Joker

Recensent:
Rogier Burghout
12-02-2020

Totaalbeoordeling:

9
UHD

Joker (UHD)
Samenvatting

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) is een clownsartiest met nogal gekke trekjes. Op de meest onverwachte momenten krijgt hij een lachbui die maar niet op lijkt te houden. Hij heeft zelfs een zelfgemaakt visitekaartje die hij aan vreemden kan geven als zijn lachbui een beetje vreemd overkomt. Ook zijn collega-clowns vinden hem hierdoor maar vreemd, behalve één collega die hem een revolver geeft om zich te beschermen. Toch blijft Arthur vaak het mikpunt van spot en ook op straat wordt hij nagejouwd en zelfs soms mishandeld. Dit is niet in de laatste plaats, omdat misdaad hoogtij viert in Gotham City. Arthur woont nog bij zijn moeder, die hij dagelijks verzorgt. Arthur heeft een grote droom, namelijk als stand-up komedie-artiest werken en een eigen show hebben, net zoals zijn idool Murray Frankin (Robert De Niro). Die heeft een dagelijkse show op TV en tijdens een uitzending wordt Arthur onverwacht het podium op gevraagd. Na een gesprek met zijn idool kan het geluk van Arthur niet op. Maar is dat geluk nu gebaseerd op een herinnering of een verlangen? Arthur gaat gedesillusioneerd de volgende dag weer aan het werk als clown. Op de weg naar huis wordt hij in de metro gepest en mishandeld. Hij weet zich af te weren en de daders neer te schieten en te vluchten. Onder de indruk van zijn eigen weerbaarheid voelt Arthur zich steeds meer zeker van zichzelf. Maar als Murray hem echter op TV ook het mikpunt van spot maakt slaan alle stoppen bij Arthur door. Hij laat de wereld wel eens even zien wie hij is. En iedereen mag het veld ruimen die hem nog eens voor de gek houdt.

Commentaar

Het karakter Joker is vooral bekend als één van de aartsvijanden van Batman. In die hoedanigheid is hij dan ook al in een aantal Batman-films verschenen. De meest bekende vertolkingen zijn die van Jack Nicolson in Batman en die van Heath Ledger in The Dark Knight. Vooral de laatste heeft de laatste jaren veel indruk gemaakt, niet in de laatste plaats, omdat acteur Heath Ledger vlak na zijn vertolking helaas is overleden. De voorlaatste vertolking van de Joker was voor de rekening van Jared Leto in Suicide Squad en kon helaas, net als de film zelf, geen indruk maken. Leto had er zijn eigen draai aan gegeven, maar omdat naar zeggen van Leto veel van zijn scènes op de kniptafel tijdens de montage zijn achtergelaten, kwam zijn vertolking niet goed over. Toch was men nog niet uitgepraat over het karakter en er werd besloten tot het maken van een film geheel over het karakter zelf en over zijn oorsprong. Toen de regisseur werd aangekondigd waren veel mensen verrast en zelfs wel sceptisch, want regisseur Todd Philips heeft voornamelijk veel melige en platvloerse tienerkomedies gemaakt, zoals The Hangover-trilogie. Toch heeft Philips met Joker veel indruk gemaakt, maar dat is wel voornamelijk te wijten aan de Oscar-winnende vertolking van Joaquin Phoenix. Hij is niet alleen kilo's afgevallen voor de rol van Arthur Fleck, ook heeft hij in een isolement geleefd om de eenzaamheid van Arthur te kunnen voelen en over te brengen. Phoenix weet een zeer indrukwekkende prestatie neer te zetten van de getergde Arthur, die een diepere motivatie heeft om voor zichzelf op te komen. Niet alleen recente ontwikkelingen drijven hem tot het uiterste, het is een jarenlang misbruik wat er ook aan ten grondslag ligt. Phoenix weet deze onderlaag zeer goed weer te geven, maar ook de dualiteit die Arthur heeft. Hij is namelijk ook erg zorgzaam voor zijn moeder en eigenlijk wil hij niets liever dan als Cliniclown werken voor zieke kinderen om hen op te vrolijken. Het zijn deze tegenstrijdigheden die het karakter zo interessant maken en dat maakt de film ook sterk. We weten immers hoe Joker is als hij is ontspoord en als crimineel iedereen de stuipen op het lijf jaagt. Joker vertelt hoe Arthur daar is gekomen, en dat maakt de film tot een zeer interessante karakterstudie. De film wordt ondersteund door een indrukkwekkend productie-ontwerp en de locaties van Gotham zijn prachtig vuil, kleurloos en somber. De Oscar-winnende muziekscore van Hildur Guðnadóttir heeft nog eens extra ambiance en onderstreept het sombere karakter van de film. De film heeft een open einde en er wordt gesproken over een vervolg waaraan zelfs Phoenix aan lijkt mee te willen werken, maar dan hopelijk nogmaals met een erg goed verhaal dat we nog niet kennen.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama
Jaar: 2019
Speelduur: 121 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 1.85:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888249970

Extra's

  • Becoming Joker
  • Joker: Vision & Fury
  • Please Welcome… Joker!
  • Joker: A Chronicle of Chaos

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Joker is een film die een nogal 'smerig' uiterlijk heeft. Alle sets en locaties zijn in verval en zijn rommelig en vuil. Ook de kleding van de karakters is oud en versleten. Toch wordt dit allemaal prachtig op deze 4K-tranfers weergegeven. Uitgebracht in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 en met Dolby Vision en HDR10-beeldverbetering weet deze transfer hoge ogen te gooien. Wat vooral indruk maakt is de scherpte door de hoge 2160p-resolutie, en de manier hoe HDR10 en vooral Dolby Vision de verschillende kleuren weet weer te geven. Contrast is prachtig en ook zwartniveau en schaduwdetail in de donkere scènes zijn erg goed gedaan. Een erg indrukwekkende transfer die het uiterlijk en de somberheid van de film nog eens extra benadrukt.

Blu-ray Disc
Op BD krijgt Joker een 1080p-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1. De transfer weet eruit te persen wat kan voor het medium en doet dit zeer indrukwekkend. Ook op deze transfer komt de smerige en vervallen sfeer uit de film erg goed over met goed weergegeven kleuren, duidelijk contrast en een nette zwartwaarde. 

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Blu-ray Disc
Joker krijgt op Blu-ray Disc een Dolby Digital Plus 7.1-track met een Atmos-extensie in de oorspronkelijke Engelse taal. Warner blijft de Franse taal de voorkeur geven bij de keuze welke taal de Dolby TrueHD 7.1-krijgt en dat blijft erg jammerlijk en vreemd, gezien het feit dat Engels toch echt de originele taal is van de film. Deze keuze blijft zorgen voor veel teleurstelling, onbegrip en zelfs irritatie van HT-liefhebbers, en uiteraard niet geheel onterecht. Komen de liefhebbers van audiotracks in de originele taal én in de beste technische specificaties er dan bekaaid vanaf? Niet helemaal. Uiteraard, als je de beschikking hebt over een installatie die Dolby Atmos kan afspelen dan zit je sowieso goed. Heb je die niet, dan ben je 'veroordeeld' tot de Dolby Digital Plus 7.1-track. Die is zeker niet onaardig of zelfs slecht te noemen. Joker is een film die voornamelijk drijft op dialogen en de muziekscore, en de audiotrack weet die goed weer te geven. Wel is de kracht en de 'punch' van de audiotrack wat minder aanwezig in deze track. Het zorgt voor een wat vlakkere audiopresentatie ten opzichte van de TrueHD-track, maar het is zeker niet behelpen. Het gemis van de TrueHD-track kan zeker niet ontkend worden, maar met deze Dolby Digital Plus-track kan je zeker nog heel goed genieten van de film. Toch kennen we wel een puntenaftrek toe gezien het gemis van de TrueHD-track.

Score: 7,0-1,0=6,0

UHD
Volgens de backcover van Joker bevat de UHD ook een Dolby Digital Plus 7.1-track met een Atmos-extensie in de Engelse taal, maar gelukkig is dat een coverfout. Bij het afspelen van de disc beluister je gelukkig een Dolby TrueHD 7.1-track met een Atmos-extensie. Die is zeer indrukwekkend met een zeer mooie ambiance en spreiding. Dynamiek is erg subtiel aanwezig en het is vooral de score van Hildur Guðnadóttir die prachtig door alle speakers klinkt. Het warme en lage geluid van de cello klinkt erg mooi en precies. Ook ondersteunt de subwoofer erg goed bij deze lage tonen. De hoogtekanalen worden ook subtiel ingezet, vooral bij de scènes in de metro, en dat levert een mooie driedimensionale geluidsbeleving op. Een prachtige audiotrack.

Score: 10,0.

Extra's

Alle extra's van Joker staan op de bijgeleverde Blu-ray Disc. Het zijn er slechts een paar met een korte speelduur. Erg jammer, hier had meer uit gehaald kunnen worden.

Becoming Joker (1,5 min)
Nauwelijks een minuut lang wordt hier hier getoond hoe acteur Joaquin Phoenix eruit ziet voor en na de transformatie naar Joker.

Joker: Vision & Fury (23 min)
Hier wordt wat meer verteld over het maken van de film, alhoewel toch in hoofdlijnen. Alle punten worden aangestipt en besproken, maar omdat veel punten kort worden behandeld voelt het toch niet als een volledige making-of.

Please Welcome… Joker! (3 min)
Hier wordt een vertolking van Joker getoond, steeds op een andere manier gespeeld door acteur Joaquin Phoenix.

Joker: A Chronicle of Chaos (3 min)
Een fotogalerij van verschillende shots, ondersteund door een muziekscore van Hildur Guðnadóttir.

Conclusie

Arthur Fleck werkt zijn hele leven lang als Joker en wil het liefst mensen blij maken. In zijn privéleven wordt hij veelal bespot en mishandeld, en voor hem is, na jarenlang misbruik, de maat vol. Hij wil de wereld nu eens goed laten zien wie hij is en afrekenen met iedereen die met hem de spot wil drijven. Joker is een intense en sombere karakterstudie met een zeer indrukwekkende vertolking van Oscar-winnaar Joaquin Phoenix. De film heeft een prachtig productie-ontwerp en een indrukwekkende Oscar-winnende score van Hildur Guðnadóttir. De UHD+BD-uitgave van Joker bevat een prachtige beeldtransfer op UHD en BD en een zeer mooie Dolby Atmos-track op de UHD. Op de BD staat jammerlijk genoeg slechts een Dolby Digital Plus-track in de Engelse taal maar die is gelukkig niet al te veel behelpen en ermee kan je genoeg genieten van de film. De extra's zijn wat karig en wat kort van speelduur. Toch is deze uitgave een aanrader.

Laatste reacties

Gerco Stuivenberg  |  20-01-2021

Heb sinds kort deze UHD ook in huis. Het is duidelijk dat de audio van de UHD beter is dan van de BD. Wanneer je de meta-data door een receiver uit laat lezen v...
Lees meer >

DVD Watcher  |  14-02-2020

Overigens voor de liefhebbers van de film & van de filmmuziek, is wellicht het volgende wel erg leuk om naar toe te gaan op Maandag 11 Mei a.s om 20:00 Uur in T...
Lees meer >

Werner  |  13-02-2020

Die heeft een dagelijkse show op TV en tijdens een uitzending wordt Arthur onverwacht het podium op gevraagd. Voor zover ik de film begrepen heb, is dat niet ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  13-02-2020

Een van de acteurs/actrice's over een eventueel vervolg: https://www.filmtotaal.nl/nieuws/70440 Nou, de eerste reactie op het artikel kan ik alleen maar onders...
Lees meer >

DVD Watcher  |  12-02-2020

Een van de acteurs/actrice's over een eventueel vervolg: https://www.filmtotaal.nl/nieuws/70440
Lees meer >

jeroeni  |  12-02-2020

Ik zit ook niet te wachten op een vervolg op Joker, alhoewel het een steengoede film op zich is. Wie echt per se een vervolg wil zien, neemt maar een willekeuri...
Lees meer >

Werner  |  12-02-2020

idd jammer dat het geluid van deze UHD net niet van topniveau is.Ondanks het open einde vind ik dat dit type film geen vervolg nodig heeft. De film heeft het a...
Lees meer >

jeroeni  |  12-02-2020

Van de UHD wel ;) Vwb het vervolg, ja daar ben ik ook bang voor. Hopelijk kan men er wat van maken. Maar Warner heeft inderdaad wel een succesje nodig, hopelijk...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  12-02-2020

idd jammer dat het geluid van deze UHD net niet van topniveau is. De film heeft het aan de kassa wel heel goed gedaan dus ik ben wel bang dat er een vervolg ko...
Lees meer >

jeroeni  |  12-02-2020

idd jammer dat het geluid van deze UHD net niet van topniveau is.Ondanks het open einde vind ik dat dit type film geen vervolg nodig heeft. De film heeft het a...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Atmos Dolby Digital Plus Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots