Professor And The Madman, The

Recensent:
Vincent Vernel
05-02-2020

Totaalbeoordeling:

6
Blu-ray

Professor And The Madman, The (Blu-ray)
Samenvatting

Eind negentiende eeuw was er behoefte aan een woordenboek. Niet zomaar een woordenboek, maar één die voor het eerst de volledige Engelse taal omvat met al zijn complexiteit en vergaande geschiedenis. De Oxford Universiteit, het hoogtepunt van de Britse beschaving - zo zeggen ze zelf-, is al verschillende malen aan deze opgave begonnen. Telkens weer bleek de queeste te groot, te omvangrijk en de regels wanneer een woord wel of juist niet in het woordenboek moet verschijnen te open voor discussie. Ten einde raad is daar de autodidactische James Murray (Mel Gibson), die met zijn gigantische talenknobbel en nog grotere ambitie verklaart de klus te zullen klaren. Tot afgrijzen van de Oxford-geleerden schrijft Murray de Britse bevolking aan, vanuit zijn visie dat taal van iedereen is en dus ook (de input voor) het woordenboek. Wanneer blijkt dat één van het plebs die James Murray helpt, Dr. William Chester Minor (Sean Penn), opgesloten zit in een gevangenis voor psychiatrische patienten wordt het maken van het woordenboek een strijd van eer tussen het Oxfordiaanse snobisme en de 'gewone man'. 

Commentaar

The Professor and the Madman is een film met geschiedenis. Gefilmd in 2017 werd deze hierna het onderwerp van hevige jurdische gevechten tussen de producenten versus Mel Gibson en regisseur Farhad Safinia. Volgende de twee laatstgenoemde was het verhaal in de montage zo verknipt dat het niets meer leek op de daadwerkelijke visie. Gibson zou de laatste mening mogen hebben over de montage, wat niet werd gehonoreerd. Uiteindelijk kwam het besluit van de rechter, ten gunste van de producenten. Mel Gibson weigerde verdere promotie voor de The Professor and the Madman en Farhad Safinia koos voor het pseudoniem P.B. Shemran in plaats van onder zijn eigen naam met de film geassocieerd te worden. Dit schijnt een kwaad daglicht op The Proffessor and the Madman.Hieronder een antwoord op de vraag of de daadwerkelijke film ook een negatief of juist positief oordeel is toebedeeld.
Het acteerwerk in The Professor and the Madman is van de bovenste plank. Je moet als kijker houden van de stijl van Mel Gibson en Sean Penn, maar hun talent druipt door alle poriën van de film. Alle overige acteurs zijn vrijwel allemaal bekenden van film en televisie en hebben duidelijk passie voor The Professor and the Madman. Hoe klen hun rol ook. Hierbij moet gezegd worden dat de acteurs hun werk doen met een redelijke vleug melodrama waardoor alles wat overdreven en geforceerd overkomt en iedereen, hoe goed ook, vrij vast zit in eendimensionale rollen (de goeierik, de kwaaijerik, de ondersteunende vrouw, het onbegrepen genie, de verloren weduwe). Dit hoeft zeker geen probleem te zijn als het verhaal waarin de personages zich in begeven hen hier bovenuit doet stijgen - elke goede actiefilm doet dit. Dit is echter niet het geval. Het verhaal van The Professor and the Madman is vooral melodramatisch en cliché te noemen, met duidelijke hints naar interessante en diepgaande onderwerpen - de staat van psychologisch onderzoek begin 1900 bijvoorbeeld - maar nergens wordt hier echt handen en voeten aan gegeven. De held heeft een onmogelijke missie en wordt keer op keer tegengewerkt door de wrede snobbige snodaards die zelf met de eer willen strijken. Niets meer, niets minder. Dit is erg jammer, omdat het acteerwerk vrijwel subliem is en er in de kern duidelijk ergens best een goede film aanwezig is. Wellicht dat de orginele visie van Gibson, schrijver en regisseur meer om het lijf had, maar dat zullen we helaas nooit te weten komen. The Professor and the Madman is te bekijken voor fans van de acteurs die erin voorkomen, meer echter ook niet.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Historie
Regio: B
Jaar: 2020
Speelduur: 125 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8719372008553

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Professor and the Madman is op deze BD te bekijken in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. De film kent een 1080p resolutie, gebruik makend van de MPEG-4 AVC codec.  Kort gezegd is hier sprake van een zeer goede beeldkwaliteit. Alles oogt scherp en zit vol detail, de aanwezige kleuren zijn goed verzadigd en er is sprake van een relatief hoge zwartwaarde. Hierdoor springen details er echt uit. Hoewel relatief ingetogen, is het de makers gelukt om afdoende variatie en kleurendetails te gebruiken om de gehele film lang mooie en gevarieerde beelden neer te kunnen zetten. The Professor and the Madman is eerder realistisch dan echt warm in tinten, maar heeft af en toe warmere momenten (vooral als Mel Gibsons karakter bij zijn vrouw en familie is). Hier en daar wordt er ook erg mooi gespeeld met lichtinval, zij het sporadisch en niet echt op een originele wijze.

Geluidskwaliteit

Op deze BD-uitgave van The Professor and the Madman is alleen een DTS-HD Master Audio 5.1-track aanwezig in de oorspronkelijke Engels taal. Dialogen zijn scherp en helder via het middenkanaal te horen, hoewel Sean Penn soms wat prevelt en het lastiger is alles te verstaan. De geluidseffecten zijn niet al te gelaagd, maar zorgen voor afdoende ambiance. De omgevingsgeluiden zijn wat zacht in de mix, zijn vooral op de achtergrond, maar zeker duidelijk via de surroundkanalen te horen. Vooral in de verschillende scènes in de tuin van de psychiatrische kliniek brengen ze echt iets extra's mee. Vooral leidend is de instrumentale muziek die een groot deel van de film te horen is. De muziek zelf is niet al te opmerkelijk. 

Extra's

Na enkele promotionele trailers begint The Professor and the Madman gelijk af te spelen. Er zijn geen hoofdmenu of extra's aanwezig.

Conclusie

James Murray heeft de schone taak om het allereerste woordenboek van de Engelse taal samen te stellen. Buiten de uitdaging om alle miljoenen woorden goed te definiëren, werken de hooggeleerden van Oxford vooral meer tegen dan mee. De in een gekkenhuis opgesloten William Chester Minor biedt een uitkomst. The Professor and the Madman is een zeer goed geacteerde film, die helaas daarbuiten niet veel om het lijf heeft. Er zijn verschillende interessante ideeën, maar deze komen nergens goed tot uiting. Wat overblijft is een film vol clichés en melodrama. De beeldkwaliteit is erg goed. Ook over de audiokwaliteit op deze Blu-ray Disc is weinig te klagen. Helaas zijn er wel totaal geen extra's. Al met al een vrij matige film, omhoog gehouden door de acteurs.

Laatste reacties

Werner  |  05-02-2020

Jammer dat Gibson naast de camera weer in zijn apenstreken vervalt...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7.5
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.