er allemaal wordt gezegd. De geluidseffecten zijn niet al te gelaagd, maar effectief. Het LFE gaat bij de enkele explosies en vuurgevechten in Miss Bala goed los. De omgevingsgeluiden worden door de surroundkanalen gepresenteerd en zorgen voor een mooie dynamiek. Hoewel nergens heel erg gelaagd of herinneringswaardig. Via de surroundkanalen is ook de begeleidende muziek te horen, die vooral bestaat uit Spaansklinkende instrumentale en popmuziek. In de muziek worden verschillende unieke keuzes gemaakt, waardoor het voor kijkers soms onduidelijk is wat de filmmakers willen overbrengen; in verschillende intense scènes klinkt er vrolijke, opgewekte muziek die totaal niet pas bij de beelden die te zien zijn. Hierdoor raakt de eventuele suspens die een scène zou kunnen hebben al snel verloren.

Extra's

Op deze BD-uitgave van Miss Bala is er vanuit het hoofdmenu de optie om zowel audio als de ondertiteling in te stellen, de film integraal of vanaf een specifiek hoofdstuk af te spelen en de verschillende extra's te bekijken.

Commentaar van de filmmaker
Gedurende Miss Bala gaan regisseur Catherine Hardwicke en producenten Shayda Frost en Jamie Marshall inhoudelijk in op het draaien van de film in Mexico, het ontwikkelen van de personages naast de cast en crew. Een interessante extra.

Deleted scenes & verlengde scenes (8 min.)
Acht verwijderde of verlengde scenes van de film. Leuke toevoeging, maar duidelijk waarom deze verwijderd of ingekort zijn aangezien ze weinig extra’s toevoegen.

Gina: De onstuitbare kracht van een vrouw (4 min.)
De focus ligt in deze extra volledig op Gina Rodriguez, haar rol en inzet voor Miss Bala. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan Rodriguez’ volledige carrière. Voor fans van de actrice mooi om te zien.

Grote klappen: de actie op de set (8 min.)
De actie uit Miss Bala is een redelijk hoogtepunt uit de film. Deze extra beslaat de totstandkoming van de actie van wapens, ontploffingen en speciale effecten. Altijd leuk om te zien welke trucs filmmakers uithalen om tot het beste eindresultaat te komen.

De making of van Miss Bala  (7 min.)
In zeven minuten wordt er ingegaan op de originele Mexicaanse film, de keuzes die gemaakt zijn voor Hardwickes versie, filmlocaties en de motivatie voor het casten van bijvoorbeeld Gina Rodriguez. Mooie toevoeging.

Een blik op de stunts en kostuums met commentaar van regisseur Catherine Hardwicke (13 min.)
In vijf minuten geeft regisseur Hardwicke commentaar op de uitgebreide stuntoefeningen voor Miss Bala. Een intrigerende kijk in de keuken. In een gerelateerde extra van ca. 8 minuten bespreekt Hardwicke de keuzes die gemaakt zijn tijdens de preproductie van Miss Bala met betrekking tot de (toestandkoming van de) verschillende kostuums.

Conclusie

Wanneer Gloria Fuentes na een avond stappen haar beste vriendin kwijt raakt zet ze alles op alles om deze terug te vinden. Ze beweegt zich door een web van corrupte agenten, drugsagenten en een drugsbende om haar doel te bereiken. Miss Bala zit vol goed acteerwerk en de actie is redelijk, maar is helaas qua verhaal, montage en tempo helaas niet goed genoeg gestructureerd om meer te zijn dan een serie scènes en eendimensionale personages. Zaken zijn mooi in beeld gebracht en over de beeldkwaliteit op deze BD-uitgave is ook weinig op te merken. In het geluid zijn er vooral qua soundtrack wat merkwaardige keuzes gemaakt, maar daarbuiten klinkt alles prima. De extra's zijn een mooie toevoeging, zeker het audiocommentaar van Catherine Hardwicke en verschillende producenten. Concluderend; een redelijke poging, maar niet direct de moeite waard.

Laatste reacties

smooth Ron  |  03-08-2019

Ik heb de remake gekocht en gezien. Best een leuke actiefilm. Zeker niet de beste van het jaar maar heb er al veel slechtere gezien dit jaar.
Lees meer >

Verhoeven  |  31-07-2019

Ik daag je uit om het origineel te gaan zien. Hier mijn stukje: http://whatiwatch.net/reviews.php?rec=40427
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  31-07-2019

Het origineel is een meesterwerk. Wie bepaalt of een film een meesterwerk is? Een gemiddelde van 6,5 op IMDb en een 87%/63% score op RottenTomatoes zijn nu nie...
Lees meer >

Verhoeven  |  30-07-2019

Het origineel is een meesterwerk.
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  30-07-2019

Bijzondere keuzes maken jullie soms bij het reviewen van films op Blu-ray of DVD. Ik denk dat deze film maar bij zeer weinigen bekend is. Ik had er in ieder gev...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots