Serenity (2019)

Totaalbeoordeling:

6
Blu-ray

Serenity (2019) (Blu-ray)
Samenvatting

In het stadje Plymouth, ergens op een Caribisch eiland, heeft Baker Dill (Matthew McConaughey) de vissersboot Serenity, waarmee hij toeristen uit vissen neemt. Maar in plaats van de toeristen te laten vissen probeert hij zelf een grote tonijnvis te vangen, wat telkens mislukt. Zijn scheepsmaatje Duke (Djimon Hounsou) is het beu als de toeristen voor de zoveelste keer weigeren te betalen vanwege de obsessie van Baker. Er moet geld verdiend worden, nu is er niet eens genoeg om benzine voor de boot te kopen. Baker maakt zich nog niet zo druk, hij vindt wel een oplossing. En die komt ineens heel dichtbij als de mysterieuze dame Karen (Anne Hathaway), vrouw van de schatrijke zakenman Frank Zariakas (Jason Clarke), op de boot verschijnt met een wel heel bijzonder voorstel.

Commentaar

Er zijn van die films waarvan je tijdens het eerste half uur denkt ‘Waar gaat dit heen?’, waarna de film via een ingenieuze vertelstructuur tot een compleet verhaal komt. Serenity (niet te verwarren met de gelijknamige film uit 2005) van de Britse schrijver/regisseur Steven Knight (Locke) is er zo een. Het verhaal begint met een geobsedeerde tonijnvisser, maar waarom hij die ene specifieke tonijn zo graag wil vangen is geheel onduidelijk. Heeft het met zijn verleden te maken? Met zijn familie? Of met een ongeluk waarbij deze tonijn betrokken was? Het antwoord blijft in het midden. Duidelijk is wel dat hij niet rustig zal slapen voordat de tonijn gevangen is. Het klinkt als een intrigerend begin van een film en dat is het ook wel. Alleen gaat het bij Serenity daarna snel bergafwaarts. Als er een mysterieuze dame in beeld komt, die haar rijke man wil laten vissen, verandert het filmverhaal in een thriller. Maar als dan ook duidelijk wordt wat de mysterieuze man in pak met de bruine koffer precies komt doen, dan gaat ook het verhaal de mysterieuze kant op. En uiteindelijk kun je er dan bijna geen touw meer aan vastknopen waar het nu werkelijk om gaat.
Steven Knight heeft met Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jason Clarke en Djimon Hounsou een interessante cast om zich heen verzameld. Je krijgt wat je van ze mag verwachten en aan hen ligt het ook niet. En de locaties zijn ook erg prettig om naar te kijken. Het probleem zit hem vooral en alleen in de verhaalstructuur, dat uiteindelijk verzandt in een wirwar van gedachten en aannames. Volgens Knight is het leven maar een spel. Maar de manier waarop Knight dat in een verhaal probeert te vatten is erg vergezocht en vooral vermoeiend. Hij raakt verstrikt in z’n eigen overdaad aan ideeën en fantasiën. Een tweede kijkbeurt zou bij deze film geen overbodige luxe zijn, maar de vraag is of je daar de moed voor op kunt brengen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Mysterie, Thriller
Regio: B
Jaar: 2019
Speelduur: 146 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Uitgever: The Searchers
EAN: 9789461876324

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Serenity staat in 2.39:1 beeldformaat met een 1080p resolutie op de Blu-ray Disc. De film staat op een 25GB enkellaags disc, die voor ruim 22GB is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodec. Ondanks dat de film slechts op een enkellaags disc staat is de kwaliteit toch uitmuntend. Door het ontbreken van extra’s en overbodige geluidstracks is bijna alle ruimte beschikbaar voor beeld. Dat is zeer gedetailleerd met een uitstekend contrast en scherpte. Het kleurenpalet is zeer breed, de tropische locatie is daar debet aan en het blauw van de oceaan is ook geen straf om naar te kijken. Het enige kleine minpuntje is de aanwezigheid van lichte beeldruis in een paar donkere scènes, voor de rest is dit een genot om naar te kijken.

Geluidskwaliteit

Van de twee geluidstracks op deze Blu-ray Disc van Serenity is de Engelstalige DTS HD Master  Audio 5.1 track de meest interessante. Het Franse audiospoor laten we hier voor het gemak buiten beschouwing. De geluidstrack van Serenity is dik in orde, maar wel met een paar kanttekeningen. Allereerst is het goed om te weten dat het geluid gedetailleerd en helder klinkt. Het zijn echter wel de frontkanalen die het meest van het geluid voor hun rekening nemen. De surroundkanalen zijn over het algemeen wel in gebruik, maar op een enkele uitzondering na is het volume behoorlijk onderdrukt. Slechts een enkele keer worden de surroundkanalen echt actief gebruikt. Dan zijn er de dialogen. Die zijn over prima te volgen, ook het kenmerkende gemompel van Matthew McConaughey. Dat komt, omdat de dialogen heel erg op de voorgrond staan, geluidseffecten en omgevingsgeluiden zijn behoorlijk naar de achtergrond gedrukt in de geluidsmix. Dat is in het begin van de film even wennen, daarna valt het wat minder op. Op zich een prima gedetailleerde geluidstrack, maar wel met wat balanskwesties.

Extra's

De  Blu-ray Disc-uitgave van Serenity heeft een statisch menu met alleen taalinstellingen. Er staan geen extra’s op deze uitgave.

Conclusie

Baker Dill verhuurt zijn vissersboot, maar toeristen laten het afweten als hij alleen maar de zee op gaat om op een specifieke tonijn te vissen. Het geld raakt op, maar daar kan verandering in komen als er plotseling een mysterieuze vrouw voor hem staat met een bijzonder voorstel. Serenity begint als een intrigerende film, waar je je afvraagt waar het verhaal naar toe gaat. Na verloop van tijd verandert het in een mysterieuze thriller, om dan verstrikt te raken in de eigen complexe verhaalstructuur. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een prachtige beeldtransfer en een prima geluidstrack, die wel wat ongelijkmatigheden in de balans heeft. Zeker geen film om ‘even tussendoor’ te doen, je moet er eens goed voor gaan zitten om het verhaal duidelijk in je op te kunnen nemen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door The Searchers.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:7.5
Extra's:0
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots