Game of Thrones - Seizoen 8

Recensent:
Ludo Keeris
14-12-2019

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

Game of Thrones - Seizoen 8 (Blu-ray)
Samenvatting

Er heerst eenheid in het Noorden. Onder leiding van Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) en Jon Snow (Kit Harington) hebben de diverse huizen van Westeros zich verzameld in Winterfell. Zelfs Jamie Lanister (Nikolaj Coster-Waldau), die na lange tijd zijn broer Tyrion (Peter Dinklage) en partner-in-crime Brienne of Tarth (Gwendoline Christie) weer ontmoet. Men hoopt dat Cersei Lannister (Lena Headey) Kings Landing zal verlaten en zich ook aansluit bij de eenheid, zodat het leger nog groter en sterker wordt. De White Walkers zijn namelijk in grote getalen in aantocht. Deze overmacht aan troepen is enorm en de strijd lijkt op voorhand verloren. Alleen met onverzettelijke moed en strijd, doorzettingsvermogen en sluwheid en de draken van Daenerys bestaat er een kans op een overwinning. Maar die kans lijkt minimaal. Zeker als Cersei het af laten weten. De IJzeren Troon lijkt daarmee definitief in handen te komen van de Lannisters.

Commentaar

Het zit bijna op. Nog een laatste seizoen Game of Thrones en dan is het klaar. Negen jaar lang leefde deze bijzonder fraaie serie in de levens van kijker en fans. Reikhalzend werd er uitgekeken naar het achtste seizoen, wat een waardige afsluiter moest worden van een legendarische serie. Na de uitzendingen op (betaal)televisie waren de kritieken niet van de lucht. Men vond het maar een slap einde, een anticlimax. Terecht? Dat is nog maar de vraag. De serie eindigt niet op een heroïsche manier zoals men zou verwachten. Het grote duo achter de serie en schrijvers van het laatste seizoen, David Benioff en D.B. Weiss, hebben voor een ander opzet gekozen. Het eerste afleveringen is er eenheid tussen de verschillenden huizen van Westeros. Het moet wel, want de doden staan voor de poort en alleen door gezamenlijk ten strijde te gaan is er een kleine kans op overleven. De derde aflevering staat geheel in het teken van de strijd tegen de White Walkers. Afgezien van het feit dat het bijzonder donker is (zie beschrijving van het beeld) is het een zeer sterke aflevering, een van de beste uit de reeks. Daarna is er weer het vertrouwde intrige, verraad en strijd om de macht. De macht om de IJzeren Troon, want wie gaat die uiteindelijk betreden? Is het Jon Snow? Of Daenerys Targaryen met haar draken? Of weet Cercei Lannister de touwtjes strak in handen te houden? De strijd is hevig en fel, waarbij veel slachtoffers vallen. Veel bekende karakters halen het einde van de serie dan ook niet, om verschillende redenen. Het einde van een serie waar veel over gesproken is op sociale media. Want het is niet het einde dat men verwacht had. Geen heroïsche strijd om de troon, maar een waardig slot. Er wordt zelfs geprobeerd om een democratisch proces in te voeren, maar blijkbaar is de tijd daarvoor nog niet rijp. Waar men gedurende de serie altijd de tijd nam om zaken grondig uit te werken, wordt dat in de laatste twee afleveringen wat sneller afgeraffeld. Daar had wel wat meer diepgang aan toegevoegd mogen worden, maar afgezien daarvan is ook dit laatste seizoen weer van een zeer hoog niveau. Er zijn betere seizoenen geweest, maar zeker ook mindere, met seizoen 3 als de minste. De serie heeft negen jaar lang diepe indruk gemaakt, maar het is nu klaar. De winter loopt naar ten einde, de lente is in aantocht. Het einde van het tijdperk Game of Thrones is aangebroken. Het achtste seizoen is een mooie afsluiter geworden. Het is niet de knaller die men verwacht had, maar toch weer ijzersterk.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, TV
Regio: A, B, C
Jaar: 2019
Speelduur: 430 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Portugees
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, Noors, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Bros. Home Entertainment
EAN: 5051888246634

Extra's

 • Audiocommentaar
 • Deleted Scènes
 • In Episode Guides
 • When Winter Falls
 • Duty is the Death of Love
 • Game of Thrones: The Last Watch
 • Histories and Lore

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldtransfer van Game of Thrones - Seizoen 8 is te bekijken in het originele 1.78:1 beeldformaat. De serie staat op drie 50GB dubbellaags discs. Als je één woord mag gebruiken om het beeld van Game of Thrones - Seizoen 8 te omschrijven, dan is dat; ‘donker’. Oef, dat valt soms niet mee. Op social media werd tijdens de uitzendingen op TV al behoorlijk geklaagd dat er soms weinig of niets te zien valt. Speciaal aflevering drie van dit seizoen, dat zich volledig in de nacht afspeelt, is een lastige zit als de omstandigheden voor het kijken niet goed zijn. In de extra’s geeft de regisseur aan dat het juist de bedoeling was dat je niet alles gaat zien. Het levert meer spanning op… Daar valt iets voor te zeggen, maar om dan lange tijd naar een zwart kader te gluren? En toch valt het alleszins mee als, zoals gezegd, de omstandigheden goed zijn. De Blu-ray Disc weet dan best wel raad met de donkere stukken, al heeft de scherpte soms wat moeite om hierin overeind te blijven. Dat is in heldere (daglicht)scènes overigens zeer dik in orde. Een ander opvallend punt is dat de CGI-effects lang niet altijd even overtuigend zijn. Dat kun je de beeldtransfer niet aanrekenen, maar het mag gezegd worden dat het er in een aantal scènes erg kunstmatig uit ziet, zoals Daenerys bij haar draken of als Grey Worm richting Kings Landing rent in de laatste aflevering.
Dit seizoen van Game of Thrones is een goede test voor je TV. Met de juiste instellingen krijg je een donker, maar toch ook fraai beeld voorgeschoteld. Wie z’n zaakjes niet op orde heeft ziet in de nachtscènes zwart, veel zwart.

Geluidskwaliteit

De mooiste geluidstrack op de Blu-ray Disc van Game of Thrones - Seizoen 8 is de Dolby TrueHD 7.1-track met Dolby Atmos-extensie. En voor wie geen Atmos kan afspelen: de Dolby TrueHD-track is ook genieten geblazen. Let wel op: bij het afspelen van de discs staat standaard het Engelstalige Dolby Digital 5.1-geluid geactiveerd, dat moet je direct in de instellingen aanpassen. En dan is het smullen met een prachtige, gedetailleerde en bij vlagen knallende geluidstrack. De ruimtelijkheid en diepte is briljant. Vooral de draken maken (letterlijk) diepe indruk met hun magistrale vleugels en ijzingwekkende gebrul, dat door merg en been gaat. Maar ook de strijd om Winterfell is indrukwekkend qua geluid. Het is een kakafonie van geluiden, maar zeer mooi in balans en vol details. Dialogen klinken vol en warm, staan goed in de mix en blijven goed verstaanbaar, al verdwijnt er wel eens een woordje in de massa van het geweld. Voor ‘slechts’ een TV-serie is dit een bijzonder goed gemaakte geluidstrack, die bij geen enkele big-budget-speelfilm zou misstaan.

Extra's

De menustructuur van Game of Thrones kennen we inmiddels en de Blu-ray Disc van Seizoen 8 is daarop geen uitzondering. De Blu-ray Disc-uitgave heeft drie schijfjes en de extra’s zijn op alle discs aanwezig, maar de hoofdmoot staat op de derde disc (waar qua afleveringen alleen de laatste op staat). De extra’s zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve de audiocommentaren.

In Episode Guides
Deze inmiddels bekende feature is ook nu weer aanwezig bij elke aflevering. Als deze feature is geactiveerd komt er bij elke scène aan de rechterkant een optie in beeld waarbij je meer informatie kunt krijgen over de locatie, de karakters en historische achtergronden van die bepaalde scène.

Disc 1

Audiocommentaren
Elke aflevering is voorzien van een commentaartrack. De eerste aflevering is met producent/schrijver Dave Hill en Productieontwerpster Deborah Riley (Hill is zo trots als een pauw als ‘zijn’ shot voorbij komt). Aflevering twee is met uitvoerend producent Bryan Cogman en acteur Daniel Portman (die Podrick speelt). Bij de derde aflevering zijn drie commentaartracks beschikbaar. De eerste is van regisseur Miguel Sapochnik, cameraman Fabian Wagner en cameraoperator Sean Savage. Wie wil weten hoe deze donkere aflevering in beeld is gebracht moet zeker deze track beluisteren en hier geeft regisseur Sapochnik ook aan dat er juist voor donker beeld is gekozen voor de spanning. De tweede track is met uitvoerend producent Bernadette Caulfield, Visual Effects supervisors Steve Kullbak en Joe Bauer. Het derde commentaar wordt ingesproken door stuntcoördinator Rowley Irlam en acteur Richard Dormer (Beric Dondarrion). Dit is een track met (te) veel pauzes en met de minste inhoud.

Disc 2

Audiocommentaren
Bij de twee afleveringen op deze disc worden het audiocommentaar verzorgd door cameraman David Franco, acteur Jacob Anderson (Grey Worm), actrice Nathalie Emmanuel (Missandel) en de Deense acteur Pilou Absek (Euron Greyjoy) bij aflevering vier. Aflevering vijf heeft twee commentaatracks. De eerste is door regisseur Miguel Sapochnik met cameraman Fabian Wagner, samen met acteur Conleth Hill (Varys) en de tweede is door producent Chris Newman, Special Effects supervisor Sam Conway en Visual Effects supervisor Joe Bauer

Disc 3

Audiocommentaren
De laatste aflevering heeft ook twee commentaartracks. De eerste is met het duo achter de serie David Benioff en D.B. Weiss, samen met Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), waarin ook de beruchte koffiebeker aan bod komt. De tweede commentaartrack is met cameraman Jonathan Freeman en cameraoperator Ben Wilson. Deze track is voer voor de camera- en lichttechneuten.

When Winter Falls (29 min)
In deze half uur durende ‘making of’ van de derde aflevering, waarin zich de strijd rond Winterfell afspeelt, krijg je veel informatie over hoe deze aflevering tot stand is gekomen. Het was zwaar en moeilijk voor zowel cast en crew, met 11 weken nachtopnames. De regisseur en cameraman leggen uit waarom het beeld zo donker is, de ontwerpers hoe de decors zijn bedacht en de special effect-mensen leggen uit hoe ze het vuur van de draken hebben gemaakt.

Duty is the Death of Love (31½ min)
Dit is een ‘making of’ van de laatste aflevering. Niet zo interessant als die voor aflevering drie, maar ook hier krijg je achtergrondinformatie over het tot stand komen van de laatste aflevering van de serie.

Game of Thrones: The Last Watch (103 min)
Een lange documentaire waarin wordt teruggeblikt door cast en crew op de productie van begin tot het einde van dit laatste seizoen. Van de allereerste scriptlezingen, via de vele opnamedagen, de post-productie tot aan de première. Het was pittig, zwaar, enerverend, emotioneel en bevredigend, om het in een paar woorden samen te vatten.

Histories & Lore
Ook bij dit laatste seizoen zijn ze weer aanwezig; de Histories & Lore-secties. Via korte filmpjes vertellen diverse karakters vanuit hun eigen perspectief de verschillende gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden en die van invloed zijn op de huidige verstandverhoudingen binnen de diverse families en clans. De filmpjes gaan deze keer over:
King's Landing (3 min)
The Greyjoy Rebellion (5½ min)
The Blackfyres (5 min)
The South (2½ min)
The Defiance of Duskendale (5 min)
Maegor the Cruel (5 min)

Deleted Scenes (8½ min)
Slechts vijf scènes die de serie niet gehaald hebben.

Conclusie

Er heerst eenheid in het Noorden. Onder leiding van Daenerys Targaryen en Jon Snow hebben de diverse huizen van Westeros zich verzameld in Winterfell om de strijd aan te gaan tegen de White Walkers. De kans op overleven is klein, maar het doorzettingsvermogen is enorm. Na de veldslag wordt de strijd om de IJzeren Troon steeds heviger. Het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones is weer ijzersterk. Met niet het verwachte heroïsche einde, maar juist een veel ingetogener slot, waar gezond verstand boven kracht zegeviert. De Blu-ray Disc-uitgave is weer dik in orde. Het beeld is soms heel donker, maar door de kracht van de resolutie van Blu-ray is alles prima te volgen. Het geluid is zeer krachtig en sterk en de extra’s zijn ook weer uitstekend verzorgd. De winter is ten einde, het tijdperk Game of Thrones is hiermee afgesloten. Seizoen 8 is een waardig slot van een legendarische serie.

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  28-08-2020

Nee, joh, helemaal niet. Er zijn betere TV-series dan het in mijn ogen wat overhypte Game of Thrones. Tenminste dat vind ik.
Lees meer >

rogue  |  28-08-2020

En ik moet nog aan seizoen 5 beginnen... :lol: En ook nog geen spoilers gelezen? Ongelooflijk.
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  27-08-2020

Heb je nu pas het laatste seizoen gezien en heb je dan echt alle spoilers op internet kunnen vermijden? En ik moet nog aan seizoen 5 beginnen... :lol:
Lees meer >

rogue  |  27-08-2020

Het was niet het beste seizoen maar ik heb er vrede mee met wat het geworden is. The Long Night was een fenomenale aflevering en ondanks alle gebreken ben ik to...
Lees meer >

Richard B.  |  26-08-2020

Het was niet het beste seizoen maar ik heb er vrede mee met wat het geworden is. The Long Night was een fenomenale aflevering en ondanks alle gebreken ben ik to...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  24-08-2020

Op pre-order bij bol.com: Game of Thrones - The Complete Collection: Seizoen 1 t/m 8 (4K Ultra HD)
Lees meer >

Werner  |  24-08-2020

Gelezen op amazon in een gebruikersrecensie: "You can compare Game of Thrones to a meal at a fancy restaurant. The Appetizer (seasons 1-3) are delectable, some ...
Lees meer >

tmvde  |  24-12-2019

In de extra's geven ze aan dat degene die op de troon eindigt bij GRRM dezelfde is als in de serie, maar voor we weten of dat klopt, zal het nog wel even duren....
Lees meer >

John Tak  |  24-12-2019

De enige die op de troon had mogen eindigen voor mij was de enige die dat per se niet wilde, en dat was Jon. Haha nou precies!
Lees meer >

Werner  |  22-12-2019

De enige die op de troon had mogen eindigen voor mij was de enige die dat per se niet wilde, en dat was Jon.
Lees meer >

John Tak  |  21-12-2019

Misschien hebben velen zoals John Tak een zeer kort geheugen, maar: Het eerste seizoen draaide volledig rond Ned Stark, wie ging er dood op het eerste seizoen? ...
Lees meer >

catfish  |  20-12-2019

Grappige reacties. Ik vond seizoen 8 best goed en het was zelf ongeveer wat ik verwachtte dat het ging zijn. Misschien hebben velen zoals John Tak een zeer kor...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  17-12-2019

Dat weet ik :) Die ingetogenheid is ook niet waar ik mee zit. Er zitten diverse momenten in dit seizoen die de ingetogenheid voldoende compenseren. Het probl...
Lees meer >

John Tak  |  17-12-2019

Ik was die recensent ;) Dat weet ik :) Gelukkig smaken verschillen. Eerlijk gezegd vond ik het juist een verademing om niet de verwachte heroïsche strijd op ...
Lees meer >

tmvde  |  16-12-2019

Zijn de Starbucks-beker en het plastieken flesje water eigenlijk weggeretoucheerd? Ja, maar dat waren ze bij HBO Go ook al.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7.5
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots