Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap / Shaun the Sheep: Farmageddon

Recensent:
Ludo Keeris
02-04-2020

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap / Shaun the Sheep: Farmageddon (Blu-ray)
Samenvatting

In het Engelse plaatsje Mossingham gebeurt niet zo veel. Als een oudere man zijn hondje uitlaat en ondertussen een patatje haalt, daalt er een ufo in het bos. De oudere man weet niet hoe snel hij zich angstig uit de voeten moet maken. De volgende ochtend staat zijn verhaal echter al in de krant en het heeft ook de interesse gewekt van geheim agent Red, die zeer nieuwsgierig is naar de ufo. Op de boerderij van Shaun het schaap, waar hond Bitzer alles in het gareel probeert te houden, lijkt niets aan de hand, totdat Shaun in de schuur een buitenaards wezentje tegenkomt; Lu-La. De communicatie is beperkt, maar door gebruik van  handen en voeten wordt het Shaun duidelijk dat Lu-La haar huis wil en dus moeten ze op zoek naar de ufo. Maar geheim agent Red is op haar buurt weer op zoek naar Lu-La. Wie gaat dit winnen? In alle consternatie droomt de boer van een nieuw combine en met de komst van de ufo en alle aandacht daaromheen krijgt hij het idee om er geld aan te verdienen. Hij bouwt zijn eigen ruimte-amusementspark: Farmageddon.

Commentaar

Shaun het Schaap is vooral bekend van de korte filmpjes op de Nederlandse televisie in de ochtend bij Zappelin. Sinds 2007 heeft Shaun al een eigen TV-serie en in 2015 was er de eerste bioscoopfilm Shaun het Schaap: De Film en ruim vier jaar later is er een nieuwe film: Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap of als originele titel Shaun the Sheep: Farmageddon. Aan het roer staan twee regisseurs; Richard Phelan, wiens eerste lange film dit is als regisseur en Will Becher, die ook veel van de korte animatiefilms regisseerde. Het is wederom geen film die alleen voor de kleintjes leuk is. Integendeel zelfs, de gemiddelde volwassene zal er veel plezier aan beleven. En wie zijn filmklassiekers kent, herkent veel referenties naar bekende en soms wat minder bekende films. Je kunt Farmageddon bijna beschouwen als een hommage aan Spielberg’s E.T.: The Extra-Terrestrial en Close Encounters of the Third Kind en met een vleugje Kubrick's 2001: A Space Odyssey.
Shaun the Sheep: Farmageddon komt wederom uit de koker van Aardman Animations, meesters in klei stop-motionanimaties. In deze film zijn meer computeranimaties gebruikt dan gebruikelijk bij Shaun, maar het betreft voornamelijk achtergronden, niet de karakters zelf. Wie bekend is met de korte filmpjes kent de voornaamste karakters uit de film: Shaun en diens collega schapen, Bitzer de hond en de klungelige boer. De varkens hebben maar een kleine bijrol in deze film. Phelan en Becher zeggen geïnspireerd te zijn door grote komieken als Buster Keaton en Jacques Tati. Hun manier van slapstick en vooral hun timing zijn een goed inspiratiebron geweest voor Shaun en consorten.
In tegenstelling tot de korte filmpjes heeft Shaun the Sheep: Farmageddon wat moeite de gehele lengte van bijna anderhalf uur te boeien. Er zitten wat minder geslaagde scènes in, maar er zitten ook zeker heel leuke grappen en vondsten in. Dat hadden er best nog wat meer mogen zijn. Fans van de serie zullen echter zeker niet teleurgesteld worden, maar of de franchise er met deze film nieuwe fans bij gaat krijgen is echter nog maar de vraag.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: A, B, C
Jaar: 2019
Speelduur: 87 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: WW entertainment
EAN: 8713045250423

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de Blu-ray Disc van Shaun the Sheep: Farmageddon is de film in 2.39:1 beeldformaat vastgelegd. De film staat op een 25GB enkellaags disc, die maar voor amper 17GB is beschreven. Daarnaast is er van de VC-1 videocodering gebruik gemaakt. Door de korte lengte en het ontbreken van extra’s is een 25GB disc te billijken, maar een hogere bitrate had niet misstaan. Toch is de beeldkwaliteit ruim voldoende en zijn er geen storende elementen terug te zien. Detaillering is erg goed, je ziet nog het werk van de animatoren in de klei van de karakters, met name bij alien Lu-La is het goed te zien. De kleuren zijn ook werkelijk voortreffelijk met een prachtige verzadiging. Een lichte ruis is vooral in de donkere scènes aanwezig. Er valt eigenlijk niet zo heel veel te klagen over deze beeldtransfer.

Geluidskwaliteit

De enige geluidstrack op deze Blu-ray Disc van Shaun the Sheep: Farmageddon is een DTS-HD Master Audio 5.1-track. Doordat er ook in deze film geen verstaanbare dialoog is, is er ook geen andere taaltrack beschikbaar. Er is geen Dolby Atmos aanwezig, zoals op buitenlandse uitgaves wel het geval is. Maar met de 5.1-track is ook niet veel mis. Een goede dynamiek, met soms veel bas, wat misschien voor de allerkleinste kijkers wat heftig kan zijn. Er wordt voldoende gebruik gemaakt van de surroundkanalen en de plaatsing van de geluiden is uitstekend. De enkele liedjes die in de film gebruikt worden staan wel wat hard in de mix, maar ook hier voor het geluid geldt dat er weinig te klagen valt.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft geen menu en geen extra’s. Buitenlandse uitgaves hebben wel een beperkt pakket aan extra’s.

Conclusie

Als in het Engelse plaatsje Mossingham een ufo landt is het gedaan met de rust. Het buitenaardse wezentje Lu-La heeft zich verschanst in de schuur van Shaun het Schaap. Lu-La geeft aan dat het terug wil naar huis en Shaun is van plan het wezentje te helpen. Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap (Shaun the Sheep: Farmageddon) is de tweede lange speelfilm van het populaire animatieschaap Shaun. Het verhaal zit vol slimme vondsten en bevat veel verwijzingen naar bekende en minder bekende films. Het kan de aandacht niet voor de volle lengte vasthouden, maar er is voldoende vermaak voor jong én oud. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, maar bevat helaas geen enkele extra.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  02-04-2020

Het is heel beperkt wat er vertaald wordt, maar het gaat dan om plaatsnaambordjes, of krantenkoppen, zoals hieronder. De meeste zijn niet echt nodig, maar voor ...
Lees meer >

*TIMMIE*  |  02-04-2020

Een vraagje Ludo. Ik zie bij de ondertiteling "Nederlands, Frans" staan. Ik heb zelf de UK-versie, aangezien de film toch geen dialogen bevat. Maar wat wordt er...
Lees meer >

Werner  |  02-04-2020

Een vraagje Ludo. Ik zie bij de ondertiteling "Nederlands, Frans" staan. Ik heb zelf de UK-versie, aangezien de film toch geen dialogen bevat. Maar wat wordt er...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots