Schindler's List

Totaalbeoordeling:

9
UHD

Schindler's List (UHD)
Samenvatting

In 1939 worden de Joden in Polen gedwongen te leven in het getto van Krakau. De Duitse zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson) profiteert hiervan, want hij heeft één doel voor ogen, rijk worden. Schindler begint zijn fabriek Deutsche Email Fabrik, waarin hij potten en pannen maak voor het Duitse leger. De Joden zijn hiervoor goed bruikbaar, want het zijn goedkope werknemers. De stille Itzhak Stern (Ben Kingsley) is een Joodse boekhouder die de financiële kant van de fabriek toegeschoven krijgt. Hij weet een hoop Joden uit het getto aan het werk te krijgen door ze de status ‘belangrijke werker’ te geven, waardoor deze niet gedeporteerd worden. Als de Nazi-commandant Amon Goeth (Ralph Fiennes) in Krakau arriveert om daar een Joods werkkamp te stichten, weet Schindler al gauw een goede relatie met hem op te bouwen om zo de toekomst van zijn fabriek veilig te stellen. Op last van Goeth worden alle Joden uit het getto overgeplaatst naar zijn werkkamp, maar Schindler weet Goeth toch zover te krijgen dat de mensen in zijn fabriek mogen blijven werken.

Commentaar

In ruim drie uur tijd vertelt regisseur Steven Spielberg in de film Schindler’s List bovenstaand waargebeurd oorlogsverhaal over de Duitse zakenman Oskar Schindler. De verfilming is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Australische schrijver Thomas Kenneally. Bij toeval kwam Kenneally in 1980 in Amerika in de winkel van Poldek Pfefferberg, één van de ‘Schindler-joden’. Pfefferberg vond in Kenneally eindelijk iemand om het verhaal over zijn redder, Oskar Schindler, te vertellen. Schindler’s List werd daarmee de persoonlijke vertelling over de oorlog van Poldek Pfefferberg. Twee jaar later verscheen het boek en Sid Sheinberg, hoofd van Universal Studios, kocht direct de rechten voor verfilming. Daarbij had hij Spielberg als regisseur voor ogen, die op zijn beurt Roman Polanski vroeg voor de film. Voor Polanski, zelf overlevende van de Poolse getto’s, was dit onderwerp nog te pijnlijk en te persoonlijk om ermee aan de slag te gaan. Polanski maakte twintig jaar later zijn film over het Poolse getto, The Pianist (2002). Uiteindelijk is Spielberg in 1991 begonnen met de voorbereidingen van de verfilming. Hijzelf zag af van elke vorm van salaris en royalty’s, wat hij zag als het ontvangen van ‘bloedgeld’. In plaats daarvan liet hij het geld ten goede komen aan de Shoah Visual History Foundation. Deze stichting richtte Spielberg ten tijde van het maken van Schindler’s List op om zo, voordat het te laat was, de getuigenissen van de overlevenden en ooggetuigen van de Holocaust op video te laten registreren en te bewaren.
Schindler’s List is meer een historische documentairefilm dan een gewone speelfilm, hoewel alles natuurlijk wel gedramatiseerd is. Spielberg heeft de film bijna geheel in zwart-wit gemaakt. Dit omdat, zo zegt Spielberg zelf, het beeld dat hij over de Holocaust heeft gezien in documentaires en boeken allemaal in grimmige zwart-wit beelden is. De eerste minuut van de film is in kleur, evenals de epiloog. Ook het meisje in het getto, dat voor een ommekeer in de houding van Schindler zorgde, is in de film geaccentueerd door een rode kleur. Hoewel sommigen Spielberg betichtten van overdreven sentiment, oogstte de film wereldwijd grote bewondering en werd overladen met prijzen, waaronder zeven Oscars, inclusief die voor Beste Film en Beste Regie. En het is een terechte winnaar, want dit epos – de film duurt meer dan drie uur – is imponerend en verveelt geen moment. Vooral de realistische manier waarop de razzia’s en de behandeling van de Joden in de kampen in beeld zijn gebracht maken diepe indruk. Spielberg wilde met Schindler’s List het publiek opnieuw bewust maken van de verschrikkelijke Holocaust. “Niemand kan het verleden veranderen, het is al gebeurd. Maar een film als deze kan invloed op ons uitoefenen, ons duidelijk maken dat dit nooit meer mag gebeuren”, aldus Spielberg.

Universal heeft Schindler’s List in 2004 al uitgebracht op DVD en vele jaren later ook op Blu-ray Disc, ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de film. Voor de 25e verjaardag van de film heeft Schindler's List voor de UHD-uitgave een volledig nieuwe 4K-transfer gekregen. De bijgeleverde Blu-ray Disc is die van de 20e verjaardag. Wat interessant is dat er een derde BD is bijgevoegd met alle eerdere uitgegeven extra's, plus twee nieuwe. Deze UHD+2BD-uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Oorlog
Regio: A, B, C
Jaar: 1993
Speelduur: 195 min
Verpakking: UHD triple keepcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 1.85:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Pools
 • DTS 5.1 - Portugees
 • DTS 5.1 - Russisch
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS 5.1 - Tsjechisch
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, Frans, Grieks, Noors, Pools, Portugees, Russisch, Spaans, Tsjechisch, Zweeds
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083160777

Extra's

 • Schindler's List: 25 Years Later
 • Let Their Testimonies Speak - Stronger Than Hate
 • Voices from the List
 • USC Shoah Foundation Story with Steven Spielberg

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Schindler’s List staat in een beeldformaat van 1.85:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele beeldformaat. Het grootste deel van Schindler’s List is in zwart-wit gedraaid. Het draaien in zwart-wit stelde cameraman Janusz Kaminski voor nieuwe uitdagingen. Belangrijk is om een goed contrast met verschillende grijstinten te maken. Zo werd onder andere de kleur groen op de set verboden, omdat dit zich niet goed vertaalt in zwart-wit. Veertig procent van de film werd met handcamera’s gedraaid, om zo het realistische gehalte te verhogen. Het camerawerk leverde Kaminski een Oscar op. Maar komt dat ook goed over op deze Blu-ray Disc-uitgave? Gelukkig kunnen we dat met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Steven Spielberg heeft zich persoonlijk bemoeid met de restauratie van de film. Naast de overwegend uitstekende scherpte zijn ook contrast, schaduwdetail en zwartniveau dik in orde. Soms zijn beelden wat overbelicht en soft, maar dat heeft puur te maken met de manier van opnemen. Het is een bewuste keuze geweest van de makers om beelden te laten overstralen. Over de gehele linie is dit een uitstekende transfer. De enige minpuntjes zijn de heel lichte ruisonderdrukking (DNR) en moiré, die in enkele scènes erg aanwezig is. Dat betreft voornamelijk jassen met een hele fijne ruit-structuur. Dat geeft op film geen problemen, maar op DVD en Blu-ray Disc wel. Gelukkig is de korrelstructuur van de originele film behouden gebleven, waardoor de ruisonderdrukking slechts incidenteel opvalt. Het beeld zag er op DVD al heel goed uit, maar op Blu-ray Disc komt het geheel nog beter tot z’n recht.

UHD
Op UHD krijgt Schindler's List een native 4K-transfer mee in een resolutie van 2160P, in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 en met HDR10 én Dolby Vision beeldverbetering. Voor deze recensie is de film bekeken in Dolby Vision. Er is voorafgaand van deze 4K-release wel wat discussie geweest in hoeverre de verhoogde resolutie en vooral HDR10/DV zorg kan dragen voor een signifinante verbetering in beeldkwaliteit, dit omdat de film in zwart-wit is en niet in kleur. De techniek van HDR (High Dynamic Range) zou namelijk vooral voor een betere schakering kunnen zorgen in kleurbeelden en minder in zwart-wit. Er wordt hier geen  'ja' of 'nee' antwoord gegeven of dit in zijn algemeen geldt, alleen wat HDR/Dolby Vison heeft betekend voor de transfer van Schindler's List. Allereerst zorgt de verhoogde resolutie voor een scherper beeld en beter contrast. Het beeld is wat strakker en oogt wat 'frisser'. Dolby Vision zorgt voor een goede nuance in de verschillende zwart- grijs- en witte tinten. Er is meer detail zichtbaar, vooral op de Duitse uniformen nen de donkere kleding van de andere personages. Ook andere details op bijvoorbeeld huizen, gebouwen en voorwerpen zijn wat beter zichtbaar. Het is geen dag- en nacht-verschil, maar laat het beeld nog wat meer 'leven'. Ook het rode jasje van het meisje is nu nog feller en steekt nog meer af in het voorderest zwart-witte beeld. Een prachtige transfer die erg indrukwekkend oogt.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Blu-ray Disc
Er staan drie geluidstracks op de Blu-ray Disc van Schindler’s List, maar de belangrijkste is het lossless DTS-HD Master Audio 5.1 geluid in de Engelse taal. Qua geluid hebben we weinig tot niets te klagen. Spielberg heeft zich ook met de restauratie van het geluid bemoeid. We krijgen een kraakhelder, ruisvrij en dynamisch geluid te horen. Dialogen zijn goed te volgen en klinken natuurlijk en helder. Je kunt merken dat veel dialogen van de originele setopnames afkomstig zijn. Alle beschikbare kanalen worden volop gebruikt. Front- en surroundspeakers krijgen vooral omgevingsgeluiden en effecten te verwerken, waardoor je soms midden in de aktie zit. De scènes in de treinwagons en de fabriek zijn daarvan mooie voorbeelden. Het LFE-kanaal is niet heel dominant aanwezig, maar weet het geheel waar nodig met een gedoseerd laag te ondersteunen. De muziek van John Williams behoort tot het beste wat hij ooit gemaakt heeft en won terecht een Oscar.

UHD
Schindler's List krijgt op UHD een Dolby TrueHD 7.1-track mee met een Dolby Atmos-extensie. De hierboven beschreven lossless DTS-HD MA-track is al van geweldige kwaliteit, en deze Dolby Atmos track doet daar -letterlijk- een schepje bovenop. Vooral de dynamiek en de nuancering van het geluid is nog wat beter gedefinieerd in deze track. Ook de hoogte-kanalen worden nu gebruikt door een uitbreiding naar boven van niet alleen actie-en omgevingsgeluiden, maar ook van de prachtige score van John Williams. Een hele mooie audiotrack die een prettige upgrade is van de standaard lossless track.

Extra's

Op de UHD+2BD-uitgave van Schindler's List staan alle extra's op een aparte Blu-ray Disc. Speciaal voor de 25e verjaardag van de film werden er twee nieuwe extra's geproduceerd, waarvan vooral de lange documentaire van echte meerwaarde is. Hieronder lees je een bespreking van de extra's, die Nederlands ondertiteld zijn. De extra's met een * er achter zijn nieuw voor deze uitgave.

Schindler's List: 25 Years Later *(1080p HD)(40 min)
Via interviews die werden gevoerd met cast- en crewleden op een pdoum vorafgaand aan een speciale bioscoopscreening van de film, wordt terug geblikt naar de productie van de film en de reacties erop binnen de filmwereld en de maatschappij. Deze gefilmde interviews worden afgewisseld met beelden uit de film en B-roll-materiaal. Erg interessant.

Let Their Testimonies Speak - Stronger Than Hate *(1080p HD)(4 min)
Een korte featurette waarbij Steven Spieberg benadrukt dat in een wereld van groeiende haat het belangrijk blijft dat verhalen van slachtoffers verteld blijven worden.

Voices from the List (480i SD)(78 min)
Een emotionele documentaire, ingeleid door Steven Spielberg, waarin ‘Schindler-Joden’ die betrokken zijn bij de Shoah-stichting, hun eigen oorlogservaringen over het kamp en over Oskar Schindler vertellen. De interviews in deze documentaire komen uit de Shoah-archieven en worden afgewisseld met historische zwart-wit beelden. Duidelijk komt naar voren dat Schindler zeker geen heilige was, maar voor deze mensen iets buitengewoon bijzonders heeft gedaan.

USC Shoah Foundation Story with Steven Spielberg (1080p HD)(5 min)
Een soort promotiefilmpje voor deze stichting, waarin het doel van de stichting naar voren wordt gebracht. Desalniettemin zeker de moeite waard met diverse emotionele interviewfragmenten. Als voice-over hoor je Morgan Freeman.


Conclusie

Schindler’s List vertelt het verhaal van de Duitse zakenman Oscar Schindler, die Poolse Joden uit het getto van Krakau laat werken in zijn fabriek. Ze worden daardoor niet naar een concentratiekamp getransporteerd. Als er een nieuwe commandant in het werkkamp komt, worden de werknemers naar dit nieuwe kamp verplaatst, wat voor Schindler mogelijk het einde van z’n fabriek betekent. Schindler’s List is een indrukwekkend epos, gebaseerd op ware feiten, over een bijzonder mens tijdens de Holocaust. Schindler ging vooral voor eigen gewin, maar besefte later ook dat hij het leven van veel Joden kon redden. Regisseur Steven Spielberg heeft dit op imponerende wijze weten te vertalen naar film. De UHD+2BD-uitgave van Schindler's List krijgt een zeer mooie en verfijnde native 4K-beeldtransfer mee en een mooie en imponerende Dolby Atmos track. Alle extra's zijn hier toegevoegd op een aparte BD, met daarbij ook nog eens twee nieuwe produceerde extra's, waarvan een lange retrospectieve documentaire. Deze uitgave is een absolute aanrader en een must-have voor elke filmliefhebber.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Geweld Grof Digital Theater Systems Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots