Ad Astra

Recensent:
Ludo Keeris
21-09-2019

Totaalbeoordeling:

8
Bioscoop

Ad Astra (Bioscoop)
Samenvatting

In de nabije toekomst. De Aarde gaat gebukt onder zware elektrische schokgolven, die afkomstig zijn uit de ruimte en al veel slachtoffers hebben geëist. De Amerikaanse legertop heeft een vermoeden waar de schokgolven vandaan komen, namelijk van een oude ruimtemissie naar de planeet Neptunus. Ruimteheld Clifford McBride (Tommy Lee Jones) was de leider van die missie die dertig jaar geleden vertrok, maar waar al jaren niets meer van vernomen is. Diens zoon Roy (Brad Pitt) is astronaut en krijgt de opdracht om vanaf Mars proberen contact te maken met zijn vader om zo meer te weten te komen over de toedracht van de radiostilte en de schokgolven. Volgens Roy is zijn vader al lang dood, maar toch neemt hij de opdracht aan. Het zorgt er wel voor dat de anders zo stoïcijnse en emotieloze Roy de moeizame relatie met zijn vader nog eens de revue laat passeren en dat laat hem deze keer niet koud.

Commentaar

Ad Astra – Naar de Sterren. Dat is de rode draad in de nieuwe film van regisseur James Gray (The Lost City of Z) met Brad Pitt in de hoofdrol als astronaut, op zoek naar zijn vader die jaren geleden aan een verre ruimtereis begon. Films over lange ruimtereizen naar de uithoeken van het heelal zijn geen nieuwigheid meer. Ad Astra is een volgende in een reeks, die met onder meer Interstellar en Passengers een redelijk populair genre hebben ontwikkeld. Ad Astra speelt zich af in een niet zo’n verre toekomst. De mens woont en werkt zowel op Aarde als in de ruimte. Commerciële reizen naar de maan zijn aan de orde van de dag en zelfs op Mars heeft de mens zichzelf gevestigd. Sommigen zijn daar geboren en nog nooit op Aarde geweest.
James Gray, tevens coscenarist van Ad Astra, geeft een sterke psychologische tint aan zijn film. Hoewel de film over verre ruimtereizen in de toekomst gaat, wil Gray ook laten zien hoe een mens zich kan ontwikkelen als deze als kind niet de juiste aandacht krijgt. Clifford McBride was een gevierd astronaut en zijn zoon Roy ziet hem als idool, maar Clifford was ook een afwezige vader, die zijn zoon veelal negeerde. Dat leidde tot een afstandelijke en emotieloze jongen, die zich moeilijk kan binden en relaties afstoot. Dat is een interessant onderliggende karakterstudie in de film. Hoe verder de film gaat en des te meer Roy zich met zijn vader bezig houdt, des te meer hij zich realiseert wat hij allemaal gemist heeft en beseft hoe hij geworden is wie hij is. De anders zo ijskoude Roy ontdooit en toont zich ook als mens. Het doet ook wel wat me je. 16 jaar lang denk je dat je vader is overleden en dan ineens blijkt er toch nog een kans dat hij in leven is. En dat je met hem in contact kunt komen. Dat is een verandering in je leven die je niet in de koude kleren gaat zitten. Enig probleem daarbij is wel dat daarbij het tempo van de film erg laag is, op sommige momenten zelfs traag. Maar daarbij ook sfeervol. Het camerawerk van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema (Interstellar, Dunkirk) helpt daar zeker aan mee. Qua sfeer doet het bij vlagen denken aan 2001 A Space Odyssey van Stanley Kubrick, maar het magische van die film haalt Ad Astra nergens. Dit is geen film waarbij men op zoek gaat naar buitenaards leven of in aanraking komt met aliens. Ad Astra gaat over een mens in de toekomst, maar het had ook in het hier en nu af kunnen spelen. Dat maakt dit tot een interessante film, waar je wel even goed voor moet gaan zitten en je niet af moet laten leiden.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Drama, Science fiction
Jaar: 2019
Speelduur: 122 min
Uitgever: Walt Disney Company Benelux

Conclusie

In de niet zo verre toekomst gaat de Aarde gebukt onder zware elektrische schokgolven die veel mensenlevens eisen. De Amerikaanse legertop denkt dat het afkomstig is van een oude ruimtemissie, die jaren geleden is vertrokken en waar al jaren niets meer van gehoord is. De zoon van de missieleider wordt gevraagd om contact te zoeken met zijn vader, want men gelooft dat hij nog steeds in leven is. Ad Astra is geen standaard science fiction-film met aliens of zoeken naar buitenaards leven. Het verhaal draait vooral om de verwerking van het nieuws als astronaut Roy – gespeeld door Brad Pitt – na jaren hoort dat zijn vader mogelijk nog steeds in leven is. Een vader die vroeger eigenlijk nauwelijks aanwezig was en zijn zoon negeerde. Wat doet dat met je als jongeman? Daar probeert Ad Astra antwoord op te geven.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  06-01-2020

Prachtige film met een zeer mooie en ingetogen rol van Pitt. De afwikkeling van de ontmoeting en de relatie met zijn vader vond ik ietwat afgeraffeld en had wel...
Lees meer >

tmvde  |  22-09-2019

Vandaag gezien in de IMAX in Den Haag en het is geen heel spectaculaire film, maar ik vond hem zeer onderhoudend en zeer de moeite waard. Schitterend camerawerk...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.