22 Juli: Norway's Darkest Day

Recensent:
Jasper Loos
03-07-2020

Totaalbeoordeling:

7.2
Streaming

22 Juli: Norway's Darkest Day (Streaming)
Samenvatting

Op 22 juli 2011 vonden er twee verschrikkelijke aanslagen plaats in Noorwegen. Eerst een ontploffing van een zelfgemaakte kunstmestbom bij een regeringsgebouw in Oslo, kort daarna een schietpartij op jongeren op het eiland Utøya. Er zouden in totaal 77 mensen zijn overleden en vele anderen gewond geraakt. De dader, Anders Breivik, werd op het eiland gearresteerd en terecht beschuldigd van beide daden. De miniserie 22 Juli: Norway's Darkest Day neemt het perspectief in van journalisten, politie, medische hulpverleners en burgers. Hoe zag het leven van deze mensen eruit voor, tijdens, maar vooral na de aanslagen? En wat voor impact heeft dit verlies voor hen gehad?

Commentaar

‘Het beste land ter wereld’ verschijnt op het scherm, direct na de intro die rechtstreeks refereert naar de gruwelen van 22 juli 2011. Noem het nationalistisch, maar Noorwegen wordt wel degelijk het ‘gelukkigste land op Aarde’ genoemd, wat deze gebeurtenissen des te verontrustender maakt. We weten ondertussen allemaal af van de aanslag op Utøya. Zeker na de films Utøya 22. juli (2018) en 22 July (2018) is het onderwerp de laatste jaren niet onbesproken gebleven. En dat terwijl deze horror alweer bijna negen jaar geleden plaatsvond. In plaats van het perspectief van de jongeren op het eiland in te nemen, leven we nu mee met alle andere betrokkenen. Journalisten die de gebeurtenissen aangrijpen om hun volgende grote artikel te kunnen publiceren, dokters die een enorme lading slachtoffers moeten behandelen en de politie die amper voorbereid is op een bloedbad als deze in zo’n vredig land als Noorwegen. Maar vooral de burgers - gerepresenteerd door een basisschooljuffrouw - raakten mij het meest. Hoe ze op school rouwen om het verlies van een van hun medestudenten en de juf moet kiezen tussen haar les vervolgen, of een van haar leerlingen troosten om de dood van zijn zus. Hoewel al deze verschillende perspectieven zeer interessant zijn, neigt de serie af en toe de focus te verliezen. De vele verhaallijnen wisselen elkaar te vaak af en zijn op een matige manier gemonteerd waardoor je makkelijk de draad kwijt kan raken, zeker in de eerste aflevering. Ook wordt er constant teruggekeerd naar een subplot die geen directe link heeft met de aanslagen, maar enkel op een symbolische manier wordt ingezet. Dit is echter zo subtiel, dat het eerder afleidt van de kern dan verdieping brengt.
22 Juli: Norway's Darkest Day bestaat uit zes afleveringen die elk een andere fase van de gebeurtenissen vertelt; het leven vóór de aanslag, de aanslag in Oslo, op Utøya, de nasleep, het rouwproces en de rechtszaak. Toen aan het einde van de derde aflevering de volledige aanslag al was gepasseerd, vroeg ik mij af wat de andere helft van de serie nog te bieden had, maar erop terugkijkende is dit een prima balans. Met de focus op de nabestaanden en hulpverleners is het niet meer dan logisch de nadruk op de nasleep te leggen, waar met de gekozen perspectieven de meeste verhalen te vinden zijn. De serie wil heel veel vertellen en slaagt hier best goed in. Niet alleen het rouwproces, maar ook de politieke kant van het verhaal wordt besproken. Er wordt kritiek op extreemrechts geuit door middel van een blogger die de vele blogs belichaamt waar Breivik zich door liet inspireren. Ook worden twee schoonmakers racistisch behandeld vanwege hun huidskleur. Heldere statements hoe de makers naar de gebeurtenissen kijken. Ook op dit vlak ontstaat wat narratieve chaos en wil het nog wel eens de focus verliezen, maar de boodschap is helder.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, TV
Jaar: 2020
Speelduur: 300 min
Uitgever: Lumière Series

Conclusie

De miniserie 22 Juli: Norway's Darkest Day vertelt het verhaal van de aanslag in Oslo en op Utøya vanuit het perspectief van iedereen behalve de directe slachtoffers. We leven mee met onder andere hulpverleners en burgers, waarin de nadruk vooral ligt op de nasleep van de gruweldaden. Deze vele verschillende perspectieven, alsmede thematische standpunten, creëren af en toe wat chaos en onduidelijkheid, maar de kernboodschap is duidelijk.

Laatste reacties

Pieter Kleine  |  13-07-2020

Inmiddels de hele serie bekeken. Indrukwekkend relaas van wat er gebeurd is. Heb de serie gestreamd via Lumière Series. Overigens de eerste serie die ik daar ge...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.